“Hoi Wouter! Ik ben […], je weet wel, van de twee klas in de havo! Tijd niet gesproken man! Ik hoorde dat jij ook bezig bent met cryptos! Ik heb nou toch wat voor je, dit gaat het helemaal worden! Het heet Dagcoin! Over een jaar is dit de enige crypto die er nog toe doet! Als je via mij investeert dan krijgen we allebei een leuke bonus!”
Na even kort de documentatie van Dagcoin bekeken hebben heb ik hem vriendelijk bedankt voor de eer en de gezelligheid, en verzocht om mij nooit meer lastig te vallen en wakker te worden uit zijn droom. Hij probeerde me namelijk te charteren voor een piramidespel. Een beetje dom van hem, hij had makkelijk kunnen weten dat ik daar een broertje dood aan heb als hij even de moeite genomen had om mijn blogs te lezen. Enfin, hierbij een mooie uiteenzetting van Dagcoin.
Cryptocurrency is hot. Niet alleen bij de ‘gewone’ mensen en ‘gewone’ media, maar ook onder oplichters. Zo is 2 of 3 jaar terug de eerste grote scamcoin gelanceerd. Dat was Onecoin. Onecoin was een ponzischema. Lees meer op wikipedia over Onecoin. Binnen de kenners van crypto was Onecoin direct al ontmaskerd en werd er vaak de draak mee gestoken op het internet. Ondertussen werd Onecoin in diverse landen aangepakt voor het drijven van een piramidespel en/of ponzischema. Bijvoorbeeld 2,5 miljoen euro boete in Italie, diverse arrestaties en strafrechtelijke onderzoeken in India, Kazachstan, Duitsland, enz. Toch zou het nog bijna 2 jaar duren voordat de laatste Onecoiners het eindelijk opgaven en Onecoin zouden verlaten. Pas nadat de CEO van Onecoin al maanden spoorloos was en er een inval in het hoofdkantoor gedaan werd, gaven de meeste van deze figuren het op.
Edit 17-5: In de comments onder dit artikel is in maart een reactie geplaatst van een Dagcoin aanhanger die meent dat alle onderzoeken naar Onecoin afgerond zijn zonder dat er strafbare feiten gevonden zouden zijn. Niets is minder waar. In mei werden er nog 119 Onecoin promotors gearresteerd.
Edit 1-6: Een andere Dagcoin aanhanger kwam ook beweren dat Onecoin weer toegestaan zou zijn in de landen waar ze verboden was. Uiteraard had deze aanhanger daar geen enkel bewijs voor, anders dan van horen zeggen van andere Onecoiners. In Italië hebben ze ook opgemerkt dat hier bewust verwarring over gezaaid wordt door Onecoin oplichters. Onecoiners misinterpreteren bewust een uitspraak van de Italiaanse rechtbank dat de boete niet meteen betaald hoeft te worden, hangende het onderzoek. Onecoin oplichters doen alsof daarmee de zaak afgedaan is. Niets is minder waar. Het onderzoek loopt nogsteeds en Onecoin is nog altijd verboden in Italië. Zie ook consumer.bz.it.
Edit 11-3-2019: Dit weekend is bekend geworden dat de Amerikaanse justitie de leiders van Onecoin heeft opgepakt op verdenking van miljardenfraude (!) met een ponzischema. Daarbij 32 pagina’s aan uitgelekte mails van de leiders van Onecoin, waarin ondubbelzinnig duidelijk wordt dat Onecoin een scam was vanaf de dag dat ze begonnen.
Edit 16-7-2019: In Italië, waar Onecoin uiteraard nog altijd verboden is, zijn een kleine 2 weken terug arrestaties uitgevoerd. Men had een bijeenkomst van OneCoin georganiseerd en toen de grote ‘leiders’ landden op het vliegveld zijn ze aangehouden. Zie het persbericht van de Italiaanse overheid.
Edit dec. 2020: In juni 2020 is OneCoin ook door de Nederlandse rechter bestempeld als een piramidespel en werd bepaald dat iemand werven voor Onecoin een onrechtmatige daad is. Niet het bedrijf achter Onecoin, maar diegene die iemand werft, dient de schade (namelijk de inleg) aan het slachtoffer terug te betalen. De rechter vindt het niet van belang dat diegene op zijn beurt ook deelnemer in het systeem is.
Wie of wat zit er achter Dagcoin?
De officiële site van Dagcoin is Dagcoin.org. Op het eerste gezicht best een aardige site. Wat mij echter gelijk opvalt is dat enige adresgegevens en registratienummers van de organisatie die er achter zit, in het geheel ontbreken. Dat is geen best voorteken.
Wel wordt er genoemd wie de CEO is van dit feestje. Op de About Us pagina wordt Nils Grossberg genoemd als CEO. Hij was 1 van van de topverkopers van Onecoin in Estland en Letland. Op zijn Linkedin profiel heeft hij alvast alle verwijzingen naar Onecoin weggehaald. Ik vermoed dat hij zal gaan proberen om zijn sporen verder uit te wissen, maar op zich doet dat er niet toe. Aan de hand van talloze websites en artikelen, waaronder deze van FTM, valt gemakkelijk vast te stellen dat veel van de Onecoin verkopers zich nu verbonden hebben aan Dagcoin en dat die verkopers het er inmiddels ook mee eens zijn dat Onecoin een scam was. Mensen die dus eerst al dan niet bewust een doorzichtig ponzischema promootten, zijn nu over gestapt naar Dagcoin. Ook dat is een niet al te best voorteken, als je het mij vraagt.
Als we wat sites van deze promotors bekijken en zouden mogen geloven, dan zou dit waar moeten zijn:
- De total supply (het totaal aantal beschikbare muntjes) zou 1.000.000.000 (1 miljard) Dagcoin zijn. Bron 1, Bron 2, Bron 3
- De gebruikte technologie is die van Byteball. Bron: officiele whitepaper van Dagcoin.
De Dagcoin Blockchain
Onecoin had talloze bezwaren en feiten die tegen haar werkten. Een van die feiten was dat er geen blockchain was, waarmee ze per definitie nooit een cryptocurrency kon zijn. Dagcoin heeft dat opgelost, want die heeft een blockchain! Deze blockchain gebruikt de technologie van de Byteball cryptocurrency. Andere crypto’s die deze techonologie ook gebruiken zijn IOTA en RaiBlocks. Dit zijn alle drie redelijk respectabele cryptocurrencies. Zou Dagcoin dat dan ook kunnen zijn? Om dat vast te stellen moet er helaas iets meer voor handen zijn dan alleen een blockchain. Hoewel een blockchain er voor de leek misschien imposant uit ziet en dus misschien vergist wordt als ‘bewijs’ dat het allemaal bonafide is wat er aan de hand is, is niets minder waar. Een mooi voorbeeld hiervan was BitConnect. BitConnect stond ooit in de top 20 van de cryptocurrencies op alle grote exchanges. Helaas hadden ze een piramidespel gekoppeld aan hun crypto. Die piramide is begin dit jaar ingestort. Maar goed, dat is een ander verhaal.
Nu we het toch hebben over de blockchain, kunnen we gelijk alvast controleren of het klopt wat de diverse promotors roepen over het aantal beschikbare muntjes. Eerst een klein stukje ELI5 (Explain Like I’m 5) over crypto. Als er een nieuwe cryptocurrency begonnen wordt, dan kan het zijn dat er een max aan het beschikbare muntjes gesteld wordt. Deze muntjes kunnen ofwel naar verloop van tijd beschikbaar komen door ze te mijnen, zoals bij Bitcoin gebeurd. Ze kunnen ook allemaal in 1 keer beschikbaar komen, zoals bij Dagcoin gebeurd. De ‘regels’ hiervoor worden vastgelegd in de broncode van de cryptocurrency. Deze broncode is openbaar en kan dus door iedereen gelezen worden. Op die manier weet iedereen hoe of wat de crypto werkt.
Als je blockchain vrij vertaald naar het Nederlands, dan zou je dat kunnen vergelijken met een kralenketting. In elke kraal van de ketting worden transacties vastgelegd. Op het moment dat er een transactie gedaan wordt, komt er dus een nieuwe kraal aan de ketting. Deze kralen kan je niet meer weghalen. Op die manier kan je niet knoeien met transacties en kan geld bijvoorbeeld niet 2x uitgegeven worden. In principe kan iedereen de blockchain, en dus alle transacties, bekijken. Dit is ook het geval bij Dagcoin.
Als er een limiet op het aantal muntjes zit en als deze muntjes in 1x uitgegeven worden, dan komen deze beschikbaar in het genesis block. Dat is de allereerste kraal waarmee de ketting begonnen wordt. Dagcoin heeft ook keurig netjes zo’n genesis block, namelijk nummer 9dCcQmuGNO3FSewX6GVJEqvbk/lTzjIrDLPcLL1jNtU=. Hier een screenshot van de gegevens van de genesis van Dagcoin:
Eerder gaf ik al aan dat alle promotors roepen dat er 1 miljard Dagcoin beschikbaar zou zijn. Nu weet ik niet of dat ingegeven is door een totaal gebrek aan kennis, of ze voorgelogen zijn, of dat ze de rest voorliegen. Maar zoals je kan zien is dat gewoon niet waar. Er zijn niet 1 miljard, maar 1 biljard Dagcoin muntjes beschikbaar. Dat is een miljoen keer zo veel als dat er voorgespiegeld wordt!
[Update 6-3 Ruud van T. gaf, na wat aandringen van mij, aan dat er tot 6 bits achter de komma gerekend wordt.]
Hoe kom je aan Dagcoin?
In tegenstelling tot reguliere cryptocurrency, staat Dagcoin op dit moment op geen enkele exchange. Dat betekent dat Dagcoin niet openbaar verhandeld wordt. Dit geeft meerdere problemen, daar kom ik zo op terug.
Je kan Dagcoin alleen kopen bij of via een promotor van Dagcoin. Op de site van Dagcoin staat weliswaar dat ze in de toekomst op exchanges zullen gaan staan, maar dat is tot op heden nog niet het geval.
Deze promotors bieden je verschillende pakketten aan. Zo’n pakket varieert in prijs. Wat opvalt is dat als je meer betaalt in dollars, dat je dan ook meer Dagcoin per dollar krijgt. Het Starter pakket van Dagcoin kost 100 dollar en daar krijg je 100 Dagcoin voor. Echter, bijvoorbeeld het Expert pakket kost 2500 dollar maar geeft maar liefst 3000 Dagcoin. Het grootste pakket heet het Investor pakket en die geeft voor 25000 dollar maar liefst 35000 Dagcoin. Bron 1, Bron 2
Hiermee lijkt Dagcoin een economische wet overtreden te hebben. Het is in de echte wereld niet zo dat als je meer van een bepaalde valuta koopt, dat je dan naar verhouding ook meer van die valuta krijgt. Er geldt altijd een (1) vaste koers en of je nu 1 of 1,000,000,000 muntjes koopt, je krijgt altijd volgens de vaste koers je nieuwe valuta uitbetaald. Dit geldt voor zowel ‘echt’ geld als Euros en Dollars, als voor cryptocurrency. Maar niet bij Dagcoin dus, die lapt die economische wet aan hun laars. Omdat je meer muntjes per dollar krijgt als je meer dollars inlegt, kan er ook nooit 1 vaste koers bepaald worden. Dat is heel erg vreemd. Laten we dit Vreemd Feit 1 noemen.
Zoals je inmiddels weet zijn er 1 biljard DagCoin beschikbaar. Als je middels de pakketten koopt, dan kost dat je dus ongeveer 1 dollar per DagCoin. Dat maakt dat Dagcoin meent dat hun totale market cap (waarde van alle muntjes) 1 biljard dollar zou zijn. Om je een idee te geven hoe bizar dat is; De totale market cap van alle andere cryptocurrency bij elkaar is minder 500 miljard euro. Dagcoin meent dat hun muntje alleen al (1,000,000,000,000,000 / 500,000,000,000 =) 2 miljoen keer méér waard is dan alle andere cryptocurrency bij elkaar. Of, om het anders te verwoorden, de de totale waarde is bij benadering meer dan al het geld in de wereld. Hoewel schattingen uiteen lopen, zou het totaal beschikbare geld en waarde in de hele wereld volgens sommigen de 1 biljard benaderen.
Te gek voor woorden dat Dagcoin toch meent dat ze zo veel waard zouden zijn. Laten we dit Vreemd Feit 2 noemen.
Dit verklaart ook gelijk waarom Dagcoin niet op de reguliere exchanges staat. Zou dat namelijk gebeuren, dan knalt de waarde van het muntje gelijk omlaag naar een waarde die heel dicht op de 0 ligt. Zodoende roepen ze al vrij lang dat ze naar de grote publieke exchanges gaan, maar zullen ze dat zeer waarschijnlijk nooit doen. Eerst zouden ze 1 oktober 2017 naar de grote publieke exchanges gaan, maar dat ging niet door. Op dit moment staat er februari 2018 op de site van Dagcoin, maar we zitten inmiddels al in maart. Op deze site valt te lezen dat er in plaats van publieke exchanges, blijkbaar alleen sprake zal zijn van interne Dagcoin exchanges. Dat zijn door Dagcoin zelf beheerde exchanges waar alleen leden van Dagcoin bij kunnen. De huidige interne exchange van Dagcoin heet Swipex.
In de comments onder dat artikel zie je dat mensen daar oncomfortabel van worden:
Op dit moment is het de organisatie achter Dagcoin zelf die de waarde van het muntje vaststelt. Dit druist niet alleen in tegen de basisprincipes van Cryptocurrency waarbij alles decentraal (dus niet door 1 organisatie) geregeld wordt, maar ook tegen het meest elementaire economische principe: De wet van vraag en aanbod.
Hoe de Dagcoin organisatie de ‘koers’ precies bepaalt, is niet duidelijk, maar het ligt voor de hand dat dit op dezelfde manier als bij Onecoin gebeurt: door zelf een waarde te plakken op het muntje zonder dat daar enige logische verklaring aan ten grondslag ligt. Het feit dat je meer Dagcoin muntjes krijgt als je meer dollars investeert, versterkt die gedachte. De waarde komt in elk geval niet tot stand door vraag en aanbod op openbare exchanges. Laten we dit Vreemd Feit 3 noemen.
Dagcoin en het MLM systeem
Het houdt niet op met de vreemde zaken. Dagcoin wordt namelijk gepromoot volgens het MLM (Multi-Level Marketing) principe. Ik wil niet al te veel uitweiden over MLM in het algemeen. Een ieder mag een mening over MLM hebben, die van mij is ‘ren weg, zo hard je kan’ als het om MLM gaat.
Bij dit principe word je beloond als je andere mensen inschrijft bij het MLM bedrijf. Je krijgt dan vaak een kleine bonus als je een nieuw lid, verkoper of distributeur werft. Hoe dit werkt bij Dagcoin wordt uitgelegd in het Compensation plan. (slides die er bij horen) (bron 3)
Zit je er klaar voor? Dit wordt namelijk smullen!!
Allereerst krijg je maar liefst 10% van de inleg van de mensen die jij werft. Lijkt misschien weinig. Maar onthoud dat we hier te maken hebben met handel in valuta, niet met handel in producten waar misschien een enorme marge op zit. Op handel in valuta zit per definitie nul marge. Eerder gaf ik al aan dat het heel vreemd is dat als je meer Dagcoin koopt, je naar verhouding meer krijgt. Maar het is dus blijkbaar ook nog zo dat 10% van de inleg gaat naar diegene die jou sponsort. Dat maakt dat de werkelijke waarde van Dagcoin nog veel lager moet liggen. Of dat er opeens geld uit het niets verschijnt. Het gaat echter nog veel verder.
Er wordt ook nog een wekelijkse bonus uitbetaald van 10% van de verkopen van iedereen onder jou in de piramide. Afhankelijk van welk pakket jij zelf gekocht hebt, loopt de maximale wekelijkse bonus op tot een onthutsende 50,000 dollar per week. Maar daarmee zijn we er nog lang niet.
Daarbovenop is er nog een Leadership bonus van nog eens 5% over wat iedereen onder jou verkoopt, tot 5 niveaus diep. Hatseflats, nog meer gratis geld!
Als we dat optellen, dan komt het er dus op neer dat er van elk pakket dat er gekocht wordt door iemand, er 10% gaat naar diegene boven hem/haar, (5 x 5%=) 25% nog eens verdeelt over de 5 bovenliggende niveaus en daarnaast nog eens maximaal 10% over de wekelijkse verkopen in het geheel. Tel je dat bij elkaar op dan blijkt dat maximaal 45% van het ingelegde geld uitgekeerd wordt als commissie aan de mensen in de piramide. Dat maakt dat ofwel de werkelijke waarde van het muntje 45% lager moet liggen als dat hij gewaardeerd werd op het moment van aanschaf, of dat er ergens spontaan geld gecreëerd wordt.
Is dat het? Nee joh, er zijn ook nog auto’s, goudstaven, Rolex horloges en zelfs een nieuw huis dat je kan krijgen als je maar genoeg zieltjes voor Dagcoin weet te winnen! Je verzint het niet.
Zoals je kan zien in de diverse presentaties en documenten die Dagcoin beschikbaar heeft, worden nieuwe ‘investeerders’ in Dagcoin zo veel mogelijk aangemoedigd om andere mensen te werven.
Deze wervingen vinden met name plaats middels besloten bijeenkomsten. Dat is goed gebruik in de MLM wereld. Bij zo’n bijeenkomst worden in de regel 1 of meer ‘grootverdieners’ in de spotlight gezet en als een guru aanboden en toegejuicht door het publiek. Er heerst een hallelujah sfeer. Je zou het prima kunnen omschrijven als een sekte. Bij Dagcoin gaat dat precies op dezelfde manier. Er staan talloze filmpjes op het internet van deze sektarische bijeenkomsten.
Je krijgt dus allemaal extra geld en bonussen als je mensen werft. Mag dat zomaar? Nou, zo lang het een kleine bonus is en de verkoop van een product of dienst centraal staat, dan mag dat volgens de wet. Dan is het een legaal MLM systeem. Dagcoin heeft echter geen product dat centraal staat. Ja, ze doen alsof ze ‘educatiepakketten’ verkopen onder de noemer Daguniversity. Toevallig precies zoals OneCoin dat deed met hun OneLife University. Leuk, maar het is overduidelijk dat niemand mee doet vanwege de educatiepakketten. Daarbovenop wordt er geen prijs geplakt op de educatiepakketten, maar wordt er een (fictieve) koers geplakt op de dagcoin en zijn het de muntjes die je koopt. De dekmantel van de Daguniversity is dus irrelevant. In alle presentaties en op alle websites draait het om de investeringsmogelijkheid van de Dagcoin cryptocurrency.
Het voorgespiegelde rendement is dus in zeer sterke mate afhankelijk van het aantal mensen dat jij weet te werven. Dit maakt dat het een piramidespel is waarmee we hier te maken hebben. Laten we dit Vreemd Feit 4 noemen.
Dagcoin ponzischema
Het gaat nog veel verder allemaal. Het volgende is namelijk ook nog eens aan de hand. Zoals je in de compensatieplannen kan lezen, krijg je niet meteen de beschikking over je vers aangekochte Dagcoins. Als je een pakket Dagcoins koopt, dan wordt dat tegoed 8 maanden lang bevroren. 8 maanden lang kan je dus je Dagcoins niet uitgeven. Om dat te compenseren belooft Dagcoin een rendement van 3 procent per week over alle Dagcoins die je op je balans hebt staan.
Laat dat even inzinken.
3 procent per week. Als je dat snel leest dan lijkt dat misschien niet eens zo veel. Vroeger kreeg je misschien wel 7% rente op je spaarrekening. Of over je hypotheek betaal je nu misschien ook wel 3% rente. Alleen zijn die percentages op jaarbasis. De 3 procent van Dagcoin is per week. Dat is 52 keer zo veel als een percentage per jaar.
Stel dat Dagcoin inderdaad een systeem of wat dan ook had om zo ontzettend veel winst te maken. Waarom hebben ze dan nog jouw geld nodig?
Want laten we eens aannemen dat je 1000 euro investeert in Dagcoin. Slim als je bent ga je voor de lange termijn, dus her-investeer je steeds weer als je uitbetaald zou krijgen. Hoeveel zou je na bijvoorbeeld 5 jaar hebben? Nou, dat is eenvoudig uit te rekenen: ( 1000 (1+0,03) ^260 ) = 2.176.097,86. Je leest het goed. Met slechts 1000 euro inleg zou je alleen aan de rente die Dagcoin beloofd al muli-miljonair zijn na 5 jaar. Na 10 jaar heb je ruim 4 miljard euro en zou je het nog langer vol hebben dan heb je na pak’m beet 20 jaar meer geld hebben dan er op de hele wereld voorhanden is.
De enige manier om zo ontzettend veel rendement te kunnen beloven en in het begin ook nog eens daadwerkelijk uit te kunnen keren, is als ze de inleg van nieuwe leden aanwenden om de leden die eerder ingestapt zijn uit te betalen. Dit principe heet een Ponzischema. Dat ze dit principe gebruiken verklaart ook gelijk hoe ze het voor elkaar kunnen krijgen om de extreem hoge bonussen uit te keren in het MLM systeem, terwijl er geen sprake is van enige marge of winst die het bedrijf zou kunnen maken.
Om een ponzischema vol te kunnen houden is het zaak dat je de deelnemers ontmoedigd om hun geld op te nemen en ze daarin ook zo veel mogelijk vertraagd. Als de bestaande leden namelijk meer geld opnemen dan dat nieuwe leden inleggen, dan stort het hele systeem als een kaartenhuis in elkaar. Dat verklaart waarom ze bedacht hebben dat je de eerste 8 maanden niet over je aangekochte Dagcoin kan beschikken; dit vertraagt het uitbetalen en zal er dus voor zorgen dat ze het schema iets langer in stand kunnen houden.
Het ligt dus voor de hand dat ze zich schuldig maken aan ponzifraude. Laten we dit Vreemd Feit 5 noemen.
De vereiste registratienummers ontbreken
Ik gaf het al aan in het begin van dit verhaal. Maar Dagcoin biedt dus een investeringsmogelijkheid. Ze geven daarbij ook de garantie op bepaalde rendementen en spiegelen bepaalde inkomsten voor. Dat maakt dat ze een financieel product verkopen. Om dat te mogen doen moet je geregistreerd zijn bij de autoriteiten. In Nederland is dat de AFM. Je raadt het al; Dagcoin is daar niet geregistreerd. Ook in het buitenland zijn ze bij geen enkele autoriteit geregistreerd. Niet vreemd natuurlijk, omdat we reeds logisch beredeneerd hebben dat ze zowel een piramidespel als een ponzischema opereren en dat is in de meeste landen hartstikke verboden. Maar goed, Vreemd Feit 6, ze zijn nergens geregistreerd.
Dagcoin weet dat ze verkeerd bezig is.
Dagcoin, of in elk geval veel van de promotors, weten dondersgoed hoe de vork in de steel steekt bij hun schema. Hooggeplaatste promotors hebben namelijk een historie in ponzi’s en piramidespellen en weten dus best hoe het werkt. Ik vind het zelf niet echt nodig om aan naming en shaming te doen, maar bekijk gerust het CV eens van de mensen die op het Dagcoin-podium toegejuicht worden.
Op veel promotiesites valt deze tekst te lezen:
Dagcoin has not been developed for purposes of trading and speculations on the exchanges, but for everyday use! Therefore, we ask you not to compare Dagcoin to the existing cryptocurrencies.
Dat is natuurlijk ironie ten top. Elk nieuw lid wordt een enorm rendement voorgespiegeld aan rente, bonussen en commissies, en daarbovenop wordt jouw tegoed ook nog eens 8 maanden bevroren. Letterlijk de enige reden om je geld in Dagcoin te stoppen is voor speculatie, in de hoop dat je er winst mee maakt voordat de hele zooi ineenstort. Je kan er niet mee betalen bij winkels en het muntje staat niet eens op publieke exchanges. Het muntje is dus voor alles behalve dagelijks gebruikt bedoelt.
Toch vragen ze je vriendelijk om Dagcoin niet te vergelijken met andere (lees: echte) cryptocurrencies. Misschien omdat dat zou laten blijken dat Dagcoin 1 grote scam is? Laten we eens snel wat vergelijkingen maken:
- Een echte cryptocurrency staat op exchanges.
- Een echte crypto heeft geen MLM of Ponzi-stuctuur, laat staan extreme bonussen en commissies voor het werven van zieltjes.
- Koop je echte crypto muntjes dan krijg je die direct ter beschikking, er bestaat geen wachttijd in de echte wereld van cryptocurrency.
- Een echte crypto werkt niet met verkopers/vertegenwoordigers, laat staan met hallelujah bijeenkomsten waar de grootverdieners toegejuicht worden.
Update 29-4: Inmiddels staat mijn bericht al enige tijd bovenaan in de zoekmachines als je op Dagcoin zoekt. De reactie van de dagcoiners daarop is hilarisch. Citaat uit een wervingsmailtje van een Dagcoin scammer:
p.s. haal uw informatie bij de bron, op internet zwerft veel fake nieuws, zeker over bedrijven die het goed doen.
Je leest het goed. Je mag alleen naar de oplichters zelf luisteren, ze willen niet hebben dat jij onafhankelijk onderzoek gaat doen naar Dagcoin. Want dan kom je zaken zoals mijn blog tegen, waarin inhoudelijk onderbouwd wordt dat het een scam is. Daar kunnen ze niks tegenin brengen, dus doen ze het maar weg onder de noemer fake news.
Conclusie over Dagcoin
Nou, zoals je inmiddels gelezen hebt ben ik niet al te positief over Dagcoin. Even los van het feit dat Dagcoin met name gepromoot wordt door mensen die voorheen betrokken waren bij de Onecoin scam, zijn dit de Veemde Feiten nog even op een rijtje;
- Er is geen vaste koers en die kan er ook nooit komen, want als je meer geld investeert krijg je meer Dagcoin muntjes per dollar/euro.
Dagcoin meent dat hun totale waarde een onthutsende 2 miljoen-voud is van alle andere crypto bij elkaar opgeteld, zelfs net zo veel als er totaal aan geld en waarde in de wereld is.- Dagcoin zou, ondanks punt 1, een bepaalde koers hebben, ook al is ze niet publiek te verhandelen. De koers kan daarom alleen maar arbitrair door Dagcoin zelf verzonnen zijn.
- Het is overduidelijk een piramidespel.
- De enige verklaring voor het kunnen betalen van het hoge rendement en extreme bonussen is het drijven van een ponzischema.
- Elke wettelijke verplichte registratie ontbreekt.
Nou jongens, deze 6 feiten lijkt me ruim voldoende om te concluderen dat Dagcoin dus een hybride scam is (namelijk een combinatie van een piramidespel en een ponzischema) en dat ze duidelijk slecht nagedacht hebben om dat te maskeren. Tel daar bij op dat alle vooraanstaande promotor’s van dit schema een verleden hebben in andere dubieuze praktijken, en ik kan je zo op een briefje meegeven dat dit een scam is.
Op het moment dat Dagcoin wel op een exchange zou komen en/of op het moment dat de aanwas van nieuwe leden verminderd, zal de waarde van een Dagcoin de 0 benaderen. Dat maakt dat iedereen die geld steekt in Dagcoin in feite waardeloze puntjes krijgt.
Het is een kwestie van tijd totdat dit schema jammerlijk in elkaar stort, net zoals zijn voorganger Onecoin.
Is mijn mening uniek? Nah, niet echt. Overal wordt Dagcoin al direct ontmaskerd. Wat linkjes op een rij:
- BehindMLM: Dagcoin revew: Onecoin affiliate launches ponzi points clone
- Ethan Vanderbuild: Dagcoin scam? Yes it is in my opinion!
- BTC-Update: Dagcoin, de manier om nog meer mensen op te lichten!
- Jaco Duvenhage: Dagcoin review – I’m not promoting it and here’s why.
- Dagcoin scam, following footsteps of Onecoin
Ik ben benieuwd naar jullie gedachten, laat gerust jouw mening hier onder achter. Onthoud; houdt het netjes en beleefd. Gratis tip: Mocht je het niet met mij eens zijn, probeer dan zo goed mogelijk te onderbouwen waarom ik het mis zou hebben. Met Flexkom heb ik geleerd dat mensen die betrokken zijn bij dit soort scams vaak niet echt voor rede vatbaar zijn, ik ben benieuwd of dat met Dagcoin misschien anders is.
Fiod valt binnen bij Succes Factory in Amsterdam
https://www.quotenet.nl/zakelijk/a41744676/fiod-valt-binnen-bij-door-igor-alberts-gepromote-succes-factory/
Lekker goings mensen, lekker goings.
Dagcoin wordt sinds augustus verhandeld op LBank:
https://www.lbank.com/trade/dags_usdt/
en heeft nu een waarde van onder de 0,004 USD tendens dalend. Dat is ongeveer 1/220 van de fictieve waarde 0,87 EUR die op de dagcoin.org site werd genoemd. Op dit moment is die waarde op de dagcoin.org website overigens niet meer te vinden, laatste referentie op feestboek:
https://www.facebook.com/dagcoin/photos/a.274376779692756/1407123183084771/
Ik heb zelf ook Onecoin gekocht in 2016, en het werd gebracht als…nu is het moment van instappen nu de koers van onecoin nog 5.80 eu is !,want het stijgt snel,ook niet wetende dat het geen blockchain had wat wel vertelt werd door uplines als Igor Alberts en aanhang! Deze goeroe is naar Dagcoin gegaan zonder zorgplicht gevoel te hebben over mensen uit zijn netwerk die benadeelt zijn geworden, want heb hem ooit bericht gestuurd om van zijn rijkdom tenminste de inleg terug te betalen aan zijn downlines…een illusie natuurlijk,maar was het proberen waard. Verder aangaande educatie pakketten die las niemand zelfs de toppers niet, want waarom zou je jezelf aanleren hoe het financieel systeem werkt, als je geld Kan vangen door nieuwe leden in je netwerk te krijgen…nee educatie pakketten zijn slechts een dekmantel om wettelijk in orde te zijn op aanbieden van een product wat uiteraard niet de core business is. Nu 2023 is er een nieuwe CEO bij onecoin V.Zlatkov die ervoor gezorgd heeft dat de nieuwe naam one ecosystem, geen onecoin meer met een polygon blockchain verboten is en nu onecoin leden hun coins kunnen wisselen naar die blockchain…wat er verder gebeurt is nog onduidelijk, ze staan ook nog niet officieel genoteerd bij coinmarketcap maar bij Coingenco onder symbool OES polygon. Er is geen mogelijkheid om deze coins uit polygon te halen en naar andere exchange te plaatsen zoals binance bv, doe je dat wel dan ben je al je coins kwijt in het systeem…het enige wat werkt momenteel is dealshaker platform, maar ook hier is het aanbod enig sinds beperkt en pover aan producten….tenzij je van chinese of aziatische rommel houd….Wie zien wel waar het schip strand