Koinztrading.nl betaalt niet meer uit. Is dat een verrassing of niet?

Vorige week was er in het nieuws dat het Flevolandse bedrijf Koinz Trading problemen heeft met het uitbetalen. Ik heb het concept eens bekeken en naar mijn mening was het vanaf het begin af aan een kwestie van tijd totdat ze in de problemen zouden komen. Het lijkt er namelijk sterk op dat er iets vreemds aan de hand is bij dit bedrijf.

Koinz Trading zegt op haar website dat ze een dienst aanbiedt om Bitcoin mining rigs (een soort computer) aan te schaffen. Je koopt bij hen een computer om Bitcoins of andere cryptocurrency te minen. Deze computer staat echter in het beheer van Koinz Trading. Je krijgt vervolgens maandelijks uitbetaald in Bitcoin (BTC). Volgens Koinztrading.nl is het risico beperkt want je zou eigenaar zijn van de apparatuur die je koopt. Mocht het ergens mis gaan, dan zou je je computer kunnen ophalen aldus Koinz Trading. Nu is het bedrijf in de problemen gekomen maar toch krijgt niemand ‘zijn’ hardware. Ik denk te weten hoe dat komt.

De eigenaar van Koinz Trading is een meneer die voorheen werkzaam was als autohandelaar, volgens de Volkskrant. Enige relevante ervaring heeft deze meneer dus niet. Op zich geeft dat niet, iedereen begon ooit met 0 kennis van Bitcoin. Toch staan er op de website van Koinztrading.nl meerdere opmerkelijke zaken, naast het feit dat de teksten van erg bedenkelijk niveau zijn. Er staat namelijk dit:

Wanneer u een computer aanschaft zal dit per maand +/- 0.2 bitcoin opleveren met de huidige koers van €3900,- per bitcoin verdient u dus €780,- per maand terug. Een enkele computer heeft u er met de huidige koers er al met 7.5 maand uit.

ECHTER

Wanneer u meerdere computers koopt koppelt Koinz Trading deze voor u aan elkaar, hierdoor wordt uw rendement per maand hoger! Stel u voor dat u 2 computers koopt dan verwacht u dat uw rendement +/- 0.4 bitcoin in de maand zal zijn, maar doordat Koinz Trading uw computers met elkaar koppelt zal er een groter rendement ontstaan! Bij 2 computers ontvangt u per maand dus al +/- 0.43 bitcoins. Met de huidige koers van €3900,- euro is dat dus €1677,00,-! U heeft uw 2 computers al met 7 maand terugverdiend. Het komt erop neer wanneer er meer investeerders bitcoin mining machines kopen bij ons en neerzetten hoe hoger uw rendement zal worden. Dit komt omdat Koinz Trading alle computers aan elkaar koppelen.

Wat hier staat is technische bullshit. Een computer kan niet opeens naar verhouding meer of sneller berekeningen uitvoeren als je hem koppelt met een andere computer. Stel dat je inderdaad een tweede, identieke, computer zou koppelen aan je bestaande computer, dan heb je op z’n best een verdubbeling van je rekenkracht. In de praktijk heb je echter iets minder dan het dubbele, omdat de berekeningen ook nog verdeelt moeten worden over de twee computers. De berekeningen verdelen en de uitkomsten van die berekeningen weer samenvoegen kost ook weer rekenkracht, waardoor je netto juist iets minder dan het dubbele aan rekenkracht overhoudt.
Met een mining rig is dat net zo. Een mining rig, of meer precies, de videokaart (GPU) die in de rig hangt, kan een bepaald aantal hashes per seconde oplossen. Een hash is een sommetje dat onderdeel is van het minen naar cryptocurrency. Dit wordt meestal uitgedrukt in MH/s of GH/s. Deze waarde is constant en heeft te maken met de rekenkracht van de hardware in de computer. Een computer of een videokaart kan niet opeens naar verhouding meer hashes oplossen of anderzijds efficiënter te werk gaan als hij gekoppeld is aan andere computers of videokaarten.

Toch meent Koinz Trading dat deze natuurwet niet voor hen geldt en dat als je meer geld aan hen geeft, dat je rendement dan naar verhouding hoger wordt. Los van het feit dat dat dus niet mogelijk is, laten we eens aannemen dat het toch wél zo zou kunnen zijn. Waarom zou Koinz Trading dan niet gewoon alle computers van al haar klanten aan elkaar koppelen om het rendement voor al haar klanten maximaal te maken ..?

Er is mij niet bekend of het voorgespiegelde rendement van 0,2 bitcoin per maand een gegarandeerd rendement is of slechts een rekenvoorbeeld, maar veel gedupeerden spreken van deze 0,2 bitcoin per maand. De site van Koinz geeft ook geen duidelijkheid. De pagina waar de Algemene Voorwaarden van het bedrijf zouden moeten staan, is met “binnenkort meer informatie” in ieder geval weinig hoopvol.
Mocht er vanuit Koinz Trading sprake zijn geweest van enige garantie of toezegging over dit rendement, dan is dat helaas ook bullshit. Het minen naar bitcoins (of welke andere crypto dan ook) wordt namelijk steeds moeilijker. Het rendement per mining rig wordt daarom na verloop van tijd steeds minder. Op gegeven moment is je hardware dusdanig verouderd dat hij geen geld meer opbrengt.

Over de site van Koinz Trading gesproken, enige bijsluiter over de risico’s die deze vorm van investeren met zich mee brengt, ontbreekt. Nu ben ik geen expert, maar ik meen dat enige accreditatie door de AFM verplicht is bij het aanbieden van dit soort ‘investeringsmogelijkheden’. Corrigeer me gerust in de comments mocht ik het mis hebben.

Zoals gezegd verkeert dit bedrijf in betalingsproblemen. Sinds 1 september zouden ze niet meer uitbetalen. Blocker.nl heeft enkele gedupeerden gesproken en daarbij ook mails die vanuit Koinz verzonden zijn naar de klanten, gepubliceerd. Er valt daar te lezen dat Koinz steeds de schuld aan een hele waslijst externe factoren geeft. Eerst was het de aanschaf van nieuwe hardware die bleek te falen, een oogoperatie van de eigenaar, de koerswijziging van Bitcoin, en oja, het is ook nog de schuld van de Chinese overheid. En dan noem ik nog maar een paar van de tal van rare smoesjes.
Blocker.nl verklaart dat ze getracht heeft om Koinz Trading te benaderen in het kader van wederhoor, maar dat Koinz Trading niet gereageerd heeft.

Zoals gezegd meende Koinz dat het risico beperkt was omdat mensen die geld inleggen, eigenaar worden van de hardware. De gedupeerden hebben daarop hun hardware opgeëist. Toch heeft nog nooit een gedupeerde zijn of haar hardware ontvangen. Sterker nog, elk spoor van de hardware lijkt te ontbreken. Ja, er circuleert 1 foto op het internet met de eigenaar van Koinz Trading waar hij met twee mining rigs staat. Dat zijn pakweg 12 GPU’s in totaal. Een GPU kost ongeveer 300 euro (De meeste efficiënte kaart ten tijde van aanvang van Koinz Trading, de RX 480 8GB, kostte ongeveer 280 euro begin 2017), dus veel meer dan 4000 euro aan hardware staat er echt niet op die foto. Dat is nog los van het feit dat niet vast staat of het zijn eigen hardware is of dat hij gewoon interessant doet met spullen van een ander. De locatie waar alle computers staan zou volgens Koinz Trading geheim zijn omwille van verzekeringstechnische en bedrijfsmatige redenen. Maar enig bewijs van de aankoop van de hardware kon ik nergens terug vinden. Nog nooit heeft iemand de hardware van Koinz Trading kunnen aanschouwen, voor zo ver ik na kon gaan.

In het artikel van de Volkskrant wordt er al gehint naar wat er in werkelijkheid gebeurd is. De Volkskrant legt namelijk de link met wat zij een piramidespel noemen:

Dat de Koinz-klanten hun geld zo makkelijk aan een geheimzinnige bitcoinfabriek toevertrouwen is extra bijzonder na alle negatieve publiciteit over cloudmining door buitenlandse bedrijven. Bij cloudmijnen koopt een belegger geen mijnapparaat bij een bedrijf, maar huurt hij dit. Het bleek een paradijs voor oplichters. De eerste klant wordt betaald uit de inleg van de volgende, die weer wordt betaald met de inleg van de volgende instapper enzovoort. De tevreden eerste inleggers vertellen in hun kennissenkring rond hoeveel rendement ze maken, waardoor nog meer mensen enthousiast instappen. Totdat het klassieke piramidespel zijn toppunt bereikt en de winstuitkeringen plotseling stoppen. Achteraf bleek er dan nooit ook maar één bitcoin te zijn gemijnd.

De juiste benaming voor dit fenomeen is eigenlijk niet een piramidespel, maar een ponzischema. Bij een ponzischema worden investeerders uitbetaald met de inleg van nieuwe leden. In werkelijkheid wordt er geen geld geïnvesteerd in datgene wat het schema beweert te doen. Bij een piramidespel wordt je beloont voor het aanbrengen van nieuwe leden. De structuur en het onvermijdelijke gevolg zijn echter wel identiek; stopt de aanwas van nieuwe leden, dan stort het als een kaartenhuis in elkaar.

Bij een ponzischema worden mensen lekker gemaakt met beloftes van een hoog rendement op hun inleg bij een bepaald concept. Als enige bewijs voor het werken van dat concept wordt genoemd dat er daadwerkelijk uitbetaald wordt. Technische bewijzen voor de werking van het concept of accreditatie door autoriteiten zoals de AFM ontbreken per definitie.

Bij een ponzischema wordt men ook altijd aangemoedigd om zo veel mogelijk geld in te leggen. Het voorgespiegelde rendement bij een ponzischema wordt naar verhouding groter als je meer inlegt. Bijv. bij 100 euro inleg wordt er 1% rendement voorgespiegeld, maar bij 500 euro is het rendement bijvoorbeeld 3%. Bij Koinz Trading werd ditzelfde gedaan onder het mom van koppelen van computers.

Verder valt te zien dat er al een en ander gewist wordt van het internet. De website is dan weliswaar nog online, maar de facebook pagina is reeds verdwenen. Het bedrijf dat eigenaar is van het kantoorpand waar Koinz Trading gevestigd is, heeft het nieuwsbericht dat ze daar gevestigd zijn weggehaald. Dat suggereert dat het kantoor van Koinz Trading inmiddels leeg staat. Een screenshot van Google:

De gedupeerden zijn gezamelijk een rechtszaak begonnen. De advocaat, Marco Kalmijn, laat aan de NOS weten dat hij twijfelt of de computers wel echt bestaan:

Er is drie keer een afspraak gemaakt om de computers op te halen, maar drie keer is de afspraak afgezegd

Als er echt computers geweest waren, dan had Koinz Trading die afspraak echt niet tot drie keer aan toe afgezegd. Door simpelweg de hardware van de klanten over te dragen zouden ze namelijk van het gezeik af geweest zijn.

Samenvattend;
– Koinz Trading verkondigt zaken die technisch gezien slaan als een tang op een varken.
– De site van Koinz is amateuristisch en mist verplichte informatie zoals Algemene Voorwaarden en een financiele bijsluiter.
– De voorgespiegelde rendementen worden naar verhouding hoger als je meer geld inlegt.
– Aankoop van de hardware is nooit bewezen en de hardware wordt bovendien niet uitgeleverd als deze opgeëist wordt.
– Toch werd er tot 1 september netjes uitbetaald.

Mijn mening en conclusie is daarom de volgende:

Het ligt voor de hand dat de apparatuur in de eerste plaats al nooit is aangekocht door Koinz Trading. De hardware bestaat mijns inziens simpelweg niet. De uitbetalingen die gedaan werden, zijn volledig afkomstig uit de inleg van nieuwe ‘klanten’ van Koinz Trading. Blijkbaar nam de aanwas van nieuwe klanten dusdanig af dat Koinz Trading sinds 1 september niet meer kan uitbetalen. Volkskrant hintte er al naar: Volgens mij is dit een klassiek voorbeeld van een ponzischema.

Terugkomend op de titel van deze blog; nee, het is geen verrassing dat ze niet meer uitbetalen. Dit was een mathematische zekerheid, naar mijn mening. Op het moment dat de aanwas van nieuwe leden onvoldoende zou zijn om de bestaande leden uit te betalen, zou het hele zaakje klappen, zoals het reeds gedaan heeft.

Als mijn mening blijkt te kloppen, en tot nu toe is er niets dat het tegendeel zou laten blijken, dan kunnen alle gedupeerden fluiten naar hun geld. Het geld is namelijk al lang en breed verdwenen in de zakken van andere mensen die eerder meededen met het ponzischema, om nog maar niet eens te speculeren over wat de eigenaar van Koinz Trading met het geld gedaan zou kunnen hebben. De hardware die ze opeisen bestaat in dat geval helemaal niet, dus er valt verder niets te halen.

Desalniettemin wordt er een gezamenlijke rechtszaak voorbereid tegen Koinz Trading. Gedupeerden kunnen zich melden bij advocaat Marco Kalmijn.

2 gedachten over “Koinztrading.nl betaalt niet meer uit. Is dat een verrassing of niet?”

Geef een reactie