Het piramidespel van Flexkom?

Update: Flexkom is daadwerkelijk een piramidespel gebleken. Beloftes maakt Flexkom steeds niet waar en ze zijn een beetje door alle smoesjes heen. Honderden mensen die geld betaald hebben aan Flexkom zijn boos opgestapt en velen van hen hebben hun excuses aan mij aangeboden omdat ze niet allemaal even netjes gereageerd hadden op mijn blog. Lees onderaan deze blog meer updates.

Misschien heb je er al wat van voorbij zien komen. De afgelopen maand zijn er nogal wat mensen die je proberen lid te maken van het Flexkom ‘spelletje’, bijvoorbeeld via Linkedin groepen. Deze discussies verdwijnen echter als het woord piramidespel gevallen is. Zelf spreken de Flexkom agenten over een bedrijf, maar dat is het mijns inziens niet. In deze blog zal ik dat proberen uit te leggen.

Ik werd dit weekend voor het eerst met Flexkom geconfronteerd door iemand die in een Facebook groep voor ondernemers uit mijn regio begon over dit spel. In heel wollige taal vertelde hij dat Flexkom de wereld gaat veranderen en ongeëvenaard bezig is of zal gaan zijn. Wat Flexkom nou concreet deed dat vertelde hij niet. Dus ik voerde Flexkom in in Google en kreeg als eerste resultaat een topic op Tros Radar. Daar valt te lezen dat het een piramidespel betreft met alle gebruikelijke symptomen; Je moet geld betalen om mee te doen, vervolgens moet jij andere leden werven voor het spelletje en je zou er wel ontzettend rijk van worden.

Dus ik in dat facebook topic reageren. De reacties van de agent van Flexkom waren op zijn zachtst gezegd hilarisch. Mocht je die lange post niet helemaal willen lezen; In het kort kwam het er op neer dat ik een beperkt denkraam heb en geen ondernemer ben. Er werd niet ingegaan op de vraag wat Flexkom nou precies is.

In dat topic haal ik deze presentatie van Flexkom aan. (mirror is beschikbaar mocht de presentatie opeens om onduidelijke redenen ook offline gehaald worden). Laten we deze presentatie even ontleden.

Slide 1
Daar wordt al gesproken over “network marketing branche”, oftewel MLM. Daar is je piramide al.
Slide 3
Hier wordt gesproken over “Flexkom International NV”. Eerlijkheidshalve; ik weet niet wat hierover gezegd is in de zaal bij deze presentatie, maar tot op heden -de presentatie is een jaar oud- is er geen Naamloze Vennootschap onder de naam Flexkom of Flexkom International ingeschreven bij de KVK. Er is op dit moment überhaupt geen bedrijf met de naam Flexkom ingeschreven. Dat is best vreemd voor een bedrijf dat “ongeëvenaard” bezig zal gaan zijn. Het is bovendien strafbaar om je voor te doen als een rechtspersoon als je dat niet daadwerkelijk bent. Maar goed..
Slide 16 en 18
Tada, hier zien we de piramide uitgetekend. Het is de bedoeling dat jij mensen gaat werven (Flexkom noemt dit “een team bouwen”) die ook mee doen aan Flexkom.
Slide 20
Het kost veel geld om je plekje in de piramide te kopen
Slide 21
Gelukkig verdien je enorm veel geld en krijg je telkens een grotere Mercedes als je dat gedaan hebt.

Goed, lijkt me al voldoende om gillend weg te rennen. Niet voor iedereen helaas gezien het groeiende aantal mensen dat gewillig geld neer legt om mee te doen met dit spelletje. Laten we nog even wat verder gaan kijken dan.

In Duitsland, waar dit spelletje begonnen is, zijn ze wél ingeschreven, als FlexKom Europe GmbH. Ze zijn gevestigd in een kantoorverzamelpandje in Munchen. Voor de leuk heeft Flexkom daar haar logo op gefotoshopt. Op zich prima, waarom zou je dat niet doen. (Update 8-11: Dit kantoor staat gewoon helemaal leeg als je er spontaan, dus zonder afspraak, langs komt) Leuker wordt het als er gesproken wordt over hun hoofdkantoor, een imposant slot in Kreulingen, Zwitserland. Toevallig hetzelfde pand als het Zwitserse vermogensbeheerder Starcapital Swiss AG. Als dat al geen vraagtekens oproept..

Nog wat dingen om over na te denken;
– Flexkom propageert openlijk dat je er rijk van wordt. (met natuurlijk de stereotype Mercedessen er bij).
– Bekijk deze cijfers van een ander MLM bedrijf eens. Mocht je nog geen argwaan ten opzichte van MLM hebben, dan zou je dat nu wel moeten hebben.
– Piramides waarbij niet de verkoop van een product centraal staat, maar het werven van leden, zijn illegaal. Aldus de Hoge Raad.
– de royalties (de verdiensten van de lagen onder je) vallen onder Box 3 omdat dit als puur speculatief (kansspel) wordt beschouwd. Daarmee vallen ook de verliezen onder Box 3. Oftewel, ze zijn niet te verrekenen met winsten van eventuele andere activiteiten die je onderneemt.

Wat doet Flexkom nou daadwerkelijk?
Graag nodig ik agenten van Flexkom uit om hieronder in de reacties uit te leggen wat Flexkom nou precies doet. De agent uit mijn regio kon dat helaas niet doen, zoals je gelezen hebt in het Facebook topic. Zelf ben ik ook op onderzoek uit gegaan. Sites van mensen die betaald hebben aan Flexkom spreken elkaar tegen als het om de feiten gaat. Instapbedragen varieren van 399 euro tot 1490 + 149 euro jaarlijks. Sommigen volstaan met een enkele webpagina met daarin alleen een soort referral link naar de moedermaatschappij.
Hier is geprobeerd om een en ander uit te leggen. Er wordt begonnen door te suggeren dat je geld verdient door mensen aan te brengen in het netwerk. Zie hier weer het verboden piramidemodel. Verder op de pagina wordt begonnen met rekenmodellen. En hoe. Sommetjes die ik in de kleuterklas deed; “Als een winkel per maand 4000 euro opbrengt, dan verdien je met 10 aangesloten winkels 40.000 euro per maand”. Aha, dus zo zit dat. Het rekenvoorbeeld gaat verder, lees de site als je daar zin in heb. Samenvatting: Jij als “agent” moet eerst voor 1490 euro (+149 euro per jaar) het “recht” kopen om winkels aan te sluiten. Zo’n winkel moet dan vervolgens voor 390 euro een apparaat kopen om de Flexkom kaarten te kunnen accepteren. Vervolgens kan de winkelier voor 1 euro per stuk de kaarten van Flexkom kopen en uitdelen aan haar klanten. Het is dan de bedoeling dat deze winkel klanten met een Flexkom kaart korting geeft. Als de korting 5% van de aankoop is, dan moet de winkel ook 5% betalen aan de Flexkom. Kortom, de winkel is dan 10% van haar omzet alvast kwijt.

De korting die de klant krijgt wordt “gestort op de Flexkom kaart”. Er word, voor zo ver ik heb kunnen vinden, nergens ingegaan over hoe de klant dit kan verzilveren. Maar dat is voor het aanbrengen van nieuwe lagen in het piramidespel natuurlijk niet belangrijk. Daar gaat het om het verdienmodel. En die is als volgt:

Flexkom verdienmodel
Flexkom krijgt 40% en koopt daar auto’s van (wtf?) en de overige 60% wordt vaag verdeelt over bovenliggende piramidelagen. En onthoud dat de winkel eenzelfde bedrag moet uitkeren aan zijn eigen klant!

Ik hoef hier niet bij uit te leggen dat dit model volledig gefinancierd wordt door de aangesloten winkels. Die zijn dus continue sigaren uit eigen doos aan het uitdelen en de bovenliggende lagen aan het spekken. Hoewel de eigenaren van Flexkom waarschijnlijk al blij genoeg zijn met jouw anderhalf duizend euro die je ze gretig betaald hebt.

Ga hier zelf eens mee rekenen. Hoeveel klanten moet je aanbrengen en hoeveel moeten zij uitgeven voordat jij break-even gespeeld hebt? En nog leuker om te berekenen, hoeveel geld heeft het huis, in dit geval Flexkom, daarbij al binnen geharkt?

UPDATE 2-7

Hoeveel levert dit de retailers op die zo’n “POS” apparaat van Flexkom hebben gekocht?
Mensen die je flexkom aan proberen te verkopen -hier ben je je eerste 350 euro alvast kwijt-, vertellen telkens dat je als winkel veel verdient aan het systeem. Want, zo zeggen ze, klanten die jij een kaart gegeven hebt die kopen ook ergens anders en dan krijg jij daar ook weer royalties over! Dat klinkt goed, toch? Eens zien wie die royalties ook alweer betaalt.

In het schema hierboven zie je hoe de commissie voor flexkom verdeelt wordt. Laten we de percentage’s vervangen door eurocenten. Er gaat 40 cent naar flexkom, 60 cent wordt verdeelt over de piramide. De retailer ontvangt (60/0.20=) 12 cent voor elke euro die een collega retailer korting geeft aan de klant, en dus ook moet betalen aan Flexkom.  Dat betekent, dat er van elke euro die er naar Flexkom gaat, 12 cent naar het MKB gaat. Oftewel (1/0.12=8.33) om 1 euro terug te krijgen, moet de retail gezamenlijk 8,33 euro betalen aan Flexkom.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de korting voor de consument, die je als retailer moet storten op de kaart van je klant. Laten we er voor het gemak van uit gaan dat elke klant altijd al zijn tegoed uitgeeft, evenredig verdeelt over alle retailers. Effectief kost het je dan 0. Maar uiteraard zal niet iedereen haar tegoed altijd uitgeven, wordt het nooit helemaal evenredig verdeelt en verlies je bovendien rente aan het geld dat je parkeert op kaarten van de consument! Die berekening acht ik te moeilijk voor nu, maar ik daag jullie graag uit om dat uit te rekenen in de comments hieronder.

Flexkom licentie houders durven te zeggen dat dit de oplossing voor het MKB is. Nou, niet voor de retail, zoals je net met mij uitgerekend hebt. (Update 17-7: “Econometrist” geeft nog een goed argument waarom Flexkom niet kan werken.)

Mag dat allemaal zomaar?
In Nederland is deze piramide nog vrij nieuw. Er zijn nog weinig tot geen retailers die mee doen. In Turkije zijn ze al wat langer bezig. Naar zeggen van Flexkom zelf gaat dat enorm goed. Turkse media melden echter dat Flexkom licentiehouders en retailers zich massaal gedupeerd voelen. Het Turske OM heeft zelfs onderzoek(en) lopen naar Flexkom omdat ze verdacht worden van misleiding.

UPDATE 10-7

Inmiddels zijn er meer dan 100 reacties geplaatst. Sommige mensen die Flexkom spelen die deden hun best om netjes uit te leggen wat Flexkom nou precies is. Wat opvalt is dat deze mensen elkaar op de meeste punten volledig tegen spreken. De een vind het uitdrukkelijk geen MLM, de ander zegt dat er bewust voor MLM gekozen is. Zelfs over het product waar het bij Flexkom om zou draaien is grote verwarring. De een meent dat het klantenkaarten zijn, de ander heeft het over een marketing tool, weer een ander beweert zelfs dat er helemaal geen product is. Kortom, er is grote staat van verwarring onder Flexkom licentiehouders.

In geen van de reacties waarin men vind dat ik het niet bij het juiste eind heb dat Flexkom een piramidespel is, kon ook onderbouwd worden waarom dat niet zo is.

Ook kan ik vandaag melden dat de mensen achter Flexkom dezelfde mensen zijn als achter de Lyoness piramide.

UPDATE 15-7

Afgelopen weekend was de lancering van de Flexkom App, oftewel de FlexApp. Als die app gelanceerd zou zijn dan zouden wij wel zien hoe goed Flexkom zou zijn, werd meermaals medegedeeld in de reacties.

De lancering van de app ging, hoewel naar verluid bezocht door maar liefst 1400 man, zwijgzaam op twitter voorbij. Het is uniek te noemen anno 2013 om met een hele zaal à 1400 man gezamenlijk exact 1 hele tweet de lucht in te krijgen. Vooral als je bedenkt dat die zaal vol had moeten zitten met pioniers die nota bene de lancering van een nieuwe app gingen vieren. Daar hadden echt wel een paar honderd twitteraars tussen moeten zitten die live alle quotes vanaf het podium het internet op gooiden. We kunnen slechts gissen waarom het niet lukte (of niet mocht??) om te twitteren. De dag later, vandaag, verschenen wel op diverse Facebook pagina’s foto’s van het evenement. Het evenement heeft dus wel daadwerkelijk plaatsgevonden. Helaas is er op dit moment bizar weinig concrete info over de app te vinden op internet. Volgens enkele bronnen moet je inbellen op een Duits nummer om de app te kunnen gebruiken. Of dat klopt weet ik op dit moment nog niet zeker. Het lijkt mij namelijk erg sterk dat er voor zo’n ..onhandige.. optie gekozen is. De app is wel te downloaden in Google Play. Helaas moet je een speler zijn van Flexkom om hem te gebruiken, zo vertelt anvo ons. Dat maakt het een vrij dure app.

Ik had eerlijk gezegd tegen dit tijdstip, het is nu bijna dinsdag 16 juli, verwacht dat er minstens enkele Flexkom licentiehouders hier kwamen om mij te vertellen hoe ongelijk ik had nu de app te downloaden is op Google Play. Helaas is het oorverdovend stil aan het Flexkom front op dit moment.

Flexkom heeft vandaag ook haar eigen site geupdate. Ze hebben met twee sites, namelijk specials.de en tonytravel.de, affiliate overeenkomsten gesloten zodat er wat hotels en vakanties op de site staan. Boeken is op dit moment nog niet mogelijk. Op de pagina over FlexCall (waarmee je gratis zou kunnen bellen) staat een mooie disclaimer onderaan: Für den Verbindungsaufbau zu den FlexCall Servern können providerabhängige Kosten auftreten. Oftewel voor de verbinding naar de FlexCall server kan je provider kosten in rekening brengen. Maar verder bel je gratis.. (?)

Verder is de Flexkom site nog net zo duidelijk als de licentiehouder die mij in eerste instantie benaderde via Facebook. Het is allemaal geweldig en iedereen wordt er rijk van. Maar hoe dat allemaal werkt? Dat vertellen ze liever niet.

Ook na de ruim 200 reacties is er nog niemand (0) die kon onderbouwen dat ik het niet bij het juiste eind heb in deze blog. Ben benieuwd of daar nog verandering in komt.

UPDATE 25-7

Er is afgelopen week weer veel gebeurd. Wat hoogte- en dieptepunten:
Vrijdag 19 juli heb ik een webinar (live online presentatie) van Flexkom gevolgd. Verslag hier.
Jérôme de R. uit R. (RIP 2019) trok het nu al niet meer en wenste mij kanker toe, omdat hij binnenkort met Flexkom gaat beginnen.
Inmiddels staan er meer dan 500 reacties. Maar je raadt het al; geen van de Flexkom licentiehouders kon onderbouwen waarom Flexkom een goed bedrijf zou zijn..
Omdat de site wat traag en vooral erg langwerpig werd na zo veel reacties, zijn de reacties nu verspreid over meerdere pagina’s. De permalinks naar reacties die gemaakt zijn voordat deze update doorgevoerd werd, werken niet meer. Dus even de reacties doorzoeken als je zo’n dode link tegen komt.

Tot slot.

Ik vind dat een ieder zelf mag beslissen wat hij of zij met haar eigen geld doet. Wel vind ik het schrijnend dat veel mensen blind geloven op dat wat een bedrijf, waar deze mensen nota bene zelf veel geld aan betalen, tegen hen zegt. Ik hoop met deze blog de ogen van mensen wat te openen en ik hoop dat, mocht je overwegen om geld te betalen aan Flexkom, dat je dat ook goed overlegt met onafhankelijke mensen. Baseer je mening niet alleen op wat Flexkom je voorspiegelt. Zij verdienen aan jou en niet andersom, zorg dat je dat snapt. Een gewaarschuwd mens telt voor 2.

UPDATE 9-10
Inmiddels zijn er al meer dan 1200 reacties op de blog, waaronder geen een onderbouwde reactie dat Flexkom géén piramidespel is. Wel zijn er wat leuke documenten (document 1, document 2) naar boven gekomen waaruit blijkt dat een piramidespeler van Flexkom honderden tot duizenden euro’s krijgt als hij een nieuw leden aanbrengt. Flexkom noemt dit “Incentives”. Dat verklaart waarom velen zo heftig reageren; het is leuk geld binnen harken als je nieuwe slachtoffers lid maakt van het spelletje.

UPDATE 19-12
Eind oktober zou Flexkom live gaan. De langverwachte en immer uitgestelde Fase 3 zou dan beginnen. Verrassing!! Fase 3 is wederom uitgesteld en zal nu pas ergens in 2014 beginnen. Flexkom blijft ons verbazen. Of ook niet.

Ondertussen zijn de meeste Flexkommers er achter gekomen dat Flexkom inderdaad de boel aan het flessen is. Diverse ex-licentiehouders zijn acties gestart, onder andere de volgende:
AskerRenzeFredGerda (ook per mail)
Kees Holleman

Ondertussen raken de weinig overgebleven gelovigen in paniek. Alleen al een foto van alweer een nieuwe versie van een POS zorgt er voor dat de trieste gevallen spontaan denken dat er alsnog geleverd is door Flexkom.

Inmiddels lijkt het mij zo klaar als een klontje dat Flexkom over en uit is en dat alle licentiehouders hun geld kwijt zijn. Geloof je er nog steeds in? Niemand is perfect. Voor sommigen is het moeilijk te bevatten dat datgene waar ze maanden in geloofden en waarvan ze hoopten dat het hun rijk ging maken, niet blijkt te bestaan. Weet wel dat veel mensen het je kwalijk zullen gaan nemen dat je nog steeds door gaat met het werven van nieuwe slachtoffers, nu het overduidelijk is dat Flexkom gelijk staat aan oplichting.

Update 12-6 ’14;
Er wordt gestart met een Class Action Lawsuit. Als je je geld van Flexkom terug wilt kan je je hier inschrijven:
Rechtsraad.nl

Lees ook de drie vervolgblogs die ik geschreven heb;
Flexkom zo lek als een mandje. Alle persoonsgegevens van deelnemers lagen op straat.
Reactie van Flexkom. De reactie die er uiteindelijk nooit is gekomen. Loze beloftes alom.
Flexkom faalt in Turkije. Ik heb eens gekeken hoe het in Turkije vergaat met Flexkom.

3.241 gedachten over “Het piramidespel van Flexkom?”

  1. Op veel sites van mensen die ingelegd hebben in de Flexkom piramide valt te lezen dat het in Turkije een laaiend succes zou zijn. Haal deze site voor de grap eens door translate heen http://zaman.com.tr/ekonomi_turkiyede-tutunamayan-flexkom-rotayi-avrupadaki-gurbetciye-cevirdi_2105729.html
    Als je nu nog niet huilend weg rent van Flexkom weet ik het ook niet meer.

    Voor diegene die niet de moeite wilt doen om die pagina te vertalen:

    Er valt daar te lezen dat er reeds 30.000 gedupeerde licentiehouders geklaagd hebben bij het Turkse Openbaar Ministerie over misleiding en valse beloftes van Flexkom.

  2. Ik heb een licentie van Flexkom, ik heb mij 8 maanden geleden exact dezelfde vragen gesteld, maar hetgeen hierboven staat beschreven klopt niet allemaal : duidelijk een conclusie die ikzelf ook heb gemaakt een tijd geleden, maar echter de verkeerde : om te beginnen, ga gewoon even naar wikipedia en zoek op wat het verschil is tussen ILLEGALE pyramide systemen en LEGALE MLM systemen : Herbalife bestaat nog steeds… Zurich verzekeringen ook… perfect legale MLM systemen. Vooraleer zulk een artikel te schrijven zou men zich beter eerst degelijk informeren… hoe kan bv. een zogezegd “illegaal bedrijf” de Ebcon award winnen tegenover Mastercard en andere grote bedrijven…? Hoge bomen vangen veel wind…:-)

    1. Beste Yves,

      Fijn dat je zo enthousiast bent over Flexkom maar in dit enhousiame sla je wat mij betreft een beetje door als je het over dit ‘bedrijf’ hebt en met name over de fameuze Ebcon ‘award’.
      Er is wat mij betreft namelijk nogal een verschil tussen een wereldwijd bekende award winnen en een award/zegel van zelf aanvragen via een online fill-out form op de site van Ebcon; een bedrijf wat me op basis van van haar online uitstraling ook geen autoriteit lijkt. Mastercard hier dan ook niet wakker van zal liggen, als ze al ooit van Ebcon hebben gehoord maar dat terzijde.
      Op de site zie je dat elk bedrijf kan het betreffende certificaat aanvragen kan en bij goedkeuring ontvang je (per mail) een certificaat/zegel. Wie er nog meer zon certificaat heeft en waaraan je moet voldoen is overigens nergens te vinden en een foto van de CEO in lederhosen roept bij mij ook wat vraagtekens op.
      Ik begrijp overigens wel waarom de flexkom medewerkers graag willen geloven dat het een echte award betreft. Dat maakt het verhaal richting anderen immers een stuk geloofwaardiger en de kans op een verkoop van een franchisepakket groter. Daarnaast zal het ongetwijfeld een stukje van je eigen onzekerheid wegnemen over Flexkom want met alle nare berichten kan ik me niet voorstellen dat je diep in je hart geen twijfels kent.
      Dromen mag maar doe het realistisch.
      Vraag ook eens aan een objectief iemand hoe hij of zij tegen flexkom aankijkt ipv te blijven zitten in de circel van enthousiasme met collega flexkompartners. Op deze manier krijg je wellicht wat balans in je gedachten ipv gehersenspoeld één overheersende gedachten te hebben en houden over een concept/product
      Ik persoonlijk vind dit weer een mooi voorbeeld van de wereld door een roze bril zien met overdreven enthousiasme door tunnelvisie en uiteindelijk toch de Euro tekens maar waarbij vergeten wordt naar de inhoud en het realisme van het concept te kijken.

      mvg

  3. Hoi yves, leuk dat je de moeite genomen hebt om te reageren op mijn blog. Zoals je gelezen hebt in mijn blog verwijs ik maar liefst twee keer naar de mlm wikipedia pagina. Daar valt te lezen dat mlm systemen inderdaad legaal kunnen zijn als de verkoop van een product centraal staat. Staat echter het werven van leden centraal, dan kan het illegaal zijn. Uit jouw bericht noch uit documentatie van flexkom zelf komt naar voren dat de verkoop van een bepaald product centraal staat. Sterker nog, op het forum van tros radar vertelt een licentiehouder zelfs dat dat uitdrukkelijk niet het geval is.

    Laten we voor het gemak aannemen dat flexkom inderdaad legaal is. Wat vind je dan van de rest van de feiten die ik hier benoem? Of de berekening die ik gemaakt heb? Of het feit dat flexkom in turkije op zijn zachtst gezegd niet echt lekker loopt? Ik ben benieuwd naar je reactie.

    1. Beste Wouter, de “rest van de feiten” zijn niet “alle feiten” ; er ontbreken vele primordiale gegevens in jouw redenering waarvan je dus blijkbaar niet op de hoogte bent. Ik heb echter geen tijd om dit allemaal hier te gaan uitleggen op jouw blog. Ik kan je enkel kort vertellen dat er 1000-den winkeliers als persoon een licentie hebben binnen Flexkom omdat zij zelf als winkelier de voordelen van Flexkom volledig begrijpen, om bv. maar 1 ding te noemen : 90% minder publiciteitsbudget. Om dit te begrijpen moet je meer info hebben over Flexkom, info die in jouw pleidooi nergens voorkomt.

      De toekomst is “mobile commerce” en toenemende groei van E-commerce, niemand kan dit tegenhouden, ook geen blog 🙂 Flexkom is een bedrijf dat jaren vooropstaat wat ontwikkeling van Mobile commerce betreft en de zogezegde “MLM” structuur is maar een klein gedeelte van hun bezigheden, dus niet zoals Amway of Herbalife of Zurich verzekeringen waarbij je na 30 jaar de dag van vandaag nog steeds een licentie kan kopen. En tot slot, stel jezelf de vraag : is het bedrijf waar jij werkt (of iemand in het algemeen) ook geen MLM structuur? Jouw baas verdient geld op jouw rug, de onderdirecteur verdient geld op zijn managers, bank managers verdienen bonussen op de omzet van hun klanten, en ga zo maar door… daar is niets verkeerds mee. Misschien ben jij gewoon niet gemaakt om dit soort dingen te doen in je leven, daarom zou ik er mij ook niet mee bezighouden als ik jou was.
      Vele mensen hebben wel veel geld verdiend met Herbalife of Tupperware of andere MLM bedrijven, en ze bestaan nog steeds. Maar uiteraard kan je ook dàt negatief gaan bekijken, zoals je met alles kan doen. De waarheid ligt echter steeds in het midden… aan alles is er een positieve en negatieve kant, maar tot zolang het 100% legaal is kijk ik enkel naar de positieve kant van de zaak, maar daarvoor moet je veel meer info weten wat Flexkom betreft…
      Ik wens je een prettige dag verder en wie weet komen we elkaar ooit nog eens tegen in een Flexkom winkel. 🙂

      Met vriendelijke groeten, Yves

      1. Hoi Yves,

        Misschien wil je de gegevens en feiten die volgens jou missen, met ons delen? Zo kunnen we een completer beeld vormen over wat Flexkom nou precies is of doet.

        Zoals je verzocht hebt, heb ik mijzelf de vraag gesteld: Is mijn bedrijf niet ook een MLM structuur? Ik heb daarop het volgende antwoord gevonden: Nee.
        Ik zal uitleggen waarom.

        Het personeel dat bij mij in dienst is:
        – Hoeft niet eerst 1500 euro te betalen aan mij om voor mij te mogen werken.
        – Krijgt elke maand netjes haar loon uitbetaald.
        – De hoogte van dat loon is niet speculatief, maar van te voren vastgesteld.
        – Als ze ziek is krijgt ze uitbetaald.
        – Na ontslag is er recht op WW.
        – Er wordt een pensioen opgebouwd.
        Kortom, dat personeel van mij -en elk ander bedrijf- loopt geen enkel risico.
        Bij een MLM schema als die van Flexkom is dat allemaal niet van toepassing. Daar leg je geld in en vanaf dan is het maar een kwestie van het spelletje goed proberen te spelen in de hoop om meer geld over te houden dan dat je ingelegd hebt. Dat is niet vergelijkbaar met werken of überhaupt geld verdienen als ondernemer. Het is, zoals ik al zei in mijn blog, puur speculatief. De organisatiestructuur binnen een bedrijf en een MLM schema hebben net zo veel overeenkomsten met elkaar als dat ze hebben met bepaalde gebouwen in de Egyptische woestijn. De vorm is misschien hetzelfde, de inhoud compleet anders.

        Vervolgens merk je op dat ik niet gemaakt zou zijn om dit soort dingen te doen in mijn leven. Misschien bedoel je dat ik niet het type ben dat een casino binnenwandelt om daar in 1 klap 1500 euro uit te geven. In geval heb je gelijk, ik ben inderdaad geen gokker. Maar ik vrees dat dat niet de strekking is van jouw opmerking. In dat geval ben je nog niet bekend met mijn werk.

        Retail e-commerce is mijn vakgebied. Toevallig ook het vakgebied waarin Flexkom zegt vooruitstrevend bezig te willen zijn. Toch lukt het Flexkom tot op heden niet om mensen die daadwerkelijk hun strepen verdient hebben in deze branche te overtuigen. Dat komt mede omdat mensen die wél in Flexkom geloven, niet kunnen uitleggen waarom Flexkom zo goed zou zijn. Veel verder dan “jij snapt het toch niet”, “wacht maar af totdat het wel werkt” of “ik heb geen tijd om het uit te leggen” komt het in elk geval nog niet. Denk eens na: Als het werkelijk zo’n goed idee is, waarom doen grote spelers binnen de e-commerce niet mee? Waarom schrijven bekende e-commerce bladen niet over dit initiatief? En waarom moet ik zo vreselijk hard trekken in een poging om een goed onderbouwd verhaal te krijgen van iemand die mee doet aan Flexkom?

        De vergelijking met andere MLM bedrijven die je maakt gaat trouwens niet op. Bij de voorbeelden die je noemt staat de verkoop van een product, namelijk bakjes of “gezonde” drankjes, centraal. Je kan meer verdienen door meer producten te verkopen. Bij Flexkom wordt er geen product verkocht. Het gaat slechts om het aanbrengen van leden waarna je maar moet hopen dat die leden geld gaan uitgeven aan Flexkom. Je kan daar geen invloed op uitoefenen. Het is daarom puur gokken. Bovendien is de enige vorm van inkomsten in de piramide van Flexkom gebaseerd op retailers die een fors deel van hun omzet moeten afstaan aan Flexkom. Zoals ik al meerdere keren gezegd heb; dat gaat in mijn optiek niet gebeuren. Ik hoop dat een ingewijde van Flexkom een concreet betoog doet waarom de retail dat wel massaal zou gaan doen. Dan zal ik, als e-commerce ondernemer, daar mijn visie over geven.

        Zoals Gérrard zojuist al terecht opmerkte; ga eens met onafhankelijke mensen praten in plaats van in het kringetje van Flexkom te blijven hangen om elkaar steun te geven.

        Mvg,
        Wouter

        1. Ik ben 2 weken geleden bij zo’n wervingsbijenkomst geweest. Opvallend was de geringe aandacht voor de mkb’ers die het grote verdienen mogelijk moeten maken. De persoon die de licenties aan de man brengt lijkt vooral geïnteresseerd in het slijten van die licenties. Terwijl anderen geld inleggen verdient hij. Kritische vragen worden niet op prijs gesteld.

  4. En zou iemand mij kunnen uitleggen wat voor een instantie dat EBCON precies is? Er wordt gezegd dat Flexkom goed is, want ze hebben een EBCON zegel. (Alsof dat een goed argument is voor een valide businessmodel, dat terzijde). Op hun site zelf staat bijvoorbeeld niet welke bedrijven er aangesloten zijn bij EBCON en wat de richtlijnen voor het mogen ontvangen van zo’n zegel zijn. Het is dus geheel onduidelijk wat de waarde van zo’n zegel is.
    Als ik EBCON.net opzoek op Google kom ik alleen maar sites van Flexkom tegen. Het lijkt wel alsof die club alleen maar opgericht is om een zegel uit te reiken aan Flexkom. Dat zal ik natuurlijk vast mis hebben, want zoiets zou wel heel gek zijn. Wie laat hier licht op schijnen?

    1. Inmiddels is deze club al redelijk ontmaskerd. Op hun website staat een pagina getiteld Zertifizierung met daar alleen maar informatie over dat het geld kost om een certificaat/zegel te krijgen en een formulier om jezelf of je product te laten certificeren. Niks geen eisen, richtlijnen of wat dan ook. Betalen en je hebt ook een EBCON zertifizierung!

  5. Beste Wouter,
    Ik heb notitie genomen van je enorme blog. Kennelijk heb je hier ruim de tijd voor… Ik zou zeggen; als FlexKom niets voor je is dan zou ik er niet zoveel tijd aan besteden. Inhoudelijk klopt je betoog van geen kant, maar dat terzijde. Weet je wat? Je weet me te vinden en als FlexKom straks gebakken lucht blijkt te zijn dan heb jij gelijk.
    Mocht daarentegen straks vanaf oktober blijken dat FlexKom overal in Europa te vinden is dan zou ik het bijzonder op prijs stellen als je dan je betoog uitprint op 120 grams hvmc gesatineerd papier en bij langs komt op de zaak en we dan samen een kopje koffie drinken, ik met een gevulde koek en jij eet dan je betoog voor mijn ogen op en maakt je excuses. Oke?
    Lijkt me een billijke deal.

    Met vriendelijk groet,

    M

    1. Inderdaad. Michel is en van de vele Flexers die heel grote woorden heeft gebruikt. En gezien wat hij aan genoegdoening van Wouter eist als Flexkom een succes was geworden, is het toch wel behoorlijk laf om zelf helemaal niets meer te laten horen, nu Flexkom een ordinaire oplichtingsconstructie is gebleken. Iemand met ballen had zich niet verstopt.
      Kom op Michel, vis die ruggengraat uit de prullenbak en beken je ongelijk!

      1. Michel z’n naam is gebonden aan een website (klik op zijn naam). Wouter kan hem morgen al bellen.

        maar volgens mij moet je een voetbaltribune huren om alle flexers erin kwijt te kunnen.

      2. Vele licentiehouders hebben reeds hun excuses aangeboden aan mij, waaronder ook Michel.

        Ik wil jullie verzoeken om de discussie onderaan de 1900+ reacties voort te zetten, anders wordt het al helemaal onoverzichtelijk.

  6. Ik vond deze site via Tros Radar omdat ik ook ging zoeken. Ook ik ben benaderd. Op de tros radar site las ik over Unicity en ene Remco Eduard Deelstra. Verder kan ik niks over hem vinden. Zag wel dat Unicity MLM is. Initiatiefnemer in Nederland voor Flexcom heet Renze Deelstra. Wat lijken die namen op elkaar, toeval? Hij had al een piramidespel/MLM met medespelers in KB Gold.

  7. FlexKom is een merknaam en juridisch beschermd. Uw website en blog is hedenmiddag doorgegeven aan ons advocatenkantoor. Wij verzoeken u vriendelijk, voor uw eigen bestwil, uw blog te verwijderen.

    Directie FlexKom Nederland.

    1. Zozo, het blog verwijderen voor uw eigen bestwil, dat is nogal een eis.
      Dus dit is jullie manier om minder goede publiciteit te weren en mensen met een kritisch oog de mond te snoeren, met bedreigingen?
      Laat je niet van de wijs brengen beheerder.

      Lekker bezig Flexkom..
      zo zul je wel aan je klanten komen, maar niet heus.

      1. “Geloven in eigen kracht en succes” vs “ow er is kritiek dus we gaan gelijk dreigen met advocaat”.

        Staat jullie netjes en draagt zeker bij aan jullie geloofwaardigheid…

  8. Er is geen Flexkom Nederland bekend bij de Kamer van Koophandel. Wellicht wil je je organisatie toelichten?
    Verder verbiedt het merkenrecht niet om een discussie te voeren over een merk.
    Proberen deze en andere discussies over Flexkom offline te halen versterkt bij mij niet het gevoel dat jullie een betrouwbare en eerlijke organisatie zijn.
    Waarom komen jullie niet gewoon met een inhoudelijke reactie?

  9. Geachte heer Hol,

    Onze inhoudelijke reactie is dat Tros Radar zojuist in overeenstemming met onze advocaat actie heeft ondernomen. U pleegt belastende beweringen hier op uw site en wij zullen daar actie op ondernemen.

    Als u wilt weten wat FlexKom echt is dan kunt u zich wenden tot http://www.flexkom.com of tot onze seminars die iedere maand gegeven worden in Nederland.

    Verder kunnen wij u melden dat wij een integer bedrijf zijn en de door u gesuggereerde rechtszaak in Turkije uitsluitend te maken heeft gehad met een tweetal geroyeerde leden om reden.

    Nogmaals verzoeken wij u vriendelijk doch dringend voor uw eigen bestwil uw belastende blog te verwijderen.

    Met vriendelijke groet,

    Directie FlexKom International GmbH./ FlexKom Nederland.

    1. Wat een onzin!!
      Alsof je van een bedrijf met een gedeponeerde merknaam de activiteiten niet op een forum zou mogen bespreken!

      De mentaliteit van je bedrijf is hiermee wel gezet. De intimidatie die je hier aan de dag legt probeer je zeker ook te betrachten tegenover je eigen leden die in de gaten krijgen dat ze slachtoffer geworden zijn van jullie scam? Met als resultaat het royement van zulke leden, zoals je hier net hebt verduidelijkt?

      Ik zou wel benieuwd zijn wat jullie advocaat van de aanklacht zou maken in het onmogelijke geval dat jullie inderdaad op het onzalige idee zouden komen dit voor een rechter te brengen? Schadevergoeding omdat je niet voldoende slachtoffers in je piramidesysteem kan trekken soms? Aantasting van je goede naam? Terwijl je inplaats van en publique bezwaren te weerleggen met dreigementen loopt te zwaaien en aldus je eigen geloofwaardigheid te grabbel gooit?

      Laat me niet lachen. Alleen scammers hebben een grote mond, bonafide bedrijven durven de discussie op het internet wél aan!!

    2. Hey,

      Zie ik nou MIJN logo hier staan? Deze hele site is illegaal!En iedereen die hier post moet mij royalties betalen. Gewoon, want, dus maar en. Punt. Briljant BLOG, briljantere replieken!
      Hierbij een Briljantzegel voor Wouter …

    3. Ik wil mij als advocaat zijnde gratis beschikbaar stellen indien Flexkom maatregelen tegen deze blog gaat nemen. Dit lijkt mij een leuke zaak en juridisch gezien appeltje/eitje.

      1. Hoi Mark,

        Dank voor het aanbod! Ik denk niet dat Flexkom daadwerkelijk door zal zetten en een advocaat er op zal zetten zoals ze hier beweren te doen. Mijn mening is in blog prima gestaafd met feiten en informatie die ik op internet gevonden heb. Inhoudelijk gezien dus helemaal in orde. Mocht het toch zo ver komen dat Flexkom meent dit voor de rechter te willen uitvechten, dan zal ik aan je denken. Voorlopig heb ik nog geen brief of wat dan ook ontvangen van Flexkom.

        Groeten,
        Wouter

  10. Geachte heer Hol.

    Als ervaren ondernemer zit ik zelf sinds november 2012 bij Flexkom en ben erg onder de indruk van dit bedrijf in positieve zin.
    Maar met de uiteenzetting van uw argumenten slaat u volledig de plank mis. U roept iets over ” piramidespel” terwijl u:
    1. Zich totaal niet verdiept heeft in Flexkom en zodoende zich ook niet goed heeft voorbereidt op deze discussie.
    2. Wat wilt u met deze discussie bereiken ?
    3. Wat is uw doelstelling hiermee?
    4. Uw argumenten zijn nergens op gebaseerd en zijn slechts standaard kreten die niet nieuw zijn.
    5. Geen feiten en kunt u uw opvatting ook niet staven.
    6 . Flexkom is juist vernieuwend en revolutionair op gebied van
    GEO Commerce en M Commerce.
    7. Flexapp is echt een fantastisch voor de consument met wereldwijd enorme voordelen op telefonie(90% korting!) en hotels(90%) en nog veel meer voordelen.

    Het had u gesierd als u zich beter had voorbereidt in Flexkom want dan kunt u pas oordelen hierover!
    OF bent u zo gefrustreerd dat u dit geweldige concept zelf niet heeft bedacht?
    Succes met uw carrière.

    M. klokhuis.

    1. Hoi M. Klokhuis,

      In tegenstelling tot jouw bericht, is mijn blog prima gestaafd met feiten en informatie welke ik nota bene gevonden heb op sites van mensen die betaald hebben aan flexkom. Ik heb steeds links geplaatst naar die sites. Dat is de blauwe tekst met een streepje er onder. Als je daar op klikt kom je op de site uit waar ik de informatie vandaan heb.

      Aangezien je zelf niet de moeite genomen hebt om een en ander juist te onderbouwen, neem ik aan dat verdere inhoudelijke reactie van mijn kant op dit moment ook niet nodig is.

      Groeten,
      Wouter

  11. jammer dat er mensen zijn die negatief hun oordeel klaar hebben
    als flexkom daadwerkelijk illegaal zou zijn zouden bijeenkomsten verboden zijn, ik geloof in flexkom, en inderdaad als het gebakken lucht zou zijn is dat maar jammer, een straatje staatsloterij levert minder op, alles in het leven is een gok, diegene die deze gok niet nemen verliezen altijd. dus aub hou de negatieve voor je zelf en laat iedereen in zijn waarde

    1. Hoi Ben,

      Dankjewel voor de reactie op mijn blog.
      Ik vind het goed te horen je je er van bewust bent dat deelname aan Flexkom een gok is.

      Echter, je opmerking “diegene die deze gok niet nemen verliezen altijd” is feitelijk niet juist. Aangezien deelname aan Flexkom geld kost, heb je na deelname in eerste instantie juist geld verloren. Pas later zal blijken of je ook daadwerkelijk wat gewonnen hebt en of je gok inderdaad geslaagd is. Doet iemand niet mee, dan hoeft diegene ook de inleg niet te betalen en heeft die juist in eerste instantie “gewonnen”, of eigenlijk, het minste verloren.

      Over mensen die mee doen oordeel ik verder niet. Als jij die gok wilt bewust nemen, dan is dat een respectabele keuze van jou. Wel vind ik dat ik mensen mag informeren over mijn bevindingen van Flexkom.

      Met vriendelijke groeten,
      Wouter

  12. “Aangezien deelname aan Flexkom geld kost, heb je na deelname in eerste instantie juist geld verloren. Pas later zal blijken of je ook daadwerkelijk wat gewonnen hebt en of je gok inderdaad geslaagd is.”

    Is dit niet het basisprincipe van elke onderneming? Elke ondernemer zal eerst moeten investeren alvorens te kunnen gaan verdienen. En ondernemen is altijd een gok.
    Ook ik was afgelopen weekend uitgenodigd op de genoemde bijeenkomst. En bijzonder onder de indruk van de vernieuwende richting die deze internationale onderneming is ingeslagen.

    Over elk bedrijf wat succesvol lijkt te zijn worden zowel positieve als negatieve zaken geschreven. Tros Radar forum loopt niet bepaald over van gekwalificeerde mensen als het gaat om discussies ten aanzien van MLM systemen, als men wat verder doorleest op de diverse onderwerpen ziet men oeverloze en zinloze discussies door steeds weer dezelfde users, die elkaar al jaren lang in de haren vliegen en waarbij het allang niet meer gaat over het onderwerp wat ooit gestart is.

    Met de laatste alinea denk ik dat er verkeerd door Wouter wordt geinterpreteerd. Er is wel degelijk een produkt wat wordt verkocht. De klantkaarten, met een waarde van 20 euro. Ook zijn er slechts een beperkt aantal licenties voorhanden voor elke regio. Ook weer een aanwijzing dat het niet om oneindig agenten werven gaat. In tegenstelling tot Lyoness, die in Oostenrijk is veroordeeld is door de rechter, om de door Wouter genoemde reden van geen produkt. Dit was voor mij reden om niet met Lyoness in zee te gaan, toen ik daar een tijdje geleden ook naar een bijeenkomst ben geweest.

    Ik ben voorzitter van een ondernemersgroep in de Randstad, die willen anticiperen op de toekomst, en met wat ik dit weekend heb gezien, is voor mij reden genoeg dit serieus te gaan overwegen met onze gehele groep dit concept tzt aan te gaan.

    Zo zie je maar, hoe interpretatie verschillend kan zijn terwijl men toch dezelfde informatie tot zich heeft genomen.

    Het is maar door welke bril je het bekijkt.

    Aan Wouter: 1 vraag rijst bij mij wel na het lezen van dit blog; waarom je dit uberhaupt schrijft als hij het toch niets vind. Als je als ondernemer iets niets vind, dan schrijf je er toch geen blog over, tenzij je bewust propaganda wilt voeren? Of ben je werkelijk geinteresseerd en heb je te weinig uitleg gehad… Dan nog lijkt me dit niet de meest aangewezen weg deze info alsnog te krijgen.
    Ik heb je gegoogled, en je lijkt me een slimme ondernemer, er wordt ergens gesproken van 1 miljoen omzet. Dan heb je waarschijnlijk beter voor elkaar als de meeste retailers in andere branches. Ik denk dat Flexkom daarom ook niet echt bij jou zal passen. De ondernemers die in onze groep zitten hebben het allemaal behoorlijk moeilijk en het een na het andere kostenmodel passeert de revue, Groupon, scoupy en weet ik veel wat, maar Flexkom is het eerste model wat ik tegenkom wat ook nog een verdienmodel voor de ondernemer is.

    Tot zover mijn bijdrage.

  13. Hoi Joshua,

    Dank voor je bijdrage aan mijn blog.

    Je stelt dat de klantenkaarten verkocht worden door Flexkom agenten. Dat heb ik niet terug kunnen vinden op de site waar het concept uitgelegd wordt. Daar onderscheiden ze drie verdienmodellen:

    1. Het aanbrengen van nieuwe leden. Die ook weer nieuwe leden aan moeten brengen, welke op hun beurt ook weer nieuwe leden moeten aanbrengen. Per aangebracht lid krijg je geld uitgekeerd van Flexkom.
    2. Het aansluiten van winkels waarna je commissie krijgt over uitgaven die daar gedaan worden.
    3. Het uitdelen van kaarten. Op de site wordt uitgelegd dat je als Flexkom speler de kaarten voor 1 euro moet kopen en vervolgens moet uitdelen. Je verdient dan ook weer commissie over de uitgaven van de consument.

    Ik zie hier niet staan dat er in het Flexkom systeem de verkoop van een product, volgens jou de klantenkaarten, centraal staat. Die site zelf spreekt over het uitdelen van kaarten, niet de verkoop er van. Ik begrijp dat dat niet juist is en dat de kaarten dus (voor 20 euro?) verkocht worden en dat dat het eigenlijke verdienmodel van het hele Flexkom systeem is? Dat spreekt alle berichten van flexkom agenten die menen dat je er een “passief inkomen” uit zou halen tegen. Je zou dan namelijk actief moeite moeten doen om de kaarten te verkopen.

    Ik heb daarom het sterke vermoeden dat het hier niet draait om de verkoop van klantenkaarten.

    Verder vraag je mij naar de reden van het schrijven van deze blog. Zoals je weet is e-commerce mijn vakgebied.
    Het viel mij op dat wanneer er op internet gesproken wordt over Flexkom, dat het volgens die berichten allemaal revolutionair is of zou gaan worden in de M- en E-commerce. Ook wordt er steeds vermeld dat de deelnemers er rijk van zouden worden. Goed onderbouwde kritische berichten waren er in Nederland nog niet. Zodoende leek het mij aardig om eens mijn visie te geven over dit concept en heb ik deze blog geschreven.

    Er blijkt hier ook al waarom kritische berichten schaars zijn; Flexkom International GmbH zegt dat ze willen dat ik het bericht offline haal “voor mijn eigen bestwil”. Dat is dus kennelijk de manier waarop Flexkom wilt voordoen dat ze een integer bedrijf zijn.
    Als Flexkom inderdaad een integer bedrijf is en ze inderdaad een goed concept hebben, dan zouden ze niets te vrezen hebben van mij die er, in dat geval, niets van begrepen heeft. Deze blog zou dan in no time verdwijnen in de krochten van het internet. Maar dat is dus blijkbaar niet het geval, want heel Flexkom Nederland valt over mij heen.

  14. interressante blog

    ter info:
    Ik ben een FlexKom Licentiehouder. Flexkom gaat van het principe uit: heb je vragen of opmerkingen dan hanteren zij het volgende principe: Vertrouw je niet wat wij zeggen? Dan ga ik aan jou geen extra tijd besteden. In de zelfde tijd dat ik jou moet overtuigen schrijf ik een ander in die het wel gewoon accepteert.

    Bij de presentaties wordt er verzocht geen vragen te stellen.

    Ik heb erg veel moeite met dit principe. Werd pas op de hoogte gesteld nadat ik licentiehouder was geworden.

    Jan Willem

  15. Hoi Wouter,

    Goed wat je hier doet! Ben zelf pas door iemand van Flexkom benaderd en kreeg te horen dat ik 600.000 euro per maand zou kunnen gaan verdienen. Het verhaal zat vol tegenstrijdigheden en inhoudelijke informatie mocht niet gegeven worden, omdat de organisatie zogenaamd nog low profile zou opereren. Oplichters dus!

    Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook zo!

  16. “Ik zie hier niet staan dat er in het Flexkom systeem de verkoop van een product, volgens jou de klantenkaarten, centraal staat. Die site zelf spreekt over het uitdelen van kaarten, niet de verkoop er van. Ik begrijp dat dat niet juist is en dat de kaarten dus (voor 20 euro?) verkocht worden en dat dat het eigenlijke verdienmodel van het hele Flexkom systeem is? Dat spreekt alle berichten van flexkom agenten die menen dat je er een “passief inkomen” uit zou halen tegen. Je zou dan namelijk actief moeite moeten doen om de kaarten te verkopen.”

    Bij de licentie zitten 100 kaarten waarop 20 euro staat. Dat is het gehele pakket. Daarmee koop je het recht ondernemers aan te sluiten die hun klanten de app geven of de kaart waarmee consumenten kunnen sparen. Over elke kaart zal de franchise partner en de ondernemer kleine provisies ontvangen. Dit is dus passief.
    Die 100 kaarten zijn aan de franchisepartnr of hij ze weggeeft of verkoopt, maar leveren altijd een stukje passief op afhangend van hoeveel die kaarteigenaar de kaart gebruikt. Dit staat los van het verdienmodel.

    Dus samenvattend, er is WEL sprake van een produkt bij de aanschaf vd licentie. Dat maakt de piramidestelling totaal niet relevant. Laten mensen zich hierdoor niet afleiden, dan is het niet goed verteld of begrepen, whatever.

    Het revolutionaire van Flexkom is het totale M-Commerce-concept wat tot nu toe geen enkel bedrijf heeft in deze vorm.
    Daarnaast biedt het videomailsysteem voor ondernemers en de mogelijkheid om via de SMS en whatsapp met hun klanten te communiceren. Want niet elke ondernemer heeft zijn klanten in kaart of het geld om een dure website te laten ontwikkelen en goede E-commerce te laten ontwikkelen. Flexkom vult hiermee een enorm gat in de markt op met een turn-key systeem, waar ook nog eens een stukje terugverdient kan worden. Dus in die zin is het wel revolutionair.

    Wat me opvalt is dat er nogal wat uit zijn verband wordt gehaald, of onjuist geinterpreteerd. Dit is een gemiste kans voor zowel Flexkom als mogelijke partner. Goede voorlichting zou helpen deze misverstanden uit de weg te ruimen. Ik heb nu in totaal 3 pres. bezocht en een event, en het wordt me stukje bij beetje steeds duidelijker. Niet iedereen geeft de juiste info professioneel door valt me op.

    Flexkom is duidelijk niet voor iedereen, en je kan ervoor kiezen carriere te maken en rijk te worden, of gewoon een paar winkeltjes aansluiten waarmee je al een aardig inkomen kan gaan verdienen. Het is te vergelijken met een verzekeringsportefeuille met eigen klanten.

    Blijf gewoon realistisch en kijk waar jouw ambitie ligt.
    Grote praatjes hebben zoveel mensen, niet iedereen is in staat om dit prachtige concept goed over te brengen. Gelukkig heb ik beter onderbouwde info gekregen als sommigen hier blijkbaar hebben gehad.
    Geen verhalen over grote rijkdom, maar degelijke en goede voorlichting.

    1. Joshua, nogmaals dank voor je reactie.

      Als ik jouw verhaal goed begrepen heb dan is het hele commissiesysteem slechts een bijzaak bij de verkoop van de kaarten.
      Ik vraag me af waarom er dan juist voor zo’n enorm zwaar commissiesysteem als bijzaak gekozen is. Eenzelfde bedrag dat een retailer korting moet geven aan de consument, moet hij immers ook storten in dit commissiesysteem. Dat betekent een enorme lastenverzwaring voor de retailer of juist een minimaal voordeel voor de consument. Je kan immers dubbel zo veel korting geven aan de consument als je niet de helft van die korting hoeft af te staan aan Flexkom en aan de lagen boven je in de piramide.

      Zou het niet een stuk transparanter zijn als dat hele commissiesysteem geschrapt wordt? Het is immers maar een bijzaak in het Flexkom verhaal als ik jouw verhaal mag geloven.
      De franchisenemer en retail verdient dan gewoon geld door kaarten te verkopen aan consumenten. Lijkt mij, als retailer, al een veel effcienter en transparanter systeem. Ook het risico dat je loopt als franchisenemer is dan op eens een stuk kleiner. Je hebt dan geen concurrentie meer van gokkers die het verdienmodel niet begrepen hebben en de kaarten niet voor een marktconforme prijs verkopen maar juist gratis weggeven.

  17. Haha Joshua, grappig dat je het na 4 voorlichtingen nog niet snapt! Zeker gezakt voor je iq-test 😉

    Nog een paar dingen om te overdenken:
    – ze weten zelf niet waar ze vandaan komen, Duitsland, Turkije of toch Zwitserland;
    – bijna alle foto’s zijn gefotoshopt.

    Ik ontving een serieuze bedreiging toen ik een agent met mijn bedenkingen over het piramidespel confronteerde. Met feiten onderbouwde info geven is blijkbaar te moeilijk.

    1. >>Haha Joshua, grappig dat je het na 4 voorlichtingen nog niet snapt! Zeker gezakt voor je iq-test<<

      Goed zo; bij elke vorm van terughoudendheid onmiddellijk op de man gaan spelen. Dat is echt hoe het er bij een legitieme en bonafide onderneming aan toe hoort te gaan. Als dat de mentaliteit is die er bij jouw toko hoort, en je hier niet in het openbaar door de hier aanwezige directie voor op de vingers wordt getikt, dan is het vrij duidelijk hoe het met de integriteit van deze onderneming is gesteld.

      Veel succes met je carrière bij deze wereldonderneming!!

      1. Hoewel ik denk dat je kamminga’s reactie niet helemaal begrepen hebt -hij is tegen Flexkom in plaats van een aanhanger- ben ik het met je eens dat spelen op de man niet de juiste manier van discussiëren is.

  18. Beste Kamminga,

    Grappig……
    Zegt meteen alles over de schrijver en waarop dit bericht beoordeelt moet worden.

    Jumped into conclusions..

    Denk dat hiermee het hoogst haalbare niveau wel is bereikt. Zinloze discussie.

  19. Ik ben gisteren voor het eerst bij een presentatie van Flexkom geweest en als ondernemer is mij bij deze ene presentatie veel duidelijk geworden.
    Ik vind het jammer dat de discussie op deze blog hoofdzakelijk gaat over het verdienmodel en of het al dan niet legaal is of vergeleken kan worden met een gok in het casino.

    Naar mijn persoonlijke mening gaat het juist over het product. Met mijn commerciële IT achtergrond zie ik de enorme kansen van dit product voor de retailer en de consument. De retailer krijgt een krachtig marketinginstrument wat hij op “eigen houtje” nooit zou kunnen ontwikkelen. De consument krijgt korting en kan de opgespaarde kortingen besteden bij de aangesloten winkeliers.

    Met de unieke App die en de e-commerce omgeving heeft de retailer direct contact met zijn loyale klanten en heeft kansen nieuwe klantengroepen aan te spreken. Dit allemaal vanuit de POS-unit die de winkelier éénmalig dient aan te schaffen tegen een gesubsidieerde prijs.En de consument kan het opgespaarde bedrag besteden zowel online als offline. Online bijvoorbeeld voor het boeken van hotels en reizen en offline bij alle internationale aangesloten detaillisten die werken met het Flexkom systeem.

    Natuurlijk is het wel een beetje “kip en ei verhaal”. Hoe meer detaillisten de kaart accepteren en kortingen verlenen des te meer consumenten de kaart of app zullen willen gebruiken. En andersom, hoe meer consumenten de kaart of app in gebruik hebben, des te meer detaillisten zullen de kaart willen kunnen accepteren.

    En daar ligt nu volgens mij de kracht van het verkoopconcept van Flexkom. Ze hebben bewust gekozen voor een MLM opzet. Dit om in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk detaillisten te kunnen bereiken en te adviseren. Iedereen die deelneemt in het MLM systeem ontvangt ook direct een X-aantal kaarten die hij -al dan niet tegen betaling- in omloop kan brengen. Dus zo wordt op beide fronten van de “kip en het ei” het systeem zo breed mogelijk geïntroduceerd.

    Iedere vorm van marketing voor de detaillist kost geld. Het drukken en verspreiden van folders, adverteren in de regionale krant en ga zo maar door. Met Flexkom krijgt hij een degelijk marketing concept in handen om te communiceren met zijn trouwe klanten en mogelijke nieuwe doelgroepen. Ook dat kost geld natuurlijk. Flexkom ontwikkelt de strategie, ontwikkelt de hard- en software, investeert in marketing etc. Dat moet ergens van betaald worden. Maar met Flexkom heeft de detaillist ook de kans een deel van zijn kosten terug te verdienen doordat de door hem uitgegeven kaart ook gebruikt kan worden bij andere detaillisten. En sommigen zullen er zelfs geld aan kunnen verdienen als ze er actief mee omgaan.

    Ik persoonlijk zie het dan ook als geen enkel nadeel dat de detaillist een deel van de korting die hij verleend afdraagt aan Flexkom. Hij betaalt dit alleen als er ook daadwerkelijk omzet tegenover staat. En procentueel liggen de huidige marketingkosten voor een detaillist vele malen hoger. Daarnaast kan hij profiteren van extra omzet via de uitgegeven kaarten en een loyale klantenbinding.

    Of ik zelf mee ga doen met het Flexkom systeem weet ik nog niet. De vraag is of ik het kan combineren met mijn andere werkzaamheden. Maar ik vind het een uniek concept en een win/win/win systeem. Voordeel voor de consument, voordeel voor de detaillist en verdienkansen voor degenen die de systemen verkopen zowel direct als indirect.

    1. Elke handelaar aan wie ik het concept DEGELIJK heb uitgelegd (dus niet zoals het verhaal op deze blog waar vele info ontbreekt) is laaiend enthousiast over het systeem dat Flexkom hanteert in de winkels binnenkort, het is inderdaad uniek en gepatenteerd… vele mensen zoals Wouter gaan ettelijke pakjes Dafalgan moeten slikken binnen enkele maanden.

      Maar nu begrijp ik, denk ik, waarom Wouter zo negatief is : hij heeft zelf een webwinkel (dacht ik toch?) en denkt door Flexkom uit de weg geduwd te worden binnenkort maar het is net andersom, echter dat heeft hij (nog) niet begrepen…

      1. Er is helemaal geen patent, zoals Frans ook al uitgevonden had. Uniek is het al helemaal niet. In je laatste zin zeg je dat ik nog niet begrijp dat ik Flexkom uit de weg duw. Is dat echt wat je bedoelde te zeggen?

        Misschien wil je hier het concept DEGELIJK uitleggen in plaats van alleen maar een loze claim neer te leggen dat iedereen aan wie jij het vertelt enthousiast zou worden?

  20. Hoi Eelco,

    Als iedere retailer meedoet, hoe kan je dit dan als win win situatie zien, want het zal dan geen extra koopimpuls voor die ene winkelier opleveren. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de klantenkaart van Albert Heijn of Gamma, welke directe aankopen bij de keten stimuleren. Het systeem biedt mij inziens geen voordelen voor een individuele winkelier, doordat de massa gebruik gaat maken van het product, en hetgeen opgebouwd wordt, dus niet afhankelijk is van besteding bij één of enkele winkeliers. Ben benieuwd naar jouw zienswijze hierover.

    Ger

    1. Beste Ger,

      Ik ken natuurlijk nog lang niet alle details. Maar voorzover ik heb begrepen richt Flexkom zich vooral op de individuele retailers en niet op het grootwinkelbedrijf. Zo krijgen per plaats in Nederland een groep gezamenlijke winkeliers een krachtig marketinginstrument in handen om zich te onderscheiden van het grootwinkelbedrijf.

      Groet,

      Eelco

      1. Dat is inderdaad juist, en dat is een heel belangrijk onderdeel van het concept. Deze blog mag nog op nummer 1 komen in Google, dit weerhoudt geen enkele gezonde handelaar om voor Flexkom te kiezen, integendeel zelfs, hoe meer onzin op deze blog, hoe meer vertrouwen vanuit de handelaar die de kern van Flexkom WEL kent…

        Het is triest om te zien hoe jaloezie telkens moet uitmonden in het nutteloze en totaal niet ondersteunde afkraken van een prachtig concept, maar ja… zoals ik al eerder zei, binnenkort een pakje Dafalgan en dat gaat wel over… 🙂

        1. De enige onzin op deze blog komt vooralsnog van mensen die denken dat Flexkom werkt. Je hoeft geen taalkundige te zijn om dat te kunnen lezen in de blog en met name in de reacties.

          Vreemd dat je meent dat de kritiek niet onderbouwd is, terwijl dat juist het enige is dat wél onderbouwd is.

    2. Elke matrix klapt … de besten tot hiertoe overleven tot een 2 à 3 jaar. Het enige wat werkt is een Fibonacci algoritme en een dienst en/of produkt dat je ook wil zelfs zonder compensatieplan !

    1. Thanks for the links. I’ve found some more. I’ll place Dutch summary’s with them, if you don’t mind.

      Retail niet in staat om bovenliggende lagen te financieren; mensen gingen failliet omdat er geen geld binnen kwam van de onderste laag. Tevens: Toegezegde producten “FlexCall” en “FlexEnergy” konden niet waargemaakt worden:
      http://www.zaman.com.tr/ekonomi_flexkom-calisanindan-carpici-iddialar_2006081.html

      Naar verluid 30.000 klachten van mensen die hun geld terug willen van Flexkom:
      http://www.zaman.com.tr/ekonomi_flexkoma-suc-duyurusu_2004071.html

      EDIT:
      En hier nog een leuk topic waar ze onder meer uitgevonden hebben dat mensen van Banners Broker (een ponzi schema uit Engeland) nogal nauw betrokken zijn bij Flexkom:
      http://www.realscam.com/f8/flexkom-legitimate-mlm-scam-1862/

  21. In reaction of those who suggere to sue the writer of this blog you don’t even legaly represent FlexKom in your country with a registered company

      1. nog briljanter: een seminar in Utah promoten met een duitse site die doorlinkt naar een turks… iets.. En meer info

        Ikvind het echt knap van je Wouter dat je hier zoveel tijd in kùnt steken. Ik negeer dat soort gewoon want
        ” “Veel geschreeuw en weinig wol”, zei de duivel toen hij een varken schoor ” …

  22. kan ik een lijst(je) krijgen van aangesloten winkeliers welke een “kaartlezer” gebruiken en daadwerkelijk ervaring hebben met de voordelen van het systeem ? En waar kan ik als consument zo’n voordeelkaart kopen ? Mag ik ook enkele adressen van hotels waar ik tot 90 % korting kan krijgen voor overnachting, of hoe krijg ik tot 90 % korting op mijn telefoonverkeer ? Adressen in Duitsland zijn ok, ik ga binnenkort ginds op verlof, en intussen is Nederland ook goed, want ik woon vlakbij.
    Dank voor de snelle info ! ik ben in (blijde) verwachting…

  23. Jammer dat deze discussie gevoerd word.

    ‘Onbekend maakt onbemind zullen we maar zeggen’

    De titel van deze blog zegt en verklaard eigenlijk precies waar de schoen wringt. In de beleving van de auteur is er sprake van een ‘stinkend vies spel’ waarbij geld uit de zakken wordt geklopt van goedgelovige mensen die dikke salarissen en auto’s worden beloofd. En dat kan niet! Dat is te mooi om waar te zijn!

    Is dat zo? Laten we eens inzoomen naar de bron.

    Nederlanders zijn over het algemeen geen ‘grootdenkers’. Ik denk dat we dat samen wel kunnen vaststellen, uitzonderingen daargelaten, we hebben immers de VOC, Spijker, Fokker ,Verolme scheepsbouw gehad en Phillips niet te vergeten die ook bijna over de kop ging.

    Dat kleinschalig denken heeft ook een logische oorzaak.We wonen immers in een klein landje met smalle wegen, kleine huisjes, kleine pittoreske grachtjes en veel kleine winkeltjes en we rijden het liefst in zo klein en zo zuinig mogelijke autootjes. Vooral geen uiterlijk vertoon, niet te koop lopen met je succes en alles zelf doen en heel hard werken is ons motto en werkmodel. “De voorbeeldverzameling van calvinistisch gedachtengoed zullen we maar even zeggen”

    Als iemand zakelijk succesvol is blijven we stil (of pochen hooguit op een verjaardag naar anderen als het een familielid of goede vriend betreft) En als iemand failliet gaat blazen we de fluit zo hard mogelijk. Heerlijk… Heb je het al gehoord, ja joh, hij is helemaal naar de klote! schuldsanering, drie jaar houtje bijten en nooit meer bij een bank kunnen aankloppen voor startkapitaal. Dat is Nederland op z’n smalst.

    Amerikanen zijn zoals we weten toch wel anders, het zijn grootdenkers in vele dingen (en Duitsers hebben dat natuurlijk ook een beetje 😉 ) Of dat ook in alles goed zal zijn valt eindeloos lang over te discussiëren . Feit blijft echter dat ze in onnoemelijk veel dingen groot zijn en innovatief. Het business model MLM -multi level marketing – is hier zo’n voorbeeld van. Dit business model heeft ruim 70% van de rijke der aarde voortgebracht waarvan de meesten in Amerika leven. Toen Donald Trump in de talkshow bij David Letterman zat en David vroeg aan Donald; stel dat je alles kwijt zou raken wat je al die jaren hebt opgebouwd en totaal failliet zou gaan en je zou weer van vooraf aan moeten beginnen, wat zou je dan doen? Donald antwoordde David zonder na te denken; ik zou een heel goed MLM bedrijf zoeken en daarmee direct keihard aan de gang gaan.

    Wat ik hier duidelijk wil maken is dat wij Nederlanders (nog) niet echt bekend zijn met het business model MLM en het verdienmodel daarvan en het al heel snel etiketteren als piramide spel. Ik kan u zeggen dat een piramidespel geheel anders is! Maar daar ga ik hier nu niet op in. Als u het echt wilt weten dan is daar genoeg over te vinden op internet of in de bibliotheek.

    Ik zal u zeggen, ik vind het een werkelijk briljante zet van FlexKom dat ze hun knip & klare franchise concept vermarkten via MLM. Daarom hebben ze nu al ruim 60.000 licentiehouders in 10 Europese landen en zullen zij straks in één keer honderdduizenden winkels in heel Europa kunnen aansluiten. Dat is nog nooit eerder in de geschiedenis voorgekomen dat een bedrijf zijn franchise concept zo snel en op zulke grote schaal over de wereld heeft verspreid.

    Moet u zich voorstellen dat er straks in één keer een enorm breed draagvlak en platform is voor detaillist en consument. Het zal natuurlijk nog waargemaakt moeten worden, dat voorop gesteld, maar ik denk dat ze het gewoon gaan flikken als ik zie wat de ontwikkelingen zijn binnen FlexKom!

    Op 14 juli zal de FlexApp geïntroduceerd worden en zullen FlexCall, FlexHoliday een feit blijken te zijn, of niet. Dat is nog maar amper 10 dagen… !? Laten we dat nu gewoon even met z’n allen afwachten. Mocht het niet blijken te werken dan was FlexKom de grootste FlexFlop maatschappij op deze aardbol.

    Mocht het echter wel blijken te werken dan kan het zomaar eens zijn dat FlexKom in korte tijd miljoenen klanten gaat genereren en honderdduizenden winkels & internetwinkels als platvorm heeft wereldwijd. Wat denkt u wat voor kracht dat zal zijn? Zal FlexKom dan niet met 500 miljoen klanten wereldwijd tegen de grootste vlieg en hotel maatschappijen kunnen zeggen; hé luister eens, wil je met ons zaken doen of niet?

    En ik kan mij voorstellen, ik bedoel dat niet denigrerend, dat er heel veel Nederlandse klein-denkers zijn die zich zo’n “blitzkrieg” op zo’n grote schaal niet kunnen voorstellen.

    Maar denk maar zo; als FlexKom het straks flikt dan wordt het gewoon tijd dat wij Nederlanders wat meer het business model MLM gaan bestuderen alvorens we het een verkeerd etiket gaan opplakken uit onwetendheid.

    Dat wilde ik er even over zeggen.

    Brian.

    1. >> Dit business model heeft ruim 70% van de rijke der aarde voortgebracht waarvan de meesten in Amerika leven. Toen Donald Trump in de talkshow bij David Letterman zat en David vroeg aan Donald; stel dat je alles kwijt zou raken wat je al die jaren hebt opgebouwd en totaal failliet zou gaan en je zou weer van vooraf aan moeten beginnen, wat zou je dan doen? Donald antwoordde David zonder na te denken; ik zou een heel goed MLM bedrijf zoeken en daarmee direct keihard aan de gang gaan.<<

      Dit zijn de bakersprookjes die werkelijk de allereerste beginners in de MLM kenmerken. Mensen die nog maar een week met MLM bezig zijn komen al tot de conclusie dat deze uitspraken misschien wel een tikkeltje overdreven zijn. In de grote 4 van dit soort beginnersstellingen kan je naast deze twee nog toevoegen dat MLM aan de meest vooraanstaande universiteiten wordt gedoceerd, en dat MLM de snelst groeiende vorm van marketing ter wereld is.

      70% van de rijken der aarde, vooral in de VS. Maar sla er eens een Forbes 500 lijstje op na. Dan geef ik jou te raden hoeveel MLM-ers daar tussen staan? Ook 70%, oftewel 350? 250 misschien? 100? 50? of toch wel zeker eentje? Welnee, het zijn er 0!! Zegge en schrijve, nul!! Zelfs de oprichters van de diverse MLM-scams die, eerlijk is eerlijk, er in sommige gevallen inderdaad goed mee boeren, halen het niet tot deze lijst. Laat staan de Wannabee miljonairs die daar allemaal onder hangen en voor deze gasten druk in de weer zijn in de hoop ook eens het grote geld binnen te halen.

      Ach ja, en dan Donald Trump bij David Leatherman, en een andere keer is het weer Warren Buffet bij Oprah Winfrey, of Steve Balmer bij Jay Leno die gezegd zouden hebben dat als ze opnieuw zouden moeten beginnen dat ze dan voor MLM zouden kiezen. Dat bakerpraatje zingt ook al meer dan een decennium rond, meestal gaat het nog verder met de toevoeging dat bij het rumoer dat daarop in de zaal ontstond, de betreffende miljonair er nog aan toevoegde dat dit de reden was dat hij daar op die stoel zat, en de mensen daar in de zaal.
      Het is onnodig te zeggen neem ik aan, dat een dergelijke bewering nimmer vergezeld gaat van een youtube link waarin dit wordt gezegd, of ook maar het noemen van een plaats en datum van de show waarin deze uitspraak werd opgenomen.

      De naïviteit van de MLM-er is grenzeloos. Zodra zo iemand zich meldt op een forum, dan kan je er op wachten totdat dit soort uitspraken -die ze zelf vanzelfsprekend zonder enige vorm van terughoudendheid voor waar hebben aangenomen- in hun berichten de wereld worden ingeslingerd. Het lijkt wel of er geen enkele MLM-er is die ooit enig feit checkt van alle onzin die er in deze wereld wordt beweerd. Zelf presenteren ze dit als 'vernieuwend' en iets 'waar de wereld misschien nog niet helemaal klaar voor is', hoewel er in de MLM al ruim 60 jaar van alles wordt geprobeerd maar helemaal nooit iets is klaar gespeeld, en altijd komt men met het echt overtuigende argument dat [vul hier de naam in van een willekeurige bekende succesvolle pionier op welk gebied dan ook] in het begin ook niet door de mensheid werd geloofd en het met veel doorzetten uiteindelijk tot helemaal heeft gemaakt.

      Nog nooit heeft MLM als verkoopmethode een product met een substantieel aandeel op de markt gebracht, en nog nooit is het gebeurd dat een goed product een MLM bedrijf een aanzienlijke marktpositie bezorgd heeft. Het betreft altijd rommel die men via onduidelijke organisaties onder vage voorwaarden aan de man probeert te brengen.

      De hieruit te trekken conclusie hoe in toekomstige gevallen te handelen is vrij makkelijk; probeert men het via MLM dan kan het DUS niks zijn, zowel het product als de zakelijke mogelijkheid niet. Dat is een klip en klare, en zeer snel te maken afweging. Alle eerdere ervaringen met pogingen uit het verleden kunnen hier ter illustratie op worden nageslagen.

    2. Beste mensen.

      Dit blijft een oeverloze discussie zo, waarbij de ‘tegenstanders van FlexKom’ met als aanvoerder Wouter Hol elke poging van mensen die wél in FlexKom geloven genadeloos decapiteren. Lees de inhoudelijke commentaren nog maar eens goed door.

      Maar waarom rijst de vraag?

      Ik denk toch door vooroordeel vanuit traditioneel denkgoed. Ik zei het al eerder, onbekend maakt onbemind. Maar misschien is het verstandig als Wouter en consorten eens kijken naar de video die ik mee zend in deze post. Ik zou ook als advies aan alle sceptici aanraden het boek te lezen.

      Deze korte video beschrijft het bereik van de Blue Ocean Strategy concepten. Instrumenten en methodieken die door Business school professoren Chan Kim en Renee Mauborgne over de hele wereld. Op basis van een studie van 150 strategische bewegingen van meer dan 100 jaar en 30 industrieën, levert het ons een systematische benadering van het maken van de concurrentie irrelevant en het creëren van niet-betwiste marktruimte.

      Mijn persoonlijke boodschap aan Wouter is de volgende; Als ik je hele verhaal inventariseer en je vervolgcommentaren, dan denk ik dat je deze hele discussie op touw hebt gezet, niet omdat je 100% zeker bent dat FlexKom een piramidespel is en bij voorbaat gedoemd is te mislukken, maar omdat je nog niet overal de vinger op kunt leggen om het plaatje voor jezelf helemaal compleet te krijgen. Het is natuurlijk ook een “ComFlex verhaal” dat niet eenvoudig in één ademzucht uit te leggen is.

      En nu hoop je dat er mensen uit de FlexKom kring jou de ontbrekende puzzelstukjes gaan aanleveren zodat de ongelovige ‘Wouter Thomas’ zegt; Ja, Nu geloof ik in FlexKom.

      Maar je maakt een kleine inschattingsfout Wouter. Jij gaat uit van het Thomasprincipe; eerst zien en dan geloven. Maar in elke groot idee zit juist de kracht van eerst geloven en dan zien! Elk succesvol idee is geboren in de gedachten van mensen. Dat is schepping!

      FlexKom is een concept dat nog niet geheel overeind is. De klok tikt en staat weliswaar 2 voor 12, want het duurt niet lang meer zoals je weet, maar het doel om straks in 10 landen in Europa het platform overeind te hebben is nog niet bereikt. FlexKom gaat nu zeer zorgvuldig te werk en werkt in fases.

      Natuurlijk heeft FlexKom gepionierd in Turkije en een testmarkt uitgezet. Daar zijn ongetwijfeld dingen niet goed gegaan, misschien niet aan verwachtingen kunnen voldoen, beloftes moeten bijstellen, techniek moeten veranderen en moeten finetunen. Misschien teveel licentiehouders gegenereerd en geen goede verdeling gemaakt waardoor de taart door teveel mensen moest worden verdeeld. Waarbij de echte verkoper de detaillist wél aansluit en de ander na 50 winkels de deksel op z’n neus te hebben gekregen de handdoek in de ring gooit. En dan krijg je altijd mensen die zich benadeeld voelen en hun geld terug willen, of weet ik veel wat.

      We weten het niet allemaal wat er niet goed gegaan is. Maar laten we ons nu eens niet focussen op de dingen die niet goed gegaan zijn. Maar focussen op de dingen die wel goed gaan en ook de dingen die briljant zijn.

      Weet je hoe knap het is als je zo’n groots project opstart met een nieuw concept in een markt die één van de sterkste en snelstgroeiende economieën (8% per jaar) is en toch in 6 maanden heel Turkije winkels weet aan te sluiten en 4 miljoen klanten genereert en de kaartgebruiksfrequentie lag in maart 2013 gemiddeld op 6 keer per dag! Dat is rete knap kan ik je verzekeren! In een hoogconjunctuur is geen detaillist bereid korting te geven. En dan toch een korting concept weten uit te zetten in die markt? Dat zegt veel over het FlexKom concept zelf Wouter.

      Kijk hier in Nederland en de landen om ons heen. In elke grote stad zie je de winkelruiten vol geplakt met kortingstickers, we worden doodgegooid met kortingen in reclamespots. Elke detaillist schreeuwt en is bereid korting te geven. Ze willen meer klanten, meer omzet, beter bereik, minder kosten etc. FlexKom biedt de detaillisten een onvoorstelbaar mooi pakket benefits!

      Ik heb persoonlijk gesproken met een gedeelte van het team die Turkije hebben opgezet. Daar was een jonge knaap ( ik schat ergens rond de 25) die dik 20 winkels per maand aansluit in z’n eentje, nog steeds elke maand. Dus als FlexKom niet zou werken en in de media geheel afgeschilderd zou zijn als een ‘rotte appel club’ dan zou je geen winkel meer kunnen aansluiten kan ik je zeggen.

      Wouter, ik zou als ik jou was je vermeende stellingen en aantijgingen wat bijstellen en genuanceerder gaan bekijken. Ik bedoel dat niet rot of kwetsend want ik kan jou ook wel volgen. Je bent jong en succesvol met je webwinkel en je hebt IT inzicht. Je heb een ‘broertje dood’ aan mooie beloftes en dikke Mercedessen etc.

      Jij bent meer de autodidact man. Dat maakt je echter nog niet tot de meest succesvolle allesweter. Ik denk zelfs dat het straks voor jou heel interessant zal zijn om je webwinkel aan te sluiten bij FlexKom. Maar dan moet je wel bereid zijn om open te staan voor nieuwe ideeën, nieuwe strategieën en de benefits te zien van FlexKom op grote wereldwijde schaal.

      Bekijken jullie eens aandachtig de video. http://youtu.be/7SQDGBSjty4 en ik denk dat je FlexKom dan wat beter kunt begrijpen.

      P.s. En voor de kritische zwartkijkers; Ja het is typisch Amerikaans en Ja het heeft tattarataaa Hollywood muziek.

      Brian.

  24. O ja…. deze vond ik ook nog zojuist. Interessant artikel in het toonaangevende tijdschrift “The Obtainer”
    Ik had al eerst een link net geprobeerd te posten maar dat lukte niet. Ik kreeg de melding – Your comment is awaiting moderation – Mijn eerste commentaar werd daarentegen wel direct gepost. Maar misschien is het wel om veiligheidsredenen, dan snap ik het.

    Maar lees dit artikel eens, zeer interessant!

    FlexKom, the first company to develop a fully functional m-commerce concept and launch it on the market, is now demonstrating once again how innovative and forward-looking the company is positioned. The new FlexApp combines e-commerce, m-commerce, social commerce and geo-commerce in one application for a new business concept – FlexCommerce.

    The basic functions of the FlexApp are first the display of acceptance locations near you where FlexKom partners and customers can benefit from discounts and special offers. For another, the FlexApp can be used to purchase and collect FlexMoney by scanning a QR code at associated retailers. For this purpose, the retailer requires a terminal or panel from FlexKom that is equipped with a 7-inch screen. The QR code is generated on this screen and can be read with a smartphone. This guarantees that no misuse of data can take place, because the respective QR code is only generated for the just-completed purchase and then is deleted again. At FlexKom, you can rely on 100% security of customer data.

    Of course, you can still use the FlexCard to pay at associated retailers, because the terminals have the corresponding reading equipment. However, there are a large number of benefits that come with the FlexApp.

    The positioning feature makes it possible to find the nearest retailer via the app. The same applies for retailers: Using the app’s search feature, you can see how many customers with the FlexApp are currently in your vicinity. The retailer can then provide information about his special offers or discounts, for example through video messages. This is called geo-commerce, because certain promotional measures are influenced by the positioning of potential customers.

    For retailers, this feature would prove to be very lucrative – FlexKom assumes that retailers can attract five to ten times as many customers. In addition, for retailers with a suitable offer, it is also possible to offer their products via the FlexKom online market, whereby all FlexKom customers can be reached, regardless of their residence or country.

    The FlexApp also makes it possible to analyze the purchasing behavior of customers and thus move targeted offers to the forefront that certain customers may be interested in. Customers can create a wish list for popular products and therefore receive specific tips on where they can buy them for a particularly good deal. If a customer has found a bargain, he can immediately pass it on to friends and family with the integrated links to Facebook and Twitter so that they can also benefit from the discounts. This is called social commerce.

    In addition, every customer can make phone calls for free worldwide to landlines and mobile networks – and they can do this via the GSM network without an Internet connection being required. Through referral marketing, customers can also shop for free at the FlexKom acceptance points!

    The great thing for retailers about the FlexApp and terminals is that everything from A to Z comes from one source. FlexKom develops the models and devices itself, which is why the company is not dependent on suppliers or contract partners. This makes a much greater degree of flexibility possible.

    The new FlexKom app therefore unites four models – e-commerce, m-commerce, social commerce and geo-commerce – into one business concept: FlexCommerce. The company anticipates that the FlexCommerce model will excite many new customers, partners and retailers and that the goal of reaching 500 million customers worldwide is now one step closer. After expanding the server capacities, more than 100 million customers can already be served today – and the number is rising.

    1. Uit datzelfde MLM tijdschrift vond ik zelf dit ook wel een leuk artikel.

      Moet je eens lezen hoeveel moeite de schrijver van dat artikel gedaan heeft om de lezer te overtuigen dat het geen foute boel is:

      is so often the case, rapid growing direct sales companies and all their other forms, such as multi-level marketing, then become the object of sweeping criticism and material for sensational journalism.

      Everything that is not mainstream, everything that is different, is under attack. It requires no philosophical knowledge to know that it is no different with and in the networking industry. This industry therefore inevitably has to do without quality journalism.

      The ambitious plans of FlexKom will be observed with suspicion by competitors and media resources will even be used for defamation.

      Als Flexkom gewoon goede business zou zijn, dan zouden ze niets te vrezen hebben van mensen die kritiek uiten en zou er niet zo ontzettend veel moeite gedaan hoeven te worden om kritiek zelfs op voorhand al voor te willen zijn. Ze zouden dan simpelweg demonstreren hoe goed hun systeem werkt, lijkt mij zo.

  25. <>

    Haha, laat me niet lachen!!
    Je klinkt als Joran van der Sloot bij P&W die tegen Peter R. de Vries zei bij voorbaat excuses te zullen eisen als later zou blijken dat hij onschuldig was. We weten hoe dat uiteindelijk afgelopen is…

    Wat ik mis is jouw tegenprestatie in deze deal wat jij gaat doen als er in december nog steeds geen hond produkten verkoopt via Flexkom, en er überhaupt vrijwel geen winkels zijn te vinden waar je met deze kaart terecht kan.

    Er wordt veel de nadruk gelegd over de legaliteit van het concept. Alsof alleen dat de issue zou zijn. Buckler was legaal, het tropisch hardhout aandelenplan was legaal, en de HSL is legaal, maar dat neemt niet weg dat het hopeloos kansloze projecten bleken te zijn.

    Zoals ik het nu begrijp moeten alle gouden bergen die er worden beloofd uit de door winkeliers afgestane delen van hun marges komen. Alsof dit niet al eerder is geprobeerd en alsof er niet al honderden bedrijfjes zijn die met onduidelijke kortingskaarten proberen een stukje van de winst van reguliere bedrijven af te romen, bij gebrek aan ideeën om zélf met een produkt te komen om in te handelen. Alleen al als je kijkt naar de hotel business zijn de kaarten niet op de vingers van één hand te tellen.

    Dit is simpelweg de zoveelste scam die onder het mom van een ‘produkt’ de mensen in een piramidespel probeert te trekken. Betalen om iets te mogen gaan verkopen, hoeveel duidelijker wil je het hebben?

    1. Het ging me dus om deze quote:

      >>Mocht daarentegen straks vanaf oktober blijken dat FlexKom overal in Europa te vinden is dan zou ik het bijzonder op prijs stellen als je dan je betoog uitprint op 120 grams hvmc gesatineerd papier en bij langs komt op de zaak en we dan samen een kopje koffie drinken, ik met een gevulde koek en jij eet dan je betoog voor mijn ogen op en maakt je excuses. Oke?<<

  26. Heel wat criticasters hier op de blog over iets wat ze denken te weten maar niet eens weten waarover ze het hebben. Ze slaan wat uit hun nek zoals dat in Nederland gezegd word! Ik heb persoonlijk de Certificaten zien overhandigen te Günzburg Duitsland voor EBCON door Dr.Stefan Kletsch de president zelf alsook door iemand van DBS Bund der Sparer e.V. voor de Flexkom International Holding AG waarbij EBCON de deuren opent voor 73 landen waat Flexkom aanvaard word als een gewaardeerd legaal bedrijf! Mij zou het echt verbazen dat deze mensen hun reputatie op het spel zouden zetten om even een act te komen opvoeren in Duitsland. De mensen die we kennen vanuit Belgïe, Nederland die door ons allen gekend zijn doordat ze hun gezicht laten zien, brengen hun familie zo in discrediet door ons geld afhandig te maken want zo word het hier duidelijk naar voren gebracht! Ik nodig iedereen uit op 14 juli 2014 te Günzburg waar iedereen getuige zal zijn van de nieuwe app die op de markt komt, nl. Flexcall ons eigen mobiele netwerk gepowered vanuit Luxemburg waar alle grote operators actief zijn! Flexkom is een franchising deelname welk ondersteund word met hetzelfde beloningsysteem dat gebruikt word door een zeer bekende verzekeringsmaatschappij! Als je het systeem van naderbij bekijkt is het zeer vernuft en kan het enkel onze maatschappij sterker maken. Zijn het soms criticasters die hier hoog van de toren blazen omdat ze zeer graag deel zouden uitmaken van deze gigantische mogelijkheid want dat is ze, maar die de franschise niet kunnen bekostigen! Is het niet eerder jaloesie? Waarom zijn het zo goed als zelfstandige handelaren die hier in geloven, zijn al deze handelaren dan zo dom? Wat riskeren die de mensen van Flexkom indien ze iedereen voor de gek zouden houden? Wat riskeren ze om landen te openen en mensen op te lichten waar je zelfs de doodstraf zou kunnen krijgen? Mensen, zijn we dan zoveel beter af met onze klassieke bedrijven waar je van vandaag op morgen plots op straat staat, waar truckers ontslagen worden omdat ze een goedkopere Oosteuropese werkkracht zijn taak laten overnemen? Is onze maatschappij dan zelf niet grotendeels een piramide? Deze blog is het oeroude verhaal van hoe mensen reageren op iets nieuws dat ze niet eens kennen. Als ik je zeg hoe mensen reageren las er in de buurt een zaak opent, negatieve verhalen duiken al snel op, de zaak is gedoemd om op de fles te gaan voor deze mensen een eerlijke kans kregen tot succes. Ik heb 21 jaar gewerkt voor die clojo’s in een multi national zonder één belongssysteem zoals er hier op het blog velen in verkeren! Het zijn net die mensen die in de privé werken die als aasgieren zitten te kijken wanneer die zelfstandige op zijn bek gaat en er hun plezier in hebben, terwijl deze zelfstandige niet het sociale systeem heeft zoals privé arbeiders die er nog een paar ton willen uitslaan voor zichzelf! Ik ben ervan overtuigd dat menige hier kortelings de mond gesnoerd zullen worden als ze zien hoe groot Flexkom zal worden! Trouwens dient iedereen bij Flexkom op uitnodiging van het bedrijf de volledige interne werking, ‘dat lullig gebouwtje’ in alle transpirantie te zien! Ikzelf ben vanuit Belgïe, er is een landgenoot die vroeger directeur was van de grootste transportfirma in Belgïe, hij is een zeer gewaardeerd spreker over gans de wereld, en er mogen er maar een paar bij de koningen in het Midden Oosten praten, en hij is er één van! Zet deze mens dan zijn reputatie op het spel met Flexkom? Ik weet nu reeds dat je geen enkel risico neemt om een franchise te nemen bij Flexkom want deze zal snel het tienvoud gaan betekenen! Maar als er zo’n domme schrijvers blijven op dit blog die één blogaap volgen dan zullen jullie in dezelfde situatie blijven zoals jullie zich gisteren bevonden en dat is niet moeilijk want jullie kunnen gewoon niet logisch denken!

    1. Over EBCON en de betrouwbaarheid daarvan is denk ik al genoeg gezegd, lees die comments even terug als je dat wilt.

      Ook breng je Bund der Sparer ter sprake. Bekijk hun website eens en bedenk dan of het inderdaad handig is om die club ter sprake te brengen. Als dit echt een goede, onafhankelijke club zou zijn, waarom staat er dan nota bene in het hoofdmenu een optie “Ein geniales Konzept” met daar een artikel over hoe goed flexkom is en dat je er mee moet beginnen? Lijkt mij gewoon een marionet van Flexkom.

      Verder heb je het idee dat als mensen hun eigen naam en gezicht laten zien, dat het dan te vertrouwen is. Graag wijs ik je op de geschiedenis; bekende oplichters uit de geschiedenis deden precies hetzelfde. Zij kwamen altijd “hoogstpersoonlijk” naar voren als er bijvoorbeeld een Ponzischema opgezet werd. Daarmee wil ik niet insinueren dat Flexkom per definitie oplichting is, maar wel dat als iemand zijn eigen naam en gezicht laat zien dat dat absoluut geen garantie voor bonafide business is.

    1. Net als nog zo’n 30 andere bedrijfjes die in datzelfde pand zitten. Lijkt mij een kantoorverzamelpand of zelfs een virtueel kantoor. Apart als je dat je hoofdkantoor wilt noemen, maar dat kan. Denk er wel over na hoe het staat alsof je doet alsof een kasteel “jouw” kantoor is terwijl je er misschien hoogstens een kamertje huurt. Flexkom is daar overigens nog geen 2 maanden ingeschreven.

      1. Hebben ze ons zelf meegedeeld 2 maanden geleden terwijl Flexkom zijn hoofdzetel in München is. Ik begrijp je echt niet Wouter, waarom kom je jezelf niet eens verdiepen in het Flexkom gebeuren dan zie je dat we geen piramidesysteem zijn, en zelfs geen mlm systeem. Zoals U weet zullen we binnen 2 jaar verplicht worden om te betalen via smartphone, Flexkom heeft hierop een application platform en heeft hierop een pattent! We zijn geen productverkoop maar een verdeler van gedigitalisseerde reclame, met een geo systeem gekoppeld op gps en een zeer verfijnd zendsysteem op duizenden mensne in een paar seconden te bereiken zonder dat we deze mensen zouden spammen! Je slaat de bal gewoon verkeerd man!

  27. Nu heb ik je door mijnheer Hol met een familienaam zoals je ook wel denkt! U bent echter een bange webwinkel verdediger en voelt de hete adem van Flexkom al in je nek, want jij kan niets meer betekenen de dag van morgen als je geen mobile commerce volgt, dan heb je niks meer waar je bezoekers naar toe komen maar zijn je bezoekers/klanten allang in het Flexkom systeem! En Flexkom heeft dit pattent , en wie morgen geen mobiele commerce in zijn zakelijke strategie integreerd heeft gewoon geen toekomst meer! Als iedereen op zijn eigen houtje zomaar concurrenten begint af te breken via een blog want dat zijn we voor jou blijkbaar. U beseft toch dat U gerechterlijk vervolgd kan worden voor smaad en onterechte berichten te publiceren!

    1. Meneer Roger,
      U begrijpt er geen familienaam van Wouter van…
      Net zoals ik geen hol begrijp van M-NDF en de Cash Kwadrant, maar dat kan ook komen omdat ik helaas niet in sprookjes geloof, en dus ook niet in Turks-Duitse Multilevelmarketing concepten.

      Maar goed, alle mensen van Flexcom: bewijs ons AUB het tegendeel door het gewoon te DOEN. Blaas ons weg en van de markt af met uw schitterende concept dat mij eerlijk gezegd toch een beetje doet denken aan zegeltjes of airmiles in een nieuw MLM-jasje.

      1. Als jullie oogkleppen ophouden en niet open staan voor M-Commerce en jullie enkel aan E-Commerce vasthouden is dat jullie volste recht maar bekritiseer geen systeem dat U niet volledig kent! Ik zou niet liever hebben dat U met mij lacht acrobat reader want net dat maakt me sterker! Er is één verschil, er zullen er gelukkig lachen en er zullen er groen lachen omdat ze het niet bij het rechte eind hebben!

        1. Roger, ik vermoed dat je alles wat je hier roept baseert op wat jou is wijsgemaakt bij Flexkom bijeenkomsten.

          Doe zelf eens wat grondig onderzoek over wat m-commerce nu eigenlijk is, hoe mobiel betalen werkt en welke eisen daar voor gelden, en te kijken welke oplossingen er nu al zijn.

          Doe dat onderzoek ook door met onafhankelijke bedrijven of mensen die al langer met materie als online verkoop, mobiele technologie en dergelijk bezig zijn, te praten. Dat zal je beeld vast al een stuk verhelderen.

          1. Ik vraag mij maar één ding af Wouter, wat heb je eraan om Flexkom door het slijk te halen, wat ga je er aan hebben om mensen ‘zogezegd te behoeden’ voor het slechte? Heeft iemand van Flexkom jouw webwinkel aangevallen, jouw manier van werken bekritisseerd? Het moet de angst zijn voor het onwetende, of de angst dat jullie op de achtergrond zouden komen indien Flexkom zijn systeem zal uitzetten. Heeft E-commerce ooit gedacht aan die bakker, die beenhouwer om de hoek, die kleine supperette? Dat is nou net het verschil wat wij wel doen! Is daar dan zoveel verkeerd mee door mensen te binden via een klantenbindingsysteem. Waarom die kritiek alsof je een kenner bent en heel Flexkom hebt doorgelicht, ik denk dat door jou Tros Radar echt wel overbodig word. Ik kan U in alle eerlijkheid vertellen dat de eerste maal ik het systeem van Flexkom zag het voor mij duidelijk was in de zin de E-commerce en de buurtwinkels samen te brengen, maar telkens ik meer en meer de presentaties volg word me alsmaar meer en meer duidelijk en bestaat er geen twijfel meer. En jij hebt iets voorbij zien vliegen dat niet strookt met wat jij(jullie) doen en blaast het hier even op! Zelf een beloningsysteem met Mercedessen, BMW’s en Audi’s vind jij vreemd, dat hanteren ze zelfs bij Euphony of is dat ook illegaal voor jou? Het is duidelijk voor mij dat jullie echt van huis uit werken en jullie beslist niet meer buiten komen want het lijkt of de buitenwereld abnormaal is voor jullie! Ik ontken niet dat M-Commerce actief is maar wij hebben een pattent op een app. basis die zoveel meer te bieden heeft en zeer ingenieus is in het bereiken van klanten en als jullie niet zouden inzien dat Flexkom ook voor jullie een behoorlijke tool is, dan vrees ik dat jullie het met jullie bestaande klanten verder moeten doen als je er geen zult verliezen tenminste en de nieuwe die ga je missen denk ik! Wij bereiken de mensen met reclame die ze zelf willen ontvangen en welke geen spam meer blijkt te zijn als ze bij de klant aankomen, is dat dan piramide? Franchise nemen is dat zo verkeerd? Dit was mijn laatste reactie want Flexkom zit echt goed in elkaar, neem dat van mij aan! Ik wens je nog overvolle zalen waar mensen dienen recht te staan zoals ik las op je blog maar hoop dat je Flexkom niet door het slijk haalt want dit zou wel eens een averechts effect kunnen hebben bij sommige mensen! Veel succes met je E-Commerce en leven en laten leven siert ons allen! Er zijn instanties die waken over piramide systemen, de burger in de straat moet deze mensen hun taak niet overnemen terwijl ze er zelf niks van snappen, laat dat duidelijk zijn!

      1. snel kwoot voor het nageslacht
        **Hebben ze ons zelf meegedeeld 2 maanden geleden terwijl Flexkom zijn hoofdzetel in München is. Ik begrijp je echt niet Wouter, waarom kom je jezelf niet eens verdiepen in het Flexkom gebeuren dan zie je dat we geen piramidesysteem zijn, en zelfs geen mlm systeem. Zoals U weet zullen we binnen 2 jaar verplicht worden om te betalen via smartphone, Flexkom heeft hierop een application platform en heeft hierop een pattent! We zijn geen productverkoop maar een verdeler van gedigitalisseerde reclame, met een geo systeem gekoppeld op gps en een zeer verfijnd zendsysteem op duizenden mensne in een paar seconden te bereiken zonder dat we deze mensen zouden spammen! Je slaat de bal gewoon verkeerd man!**

        Hi-la-risch

  28. Dag Wouter en anderen,

    Ik wil even stilstaan wat FlexKom nu precies doet en ook de fouten verbeteren die zowel de licentie-houders maken als de anderen maken.

    Het systeem dat zal werken in Europa is een totaal ander systeem zoals het nu werkt in Turkije. Turkije was een test-land en inderdaad zijn er hier enkele fouten te voorschijn gekomen. Dit wordt niet ontkend op de meetings.
    In Turkije is het een e-commerce systeem terwijl het in Europa een M-commerce systeem zal zijn met vooral de nadruk op onze applicatie. Deze applicatie is geen wereldnieuws maar gewoon een samenvoeging van verschillende bestaande applicaties maar puur gericht op Geo-Marketing. Dat opzicht is wel vrij nieuw. Gerichte reclame op het juiste moment en op de juiste plaats. We zijn ook geen cash-back-systeem of een puur klantenkaart-systeem. Handelaars maken gebruik van ons platform zoals zij dit wensen. Een concreet voorbeeld is een restauranthouder die enkel en alleen gebruik maakt van het marketing-platform om momenten dat hij bv afgezegde reservaties heeft of een overschot van een bepaald product. Hij verstuurt digitaal zijn reclame richting de applicatie en betaalt hier enkel en alleen op als er dankzij dit platform omzet gecreëerd heeft.
    Klanten krijgen na iedere aankoop in het netwerk een voucher ter beschikking die ze in een bepaalde periode kunnen innen. Een soort labyrint-systeem waarbij de klant GERICHTE reclame ontvangt bij een handelaar voor een andere handelaar. De handelaar die deze voucher geeft aan de klant ontvangt een deel van de commissies indien er een transactie volgt. Een soort affiliatie-systeem zoals jij zeker kent via internet en zoals elk groot bedrijf werkt.

    Handelaars die inkomsten afgeven door gebruikt te maken van een marketing-platform is ook niks nieuws. Groupon is groot geworden door handelaars te wurgen om mega-kortingen te geven, maanden lang en dan nog een deel van de winst af te nemen. We vergeten dan vaak ook dat op dat klein winstdeel voor de handelaar er nog btw op aangerekend moet worden. Lees hun voorwaarden aub eens en hopelijk zie ik daar een nieuw onderwerp voor je blog.

    Over de kaarten die zouden verkocht moeten worden voor 20 €:
    Dit is een foute veronderstelling van een collega. Bij aankoop van een licentie ontvang je een aantal kaarten ter waarde van 20 €. Deze kun je inderdaad vrijblijvend verkopen om zo je licentie terug te verdienen. Dit is slechts een detail om zodoende een break-even te creëren voor je investering.

    Handelaars zullen de mogelijkheid hebben om onze terminal gratis te ontvangen, onder bepaalde voorwaarden natuurlijk.

    Hoofdkantoor in München is bestaande en je kunt ze vrij bezoeken. Ik wil je met plezier uitnodigen om samen met mij deze tocht te maken en het kantoor te bezoeken. Ik kan je eventueel foto s door sturen met de bewijzen moest er enige twijfel zijn.

    Het hoofdkantoor in Zwitserland, het kasteel, is recent aangekocht. Vermoedelijk was hier een ander bedrijf eigenaar van of inderdaad, misschien wordt het kasteel gedeeld en overdrijven sommige licentie-houders met het verhaal. Je kunt geen 50 000 agenten in het oog houden dat ze constant de juiste verhalen vertellen.

    Waarom een investering van 399 tot 1499? Dit is geen nieuw gegeven en wordt ook door andere bedrijven gedaan. Het is trouwens geen grote investering, van mij mag de investering zelf stijgen.

    Onze piramide op een van de slides is gewoon het marketing-plan dat we gekopieerd hebben van ERGO, de grootste her-verzekeraar. Een simpel kopie is het. Daar liegen we ook niet over. Waarom een goed plan gaan veranderen.

    De toekomst zal het uitwijzen. FlexKom is een bedrijf dat via netwerk een leger opbouwt om zo efficiënt mogelijk het concept zal laten draaien. We zijn geregistreerd en we hebben een hoofdkantoor. We hebben een zichtbaar management en een hoofdkantoor dat je kan bezoeken. We hebben een website en we hebben enkele top-mensen die ingestapt zijn.
    Er zijn honderden bedrijven actief in Europa die dit alles niet kunnen voorleggen.

    Beste Wouter,

    hopelijk heb ik je wat meer informatie gegeven wat wij nu precies gaan doen.

    Succes met je werkzaamheden,

    Groeten,

    Dennis

    1. Bedankt Dennis voor je toelichting, ik zou het niet beter kunnen verwoorden maar vind het alles behalve dat iemand met zo’n blog zonder eigen diepgaand onderzoek te hebben verricht of zich verdiept te hebben in de materie, dat deze blog ons schade toebrengt bij het werven van mensen bij Flexkom. Ik veronderstel dat Wouter dit ook niet graag zou hebben verwijzend naar zijn webwinkel. Ik vraag dan ook vriendelijk aan Wouter om dit alles terug van google te willen halen of op zijn minst een rechtzetting de wereld in te sturen!

      1. En jij leest niet. Terug naar de meeting. Wouter heeft een pracht-onderzoek geschreven en vraagt gewoon om corrigerende replieken. Daar komt de FlexSoort niet mee, alleen maar bleren dat dit blog niet klopt. Het zaakje stinkt aan alle kanten, maar als je er tot over je neusgaten in zit ruik je dat idd niet meer. Ik vraag maar 100 euri om je met mijn trekker uit de gier te trekken. Vooraf betalen, dat wel.

      2. Roger, eigenlijk is dit een reply op je vorige post, maar daar is geen ruimte meer. Je klinkt als propagandaminister Mohammed Saïd al-Sahaf, die destijds in de Irak crisis stond te vertellen hoe ze de Amerikanen wel eens even van de aardbodem zouden wegvagen, terwijl op de achtergrond de geallieerde tanks al door de straten van Bagdad reden. Er is geen comedy-serie ter wereld die daar geen grappen over heeft gemaakt.

        Alle uitleg doorgelezen hebbende valt er niet anders te concluderen dan dat dit hele concept erom draait dat mensen zouden betalen voor het ontvangen van reclame-meuk en agenten grif aftrek zouden vinden van hun kortingkaarten die winkeliers maar al te graag van hun omzet wensen in te leveren.

        Denk nou eens even na; bedrijven met anti-spam produkten worden schatrijk, en winkeliers zitten door de vrije concurrentie door het internet al aan de bodem van hun marges. Iemand met z’n volle verstand gaat toch niet echt denken dat elke consument opeens graag advertentie-spam wil gaan ontvangen overal waar ze maar komen, en dat winkeliers staan te trappelen om hun winst af te laten romen, en dat al het aldus verkregen vermogen gaat worden verdeeld over de met kortingskaarten uitgeruste agenten?

        Mocht dit werkelijk een goed concept zijn, dan was alleen een Flexkom website voldoende geweest om klanten hun kaart te laten bestellen, en winkeliers de mogelijkheid te bieden zich aan te laten sluiten. Elke fee, zowel voor de kortingskaarten als voor de winkeliersomzet zou daarmee rechtstreeks in de zakken vloeien van de Flexkom organisatie zonder de tussenkomst van al die agenten. Deze agenten vormen een totaal nutteloze laag in dit verkoopconcept, tenzij…. deze geld meenemen om deze taak uit te voeren en bij hen de WERKELIJKE verdienste ligt.

        Hoezeer moet je in de bovenkamer gemankeerd zijn om je niet te realiseren dat je niet de verkoper van het product bent, maar het product ZELF? Al het geld dat er omgaat, komt uit de zakken van de verkopers, plus een enkel tientje van een sukkel van een klant die zich geld laat aftroggelen voor een kortingskaart waarmee hij bij vrijwel geen enkele winkel terecht kan.

        Het is door anderen elders al aangeraden, maar als je je eens wilt oriënteren op je kansen op dit gebied, achterhaal dan eens de complete lijst van winkels waarmee je met deze kortingskaart terecht kan en trek dan je conclusies. Ik daag je uit om vooraf eens een concreet getal te noemen van het aantal aangesloten winkels in Nederland en België dat je op deze lijst denkt te zullen aantreffen, en een tijd die je nodig denkt te hebben voor het vinden van deze lijst. Ik kan je nu al met zekerheid zeggen dat beiden je zeer tegen zullen vallen, en dat je zou willen dat je deze twee zoekacties zou hebben uitgevoerd VOOR dat je je aansloot bij Flexkom…

        1. Goede middag,

          Zoals je dient te weten is er nog GEEN ENKELE handelaar aangesloten bij FlexKom. Dat wordt duidelijk aangeven aan iedere agent die zich nu inschrijft.
          Vanaf dag 1 (dat zal begin oktober zijn in Nederland) zullen we allen (plus 1000 agenten momenteel ingeschreven) handelaars gaan overtuigen om aan te sluiten. De instapkosten voor de handelaars zijn vrij laag en na één dag zullen er zeker enkele handelaars instappen om vanaf dag 2 al mooie voorbeelden voor te leggen aan de andere handelaars die we zullen bezoeken. Zo kunnen we gestaag ons netwerk opbouwen van handelaars waarbij deze handelaars de applicatie en de klantenkaarten zullen verdelen.
          Hier komen we dan bij de grootste reden waarom FlexKom opteert te werken via een netwerk-marketing-systeem.

          Handelaars verkopen ook via bol.com en moeten hier ook een commissie afgeven als er werkelijk iets verkocht wordt. Dit wordt aangegeven door Wouter in één van zijn artikels over bol.com. Wouter of een andere handelaar maakt gebruik van de naamsbekendheid van bol.com om de producten te verkopen en bol.com rekent hier een kost voor aan.

          We doen niet aan advertentie-spam. De klant bepaalt via bepaalde parameters welke reclame hij effectief wilt ontvangen, deze reclame is geografisch bepaald en men ontvangt enkel deze reclame als er hiervoor een korting wordt gegeven.

          Ook ter verduidelijking, agenten verdelen geen klantenkaarten. Dit laten we over aan de handelaars. Deze gaan hun klanten een klantenkaart bezorgen en deze handelaars worden hier dan voor beloond.

          Andere vragen beantwoord ik met een genoegen,

          Groeten,

          Dennis

          1. >>Zoals je dient te weten is er nog GEEN ENKELE handelaar aangesloten bij FlexKom. Dat wordt duidelijk aangeven aan iedere agent die zich nu inschrijft.<<

            Nee, integendeel. Nieuwe inschrijvers wordt wijsgemaakt dat het al sinds 2010 beregoed draait. Nederland is niet het eerste land waar Flexkom van start gaat, toch? De gevraagde handelaarslijsten kunnen ook die in het buitenland zijn waar de succesverhalen vandaan komen.
            Je verwijzing naar Bol.com doet vermoeden dat het concept niet zo heel vernieuwend is als men doet voorkomen…

        2. Dag Devious,

          Even een quote van je bespreken:
          “en dat winkeliers staan te trappelen om hun winst af te laten romen, en dat al het aldus verkregen vermogen gaat worden verdeeld over de met kortingskaarten uitgeruste agenten?”
          Kun je dit reply-en met de voorwaarden van Groupon? Groupon is ongelofelijk succesvol geworden en duizenden handelaars doen hier aan mee ondanks hun wurg-contracten en de zware kosten. Onze voorwaarden zijn heel soepel. Handelaars bepalen ZELF hun korting en WANNEER ze deze korting aanbieden.

          Groeten,

          Dennis

          1. tss. Groupon is Amerikaans en al ettelijke malen op de vingers getikt. Er is nu zelfs een speciale Europa-afdeling omdat hier oplichterij ed. verboden is. Heel vreemd allemaal. Maar goed, ik hou me bek wel. Afwachten is het allerleukste. In Turkije zijn ze daar al helemaal klaar mee, en ik hoop dat jullie hier nog wat van je laten horen. Daar ik al een Mercedes heb ( S500 uit 2004 ) kijk ik uit naar jouw review van je nieuwe S65AMG, die je in november 2013 kunt aanschaffen vanwege je enorme succes in de organisatie.
            Tot dan!

          2. Deze quote kwam trouwens van mij. Maar je referentie naar Groupon doet vermoeden dat jullie concept niet zo vernieuwend is als men doet voorkomen.
            En verder, Groupon, pfffff, daar zal je heus wel eens een tientje mee kunnen besparen als je een halve dag op de site gaat lopen zoeken, en dan zal er zodoende best wel eens ergens een aankoop impuls worden aangeboord.
            Maar van je leven zal het niet zo ver komen dat dit voldoende is om dat leger van 1000 Flexkom agenten van enige relevante inkomsten te voorzien.
            En dan zeker niet met een systeem dat in Turkije al begint in te storten terwijl het hier nog niet eens begonnen is.

    2. Mis ik alleen nog de geweldige uitleg over de geo-app. Wat is daar dan zo geo aan? En het verschil tussen e-commerce en m-commerce is precies wat? En waar blijven de geweldige winstgevende produkten FlexEnergy en FlexCall? Of blijkt dat dingen als Skype en Google toch gratiser en daarom succesvoller zijn dan de lege turkse site? Waarom eigenlijk een lege turkse site? Omdat de duitse tegenhanger ook leeg is? En een ondernemer met een surplus zal toch niet zomaar alles met meer dan 20% korting verkopen? Wat is het voordeel van die app? Hetzelfde als de huis-aan-huis bladen? Waar zijn die meetings dan voor? Als alles digitaal gaat heb je geen grote Mercedes nodig. Of een Actros met oplegger. EN jawel, die foto zijn gesjopt: het gebouw heeft sinds een klein jaartje al een andere voorgevel, met reclame letters die wèl schaduw hebben.
      Waarom reageer ik eigenlijk? Omdat ik walg van dat soort mensen waarschijnlijk. Een andere reden weet ik ook niet.

      1. Dag Devious,

        Wat is er zo Geo aan onze applicatie? Gerichte reclame die geografisch bepaald is.
        Lees aandachtig de vorige posts: ner-online.com/news/en/new-app-by-flexkom-with-advanced-features.html
        Zoals ik al vertelde doen we niks nieuws, we voegen alleen verschillende applicaties samen. FourSquare of Trip-advisor zijn voorbeelden van applicaties
        M-commerce is dat alles gericht is op een marketing-platfrom (gedigitaliseerde reclame) voor smart-phones. In Turkije is het vooral een klantenbinding-systeem.
        FlexCall zal binnenkort (14 juli) van start gaan. De problemen in Turkije zullen bij lancering in Europa ook van de baan zijn en zij zullen met onze nieuwe terminals te werk gaan. De website wordt aangepast en zal binnenkort volledig vernieuwd zijn.
        De Duitse tegenhanger is volledig leeg, dat is de bedoeling. Net zoals er op dit moment geen enkele winkel aangesloten is bij FlexKom, wat ook de bedoeling is (Hier kun je natuurlijk op inspringen en commentaar opgeven).

        Een winkelier gaat ook niet alles met 20 % korting verkopen maar door een parallel inkomen stroom te verkrijgen door middel van het affliatie-systeem en gebruik te maken van het platform, genereert hij meer omzet en kan hij betere kortingen aanbieden om zo een beter te concurreren tegen de webwinkels.

        Groeten,

        Dennis

        1. obtainer-online.com/news/en/new-app-by-flexkom-with-advanced-features.html

          De link was niet goed meegekomen met de vorige post.

          Groeten,

          Dennis

          1. Aangezien obtainer-online.com jullie banner prominent op de homepage heeft staan beschouw ik de informatie van die site even niet als objectief, okay? Dank je!

        1. Ja heerlijk. Nu lees ik weldat er een turks jongetje mutlimiljonair is, ondertussen zijn jullie nog steeds alleen maar geld kwijt. Of zijn er al “winnaars” die geen dispuut met de FIOD hebben?
          Nou, groeten vanuit een oude Mercedes met airco. Parkeer je nieuwe er maar naast. Kleine aankooptip: geventileerde stoelen
          Superdoei!

    3. Hoi Dennis,

      Dank voor je uitgebreide reacties en aangebrachte nuances. Een en ander is mij wat duidelijker geworden. Als ik het goed begrijp is de kern van jouw berichten;

      Flexkom is een marketinginstrument voor de retailer. Om te zorgen dat bij de livegang van Flexkom zo veel mogelijk retailers in een zo kort mogelijke tijd benaderd worden, is er gekozen voor een MLM opzet.

      Laten we even een paar stappen terug doen om na te denken over het volgende:

      Het doel van Flexkom is om zo veel mogelijk retailers in een zo kort mogelijke tijd te bereiken. Daarbij lijkt het mij dat het belang dat is de beoogde klant, namelijk de retailer, zo goed mogelijk geïnformeerd wordt. Hem moet vertelt worden wat Flexkom kost, maar nog veel belangrijker, hoe het systeem van Flexkom werkt en wat het de retailer oplevert. Daarna is het van belang om de deal te sluiten met de retailer. Dat vergt aardig wat kennis en ervaring van koude acquisitie. Zulk werk is zeker niet voor iedereen weggelegd.

      Het is dus van belang dat er goed gekwalificeerd personeel, of in dit geval agenten, de straat op gaan. Hoe gekwalificeerd zijn deze agenten? Of, laat ik het anders vragen, welke eisen stelt Flexkom aan haar agenten? Vooralsnog lijkt de enige eis om aan het werk te mogen voor Flexkom het betalen van de rekening a 1500 euro aan Flexkom. Er wordt bij de werving te pas en te onpas gemeld dat je een “passief inkomen” zou krijgen en dat je er vooral heel veel geld mee zou verdienen. Er wordt niet gemeld dat men ervaring moet hebben met soortgelijk werk. Er worden überhaupt geen eisen gesteld aan mensen die mee willen doen, voor zo ver ik terug heb kunnen vinden op de websites van Flexkom agenten. Melden dat je er rijk van wordt en een passief inkomen er uit kan halen zal niet de juiste mensen aantrekken voor dit werk.

      Zoals hier in de reacties aangetoond wordt zijn Flexkom agenten op dit moment nog in grote staat van verwarring. Ze spreken elkaar op de meeste punten volledig tegen, oa. op hoe het verdienmodel van zowel Flexkom als van henzelf als agent er uit zou zien, wat er nou precies verkocht wordt, of er wel of niet sprake zou zijn van een MLM systeem en wat de voordelen van de retailer zouden zijn. Sommigen vinden het zelfs nodig om iemand die het nut van het systeem nog niet in ziet, te kleineren en/of te beledigen.
      De informatievoorziening vanuit Flexkom is dus op zijn zachtst gezegd nog niet optimaal of, wat ook mogelijk is, de mensen die op dit moment al betaald hebben aan Flexkom zijn nog niet allemaal in staat om dat verhaal goed te reproduceren. Bovendien kunnen sommigen niet goed omgaan met mensen die het nut van Flexkom nog niet in zien.
      Hoe zou dat gaan als al deze agenten in de nabije toekomst de retailers gaan bezoeken?

      We leven op dit moment in 2013. Om een groot publiek te bereiken in korte tijd is het niet meer nodig om mensen in eerste instantie persoonlijk te bezoeken. Via media als internet kan je in 1 klap een enorm bereik hebben. Flexkom zou vooruitstrevend in e- en m-commerce willen zijn. Het bevreemd mij dan heel erg dat juist hun eigen website, flexkom.com, het zo enorm laat afweten voor wat betreft goede informatievoorziening. Voor een vooruitstrevend bedrijf zou je mogen verwachten dat ze anno 2013 juist hun informatievoorziening op het internet helemaal in orde hebben.

      Daar komt bij dat een goede pitch bij een belangenvereniging als HBD er al voor kan zorgen dat je in 1x bij alle retailers van Nederland naar binnen komt. Het is in dat geval helemaal niet nodig om een retailer er persoonlijk van te overtuigen. Het HBD stuurt een nieuwsbrief uit naar heel retail Nederland met daarin het bericht dat de retailers volgens hen massaal aan Flexkom moeten. Vervolgens kan de retailer zichzelf makkelijk aanmelden via de site van Flexkom zelf. Lijkt mij een veel transparanter, efficiënter en eenvoudiger model. Geen ingewikkeld gedoe met agenten die allemaal hun stukje van de taart willen hebben.

      Groeten,
      Wouter

  29. Dag Peter,

    De link naar het artikel van de obtainer was enkel bedoeld om meer uitleg te geven over onze applicatie zoals men voorheen gevraagd had.

    Groeten,

    1. Maakt niet uit, Dennis – of het nou WC-Eend zelf of zijn broertje is, het vermoeden van zelfbevlekking is hetzelfde. Sterker nog – het feit dat het broertje erbij gehaald moet worden maakt het verhaal van WC-Eend zelf een stuk minder geloofwaardig.

      Net als alle bovenstaande reakties, trouwens. Ik volg dit verhaal zijdelings, maar een kritisch verhaal dat wordt beantwoord met ongefundeerd hoongelach versterkt in mijn ogen alleen maar dat kritische verhaal.

      Misschien moet Flexkom op haar beurt wat kritischer zijn, alleen dan richting het werven van mensen die in staat zijn een coherent inhoudelijk verhaal te houden – heel hard “Nietes!” roepen werkt anno 2013 namelijk niet meer.

      1. Dag Peter,

        Ik fundeer mijn reacties. Lees mijn berichten na en begrijp wat we doen.

        Ik wil eigenlijk een discussie voeren met Wouter omdat hij inderdaad zijn bevindingen fundeert. Peter, jij gebruikt wc eend om met mij te discusieren en verwacht van mij dat ik een volwassen discussie voer, wat ik wel doe.
        De link naar de obtainer was om meer informatie te geven, op vraag van, over de applicatie.
        Ik ben niet mijn gelijk aan het zoeken maar probeer jullie de correcte informatie te verschaffen.

        Groeten,

        Dennis

        1. Hallo Dennis,

          als jij als onderbouwing van je verhaal een link naar een andere site gebruikt waar je zelf prominent adverteert, dan beschouw ik dat als onpartijdig, en noem dat voor de grap WC-Eend. Als je dat niet leuk vindt moet je niet dat soort links plaatsen.

          Wat het verschaffen van correcte informatie betreft verbaast het me dat de site van Flexkom blijkbaar zoveel vragen oproept, en dat de antwoorden op een andere site gezocht moeten worden. Misschien moet je op je eigen site eens wat meer duidelijkheid creëren, dan hoef je ook niet aan damage control te doen op diverse fora en weblogs.

          Maar goed – ik reageer blijkbaar niet zoals jij dat leuk vindt, dus negeer dit berichtje maar…

          1. Als je de metafoor van WC-Eend niet begrijpt maar jezelf wel heel volwassen vindt reageren…Dan heb je duidelijk het winnende reclame concept van WC-Eend nooit begrepen. Want ja, WC-Eend heeft echte awards gewonnen voor hun reclames. Lang geleden, dat wel. Maar jullie zouden ook van start gaan in oktober 2012, en nu oktober 2102?
            Superdoei, ik zie het allemaal wel gebeuren vanuit mijn oude S500.

  30. Ik ben sinds een goede 2 weken licentie houder en elke dag leer ik bij.

    Ik vind het knap hoe Dennis flexkom verdedigd want hij is iemand die net zoals ik meteen begrepen heeft dat M-commerce de toekomst is.

    Maar klopt inderdaad dat niet iedereen flexkom op een juiste manier uitlegt wat ik meegemaakt heb maar na deelnemen van een info sessie in Diegem had ik het helemaal begrepen.

    Ik ben ook naar die van Houten geweest en daar werd alles uitgelegd over de app waar tot nu toe nog weinig bekend over was.

    Flexkom legt al zijn troeven nog niet op tafel maar ik ben wekelijks bij in Diegem en daar worden wij up-to-date gehouden.

    Het is jammer hoe sommige mensen flexom proberen af te kraken terwijl ze eigenlijk niet goed weten hoe het in elkaar zit.

    En als je er niet in gelooft is dat je volste recht maar zeg het dan op een beleefde manier.
    Het klopt dat je moet investeren wat ik niet meer dan juist vind, ik mag er niet aan denken dat iedereen hier ineens mee kan beginnen.

    Maar begin de dag van vandaag maar eens met iets, de investering zijn enorm en nog maar over de loonkost te zwijgen en banken staan klaar om je af te schieten als je om geld komt vragen.

    Ik las dat iemand zei als je bij flexkom ziek valt dat je geen ziektegeld trekt, er is geen vakantiegeld etc…

    Als morgen de bakker op de hoek ziek valt zal er geen brood in de planken liggen en die trekt ook geen ziektegeld van de staat.

    Flexkom is voor ondernemers. Als werknemer word je inderdaad goed beschermd, ben je iemand die zekeheid wil voor hem en zijn gezin moet je daar niet vanaf afstappen.

    Ik zag dat wouter de bonussen van de auto’s uitlachte door het kleine percentage wat ze er voor opzij zetten.

    Maar ik zit zelf ook in de e-commerce en bedragen die in deze sector omgaan zijn gigantisch en dat zou Wouter zeker moeten weten met zijn bekroonde webshop (proficiat daarvoor)
    Neem nu zo een bol.com als voorbeeld, dat zijn mega bedrijven.

    1. bol is alleen zo bol doordat het na de doorstart is overgenomen door Ahold. bol zelf en het ori concept zijn al heel lang geleden opzij gezet, failliet verklaard en gekker…Hadden ze geen app voor nodig en ook geen kaarten-systeem

  31. Zodra er zinnige kritiek verschijnt op het wereld wijde web over MLM krijg je veelal hetzelfde verweer.

    Er is geen goed onderzoek verricht, je weet niet waarover je schrijft, je begrijpt het concept niet….bla….bla….bla…
    Los van het feit dat er in deze casus wel degelijk goed is gespeurd, de argumenten en adviezen hout snijden en er diverse bronnen ten grondslag liggen aan deze blog, kun je enkel 1 conclusie trekken…

    “mensen die niet (zelf)kritisch durven of kunnen zijn, laten zich inpakken door mensen met mooie praatjes en vooral plaatjes!”

    Ook hier is weer duidelijk sprake een euforisch concept die de grondvesten van de online marketingwereld drastisch zal laten schudden….Mensen met een klein beetje intellectueel vermogen prikken hoe dan ook door deze waanzin heen.
    De Blog van Wouter biedt veel duidelijkheid en is een, goed onderbouwde, waarschuwing om niet in deze onzin te trappen.

    Mocht je niet beschikken over een gemiddeld denkvermogen, neem de waarschuwing van Wouter ter harte!

    @Wouter, mocht je wat vernemen van de “advocaten” van dat wereldbedrijf….geef dan maar even een seintje!

  32. Even voor de duidelijkheid. Om in chronologische volgorde te blijven zet ik mijn post nogmaals. Ik had kennelijk op mijn eigen post een reply gegeven, maar omdat ik weet dat mensen vaak de laatste post lezen zet ik hem nog een keer.

    Beste mensen.

    Dit blijft een oeverloze discussie zo, waarbij de ‘tegenstanders van FlexKom’ met als aanvoerder Wouter Hol elke poging van mensen die wél in FlexKom geloven genadeloos decapiteren. Lees de inhoudelijke commentaren nog maar eens goed door.

    Maar waarom rijst de vraag?

    Ik denk toch door vooroordeel vanuit traditioneel denkgoed. Ik zei het al eerder, onbekend maakt onbemind. Maar misschien is het verstandig als Wouter en consorten eens kijken naar de video die ik mee zend in deze post. Ik zou ook als advies aan alle sceptici aanraden het boek te lezen.

    Deze korte video beschrijft het bereik van de Blue Ocean Strategy concepten. Instrumenten en methodieken die door Business school professoren Chan Kim en Renee Mauborgne over de hele wereld. Op basis van een studie van 150 strategische bewegingen van meer dan 100 jaar en 30 industrieën, levert het ons een systematische benadering van het maken van de concurrentie irrelevant en het creëren van niet-betwiste marktruimte.

    Mijn persoonlijke boodschap aan Wouter is de volgende; Als ik je hele verhaal inventariseer en je vervolgcommentaren, dan denk ik dat je deze hele discussie op touw hebt gezet, niet omdat je 100% zeker bent dat FlexKom een piramidespel is en bij voorbaat gedoemd is te mislukken, maar omdat je nog niet overal de vinger op kunt leggen om het plaatje voor jezelf helemaal compleet te krijgen. Het is natuurlijk ook een “ComFlex verhaal” dat niet eenvoudig in één ademzucht uit te leggen is.

    En nu hoop je dat er mensen uit de FlexKom kring jou de ontbrekende puzzelstukjes gaan aanleveren zodat de ongelovige ‘Wouter Thomas’ zegt; Ja, Nu geloof ik in FlexKom.

    Maar je maakt een kleine inschattingsfout Wouter. Jij gaat uit van het Thomasprincipe; eerst zien en dan geloven. Maar in elke groot idee zit juist de kracht van eerst geloven en dan zien! Elk succesvol idee is geboren in de gedachten van mensen. Dat is schepping!

    FlexKom is een concept dat nog niet geheel overeind is. De klok tikt en staat weliswaar 2 voor 12, want het duurt niet lang meer zoals je weet, maar het doel om straks in 10 landen in Europa het platform overeind te hebben is nog niet bereikt. FlexKom gaat nu zeer zorgvuldig te werk en werkt in fases.

    Natuurlijk heeft FlexKom gepionierd in Turkije en een testmarkt uitgezet. Daar zijn ongetwijfeld dingen niet goed gegaan, misschien niet aan verwachtingen kunnen voldoen, beloftes moeten bijstellen, techniek moeten veranderen en moeten finetunen. Misschien teveel licentiehouders gegenereerd en geen goede verdeling gemaakt waardoor de taart door teveel mensen moest worden verdeeld. Waarbij de echte verkoper de detaillist wél aansluit en de ander na 50 winkels de deksel op z’n neus te hebben gekregen de handdoek in de ring gooit. En dan krijg je altijd mensen die zich benadeeld voelen en hun geld terug willen, of weet ik veel wat.

    We weten het niet allemaal wat er niet goed gegaan is. Maar laten we ons nu eens niet focussen op de dingen die niet goed gegaan zijn. Maar focussen op de dingen die wel goed gaan en ook de dingen die briljant zijn.

    Weet je hoe knap het is als je zo’n groots project opstart met een nieuw concept in een markt die één van de sterkste en snelstgroeiende economieën (8% per jaar) is en toch in 6 maanden heel Turkije winkels weet aan te sluiten en 4 miljoen klanten genereert en de kaartgebruiksfrequentie lag in maart 2013 gemiddeld op 6 keer per dag! Dat is rete knap kan ik je verzekeren! In een hoogconjunctuur is geen detaillist bereid korting te geven. En dan toch een korting concept weten uit te zetten in die markt? Dat zegt veel over het FlexKom concept zelf Wouter.

    Kijk hier in Nederland en de landen om ons heen. In elke grote stad zie je de winkelruiten vol geplakt met kortingstickers, we worden doodgegooid met kortingen in reclamespots. Elke detaillist schreeuwt en is bereid korting te geven. Ze willen meer klanten, meer omzet, beter bereik, minder kosten etc. FlexKom biedt de detaillisten een onvoorstelbaar mooi pakket benefits!

    Ik heb persoonlijk gesproken met een gedeelte van het team die Turkije hebben opgezet. Daar was een jonge knaap ( ik schat ergens rond de 25) die dik 20 winkels per maand aansluit in z’n eentje, nog steeds elke maand. Dus als FlexKom niet zou werken en in de media geheel afgeschilderd zou zijn als een ‘rotte appel club’ dan zou je geen winkel meer kunnen aansluiten kan ik je zeggen.

    Wouter, ik zou als ik jou was je vermeende stellingen en aantijgingen wat bijstellen en genuanceerder gaan bekijken. Ik bedoel dat niet rot of kwetsend want ik kan jou ook wel volgen. Je bent jong en succesvol met je webwinkel en je hebt IT inzicht. Je heb een ‘broertje dood’ aan mooie beloftes en dikke Mercedessen etc.

    Jij bent meer de autodidact man. Dat maakt je echter nog niet tot de meest succesvolle allesweter. Ik denk zelfs dat het straks voor jou heel interessant zal zijn om je webwinkel aan te sluiten bij FlexKom. Maar dan moet je wel bereid zijn om open te staan voor nieuwe ideeën, nieuwe strategieën en de benefits te zien van FlexKom op grote wereldwijde schaal.

    Bekijken jullie eens aandachtig de video. http://youtu.be/7SQDGBSjty4 en ik denk dat je FlexKom dan wat beter kunt begrijpen.

    P.s. En voor de kritische zwartkijkers; Ja het is typisch Amerikaans en Ja het heeft tattarataaa Hollywood muziek.

    Brian.

    1. “Maar in elke groot idee zit juist de kracht van eerst geloven en dan zien!”

      Als het om je hardverdiende centjes gaat werkt dat helaas niet zo – tenminste, als je een beetje verstand hebt.

      Maar dank voor het bevestigen van het beeld dat het allemaal dus een kwestie van erin geloven is, en daarmee van hopen dat het goed komt.

  33. @Peter

    Beste Peter, zoals jij denkt blijf je een kruidenier.

    Je denkt echt te kleinschalig en je durft niet ‘out of the box’ te denken. Weet je wat er is gebeurd met alle kruideniers? Precies, ze bestaan niet meer omdat er nieuwe, grotere ideeën kwamen.
    FlexKom is zo’n blue Ocean strategy.

    Nog een klein voorbeeld. McDonald’s groeide in de zestiger jaren en kwam ook naar Nederland. Toch kwam het in de beginfase niet van de grond omdat het Nederlands publiek nog niet toe was aan het concept van fast food. Na aanvankelijk een paar jaren van het toneel te zijn verdwenen en zich te richten op andere groeimarkten kwamen ze terug en nu is Nederland “bezaaid” met McDonald filialen, net als de rest van de Wereld.

    Dus je hard verdiende centjes en je verstand zou je ook kunnen gebruiken om eens groot te durven denken 😉

    Een entrepreneur = een -ondernemende- ondernemer die telkens op zoek is naar nieuwe ideeën en mogelijkheden.
    Hij is ook een team-player en hij bouwt zijn team, daarom zit hij bovenin de piramide hiërarchie. Al de anderen zijn alleen op zoek naar werk en eten de voorgekauwde kost.

    Maar hier zit het geheim, zonder de werkzoekenden zou de piramide geen breed fundament hebben en daarmee geen bestaansrecht.

    Brian.

    p.s let op de volgende negatief en stoïcijns denkende “betweter” want per definitie mag FlexKom geen bestaansrecht hebben op dit forum, let maar op! totdat het tegendeel bewezen is.

    ff w8tte nog… 😉

    1. Brian – het gaat niet om out-of-the-box kunnen denken of niet, het gaat er om dat ik het gebrek aan informatie in combinatie met een systeem dat verdacht veel lijkt op piramide/MLM in eerste instantie niet helemaal vertrouw.

      Als dan blijkt dat de reakties die op deze blog komen helemaal in lijn zijn met hoe malafide piramide/MLM’ers in het verleden op kritiek hebben gereageerd, dan wordt dat wantrouwen alleen maar groter.

      Tenslotte staat het je natuurlijk volkomen vrij om te doen wat je wilt je met je geld, maar ik persoonlijk verdom het om geld te steken in iets dat zich nog niet bewezen heeft, en ik raad iedereen die een beetje gesteld is op zijn geld om hetzelfde te doen.

      Oh – en 100.000 x 0,60 cent, elke maand, is een illusie.

  34. Tros radar heeft het topic vanmorgen terug online geplaatst.

    Na melding van een bepaalde gebruiker van het forum had Trosradar het topic vorige week offline gehaald om het topic te controleren op feitelijke onjuistheden, smaad en/of laster, zo lieten ze mij in een reactie weten. Dit bleek niet aangetroffen te zijn in het topic, getuige het feit dat Tros het topic weer online geplaatst heeft.

    1. En wat zijn we er blij mee…lol

      We deeplinken deze pagina naar Flexkomkommer.kwel…oh nee dat kan niet! Want de m-commerce-kolos gebruikt alleen maar lege sites om mensen bij elkaar te brengen. Daar is immers het internet toch voor?
      Way2GoWouter..ik krijg spontaan zin om vanalles te bestellen op kalebabel.eu.com.nl 😉

  35. Beste Flexkom mensen, net terug van een succesvolle Flexkom presentatie te Brussel met een 300 tal enthousiaste mensen die
    dit systeem top vinden! Waarom zouden wij nog aandacht schenken aan een zekere Wouter Hol welke hier meermaals op zijn blog Flexkom door het slijk haalt! Meent eerst beter te weten dan wie ook dat Flexkom een piramide spelletje is en even later op z’n blog vraagt ie of er iemand een duidelijke toelichting kan geven van wat Flexkom nu uiteindelijk betekent! Meermaals werd hij door Flexkom mensen uitgenodigd om Flexkom in z’n totaliteit te zien waarna hij vast een ander beeld zou krijgen, maar dat negeert hij omdat hij anders niet meer in de belangstelling staat! Ook heeft hij nog een supporterclubje op de achtergrond met toeters en bellen die de man van de E-commerce niet in de kou laten staan en lekker onwetend, ongeïnformeerd het negatieve rond Flexkom naroepen ! Ach Wouter het kan me niet raken hoe jij en je kudde erover denkt, maar we weten dat jij nu met ons lacht, maar ooit zul je onder ogen moeten zien dat we geen luchtkasteel zijn maar een echte world business!

  36. Dag Allemaal,

    Graag spreken we elkaar volgende week terug met concrete feiten van de vooruitgang van FlexKom.

    In ieder geval wens ik iedereen, thuiswinkeliers, ondernemers, netwerkers, en anderen, veel succes met hun bezigheden.

    Geniet nog enkele dagen van het mooie weer en tot volgende week,

    Dennis

  37. Beste Peter, of moet ik Wouter zeggen… 😉

    Ik denk dat ik je alle puzzelstukjes nu compleet heb.

    Don Quichotte tegen FlexKom molens die wereldwijd al draaien.

    Veel suc6!

    Over 50 posts zul jij nog in je verstokte geest vast zitten en blijven bij je mening, dat is mij inmiddels wel duidelijk. Zegt ook veel over je karakter. Baloo de Beer zei het heel goed!

    Iemand zei ooit eens; never argue with a fool, because no one will see the difference.

    So true!!

    En wat zegt dat Tros radar forum nu? Lees die paar posts eens. Het zegt helemaal niets! Zelfde laken & pak, klok horen luiden maar in de verste verte niet weten hoe de klepel eruit zien, laat staat weten waar die hangt. laatste post is van 6 april of zo…

    Toen in 21 juli 1969 Neil Armstrong de eerste stap op de maan zette waren er miljoenen kritische zwartkijkers die hadden gezegd dat het nooit zou lukken. Zelfs jaren later bleven deze verstokte ‘ongelovigen’ beweren dat het nep was.

    Alle ruimtevaartmolens draaide op volle toeren in de aanloop naar de lancering van de Apollo 11. Maandenlang kon men via tv de ontwikkelingen volgen. Toch bleven de kritische zwartkijkers roepen dat het niet zou lukken.

    You get the point Peter, of moet ik Wouter zeggen? 😉

    Nogmaals veel suc6 met je niet te winnen strijd.

    Brian.

    1. Je geeft weer duidelijk aan dat het niet gaat om kennis, maar om geloven in of vertrouwen hebben in het komende succes van Flexkom.

      Nogmaals – dat is je goed recht.

      Net zoals het mijn goed recht is om er totaal geen vertrouwen in te hebben. Dat jij er zo slecht mee om kan gaan dat iemand een andere mening heeft zegt meer over jou dan over mij of over Flexkom.

  38. Hoi Brian,

    Helaas is Peter iemand anders dan ik. Ik hoef geen vage constructies te gebruiken om mijn punt duidelijk te maken. Sterker nog, in tegenstelling tot de mensen die geloven in Flexkom heeft Peter een email adres ingevuld met daarin een bedrijfsnaam. De Flexkommers gebruiken over het algemeen anonieme gmail of hotmail adressen..

    Je borduurt verder op het tros radar forum, alsof dat mijn bron voor informatie zou zijn. Zoals je hebt kunnen lezen heb ik tal van bronnen aangewend om mijn betoog te onderbouwen.

    Maar, zoals Dennis al zei, laten we eens de lancering van de app afwachten. Dan zal het vast allemaal al een stuk duidelijker voor mij zijn.

    Groeten,
    Wouter

  39. Wouter,

    Laten we dat inderdaad maar doen, even de lancering van de App afwachten. Ik hoop dat het dan ook een stuk duidelijker zal zijn voor je en dat je dan jezelf en dit Forum een andere wending zult geven. Ik zei het al eerder; onbekend maakt onbemind. Maar eenmaal bemind zal ook jij enthousiast raken, dat weet ik zeker!

    Fijne dag iedereen en tot na 14 juli

    Brian.

  40. Maar euh.. welke Flexkomkommer is nu al het meest succesvol in Nederland? Nu worden wij negatievelingen wel door jullie afgeschilderd als een stel bangerikken oid, maar ondertussen hebben jullie nog geen cent verdiend. De parkeerplaats naast mijn Mercedes ( ja, ik heb een eigen parkeerplek op kantoor ) heb ik vast gereserveerd voor die ene FlexKomkommer die een S kon kopen van zijn inkomsten. Wel ff bewijs meebrengen. En die witte autootjes met zwaailampjes gewoon negeren…

      1. Ik ben geen garagehouder Peter. Ik moet het doen met een kantoor, paar medewerkers, wat electronica en ja…parkeerplaatsen moet ik huren. Dus iedereen krijgt er 1.
        Was trouwens betere handel voor Flexkom, ik betaal verdorie 50 euri per maand per parkeerplaats. Pasjes zijn dan wel gratis 😛

  41. Het valt mij wel op dat de mensen van Flexkom telkens proberen uit te leggen wat de visie van Flexkom inhoud, en dit op een keurige manier, maar dat ze steeds kinderachtige antwoorden krijgen van personen die waarschijnlijk geen goed gesprek aan kunnen. Ik adviseer de mensen van Flexkom om hier verder geen energie in te steken, dan houd dit eeuwigdurende ja/nee spelletje wel op.

    1. Valt het je ook niet op dat elke visie totaal verschilt van die van een andere Flexkommer die reageert?

      EDIT en telkens op een “keurige manier”.. dat is gewoon totaal niet waar. Iemand suggereert dat ik het moet uitprinten en opeten als Flexkom een succes wordt -in de praktijk gebeurt dat dus niet-, een ander noemt mij een “blogaap” (of is dat een term die in Belgie normaal is?) of meent opmerkingen te moeten maken over mijn achternaam. Keurig.. nee.

Geef een reactie