Het piramidespel van Flexkom?

Update: Flexkom is daadwerkelijk een piramidespel gebleken. Beloftes maakt Flexkom steeds niet waar en ze zijn een beetje door alle smoesjes heen. Honderden mensen die geld betaald hebben aan Flexkom zijn boos opgestapt en velen van hen hebben hun excuses aan mij aangeboden omdat ze niet allemaal even netjes gereageerd hadden op mijn blog. Lees onderaan deze blog meer updates.

Misschien heb je er al wat van voorbij zien komen. De afgelopen maand zijn er nogal wat mensen die je proberen lid te maken van het Flexkom ‘spelletje’, bijvoorbeeld via Linkedin groepen. Deze discussies verdwijnen echter als het woord piramidespel gevallen is. Zelf spreken de Flexkom agenten over een bedrijf, maar dat is het mijns inziens niet. In deze blog zal ik dat proberen uit te leggen.

Ik werd dit weekend voor het eerst met Flexkom geconfronteerd door iemand die in een Facebook groep voor ondernemers uit mijn regio begon over dit spel. In heel wollige taal vertelde hij dat Flexkom de wereld gaat veranderen en ongeëvenaard bezig is of zal gaan zijn. Wat Flexkom nou concreet deed dat vertelde hij niet. Dus ik voerde Flexkom in in Google en kreeg als eerste resultaat een topic op Tros Radar. Daar valt te lezen dat het een piramidespel betreft met alle gebruikelijke symptomen; Je moet geld betalen om mee te doen, vervolgens moet jij andere leden werven voor het spelletje en je zou er wel ontzettend rijk van worden.

Dus ik in dat facebook topic reageren. De reacties van de agent van Flexkom waren op zijn zachtst gezegd hilarisch. Mocht je die lange post niet helemaal willen lezen; In het kort kwam het er op neer dat ik een beperkt denkraam heb en geen ondernemer ben. Er werd niet ingegaan op de vraag wat Flexkom nou precies is.

In dat topic haal ik deze presentatie van Flexkom aan. (mirror is beschikbaar mocht de presentatie opeens om onduidelijke redenen ook offline gehaald worden). Laten we deze presentatie even ontleden.

Slide 1
Daar wordt al gesproken over “network marketing branche”, oftewel MLM. Daar is je piramide al.
Slide 3
Hier wordt gesproken over “Flexkom International NV”. Eerlijkheidshalve; ik weet niet wat hierover gezegd is in de zaal bij deze presentatie, maar tot op heden -de presentatie is een jaar oud- is er geen Naamloze Vennootschap onder de naam Flexkom of Flexkom International ingeschreven bij de KVK. Er is op dit moment überhaupt geen bedrijf met de naam Flexkom ingeschreven. Dat is best vreemd voor een bedrijf dat “ongeëvenaard” bezig zal gaan zijn. Het is bovendien strafbaar om je voor te doen als een rechtspersoon als je dat niet daadwerkelijk bent. Maar goed..
Slide 16 en 18
Tada, hier zien we de piramide uitgetekend. Het is de bedoeling dat jij mensen gaat werven (Flexkom noemt dit “een team bouwen”) die ook mee doen aan Flexkom.
Slide 20
Het kost veel geld om je plekje in de piramide te kopen
Slide 21
Gelukkig verdien je enorm veel geld en krijg je telkens een grotere Mercedes als je dat gedaan hebt.

Goed, lijkt me al voldoende om gillend weg te rennen. Niet voor iedereen helaas gezien het groeiende aantal mensen dat gewillig geld neer legt om mee te doen met dit spelletje. Laten we nog even wat verder gaan kijken dan.

In Duitsland, waar dit spelletje begonnen is, zijn ze wél ingeschreven, als FlexKom Europe GmbH. Ze zijn gevestigd in een kantoorverzamelpandje in Munchen. Voor de leuk heeft Flexkom daar haar logo op gefotoshopt. Op zich prima, waarom zou je dat niet doen. (Update 8-11: Dit kantoor staat gewoon helemaal leeg als je er spontaan, dus zonder afspraak, langs komt) Leuker wordt het als er gesproken wordt over hun hoofdkantoor, een imposant slot in Kreulingen, Zwitserland. Toevallig hetzelfde pand als het Zwitserse vermogensbeheerder Starcapital Swiss AG. Als dat al geen vraagtekens oproept..

Nog wat dingen om over na te denken;
– Flexkom propageert openlijk dat je er rijk van wordt. (met natuurlijk de stereotype Mercedessen er bij).
– Bekijk deze cijfers van een ander MLM bedrijf eens. Mocht je nog geen argwaan ten opzichte van MLM hebben, dan zou je dat nu wel moeten hebben.
– Piramides waarbij niet de verkoop van een product centraal staat, maar het werven van leden, zijn illegaal. Aldus de Hoge Raad.
– de royalties (de verdiensten van de lagen onder je) vallen onder Box 3 omdat dit als puur speculatief (kansspel) wordt beschouwd. Daarmee vallen ook de verliezen onder Box 3. Oftewel, ze zijn niet te verrekenen met winsten van eventuele andere activiteiten die je onderneemt.

Wat doet Flexkom nou daadwerkelijk?
Graag nodig ik agenten van Flexkom uit om hieronder in de reacties uit te leggen wat Flexkom nou precies doet. De agent uit mijn regio kon dat helaas niet doen, zoals je gelezen hebt in het Facebook topic. Zelf ben ik ook op onderzoek uit gegaan. Sites van mensen die betaald hebben aan Flexkom spreken elkaar tegen als het om de feiten gaat. Instapbedragen varieren van 399 euro tot 1490 + 149 euro jaarlijks. Sommigen volstaan met een enkele webpagina met daarin alleen een soort referral link naar de moedermaatschappij.
Hier is geprobeerd om een en ander uit te leggen. Er wordt begonnen door te suggeren dat je geld verdient door mensen aan te brengen in het netwerk. Zie hier weer het verboden piramidemodel. Verder op de pagina wordt begonnen met rekenmodellen. En hoe. Sommetjes die ik in de kleuterklas deed; “Als een winkel per maand 4000 euro opbrengt, dan verdien je met 10 aangesloten winkels 40.000 euro per maand”. Aha, dus zo zit dat. Het rekenvoorbeeld gaat verder, lees de site als je daar zin in heb. Samenvatting: Jij als “agent” moet eerst voor 1490 euro (+149 euro per jaar) het “recht” kopen om winkels aan te sluiten. Zo’n winkel moet dan vervolgens voor 390 euro een apparaat kopen om de Flexkom kaarten te kunnen accepteren. Vervolgens kan de winkelier voor 1 euro per stuk de kaarten van Flexkom kopen en uitdelen aan haar klanten. Het is dan de bedoeling dat deze winkel klanten met een Flexkom kaart korting geeft. Als de korting 5% van de aankoop is, dan moet de winkel ook 5% betalen aan de Flexkom. Kortom, de winkel is dan 10% van haar omzet alvast kwijt.

De korting die de klant krijgt wordt “gestort op de Flexkom kaart”. Er word, voor zo ver ik heb kunnen vinden, nergens ingegaan over hoe de klant dit kan verzilveren. Maar dat is voor het aanbrengen van nieuwe lagen in het piramidespel natuurlijk niet belangrijk. Daar gaat het om het verdienmodel. En die is als volgt:

Flexkom verdienmodel
Flexkom krijgt 40% en koopt daar auto’s van (wtf?) en de overige 60% wordt vaag verdeelt over bovenliggende piramidelagen. En onthoud dat de winkel eenzelfde bedrag moet uitkeren aan zijn eigen klant!

Ik hoef hier niet bij uit te leggen dat dit model volledig gefinancierd wordt door de aangesloten winkels. Die zijn dus continue sigaren uit eigen doos aan het uitdelen en de bovenliggende lagen aan het spekken. Hoewel de eigenaren van Flexkom waarschijnlijk al blij genoeg zijn met jouw anderhalf duizend euro die je ze gretig betaald hebt.

Ga hier zelf eens mee rekenen. Hoeveel klanten moet je aanbrengen en hoeveel moeten zij uitgeven voordat jij break-even gespeeld hebt? En nog leuker om te berekenen, hoeveel geld heeft het huis, in dit geval Flexkom, daarbij al binnen geharkt?

UPDATE 2-7

Hoeveel levert dit de retailers op die zo’n “POS” apparaat van Flexkom hebben gekocht?
Mensen die je flexkom aan proberen te verkopen -hier ben je je eerste 350 euro alvast kwijt-, vertellen telkens dat je als winkel veel verdient aan het systeem. Want, zo zeggen ze, klanten die jij een kaart gegeven hebt die kopen ook ergens anders en dan krijg jij daar ook weer royalties over! Dat klinkt goed, toch? Eens zien wie die royalties ook alweer betaalt.

In het schema hierboven zie je hoe de commissie voor flexkom verdeelt wordt. Laten we de percentage’s vervangen door eurocenten. Er gaat 40 cent naar flexkom, 60 cent wordt verdeelt over de piramide. De retailer ontvangt (60/0.20=) 12 cent voor elke euro die een collega retailer korting geeft aan de klant, en dus ook moet betalen aan Flexkom.  Dat betekent, dat er van elke euro die er naar Flexkom gaat, 12 cent naar het MKB gaat. Oftewel (1/0.12=8.33) om 1 euro terug te krijgen, moet de retail gezamenlijk 8,33 euro betalen aan Flexkom.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de korting voor de consument, die je als retailer moet storten op de kaart van je klant. Laten we er voor het gemak van uit gaan dat elke klant altijd al zijn tegoed uitgeeft, evenredig verdeelt over alle retailers. Effectief kost het je dan 0. Maar uiteraard zal niet iedereen haar tegoed altijd uitgeven, wordt het nooit helemaal evenredig verdeelt en verlies je bovendien rente aan het geld dat je parkeert op kaarten van de consument! Die berekening acht ik te moeilijk voor nu, maar ik daag jullie graag uit om dat uit te rekenen in de comments hieronder.

Flexkom licentie houders durven te zeggen dat dit de oplossing voor het MKB is. Nou, niet voor de retail, zoals je net met mij uitgerekend hebt. (Update 17-7: “Econometrist” geeft nog een goed argument waarom Flexkom niet kan werken.)

Mag dat allemaal zomaar?
In Nederland is deze piramide nog vrij nieuw. Er zijn nog weinig tot geen retailers die mee doen. In Turkije zijn ze al wat langer bezig. Naar zeggen van Flexkom zelf gaat dat enorm goed. Turkse media melden echter dat Flexkom licentiehouders en retailers zich massaal gedupeerd voelen. Het Turske OM heeft zelfs onderzoek(en) lopen naar Flexkom omdat ze verdacht worden van misleiding.

UPDATE 10-7

Inmiddels zijn er meer dan 100 reacties geplaatst. Sommige mensen die Flexkom spelen die deden hun best om netjes uit te leggen wat Flexkom nou precies is. Wat opvalt is dat deze mensen elkaar op de meeste punten volledig tegen spreken. De een vind het uitdrukkelijk geen MLM, de ander zegt dat er bewust voor MLM gekozen is. Zelfs over het product waar het bij Flexkom om zou draaien is grote verwarring. De een meent dat het klantenkaarten zijn, de ander heeft het over een marketing tool, weer een ander beweert zelfs dat er helemaal geen product is. Kortom, er is grote staat van verwarring onder Flexkom licentiehouders.

In geen van de reacties waarin men vind dat ik het niet bij het juiste eind heb dat Flexkom een piramidespel is, kon ook onderbouwd worden waarom dat niet zo is.

Ook kan ik vandaag melden dat de mensen achter Flexkom dezelfde mensen zijn als achter de Lyoness piramide.

UPDATE 15-7

Afgelopen weekend was de lancering van de Flexkom App, oftewel de FlexApp. Als die app gelanceerd zou zijn dan zouden wij wel zien hoe goed Flexkom zou zijn, werd meermaals medegedeeld in de reacties.

De lancering van de app ging, hoewel naar verluid bezocht door maar liefst 1400 man, zwijgzaam op twitter voorbij. Het is uniek te noemen anno 2013 om met een hele zaal à 1400 man gezamenlijk exact 1 hele tweet de lucht in te krijgen. Vooral als je bedenkt dat die zaal vol had moeten zitten met pioniers die nota bene de lancering van een nieuwe app gingen vieren. Daar hadden echt wel een paar honderd twitteraars tussen moeten zitten die live alle quotes vanaf het podium het internet op gooiden. We kunnen slechts gissen waarom het niet lukte (of niet mocht??) om te twitteren. De dag later, vandaag, verschenen wel op diverse Facebook pagina’s foto’s van het evenement. Het evenement heeft dus wel daadwerkelijk plaatsgevonden. Helaas is er op dit moment bizar weinig concrete info over de app te vinden op internet. Volgens enkele bronnen moet je inbellen op een Duits nummer om de app te kunnen gebruiken. Of dat klopt weet ik op dit moment nog niet zeker. Het lijkt mij namelijk erg sterk dat er voor zo’n ..onhandige.. optie gekozen is. De app is wel te downloaden in Google Play. Helaas moet je een speler zijn van Flexkom om hem te gebruiken, zo vertelt anvo ons. Dat maakt het een vrij dure app.

Ik had eerlijk gezegd tegen dit tijdstip, het is nu bijna dinsdag 16 juli, verwacht dat er minstens enkele Flexkom licentiehouders hier kwamen om mij te vertellen hoe ongelijk ik had nu de app te downloaden is op Google Play. Helaas is het oorverdovend stil aan het Flexkom front op dit moment.

Flexkom heeft vandaag ook haar eigen site geupdate. Ze hebben met twee sites, namelijk specials.de en tonytravel.de, affiliate overeenkomsten gesloten zodat er wat hotels en vakanties op de site staan. Boeken is op dit moment nog niet mogelijk. Op de pagina over FlexCall (waarmee je gratis zou kunnen bellen) staat een mooie disclaimer onderaan: Für den Verbindungsaufbau zu den FlexCall Servern können providerabhängige Kosten auftreten. Oftewel voor de verbinding naar de FlexCall server kan je provider kosten in rekening brengen. Maar verder bel je gratis.. (?)

Verder is de Flexkom site nog net zo duidelijk als de licentiehouder die mij in eerste instantie benaderde via Facebook. Het is allemaal geweldig en iedereen wordt er rijk van. Maar hoe dat allemaal werkt? Dat vertellen ze liever niet.

Ook na de ruim 200 reacties is er nog niemand (0) die kon onderbouwen dat ik het niet bij het juiste eind heb in deze blog. Ben benieuwd of daar nog verandering in komt.

UPDATE 25-7

Er is afgelopen week weer veel gebeurd. Wat hoogte- en dieptepunten:
Vrijdag 19 juli heb ik een webinar (live online presentatie) van Flexkom gevolgd. Verslag hier.
Jérôme de R. uit R. (RIP 2019) trok het nu al niet meer en wenste mij kanker toe, omdat hij binnenkort met Flexkom gaat beginnen.
Inmiddels staan er meer dan 500 reacties. Maar je raadt het al; geen van de Flexkom licentiehouders kon onderbouwen waarom Flexkom een goed bedrijf zou zijn..
Omdat de site wat traag en vooral erg langwerpig werd na zo veel reacties, zijn de reacties nu verspreid over meerdere pagina’s. De permalinks naar reacties die gemaakt zijn voordat deze update doorgevoerd werd, werken niet meer. Dus even de reacties doorzoeken als je zo’n dode link tegen komt.

Tot slot.

Ik vind dat een ieder zelf mag beslissen wat hij of zij met haar eigen geld doet. Wel vind ik het schrijnend dat veel mensen blind geloven op dat wat een bedrijf, waar deze mensen nota bene zelf veel geld aan betalen, tegen hen zegt. Ik hoop met deze blog de ogen van mensen wat te openen en ik hoop dat, mocht je overwegen om geld te betalen aan Flexkom, dat je dat ook goed overlegt met onafhankelijke mensen. Baseer je mening niet alleen op wat Flexkom je voorspiegelt. Zij verdienen aan jou en niet andersom, zorg dat je dat snapt. Een gewaarschuwd mens telt voor 2.

UPDATE 9-10
Inmiddels zijn er al meer dan 1200 reacties op de blog, waaronder geen een onderbouwde reactie dat Flexkom géén piramidespel is. Wel zijn er wat leuke documenten (document 1, document 2) naar boven gekomen waaruit blijkt dat een piramidespeler van Flexkom honderden tot duizenden euro’s krijgt als hij een nieuw leden aanbrengt. Flexkom noemt dit “Incentives”. Dat verklaart waarom velen zo heftig reageren; het is leuk geld binnen harken als je nieuwe slachtoffers lid maakt van het spelletje.

UPDATE 19-12
Eind oktober zou Flexkom live gaan. De langverwachte en immer uitgestelde Fase 3 zou dan beginnen. Verrassing!! Fase 3 is wederom uitgesteld en zal nu pas ergens in 2014 beginnen. Flexkom blijft ons verbazen. Of ook niet.

Ondertussen zijn de meeste Flexkommers er achter gekomen dat Flexkom inderdaad de boel aan het flessen is. Diverse ex-licentiehouders zijn acties gestart, onder andere de volgende:
AskerRenzeFredGerda (ook per mail)
Kees Holleman

Ondertussen raken de weinig overgebleven gelovigen in paniek. Alleen al een foto van alweer een nieuwe versie van een POS zorgt er voor dat de trieste gevallen spontaan denken dat er alsnog geleverd is door Flexkom.

Inmiddels lijkt het mij zo klaar als een klontje dat Flexkom over en uit is en dat alle licentiehouders hun geld kwijt zijn. Geloof je er nog steeds in? Niemand is perfect. Voor sommigen is het moeilijk te bevatten dat datgene waar ze maanden in geloofden en waarvan ze hoopten dat het hun rijk ging maken, niet blijkt te bestaan. Weet wel dat veel mensen het je kwalijk zullen gaan nemen dat je nog steeds door gaat met het werven van nieuwe slachtoffers, nu het overduidelijk is dat Flexkom gelijk staat aan oplichting.

Update 12-6 ’14;
Er wordt gestart met een Class Action Lawsuit. Als je je geld van Flexkom terug wilt kan je je hier inschrijven:
Rechtsraad.nl

Lees ook de drie vervolgblogs die ik geschreven heb;
Flexkom zo lek als een mandje. Alle persoonsgegevens van deelnemers lagen op straat.
Reactie van Flexkom. De reactie die er uiteindelijk nooit is gekomen. Loze beloftes alom.
Flexkom faalt in Turkije. Ik heb eens gekeken hoe het in Turkije vergaat met Flexkom.

3.241 gedachten over “Het piramidespel van Flexkom?”

 1. Wouter, mijn downliners willen ook niet meer. Er was namelijk een kwestie gaande tussen mij en een nieuwe klant. Dit wilde ik oplossen met renze. Ik heb meerdere keren gemaild maar zelf heeft hij nooit gereageerd. Wel reageerde Fred zijn maatje dat hij niet geïnteresseerd is in mijn verhaal en dat ik niet meer welkom was bij de meetings. Weg geld!!! Mijn downliners willen ook niet meer en willen hun geld terug. Het is een smerig spelletje onderling wat gespeeld wordt. Ik ben trouwens ook naar Turkije terug gegaan om te zien of er daadwerkelijk nog winkels van flexkom aktief was. Mooi niet he… Nada… Ik stond verbaasd van alles wat men heeft verteld. Ik heb contacten met de winkeliers en kan je telefoonnummers geven zodat je zelf hoort wat flexkom uitgespookt heeft. We moeten met meer mensen samen bundelen en onze geld terug halen. Renze is heel sluw en zoals men zegt een vos verlies zijn streken niet. Wat moet ik doen om gel terug te halen? Gr.

  1. Ons geld terugvragen ok Tanja. Misschien moeten we eerst Renze maar eens een bezoekje brengen met meerderen. Eens kijken of die dan ook nog zo een grote bek heeft.

  2. Wat je concreet zou moeten doen om je geld terug te krijgen dat weet ik niet, maar een goed begin zou kunnen zijn om een advocaat in de arm te nemen. Dat zal waarschijnlijk wel geld kosten in eerste instantie, dus ik weet niet of dat een optie is. Wellicht dat zoiets onder een rechtsbijstandsverzekering kan vallen, maar dat weet ik niet.

   Goede aanknopingspunten voor een civiele procedure zijn, naast de inhoud op mijn blogs, ook het feit deze meneer Fred mededeelt dat je buiten gesloten wordt van verdere deelname aan Flexkom. Dat kan mogelijk een onrechtmatige daad zijn; jij hebt immers betaald aan Flexkom en je niet onrechtmatig gedragen tegenover Flexkom, voor zo ver ik hier kan opmaken.
   Ook het feit dat je recent een nieuw contract moest tekenen (log maar in op de backoffice van Flexkom) kan reden zijn voor het ontbinden van het contract en het schadeloosstellen van jou. Maar nogmaals, laat daar een advocaat naar kijken, die weet dat veel beter dan ik.

   Verder denk ik dat je er, zoals al geopperd is, best wat publiciteit aan wilt geven. Hoe meer ogen gericht op Flexkom, hoe kleiner de kans dat ze misstappen begaan en andere mensen duperen.

  3. http://www.trosradar.nl/lotgenoten

   “Samen sta je sterk! Dat is het idee achter Lotgenoten. Bundel je krachten met consumenten die hetzelfde probleem als jij hebben. Op die manier kun je samen actie ondernemen, zoals juridische hulp inschakelen of een stichting beginnen”

   Hoewel eigenlijk voor consumenten bedoeld, wat je volgens mij als franchisenemer niet bent. Lastig hierbij is ook dat iemand de lead zal moeten nemen, zoals Wouter met dit blog heeft gedaan, en tevens bereid moet zijn om de nodige tijd erin te steken.

 2. Ik denk dat je naar je inleggeld kan fluiten! Ik zou als ik jou was
  een brief schrijven dat je binnen een bepaalde termijn je geld terug wilt en anders de publiciteit gaat opzoeken. (En dat ook dan gaat doen!) Wie weet lukt het je dan nog wat van je geld terug te zien voordat de boel geploft is! Succes!

 3. Hahahaha, dit is mooi hè.
  Ik heb ook zo’n flapdrol die een standaard email via Linked-in stuurde.
  Zo veel geld krijg ik, heeellll veel geld. Hoef er niets voor te doen. Gewoon naast mijn huidige baan, of rentenieren. Heb meteen een nieuw auto gekocht! Werkt beter dan de staatsloterij.

  Alleen dat al moet een gezond mens met maar een paar hersencellen doen wakker schudden dat we niet in Disneyland zitten.

  Maar goed, de film is zeer goed opgezet, mooie prestatie….wat ze bedenken om mensen geld uit de zakken te kloppen. Maarja, is het oplichting? Juridisch mag dit niet onder het kopje oplichting vallen, NOG NIET, maar misleiding wel. En dit kan aan aangekaart wordn in de rechtbank.

  Dus iedereen die is misleid. Via je rechtsbijstandsverzekering, en ja zelf als je deze niet hebt, via een advocaat uurtje factuurtje, en gas erop.
  Dit win je met gemak. Misschien dat er een advocaat op dit topic zit die voor alle mensen wil opkomen. Die moet dan ook betaald worden, enkel gaat hij/zij hier wel iets goeds mee doen.

  Suc6. allemaal.

 4. Beetje vreemde reaktie, Ray, maar moet kunnen. Ik denk alleen niet dat het zo makkelijk aanpakken is in de rechtbank. Want ook in Turkije zijn ze niet van gisteren en daar zijn de oprichters/zelf-benoemde grootheden nog steeds vrij. Ze worden wel “verdacht van”, blablabla, puntje-bij-paaltje: vrij man

 5. maar wacht: er is meer!
  Generally speaking, MLM has a bad name. When people here of MLM, they turn the other way. This is because of what many companies have done with the MLM structure. They have used it illegally to run ponzis or pyramids.

  But did you know that MLM is a legitimate business model, and furthermore, can be extremely lucrative?

  FlexKom is not an MLM company. Its core business is still the loyalty system and retail outlets. However, there is a separate side of the business which can be utilised if needed, and that part involves networking. Some call it MLM.

  This side of the business is totally optional and can be used for a limited amount of time and then stopped when you are satisfied.

  If you did decide to take advantage of the networking side of the business, you stand to make a good deal more than if you relied totally on the retail side of things.

  If you’re making say £35,000 per month by simply visiting retail shops, then networking and creating say 6 partners, can quite easily double or triple that. You’d be sitting on £60k-£90k per month with a handful of partners.

  So although you’ve heard negative things about MLM, you can’t carry that through to this business, because FlexKom works differently.
  Furthermore, the figures you are able to achieve through this method of networking are just too large to be ignored.

  FlexKom has a special additional pay structure applicable to those who do utilise the networking side of the business.

  We’ll go over some of that tomorrow.

 6. Uw melding is door ons in goede orde ontvangen.

  In reactie op uw melding berichten wij als u als volgt. Allereerst willen wij u bedanken voor het doen van uw melding. U helpt ons hiermee deze vorm van fraude in kaart te brengen, hetgeen ons in staat stelt activiteiten te ontplooien op het gebied van voorlichting en preventie. Een voorbeeld hiervan zijn de waarschuwingen die wij met enige regelmaat publiceren op onze website. Daarnaast stelt u ons, door het doen van uw melding, in staat om overige melders beter te informeren. Wij hebben, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de politie en de FIOD, niet de beschikking over opsporingsbevoegdheden.

  Na bestudering van uw melding concluderen wij dat in uw geval sprake is van een strafbaar feit. Derhalve adviseren wij u aangifte te doen bij de politie. U kunt hiervoor een afspraak maken via 0900-8844, het landelijke telefoonnummer van de politie. De politie is op grond van artikel 163 lid 6 juncto artikel 161 Strafvordering verplicht uw aangifte op te nemen.

  Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

  Met vriendelijke groet,

  Fraudehelpdesk

  1. Dit was mijn melding: wordt er iets ondernomen tegen flexkom in Nederland?
   De CEO rijdt een lamborgini van het geld van gedupeerden
   Verder draait zijn compagnon 3 jaar de gevangenis in voor oplichting in Turkije

   Graag verneem ik van jullie

    1. Ik heb uiteraard het amerikaanse youtube filmpje en uitleg over de MLM scheme meegestuurd, en de geschiedenis van Asker en Deelstra in deze praktijken. Het is strafbaar, ik ken gedupeerden, ben zelf uiteraard niet gedupeerd, maar raad een ieder zoals Tanja en mensen als onze tweedehands botenverkoper AKA ‘de Profeet’ aan om aangifte te doen. Het is iets was sowieso beter gereguleerd moet worden en verboden moet worden. Het hele punt is dat Flexkom binnenkort stopt, er een paar miljoen wordt ontvreemd van gedupeerden en de daders vervolgens gewoon vrij rond lopen.

     1. Het hele punt is dat Flexkom binnenkort stopt, er een paar miljoen wordt ontvreemd van gedupeerden en de daders vervolgens gewoon vrij rond lopen.

      Met als verschil dat er dit maal een, al zeg ik het zelf, vrij goeie blog aan geweid is zodat deze mensen niet zomaar weer voet aan de grond krijgen.

 7. https://cafe4eck.wordpress.com/2013/09/12/langsam-wird-es-aber-wirklich-langweilig-schon-wieder-cashback-diesmal-die-x1-business-ag-aus-der-schweiz/

  Bernd Seitz, Herausgeber des Schmierenblättchens “network-karriere”, hat seine schmierigen Wurstfinger nicht nur in der Cengiz-Ehliz-Abzocke “FLEXKOM” drin, sondern in diesem neuen (?) X1-Business auch schon wieder!

  Oder – was ja auch denkbar wäre – wird “FLEXKOM” einfach umgetauft, weil es sich am Markt nicht durchsetzen konnte? Nicht eine einzige Prophezeiung des gewerbsmäßigen Abzockers Cengiz Ehliz, was aus FLEXKOM einmal werden soll(te), hat sich bisher bewahrheitet. Man kann also mit Fug und Recht von einem Mega-Flop sprechen.

  1. Enkele ex-Flexkommers uit Turkije zijn ook al bezig met dat X1. X1 lijkt simpelweg de volgende in de reeks “bedrijven” die meneer Ehliz over de wereld uitstort.

  2. Inderdaad, er broeit wat achter de schermen. Die Hostettler van X1 was vorig jaar nog countrymanager voor FK in Oostenrijk. Voor FK-ers die het nog steeds niet weten: van Bernd Seitz met zijn ‘smerige worstvingertjes’ is de nergens op gebaseerde award ‘snelst groeiend en innovatief bedrijf 2011’ afkomstig. Naast deze zit er zoals we al lang weten ook een zeer bedenkelijk luchtje aan de ‘kwaliteitszegels’ van Ebcon en BDS. Om nog maar te zwijgen over de houten plank van de eigen licentiehouder uit Trinidad & Tabacco. Dit moet toch zelfs de fanatieke vleugel van Flexkom aanzetten tot enig relativeringsvermogen?

   Naast X1 is ook o.a. Etoxx in Oostenrijk op de markt met……. cashback
   http://www.etoxx.com

 8. inmiddels kunnen ze de systemen beter “never-cashback” noemen. Ik hoorde een gerucht over niet betaalde rekeningen van huurauto’s… Mijn compagnon is in de buurt van Graz, na het zakelijke gedeelte moest-ie even gaan kijken op de Kärntner Straße naar FlexKom stickers…

 9. Nog zo’n 5 weekjes voor de grote kick-off op 26 oktober! Het lijkt me dat heer Renze Deelstra, als NL countrymanager, voor deze enorme happening gaat plaatsvinden een paar antwoorden schuldig is, om maar wat te noemen:

  Waarom zo vlak voor de start nieuwe handelsvoorwaarden voor licentiehouders?

  Waarom ineens een upgrade met forse bijbetaling van GTM naar GTM VIP?

  Wat gaat het in ons landje met FlexHoliday (= http://www.specials.de) worden? Moeten wij duurder boeken in Duitsland en ook nog naar een Duitse luchthaven rijden? Waar blijft de Nederlandse variant met o.a. Schiphol als luchthaven?

  Moeten NL klanten in Duitsland terecht bij FlexHotel (= http://www.tonytravel.net) waar voor ons een armoedige 25 hotelletjes op staan? Weten de hotelhouders van Tony Travel überhaupt wel van het bestaan van Flexkom en FlexMoney?

  Waar blijft een Nederlandse website als extra ondersteuning voor licentiehouders en toekomstige FlexKobi’s en haar klanten?

  Waar blijft FlexTV, FlexOutlet, FLexShop en al die andere Flex toezeggingen zoals hoge kortingen op energie? Waar blijft dit toch allemaal meneer Deelstra?

  Hoe zit het vlak voor de start met de stabiliteit van hard- en software. Hoe, waar en door wie wordt dit allemaal technisch ondersteund? Waarom inmiddels al een POS 4 of 4,5 terwijl die eerste ook al zo goed was? En … wie is die Duitse fabrikant (Made in Germany) dan wel? Of blijkt het later toch gewoon een OEM apparaatje uit China te zijn?

  Waarom Flexkom en haar concept zo vlak voor start niet bij dagbladen of andere media onder de aandacht brengen? Het is toch allemaal zo geniaal, uniek, geweldig en ook nog eens gepatenteerd! Of bent u bang dat het helemaal niet zo uniek, geniaal en geweldig is en onafhankelijke media het tot op het bot afbranden?

  Waarom rijdt uw collega AS a raison van honderden Euro’s per dag – betaald door de inleg van uw eigen licentiehouders – in een rode huur Lamborghini rond? Is dit stoer of zo? Moeten mensen denken ‘dat gaat mij ook lukken’? Of was hier sprake van een totaal mislukte PR-stunt?

  Menneer Deelstra, gaat u uw licentiehouders incluis dit forum binnen nu en 4 weken verrassen met antwoorden en bijbehorende daden? Of ligt het rood/wit/blauwe vlaggetje voor een volgende meeting ergens in Europa alweer klaar?

 10. Stel.. Ik koop als retailer zo’n Flexkom kasje. Plak zo’n sticker op m’n raam en gooi er via het systeem van Flexkom een aanbieding uit. Laten we zeggen, 10% korting. Klant komt in de winkel en ik leg hem voor om die korting direct te verrekenen. Klant blij, heeft direct korting in ECHTE euros gehad. Winkelier blij, hoeft alleen die 10% korting aan de klant te geven en niet nog eens 10% aan Flexkom. Flexkom blij want die heeft tenslotte zo’n pos systeem verkocht inclusief jaarlijks terugkerende ‘onderhoudskosten’. Lijkt mij dat één partij erbij inschiet.

  1. Het kan nog veel beter. Via het ‘geniale’ en ‘ingenieuze’ systeem van Flexkom haal je mensen binnen in je winkel. Via flexkom geef je 10% korting. Rekenen ze af zonder flexkom kaart, dan geef je ze 12% korting. Klant blij en jij 8% meer verdient. WINNING.

   1. Inderdaad, dat is een van de vele zwakke plekken. Ook elke vorm van uitverkoop (dus hoge kortingen) van een winkelier worden uiteraard buiten Flexkom aangeboden en afgerekend. Hierbij opgeteld zal het nooit de puur noodzakelijke dichtheid per plaats/regio bereiken. Om van het virtuele geld Flexmoney nog maar te zwijgen. Dus i.p.v. win/win/win/win wordt het ……….

    1. Zoals ik al eerder vermelde 10% korting is uit de tijd van vrouw Holle, kortingen van 40-50% is aan de orde in deze tijd hierdoor is het hele Flexkom verhaal een zinloze excercitie

   2. Maar Wouter als je “licentiehouder” bent van flexkom en je vindt genoeg “leden” kan je toch veeeel meer verdienen? Het begint met bonussen dan auto’s, dan ‘n boot en dan zelfs 1 procent van de omzet van ik weet niet hoeveel miljard over ‘n paar jaar!! Vraag me alleen af wanneer er100 “licentiehouders” die mijlpaal bereiken en ze allemaal 1 procent van de omzet krijgen hoe ze dat gaan doen!! Omzet is geen winst toch? Weet jij wie de kosten dan betalen? Ik snap er niets van maar misschien ben ik niet zo slim haha.

 11. @Donnie,
  FF een vraagje? Wat heeft Audrey Goebel met Flexkom te maken?

  Ze kent Asker en Renze van hun tijd bij Unicity en dat is alles. Het gaat hier over Flexkom en dan is het ongepast om andere mensen die niets met Flexkom hebben bij je berichtgeving te betrekken.

  Terug on topic. Ik had Mevr. Zeis als facebookvriendje sinds onze tijd bij Unicity samen. Ik heb haar eens gevraagd hoe het zit met Flexkom en heb haar diverse links met gefundeerde bewijzen gestuurd. Je raadt het nooit… Wij zijn geen vriendjes meer. Moet ik nu vrezen voor acties 😉

  1. Ik had nog nooit van haar gehoord maar je ziet op alles wat met Flexkom te maken overal ‘vindt ik leukjes’ van die mevr. Zeiss. Kom vooral niet met vragen of kritische kanttekeningen wanneer zo iemand zich op een of andere manier aan Flexkom gelieerd heeft want dan begrijp je er helemaal niets van. In jouw geval wil ze geen FB-vriendjes meer met je zijn. Die klap zal ongetwijfeld hard zijn aangekomen.

   1. Ja die klap is keihard aangekomen. Ik ben tot nu er nog niet overheen.. 😉

    Er is een kaper op de kust bij Flexkom. De powercard. Deze “kost” maar € 50,- per jaar

 12. Het gaat hier over Flexkom en dan is het ongepast om andere mensen die niets met Flexkom hebben bij je berichtgeving te betrekken.

  Eens. We hebben het hier over Flexkom, niet Unicity. Zolang iemand niet direct bij Flexkom betrokken is en/of er geen directe aanleiding is om iemand in het verband met Flexkom te trekken, hoeft het niet op mijn blogs over Flexkom besproken te worden.

 13. Voor het geval iemand er nog iets om geeft:

  In Graz zijn geen brievenbussen met FlexKom-logo ontdekt. Ook geen stickers op deuren en/of ramen. En nee, ik heb geen behoefte aan foto’s van ramen, deuren en voorgevels met huisnummering. Dat hele FlexKom is niks, en dat staat wel op bijna elke brievenbus…niks.

 14. Bericht op facebook:

  Hoor waarom Karl Roller (voormalig CEO ASEA)voor Flexkom heeft gekozen.. in welk bedrijf je ook zit momenteel maakt niet uit, een beter passief inkomen kun je met geen enkel bedrijf opbouwen. Maar….. we zijn gelimiteerd en NIET voor iedereen, WEL voor de mensen die het begrijpen en keuzes kunnen en durven maken. Luister naar Karl Roller…you’ll know what I mean..

  http://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=Z_CGyx72ePw&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DZ_CGyx72ePw%26feature%3Dyoutu.be&app=desktop

  1. Is het niet decadent als je zoiets laat zien aan je potentiële klanten terwijl er nog geen euro of dollar verdiend is! Wil nu wel eens ‘n filmpje zien met winkels enz die bij flexkom aangesloten zijn!!! Flexkommers wordt eens wakker!!!

    1. Je hoeft alleen maar dom,onnozel en naïef te zijn!
     Maar ik vind dat eigenlijk wel zielig ook want daar kan je ook niets aan doen. Je zou wel hier kunnen lezen en dan weet je eigenlijk wel genoeg! Wouter heeft bijna alles onderbouwd met feiten! En iedereen heeft toch internet bijna tegenwoordig.

   1. Het idee is juist dat je wel zo extravagant en decadent bent. Zo toon je dat je rijk bent -ook al is het allemaal maar schijn- en veel mensen geloven dan dat zij ook rijk worden als ze er aan mee doen. Heel erg naïef inderdaad.

    Ik vermoed overigens dat er best een flink aantal Flexkommers zijn die dondersgoed weten hoe de vork in de steel zit. Ze doen bewust mee aan het piramidespel omdat er wel degelijk geld aan valt te verdienen; namelijk door zo veel mogelijk andere mensen in te schrijven. Als je circa 20 andere mensen vindt die er ook aan mee gaan doen dan kan je er al aan verdient hebben. Wellicht zelfs al met minder mensen.

     1. Gewoon in euro’s op je rekening. Deden ze dat niet, dan waren de licentiehouders al eerder in opstand gekomen.

      In feite is het dus een verkapt ponzischema; je krijgt betaalt uit het inleggeld van nieuwere deelnemers.

    1. Ja dat denk ik ook. Daarom hebben ze het alleen maar bijna over zo snel mogelijk inschrijven anders ben je te laat! 1 ding weet ik wel,dat ondernemers er niet aan meedoen! Kortom piramide! Er zullen natuurlijk mensen aan verdienen maar het “gros” is de klos!!!!!!!!

     1. Uitgaande van de 3 volgelingen die ik ken daarvan zijn er twee die er bijna full-time mee bezig zijn maar zitten nog steeds in de financiële problemen alleen de hoop op betere tijden houd ze op de been

     2. Ik ken 1 volgeling en die zit ook in financiële problemen! En weet niet of die al meer “slachtoffers” heeft gemaakt. Denk van wel maar daar kom ik wel achter. Zodra ik dat weet laat ik dat weten.

     3. Er zijn best wat Flexkommers die in de financiele problemen zitten. Het is heel verleidelijk als je vertelt wordt dat je over een paar maanden al duizenden euro’s per maand gaat krijgen terwijl je nu duizenden euro’s schuld hebt. Waarom dan niet nog even 1500 euro er bij lenen, over een paar maanden verdien je het toch weer terug! Om er dan vervolgens achter te komen dat je alleen maar dieper weggezakt bent. Er worden helemaal geen duizenden euro’s per maand verdient. Zelfs geen paar euro’s. Zoals ik al berekend heb en zoals ook bij Lyoness blijkt, ligt een tiental centen per maand meer voor de hand.

 15. Ik heb meerdere malen mailtjes gestuurd naar onze country manager renze deelstra dat ik en mijn team het inleg bedrag terug willen omdat we ons belazerd voelen door flexkom. Er wordt nog steeds niet gereageerd dus denk ik maar maandag naar de politie te gaan. Indien er nog meer gedupeerden zijn wil ik graag in contact meekomen z

 16. Ik ben een flexkom licentiehouder (iedereen heeft het recht om een foute keuze te maken).
  Ben zelfs mee naar Turkije geweest voor de grooooooooote opening mee te maken (nog niet veel van gezien). We mogen van geluk spreken dat we nog zijn terug geraakt door hun geweldige organisatietalenten. Je moet gek zijn om een reis via flexkom te boeken!!!

  Ik volg deze blog al geruime tijd en moet eerlijk bekennen dat ik altijd heb getwijfeld om iets te typen.

  Nou ben ik dusver gekomen dat ik het toch niet kan laten. Laat ons veronderstellen dat hun verhaal zou kloppen (geen enkele handelaar is zo dom om deze kortingen te geven). Dan ben ik echt benieuwd hoe ze privacy wetgevingen gaan ontlopen.

  De verwachte software die we uiteraard nog niet hebben gezien is zelfs niet handelaarsvriendelijk.
  – De data van zijn klanten gaan promo’s krijgen van de webwinkels
  – Gerichte mailing op de klantenkaarten … dus weer op de handelaar zijn zuur verdiende centen.
  – Verkoop van database: brengt meer op dan heel het verhaal flexkom.
  – Klanten krijgen maar 50 % korting van hetgene de handelaar wil geven
  – …. zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

  Wat ik wel weet is dat er op dit moment enkel betalende leden in flexkom zitten.
  * 4.000.000 x inschrijvingsgeld = VEEEEEEEL geld
  * Elk evenement moet worden betaald: weer geld
  * De verschillende POS (die niet werken) die verkocht zijn op events: +/- 1500 POS (niet werkend) x …. €= VEEEEEEL geld

  Kort samengevat: Flexkom werkt dus zeer goed voor de mensen die er geen probleem van maken om anderen voor te liegen of hiervoor te dom zijn.

  Jammer is dat, desondanks de mooie onderbouwde blog, er waarschijnlijk niets gaat aan worden gedaan en ze inderdaad gewoon met iets nieuws gaan komen als dit niet meer werkt.

  1. Privacy wetgeving is inderdaad een puntje.

   Ander praktisch puntje; Ik heb begrepen dat veel licentiehouders denken dat met name de pushnotificaties (=berichtje plus geluid dat je telefoon ongevraagd maakt) die je zou krijgen als je in de buurt van de bakker/kapper/slager loopt, het verschil in het voordeel van Flexkom zouden moeten zijn. Echter, elke smartphone kan pushnotificaties uitzetten. Dat betekent dat je niet meer ongevraagd berichten krijgt uit bepaalde apps, bijvoorbeeld uit die Flexkom app die je telkens bestookt met ongevraagde aanbiedingen.

 17. Ik heb meerdere malen mailtjes gestuurd naar onze country manager renze deelstra dat mijn team en ik het inleg bedrag terug willen omdat we ons belazerd voelen door flexkom. Er wordt nog steeds niet gereageerd dus denk ik maar maandag naar de politie te gaan. Indien er nog meer gedupeerden zijn wil ik graag in contact komen met ze zodat wij samen stappen kunnen ondernemen en proberen ons geld terug te krijgen. Dit is hardwerkend zweet geld. Wij hebben hard gewerkt voor de onze geld….

  1. Ik zou dat doen, naar de politie gaan maar er wel bij vertellen dat je graag spoedig informatie wilt! Het levert geen geld op dus ik denk dat ze niet zo hard voor je lopen anders! En proberen via landelijke dagbladen in het nieuws komen! De telegraaf zou perfect zijn! Misschien is er al ‘n journalist die dit blog gezien heeft! Kan bijna niet anders! Tik flexkom in op Google en je ziet als eerste Wouters blog! Of als je ‘n verzekering hebt een advocaat. Anders niet want de tarieven zijn meestal absurd hoog

  2. Ik weet niet of het hele Flexkom verhaal voor de media interessant is. Er zijn sowieso al een paar anderen geweest die redelijk onsubtiel geprobeerd hebben om Flexkom onder de aandacht van de media te krijgen, dus kans is er dat die kaart al verspeeld is.

   Pas als Flexkommers massaal gaan klagen heb je kans dat een programma het oppikt. Zoals zich laat raden, zal dat pas gaan gebeuren als Flexkom geklapt is.

 18. Ik heb laats nog gehoord dat flexkom nu al hun Licentie heeft aan gepast er is een VIP Licentie bij gekomen die kost ruim 2000 Euro in nog geen paar maanden tijd zijn de Licentie prijzen gestegen .
  Het is duidelijk dat dit geen kanspel meer is maar pure belazerij dus wil je nog meer rechten om nog meer winkels aan sluiten zul je nog meer moeten betalen de Gold package was het hoogste nu is dat de VIP package nu kunnen die mensen van de Gold package hun licentie gaan upgraden en zo gaan ze verder en dan ook nog als het straks zoals ze zeggen gaat lopen dat mensen zich zullen melden bij k.v.k via het flexkom formulier terwijl flexkom zelf niet staat in geschreven bij k.v.k .
  Vind het ook nog steeds op merkelijk dat het haven paleis in scheveningen waar je vis kan bestellen nog steeds zo,n systeem van flexkom heeft staan de enige ondernemer in nederland die het ziet zitten die zijn bedrijf voor schut zet .
  Over sommige van die organisatoren zet ik ook een hele grote vraag teken achter zoals bijv Bayo Surakat het lijkt wel als het een in gehuurde acteur is want zie maar eens weg te komen als de hele zooi in elkaar klapt het ziet er naar uit dat het brein achter deze organistatie zich nooit zal laten zien.
  Het duurt niet zo heel lang meer wat er nog meer zal aankomen en opmerkelijke reachties op twitter van Emile Ratelband vond ik al verre van weg zullen ze straks nou ook Reinout Oerlemans proberen te koppelen aan flexkom ? overigens zijn de profielen van twitter ook niet allemaal echt maar heeft iemand zich ooit ook afgevraagd wat al die nederlandse turken nou vinden van flexkom zul je toch vreemd op kijken als ze zeggen ik ken het niet .

 19. Even wat losse updates. Sommige dingen zijn misschien al geplaatst onder de andere blogs, maar zo blijft het toch een beetje centraal.

  Hoewel ik zeker niet de eerste was met gegronde kritiek op Flexkom, wordt dat intern kennelijk wel zo gebracht. Nog steeds wordt mijn naam wel eens genoemd bij bijeenkomsten en in webinars. Ik ben vereerd. Toch geven jullie Flexkommers geven mij wat te veel eer, denk ik.

  Hier wat links naar buitenlandse sites waar ook leuke discussies ontstaan:
  Frankrijk: http://www.trav-ordi.com/flexkom-arnaque-ou-pas-avis-et-temoignage/
  Duitsland: http://cafe4eck.blogspot.nl/2013/06/flexkom-cengiz-ehliz-und-die-network.html
  Wereldwijd (?): http://www.realscam.com/f8/flexkom-legitimate-mlm-scam-1862/
  FOK!: http://forum.fok.nl/topic/1981824
  En natuurlijk TROS radar, Kassa en dergelijk waar al langer topic liepen over Flexkom.

  Flexkom Nederland heeft zich ook verenigd in een nieuwe blog, om te laten zien hoe goed Flexkom is en hoe verkeerd iedereen is die niet mee doet. Hier zie je hoe ze de boel aanvegen met alles wat er tot nu toe bevonden is over Flexkom op oa. mijn blog ..of misschien ook niet.
  http://www.m-ndfsystem.com/flexkom-blog/

  Hier een filmpje over twee jongens die de bloggers even “debunken”. http://www.youtube.com/watch?v=L18pH3WLu9k
  Het blijkt; iedereen met kritiek is dom, een loser en een ‘moron’. Ze praten handig om alle bewijzen van het forum dat ze bespreken heen en stellen dat er geen enkel bewijs is voor alle bevonden feiten. Dat ze zelf geen enkel bewijs vinden dat in het voordeel van Flexkom spreekt, deert ze kennelijk niet. Hun gescheld op kriticasters icm. inhoudsloze beweringen zal vast helpen om van Flexkom het grootste bedrijf ooit te maken, denk ik.

  Dan hier nog een animatiefilmpje dat gretig aftrek vind onder Flexkommers: http://www.youtube.com/watch?v=m5KXKKv7W34
  In dat filmpje wordt “behoudend” gerekend en dan kom je toch al op minimaal 6000 euro per maand uit! Maar de licenties zijn beperkt, dus je moet er wel snel bij zijn. Het enige dat je hoeft te doen voor 6000 euro per maand, is even 20 winkels aansluiten. Verder hoef je nooit meer wat te doen, want iemand anders neemt de zorg van de winkels dan over. Dat je moet betalen aan Flexkom om deze unieke eenmalige geweldige kans te verzilveren, vertellen ze er even niet bij. Maar dan heb je je leven lang gratis geld. It’s amazing!

 20. Hier wordt het nog even uitgelegd;

  Voor de eerste 5 mensen die jij inschrijft in het Flexkom piramidespel krijg je in totaal 1500 dollar.
  Dan heb je nog niet je inleg a 2200 dollar terug, maar de schade is dan wat beperkter. Wel jammer van die 5 mensen die in totaal voor 11.000 dollar in het laadje brengen bij Flexkom. Zij moeten elk ook weer 5 mensen vinden die ook weer 5 mensen moeten vinden enz.

  Hoezo geen piramidespel?

 21. Wat mijn opvalt is de nieuwe facebook profile pic van Asker. In t-shirt met zonnebril. Hij valt hier uit zijn rol en ziet er niet uit als leider, maar meer een ‘player’ is het doek nu gevallen? Heeft iemand contact gegevens van Asker?

  1. Op facebook zag ik al wel exflexkommers vragen om zijn telefoonnummer, ze wilden opheldering vragen omdat ze veel simpele vragen niet beantwoord krijgen vanuit Flexkom.

   Een paar weken terug arriveerde hij nog in een Porsche Panamera op een BBQ. Alle aanwezige volgelingen stonden hem blij zwaaiend of met camera op te wachten om hem welkom te heten.

   Ik vind zijn facebook foto trouwens niet echt een teken dat het doek gevallen zou zijn of wat dan ook. Hij staat gewoon op een vliegveld te wachten op zijn vlucht en heeft toevallig een tshirt aan. Ik vind je redenatie eerlijk gezegd een beetje vergezocht.

 22. Aardig mailverkeer op Real Scam waar m.i. de spijker op de kop wordt geslagen.

  1. “There’s a question I’ve been wondering to myself, regarding the very top or “inner” core of FlexKom (ie. Cengiz Ehliz et al.) or indeed Banners Broker or anything similar.

  Lower down the ladder it’s very plain to me that those jumping on board do really believe they’re joining a workable system. Although they cascade and spread the deception, and increase the number of victims, I regard them as more guilty of naivety and business negligence than anything else.

  But the guys at the top: do they really believe they have created a workable system? Or do they jolly well know it’s unworkable, but also know they can spin it for while, and certainly long enough to acquire for themselves a pretty sum in some tax haven somewhere? In other words, are they criminal, or just stupid? Of course, from a certain philosophic viewpoint, criminality and stupidity go hand in glove.

  Perhaps the answer is that they think: “It might work, maybe not, but who cares, as long as it *looks like* it works, for long enough.”

  2. “I guess it’s a psychological thing. If you just keep telling lies all the time, it’s just a matter of time before you actually start believing your own lies. I am really sure that there are enough people at the top of Flexkom who know that it is not quite a healty business they are running. Also, if you look at the resume of people like Ian Driscoll, Mark Stokes, Asker Sakinmaz, Chengiz Ehliz, Karl Roller; they just keep jumping on and on between pyramids and ponzi’s.

  But a lot (and I mean really a lot) of people really believe these guys. They sometimes even worship them. This must give these guys the idea that what they are doing is right. Why else would these people be so happy for them and their business?

  But I do think that what these guys are doing is definitely criminal. They keep their eyes closed to all the victims they make. Remind you; for every person that is happy with the piramid scheme, there has to be at least 2 to up to whoever knows how many people who are unstatified with their investment in the scheme. That’s because in order to make money off the piramid scheme, you have to recruit others. These others also have to recruit others. Well, you all know how the piramid schem works.

  People lower down the ladder are not really criminal people in my opinion. At least, not for the fact that they believed the story told to them and paid money for it, or even recruiting others because they honestly believed that it would be a legit business. Maybe these people do have to get some lessons in business and psychology, so that they know that they were a bit naive and they do not fall for these scams again. Because I have met people who just kept falling for the same sort of scams. These people were in high debt and kept hoping for the golden egg, if they just paid the entrance fee for the scam. Then they’d believe that they make these huge amounts of money to pay off al their debts.”

 23. Wat heerlijk om dit allemaal zo uitgepluist te lezen!!!! Vanaf dag 1 dat ik erover hoorde had ik al heeele grote vraagtekens, maar helaas is mijn omgeving er heilig van overtuigd dat het waar is en alles klopt.. WOUTER HOL: Topwerk!!! Door jou zijn mijn twijfels helemaaallll verdwenen, thnx!!

  @ Tanja, klinkt misschien zuur, maar is dat niet het risico dat je loopt bij dergelijke “spellen”??? Toen ik de bedragen zag begonnen mijn twijfels..

  een piramide kan een tijd goedgaan, maar OOIT stort het in en dan krijg jij al die gedupeerden achter je aan de oprichters zitten met hun gat (en al het geld) op n onbewoond eiland..

  1. Het zal geen onbewoond eiland zijn… daar kun je niet met een Porsche Panamera rondparaderen 😉

   Oh ja, ik ben hier terecht gekomen nadat een Facebook kennis toch wel erg ruim met FlexKom spam rondstrooide. Ik kreeg te horen dat ik een ‘bully’ en pestkop was omdat ik waarschuwde toch vooral voorzichtig te zijn met FlexKom en toen dat niet werkte aangaf niet gediend te zijn van zijn spamboodschappen. Hij vond zelf dat mensen oud en wijs genoeg zijn om een oordeel over FlexKom te vellen en dat ze mijn mening daarover niet nodig hadden. Ben nu dus ‘ontvriend’ 🙁

   Voor de duidelijkheid: Ik heb niets tegen MLM constructies op zich. Zal er zelf niet snel gebruik van maken, maar ala. Ik beschouw FlexKom toch duidelijk als iets anders dan een simpele MLM constructie en daar zit hem nu net de pijn.

   Eén ding nog valt me op in alle discussies. Het gaat nauwelijks over informatieveiligheid. Als ik het goed heb begrepen is er straks een FlexApp of FlexCard waarop mijn persoonlijke gegevens aan mijn bestedingsgegevens worden gekoppeld. Daar wordt ik al niet zo blij van. Daarnaast zie ik – als alles al werkt zoals FlexKom het voorstelt – een melkkoe in de ongebreidelde verkoop van deze informatie aan derden. Als het al zo is dat de gegevens van FlexKom slecht zijn beveiligd en niemand zich daar erg druk over maakt in dat ‘bedrijf’, zie ik ook deze gegevens voor je het weet op straat liggen. Ik kijk dus wel drie keer uit voordat ik ooit gebruik zou gaan maken van de FlexCard of FlexApp als simpele consument.

   1. Het gaat inderdaad niet zo veel over de informatieveiligheid bij Flexkom. Ik heb daar wel een blog over geschreven, maar daar is veel minder op gereageerd dan op de andere blogs. Als je ziet hoe laks Flexkom omgaat met de data van haar licentiehouders dan zal het CBP haar hart vasthouden op het moment dat Flexkom bezit krijgt over data van onschuldige particulieren die dachten een leuk voordeeltje te kunnen krijgen bij een Flexkom winkel.

    Waar het al mis gaat is bij het downloaden van de app. Ik heb dat al eerder toegelicht; Je geeft Flexkom toestemming om alles met je mobiel te doen, zoals bijvoorbeeld zonder jouw tussenkomst bellen, camera gebruiken enz. Ook mag Flexkom je gehele mobiel uitlezen en de gegevens downloaden en opslaan. Al je contactgegevens, smsjes, enz. Kunnen ze allemaal zien. Althans, je hebt ze daar uitdrukkelijk toestemming voor gegeven op het moment dat je de app ging downloaden.

     1. Komt dat niet op hetzelfde neer? Als ik een app download, dan installeert hij automatisch. Bij Google Play heet het zelfs “installeren” als je een nieuwe app wilt downloaden en installeren.

     2. hmm, ik schijn te vergeten dat ik mijn Androïd versies aangepast heb. Eerst downloaden, apart installeren. Standaard Androïd is inderdaad downloaden/installeren. Solly, bij deze de correctie op de correctie, lol

   2. Uit betrouwbare bron kan ik melden dat niet alleen MKBers financieel gedupeerd zijn door Flexkom tevens loonvorderingsprocedures ex werknemers zijn opgestart binnen Global Expo(sure) BV huidige dekmantel Flexkom, hetgeen ertoe heeft bijgedragen dat genoemde misstanden inmiddels bekend zijn bij zowel Dun & Bradstreet als de Crimininele Inlichtingen Eenheid (CIE).

    Bent u of kent u iemand die gedupeerd is door Flexkom en/of heeft u bruikbare tip(s) die zou kunnen leiden tot de aanhouding van eindverantwoordelijke(n) Flexkom Nederland onder meer in relatie tot Global Expo(sure) BV (Lylantse Plein 1 in Capelle a/d IJssel)? Neemt u dan contact op met de regionale politie (Afdeling Recherche fraudebestrijding) of de Criminele Inlichtingen Eenheid tel.nr. 079-345 8999. Bvd.

    Indien u J B. en/of S K. – Flexkom (zie onderstaande you tube film!) (her)kent bijvoorbeeld vanuit een meeting? Laat dit dan z.s.m. weten!

    Modedit: namen zijn weggehaald omdat Fraudebestrijding niet kon onderbouwen of deze personen al dan niet bekend zijn bij de CIE

    1. Beste [Fraudebestrijding]

     Wie of wat is je “betrouwbare bron”? Ik vind natuurlijk wel dat gedupeerden aangifte moeten doen, maar je verhaaltje klinkt mij vreemd in de oren. Tot nu toe is er namelijk geen MKB-er met een POS, dat is pas vanaf “fase drie, ergens in oktober, misschien dit jaar, anders volgend jaar/eeuw”

    2. Ik zie ook graag meer context over/van je bericht. Eerder plaatste je al exact hetzelfde bericht. Wie of wat ben jij? Ben jij gedupeerd door deze mensen of dit bedrijf? En wat voor soort informatie meen je dat de politie zou moeten ontvangen?

 24. De eerste alinea is erg vaag. Loonvorderingsprocedure? En, zoals devious al schrijft, hoe kunnen MKB-ers financieel gedupeerd zijn terwijl er tot vandaag nog geen POS-systemen zijn geplaatst? Wanneer je op globalexpo.nl kijkt staan daar adresgegevens, e-mail adres, vast tel.nr., een 06-nr en een KvK nr. Lijkt me voor de politie appeltje/eitje mocht het zover moeten komen. Wat meer achtergrond info zou je bericht wellicht wat verduidelijken.

  1. Hij heeft het wel over “niet alleen MKB-ers”. Het zou kunnen zijn dat meneer/mevrouw ‘fraudebestrijding’ in dienst was bij de BV die genoemd wordt, maar dat hij/zij geen loon gekregen heeft. Wat nog steeds de grote vraag open laat; wat moeten wij met die informatie en wat zouden wij de politie daarover moeten vertellen? Lijkt mij meer een kwestie tussen werknemer en werkgever. Dat de werkgever toevallig ook betrokken is bij Flexkom is m.i. meer toeval.

 25. Op het blog van de Flexkom licentiehouders heeft M Leen reactie geplaatst. Lees die reactie even (of niet, maar wat doe je dan op dit blog nog met al die reacties?? haha 🙂 )

  Bedenk dan: Dat is de meneer die mij kleineerde op facebook en daarmee de aanzet gaf tot het schrijven van deze blogs. Vervolgens kwam hij hier ook demonstratie van zijn talent geven. Vervolgens plaatste hij grofweg 10 schofferende en zielige berichten op deze blog onder zijn schuilnaam “The Prophet”.

  Nogmaals, dit keer speciaal voor de nog achtergebleven sekteleden van Flexkom:
  Zoals iedereen kan zien zijn de blogs gebaseerd op informatie van Flexkom zelf (!). En, zoals ook bekend, heeft Flexkom hier altijd alle gelegenheid gehad om een weerwoord neer te zetten. Flexkommers gebruikten die mogelijkheid echter vooral voor scheldpartijen en dreigementen. Echt inhoudelijk reageren dat wilde of kon Flexkom niet doen. Zelfs niet nadat hun opperguru Asker Sakinmaz beloofd had dat wel te doen. Als Flexkom echt goede business zou zijn dan hadden ze dat allang hier fijntjes uitgelegd. Maar iets wat krom is, kan je niet recht lullen als iedereen al kan zien dat het krom is.

  1. Preken voor eigen parochie… Da’s ook een stuk plezieriger dan, onder uitdaging om iets zinnigs te zeggen, je eigen drogredenen weerlegd te zien, zelfs als je dat onder pseudoniem doet. Natuurlijk is het niet mogelijk om voor niet-FlexKommers daar een reaktie te geven.

   De techniek op zich waar de FlexKom managers zich zeggen sterk voor te maken is niet zozeer het probleem: die faciliteiten mogen ze van mij best proberen uit te rollen. Het is het verdienmodel – dat gewoonweg helemaal geen hout snijdt – dat in één adem met die techniek wordt gepromoot en óók als revolutionair wordt omschreven dat je nekharen rechtop doet staan… en er zijn altijd wel mensen die daar intrappen.

   1. Het is inderdaad niet mogelijk om als niet-Flexkommer te reageren op die blog. Want oeee, er zou eens een onafhankelijk iemand een woordje doen over Flexkom. Om diezelfde reden is bij vrijwel alle Youtube filmpjes van Flexkom de mogelijkheid tot reageren uitgezet.

    Het idee van Flexkom voor de app voor de retailer is inderdaad op zich niet zo slecht. Er zijn gelukkig ook zat oplossingen voor die niet dienen als maskering voor een piramidespel.

   2. Al is deze ook wel briljant: “Dus als u eerst wilt zien en dan pas geloven, dan zou ik zeggen blijf waar u bent en doe niets.”

    Natuurlijk, waarom zou je onderbouwing nodig hebben om een paar duizend piek stuk te slaan – L cum suis zeggen dat je rijk gaat worden, dus is het zo, en wie dat niet blind gelooft is een sukkel.

    Ik kan me trouwens niet herinneren ergens succesverhalen gehoord te hebben van licentiehouders – dat ze ook echt rijk geworden zijn, zeg maar, of zelfs hun inleg terug hebben verdiend…

  2. Dit betoog van ML is het schoolvoorbeeld, nee erger nog, een parodie op het verkopen van luchtkastelen door een gehaaide mooiepraatjesverkoper.

   Maar tussen de regels komt de aap toch al aardig uit de mouw. Net als elke andere Flexkom-promoter stelt L een gigantisch succes in het vooruitzicht. Bescheidenheid is hem vreemd: “FlexKom zal alle records gaan breken en bouwen en groeien naar zichtbaar succes wereldwijd”.

   Dit breken van records zal moeten gebeuren met een revolutionair systeem waarover L letterlijk zegt (hou je vast):

   “Er ligt nog veel werk te wachten op gebied van ontwikkeling en verbetering van de techniek”.

   Dat is nou weer een domper op de feestvreugde. Dit verhaal zullen de licentiehouders voorlopig nog wel aan moeten horen denk ik zo. En intussen probeert Flexkom op volle kracht nieuwe betalende licentiehouders te werven, die op hun beurt onder hun collega’s en vriendenkring proberen te werven zodat een steeds grotere piramide ontstaat… of bedoelen ze dat met wereldwijd succes?

   1. Wat ik persoonlijk een schoolvoorbeeld van weinig vertrouwen in je eigen product vind, is dat op die verkoopsite van L ten ene male het Flexkom logo ontbreekt.

    Blijkbaar gelooft hij dat dit ongelofelijk snelgroeiende revolutionaire systeem alleen voor ANDEREN werkt, en neemt hijzelf -bescheiden als hij is- genoegen met slechts zijn deel van het inschrijfgeld van de verkopers die hij aantrekt.

    Maar verder is het geen piramidespel hoor, want er is immers een product of dienst die aangeboden wordt dus dan is het in de zin van de wet geen piramidespel.

    1. Wellicht is hij bang dat Flexkom, misschien uitgezonderd een regionale opleving vlak na de start, het niet zal redden en het zijn bedrijf zal schaden. Hij weet wat er allemaal aan dit piramideachtige concept mankeert en dat er een moment komt dat media en/of justitie FK wel weten te vinden hetgeen zoveel negatieve publiciteit zal opleveren dat het direct over en uit is. Maar voorlopig ruikt hij overal Euri’s en heeft hij de champagne (?) voor 26 oktober alweer klaar staan om te leveren.

     https://www.facebook.com/photo.php?fbid=593034317401992&set=a.566279453410812.1073741828.566271736744917&type=1&theater

  3. Ik heb me echt een breuk gelachen om deze: “Maar nimmer is het deze negatieve denkers gelukt om “hun waarheid” aan de wereld te verkondigen. De werkelijke en waarachtige waarheid echter wel want die kon iedereen aanschouwen. ”

   Het is echt net een dominee! Die sukkel van een L is nu al tientallen keren uitgenodigd om hier uit te leggen waarom wij, domme in visieloze losers, het allemaal verkeerd zien, maar dat heeft hij tot nu toe nog niet gedaan.

   Je zou je bijna af gaan vragen waarom… 😉

  4. Meneer L. kan voor zijn thuispubliek ongegeneerd en niet gehinderd door criticasters o.a. schrijven dat “deze tegenstanders van Flexkom hun informatie baseren op bronnen die pertinente onjuistheden verkondigen.” Hij vergeet gemakshalve maar om die zgn. onjuiste bronnen erbij te vermelden.

   Deze ‘Comical Ali der Lage Landen’ is ook onder de naam Gen1Beheer te vinden op o.a. Marktplaats. En jawel, minimaal 5k Euro per maand.

   “GEZOCHT: Wij zoeken voor alle regio’s in Nederland enthousiaste commerciële mensen (M/V) met ambitie. Wilt u zelfstandig vanuit huis werken? Binnen zes maanden een inkomen genereren van minimaal € 5.000 per maand? Bent u een goede netwerker en een echte verkoper? Dan willen wij heel graag nu met u in contact komen voor een eerste kennismakingsgesprek. Wij bieden u een UNIEKE kans om NU te starten. En wij helpen u gegarandeerd succesvol te zijn! Wij hebben een gepatenteerd franchise systeemconcept voor het MKB. Wilt u meer weten? Bel ons en maak een afspraak. Dromen durven doen… Tel 072- 56 23 640 of 06 50 593 203. Even vragen naar dhr M. L”

   Slechts twee weken voor de start en nog steeds niet voldoende licentiehouders?

   Wanneer een uniek en gepatenteerd (?) businessmodel is ontwikkeld waar je zoals L. blijkbaar heilig in gelooft, wat doe je dan? Niet op je thuisblog wat propaganda schrijven. Nee, je stelt alles in het werk om in de publiciteit te komen. Bij voorkeur een zo breed mogelijk publiek bereiken, dus landelijke dagbladen, radio, TV, noem maar op. Het lijkt me geweldig om het betoog van L. bij Frits Huffnagel van BNR aan te horen. Het zou een hilarische en onvergetelijke uitzending opleveren! Het zal er helaas nooit van komen.

  1. Hij heeft zo te zien een heel Flexkom assortiment samengesteld. Helaas alleen voor FK licentiehouders te koop. Goed dat hij dat erbij zet:) Het ziet er naar uit dat hij van vele walletjes probeert te snoepen zolang het maar poen oplevert. Of zou hij dit voor collega licentiehouders tegen kostprijs aanbieden? En betalen in Flexmoney? Dacht het niet.

  2. Hey – als je al 18 nummer 1 bent kun je je dat veroorloven!

   Jammer alleen dat ook L Reclame net als FlexKom BV niet in de Kamer van Koophandel is ingeschreven.

   De link naar zijn jachtentoko-inschrijving bij de KvK geeft echter wel een mooi beeld van de mate van professionaliteit die je van hem mag verwachten! http://www.artideas.nl/

    1. Ik snap dat het verleidelijk is maar laten wij het goede voorbeeld geven aan de Flexkom volgelingen en zo min mogelijk de personen aanpakken, maar juist de focus leggen op het Flexkom concept waar ze in verstrengeld zijn.

   1. Hoewel ze best “echt” lijken -Flexkom fanboys zijn nooit weg van wat bizarre vooruitzichten en voorspellingen over hoe rijk je wordt van flexkom-, vermoed ik dat beide pagina’s die je linkt satirisch bedoelt zijn.

    1. Moet natuurlijk worship zijn, warship is weer heel wat anders 🙂 Flexkom Cult is zeker satirisch bedoeld en Planet Earth denk ik ook, zij het met een wat andere insteek. Benieuwd wie de makers zijn en hoe ze dit gaan vervolgen.

 26. Er is wat verwarring binnen Flexkom. Ze zouden 26 oktober overgaan naar Fase 3. Dat zou betekenen dat er vanaf dan geen licentiehouders meer aangenomen werden en dat het dan puur ging om het werven van winkels, aldus sommige ingewijden. Echter staan er voor oktober en november ook nog gewoon bijeenkomsten gepland om licentiehouders te rekruteren. Verrassend.

     1. Ik heb een email adres verwijderd uit zijn bericht, daarom staat het er wat apart. Was een vaag gmail adres. Fraudebestrijding zit nu ook in de moderatiewachtrij. Dat betekent dat zijn berichten eerst door mij goedgekeurd moeten worden. Pas wanneer hij/zij uitlegt wat de bedoeling en achtergrond van zijn berichten zijn, plaats ik weer berichten van die gebruiker.

     2. Nou ja, misschien bedoelt-ie het wel goed maar begrijpen wij em verkeerd. Of andersom, maar ik ben meer geneigd het positieve in een mens te zoeken…

     3. Zijn bedoelingen zullen vast goed zijn maar graag wil ik eerst de achtergrond van de vraag weten voordat er email adressen van derden geplaatst worden in de reacties.

     4. Ik heb toelichting ontvangen en ik heb het email adres teruggeplaatst. Een ieder die zich benadeeld voelt door Flexkom kan mailen naar dat adres of bellen met het telefoonnummer dat ‘fraudebestrijding’ geplaatst heeft.

    1. OK, CIE ben ik ondertussen achter. Staat voor Criminele Inlichtingen Eenheid. Goed dat die ‘jongens’ ermee bezig zijn. NOD ben ik nog niet achter, waar staat dat voor?

 27. Hoi Wouter,

  We hebben een nieuw bedrijf wat de doelgroep van Flexkom belaagt en verleidt over te stappen…Zou ook DE TOEKOMST voor ondernemers zijn…Omdat ik na Flexkom iets wilde proberen wat ook voor ondernemers is omdat ik het concept van Flexkom gewoon goed vind, maar het te lang vond duren voordat ik geld kon verdienen, heb ik me over laten halen via ene Cindy om in Bonofa te stappen, nadat ik een meeting had bezocht waar Mvd L. sprak.
  Dit blijkt nu echt de meest domme zet die ik heb kunnen doen, want dit is mogelijk nog erger want dit lijkt erop dat het een oplichting is met voorbedachte rade. Er zou een grand opening zijn in Turkije met 500 man in sept die is niet doorgegaan omdat er maar 70 aanmeldingen waren. Nu is dat verplaatst voor dit weekend in Saarbrucken. Ik ga er niet heen. Ben wel klaar ermee vrees ik. Deadlines worden er niet gehaald, work in progress etc etc.

  Bonofa Pakket kost ook al ruim 2400 euro met alleen maar beloftes voor de toekomst. Ben bang dat ik erin gestonken ben, zeker na het lezen van de volgende link

  ​http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/e-firm-bonofa-trapped-virtual-reality-2307438

  In Engeland kunnen ze niet opereren en dus wordt er in NL en Belgie en Duitsland gewerkt.
  Naar verluidt zitten al aardig wat Flexkommers die er ook in zijn getrapt.
  Misschien leuk Wouter om ook eens een blogje aan te wijden.

  1. Wow… da’s pas een echte Fk-kloon! En ook al hard bezig door de mand te vallen: de beroemde startdatum is al maanden uitgesteld èn mensen zijn op zoek naar iemand om hun geld bij terug te halen. Serieus, hoe kun je je daar nou bij aanmelden?
   Het hele verhaal klinkt nog gekker dan FlexKom, en de site Cube7 lijkt al helemaal nergens op. Gaat er dan geen belletje bij de mens rinkelen? Gewoon geld overmaken ipv googelen?

  2. Naast Flexkom zijn er nog honderden andere piramidespellen actief in NL. Bonofa is er daar inderdaad 1 van. Helaas heb ik geen tijd en middelen over om elk van deze piramidespelen te ontleden.

   In de regel moet je gewoon even twee keer nadenken. Moet jij eerst geld betalen voordat jij zelf geld zou verdienen? Foute boel. Ook als het jou uitgelegd wordt als een ‘soort van franchise’. Want echte franchise bedrijven zijn ten eerste aangesloten bij de franchise vereniging Nederland en organiseren nooit bijeenkomsten om nieuwe leden te werven. Vraagt een goede vriend, vage kennis, je vader, oude collega, je opa of je wie dan ook om mee te gaan naar een bijeenkomst voor een “unieke kans”. NIET DOEN. Je wordt genaaid waar je bij staat.

   Er is niet zoiets als passief inkomen wat je zou verkrijgen als je nu even geld betaalt en even werkt. Even wakker worden en even nadenken!

   1. Als je iemand of instantie weet waar ik mijn Bonofa geld terug kan claimen hou ik me aanbevolen. Ik ga absoluut op zoek.
    Jammer dat je geen tijd hebt dit goed te onderzoeken. Kan vele slachtoffers schelen.
    Kun jij trouwens al met zekerheid zeggen dat Felxkom een piramide is?

    1. Zoals ik al zei, naast Flexkom en Bonofa zijn er nog honderden anderen soortgelijke piramidespellen actief. Ik houd het bij 1 piramidespel om te ontleden. Tegen de tijd dat de boel geklapt is en iedereen -op waarschijnlijk wat hardnekkige volgers na- het er over eens is wat voor een troep Flexkom is, kan er bij soortgelijke andere piramidespellen gewoon verwezen worden naar dit blog. Men kan dan leren over de gedachtegang van de volgelingen van een piramidespel en de werkwijze van diegene die het spel opzetten.

     Over FLexkom: Je betaalt geld om mee te doen, je werft anderen die ook betalend lid moeten worden waar jij dan weer commissie over vangt. Ander verdienmodel is er niet, dus het is een puur piramidespel. Het rekenmodel van Flexkom klopt niet, de techniek is er niet, in Turkije is het hele systeem gefaald en wordt er geen rooie stuiver verdient aan commissie over de verkopen van de winkels. En als kers op de taart staat in december de voltallige directie van Flexkom voor de Turkse rechter, als ik mij niet vergis.

     1. Het probleem is dat potentiële deelnemers zich niet zullen realiseren dat het ‘soortgelijke piramidespelen’ betreft als ze weer eens een ‘unieke kans’ wordt aangeboden.
      Alle deelnemers aan flexkom zijn zich ook niet bewust dat ze in een piramidespel zitten en feitelijk moeten hopen dat er na hun nog genoeg naïevelingen zullen volgen om er nog wat aan te kunnen verdienen.

      Ik vind het eerlijk gezegd een beetje zorgelijk dat iemand die inmiddels ook al in de opvolger van flexkom getrapt is het nog steeds ‘een goed concept’ vindt en zich zelfs nog steeds afvraagt of het al met zekerheid te zeggen is dat het inderdaad een piramidespel IS. Alsof er een piramidecommissie zou bestaan die na gedegen onderzoek op een gegeven moment flexkom officieel tot piramidespel zou moeten verklaren.

      Hoeveel meer zakelijke valkuilen liggen er dan nog voor je open bij het runnen van een bedrijf, en kan je dan niet beter gewoon ergens in loondienst werken?

      Het meeliften op verkoopkortingen die winkeltjes in het kleinbedrijf aan hun klanten geven en daarmee de grootste ‘bedrijfs’-tak ter wereld te worden is op geen enkele manier een ‘concept’, laat staan een ‘goed concept’. Het is uitsluitend windfietserij zonder enige conceptuele grondslag in welke vorm dan ook.

  1. Te hard rijden op de snelweg is ook verboden. Toch kan je nog prima in je auto stappen en te hard rijden. Ik neem aan dat je de blog “Flexkom faalt in Turkije” ook gelezen hebt. Hoezo heb je dan nog steeds het idee dat er wellicht iets zou kunnen werken in het Flexkom systeem?

 28. Lees ik daar dat iemand voorstelt gewoon een baan in loondienst te nemen!? Dat nooit! Dat is slavernij! En kijk eens naar het organogram van de organisatie waar je voor werkt? Precies: een piramide!

  *zucht*

  1. Even serieus. Denk je werkelijk dat het organogram van een gemiddelde organisatie te vergelijken valt met een piramidespel? Jij moet ergens betalen voordat je er in loondienst mag? Je loon is speculatief? Je bent volledig afhankelijk van mensen die zich na jou in loondienst inschrijven? Je hebt geen enkel recht op pensioen, uitkering, ziektewet? Je loon is niet gebonden aan een minimum?

   Cees, dit is allemaal al lang en breed besproken. Waarom lees je niet even mee? En waarom denk je niet even logisch na?

   Dat je niet in loondienst wil daar kan ik alle begrip voor opbrengen. Maar je moet snappen dat meedoen aan een piramidespel, al dan niet onbewust, geen alternatief is. Dat heeft absoluut niets met zelfstandig ondernemen te maken.

    1. Ik vermoedde al zoiets, gezien je vorige berichten. Toch besloot ik maar te happen, omdat de redenatie zoals je die plaatste namelijk wel in lijn is met de gedachtegang van een gemiddelde Flexkommer.

 29. En de reacties doen het weer. Er moest even extra geheugen in de server geprikt worden, zodat hij alle reacties weer kon laden. Er zijn al voor aardig wat MB’s aan reacties geschreven!

   1. Morgen gebeurt er, voor zo ver ik weet, niets noemenswaardig binnen Flexkom. De eerder aangekondigde opening van Fase 3 is volgens mij uitgesteld. Er is aanstaande maandag in Brussel een grote bijeenkomst om zieltjes te winnen en 30 oktober komen de 100K mensen voor het eerst bij elkaar om te neuzelen over hoe rijk ze gaan worden. Andere grote bijeenkomsten zijn er niet gepland voor zo ver ik weet.

 30. Zeer interessante reportage over Lyonness (voorloper van Flexkom)

  Via de volgende link kun je een Oostenrijkse tv reportage zien over Lyoness. Dat was de vorige oplichting waarin (een aantal) flexkom oprichters verwikkeld waren. Er zit NL ondertiteling bij, dus het is goed te volgen. Er zitten wel wat irritante reclames in, maar die kun je ongestraft wegklikken. Hier is de link:
  http://www.dailymotion.com/video/x108ijj_lyoness-orf-report-english-italian-dutch-serbian-subtitles_news

  Lyoness lijkt als twee druppels water op flexkom. Dezelfde beloftes, hetzelfde cashback systeem en ook dezelfde walgelijke manier om goedgelovige mensen te imponeren en hebberig te maken.

  1. Filmpje geeft een goed beeld hoe een door geld verblinde kudde juichende en schreeuwende mensen alles geloven wat een of andere hysterische gek ze voorspiegelt. Verander de naam Lyoness in Flexkom en die van Freidl in Ehliz/Askermaz en je ziet hetzelfde kunstje met een vrijwel identiek crimineel ‘concept’.

 31. Stukje uit een nieuwsbrief van gisteren:

  De country manager Renze Deelstra wil op korte termijn beslissen hoe wij de Pilot fase in Nederland gaan uitvoeren. Ons is gevraagd om een inventarisatie te doen binnen onze teams wat geschikte locaties in Midden Nederland/Provincie Utrecht zijn voor een pilot. Wellicht dat we half november met een aantal pilots ook in provincie Utrecht kunnen starten dus als je nog goede ondernemers kent of al in team hebt, dan laat het mij zo spoedig mogelijk weten.

  Een pilot bij een van jouw ondernemers biedt enorme voordelen want de ondernemer kan als eerste klanten maken en (indien hij een licentie heeft) ook collega winkeliers straks aansluiten. Jij maakt direct echte klanten en een enorme versnelling zal kunnen plaatsvinden want als ze het zien wil straks misschien iedereen mee doen. Bij voorkeur hebben ze een licentie maar dat is niet verplicht.

  Wie kent 1 of meerdere goede ondernemers in provincie Utrecht waar we kastje kunnen plaatsen en die mee willen doen?

  Mijn god. Ik dacht dat alle licentiehouders aangenomen waren zichzelf ingekocht hadden om winkels aan te sluiten? Nu wordt er middels een nieuwsbrief gevraagd aan alle licentiehouders of er iemand een paar goede ondernemers weet om het Flexkom systeem uit te proberen? Nogal vreemde vraag als iedereen bij Flexkom zit omdat hij/zij van zichzelf overtuigd was enorm veel winkels aan te kunnen sluiten?

  En hoezo eerst een pilot fase? Het Flexkom systeem was toch al “gepatenteerd”, “getest” en superonwijsmegasuccesvol bevonden in Turkije, Leipzig en Graz? Althans, dat is wat Flexkom roept natuurlijk, niet wat de feiten aantonen. Waarom wordt alles opeens vertraagd en uitgesteld? Zijn Flexkommers er achter dat het systeem in genoemde plaatsen nog niet werkt of wordt er doelbewust vertraagd zodat er ondertussen nog even wat zieltjes gewonnen kunnen worden?

  1. Poosje niet gereageerd maar wel alles op de voet gevolgd.
   Zoals ik al eerder aangaf ben ik (gelukkig) absoluut niet thuis in de wereld van piramidespellen en alles wat daarmee samenhangt, maar ik kan me gewoon nog steeds niet voorstellen dat mensen hierin trappen en dat ze het na alles wat erover naar buiten gekomen is, blijven aanhangen, op enkelen na dan! Inmiddels beseffen ze zelf toch ook wel dat ze hun inleg gewoon kwijt zijn, dat het in de zakken van de mensen bovenaan verdwenen is?!

   Ik heb ook het filmpje van Scamtracker over Lyoness bekeken en ik voelde een gevoel van walging opkomen. Het verheerlijken van Een Grote Leider… geld of niet, het zou er bij mij echt niet ingaan!

   Deze blogs hebben voor mij een nieuwe wereld geopend Wouter, een waar ik verre van blijf, waarvoor dank! Op mijn Facebooktijdlijn heb ik in ieder geval via jouw blogs mensen voor dergelijke praktijken gewaarschuwd.

  2. Als nu niet een groot aantal licentiehouders gaan afvallen, dan weet ik het ook niet meer. Je maakt jezelf volstrekt belachelijk om nog langer met deze leugenmachine door te gaan. Plaats daarbij maar grote vraagtekens bij de kwaliteit en leverbaarheid van het Chinese POS-apparaatje (4e of 5e versie?). Om over de software, stabiliteit, technische en logistieke ondersteuning van het geheel maar te zwijgen.

   Enfin, ze verschaffen zich voor de zoveelste keer extra tijd om verder aan de piramide te bouwen, want daar draait het uiteindelijk allemaal om. DE PIRAMIDE!

   1. Zeker. Ze zullen gewoon doorgaan op deze manier. Steeds weer uitstellen en ondertussen lekker nieuwe slachtoffers de piramide in schuiven. Totdat het moment komt dat zelfs de allersimpelste ziel in de gaten heeft dat het hele zaakje stinkt. Dan zullen Flexkom opheffen en gewoon doorgaan met de volgende scam. Die staat trouwens al in de stijgers.
    Maar zolang ze nog nieuwe schapen kunnen vinden voor hun kudde gaan ze door met het spel van agenten warmhouden aan de ene kant en uitstellen aan de andere kant.
    Dit zijn ondertussen zeer ervaren scammers. Die weten wel hoe het spel gespeeld moet worden.

  3. Voor iemand die Flexkom nog geloofd moet dit nieuws toch ook wel heel raar overkomen. Eerst zou de grote uitrol op 26 okt beginnen, en dan 1 dag tevoren wordt dat ineens veranderd in slechts een pilot in Utrecht, waarvoor ook nog eens winkels gevonden moeten worden. Als je dit nog serieus neemt, dan moet je voor je eigen bestwil meteen van de straat afgehaald worden en onder curatele gesteld.

 32. wel gaaf om te lezen dat de organisatie zelf aan mensen moet vragen of iemand iemand zou kennen waar ze zouden mogen p(r)oefdraaien.. Die mensen die dat vragen hadden toch al zoveel ervaring met het banaansluiten? En ineens mag alles “licentieloos” omdat er natuurlijk geen MKB-er is die wil betalen om te mogen proefdraaien.
  Stel dat die persoon toch wordt gevonden en er is onverhoopt een POS aangesloten met een LAN-kabel ( O_o ), krijgen we dan weer van die leuke toneelstukjes op Joeptjoep?
  Ik zal eens een balletje opgooien bij deMol..Wellicht dat”deKoning” of “deRozenboom” in GTST ook voorzien kan worden van zo’n ding. Hebben ze er eens èchte acteurs bij staan.
  –Arnie, verdorie, je hebt weer een Porsche gekocht! Ik kreeg wel 800 flexponnies bijgeschreven op mijn account door jouw aankoop!–

 33. Gerucht gaat dat Karl Roller, de meneer die Flexkom in de VS zou gaan lanceren, opgestapt is. Flexkom zou niet willen lanceren, het zou puur gaan om het winnen van zieltjes die 2200 dollar per stuk neer legden. Roller was het daar niet mee eens, zo schijnt.

  Ik heb dit gerucht nog niet kunnen bevestigen. Ben benieuwd of het waar is en zo ja, hoe Flexkom dat zelf naar buiten gaat brengen.

  1. Maar een organisatie die erop uit is om zieltjes voor geld in te schrijven krijgen te maken met een bijzonder fenomeen. Vooral als die organisatie veel beloftes doet en niets met dat geld doet. Inderdaad, precies datgeen wat FlexKom hier doet is in de VS belachelijk verboden. En de straffen zijn niet mis. Ik denk dat meneer Roller daar ook achter kwam.
   In het zuiden van de States zijn meer van dit soort “zakenlui” van de aardbodem verdwenen.

  2. Dat is een grote klap voor Flexkom, zeker als die Roller er nog wat publiciteit aan gaat geven. Dit zal de Flexkom zeloten hier misschien ook nog wel aan het twijffelen krijgen. Laten we hopen dat het waar is en dat het Flexkom niet lukt om het in de doofpot te houden.

   1. Vraag hem eens naar het hoe en waarom. Dat zou wel eens interessante info kunnen opleveren. Al kan ik me ook voorstellen dat hij bang is voor de lange juridische arm van Flexkom…

    1. Heb ik natuurlijk gedaan maar hij antwoord niet meer. Ik vermoed trouwens dat hij wel een of ander contract getekend zal hebben waardoor hij geen details vrij mag laten over de gang van zaken binnen Flexkom.

    2. Reken maar dat ze een fors deel van hun inkomsten reserveren voor rechtszaken. In Turkije hebben ze er een paar gevoerd en een aantal lopen. Wat zou jij doen als je een oplichter met geld was? Toch zeker duidelijk maken dat je een roedeltje juridische dobermanns klaar hebt staan om critici te verscheuren!
     Ben jij daar trouwens niet bang voor Wouter?

     1. Ik denk zelf niet dat ze een groot deel van hun inkomsten reserveren voor rechtszaken. De rechtszaken in Turkije stellen niet zo veel voor en worden steevast verloren door Flexkom. Volgens mij wordt het geld vooral gebruikt voor leuke autootjes en reisjes voor de top, op kosten van de gewone licentiehouder.

      Ik heb het al aan de stok gehad met twee verschillende advocaten van Flexkom maar die dropen allebei snel af. Een rechtszaak in NL zou er immers voor zorgen dat Flexkom in de schijnwerper komt te staan. Zoals een ieder kan lezen is het betoog op mijn blog helder en onderbouwd. Nog veel meer mensen zouden dan zien dat de business Flexkom niet zuiver is. Het lijkt mij niet dat Flexkom dat wilt.

   2. Die reden zullen we vrees ik niet horen. Ga er maar van uit dat Karl een leuk centje heeft meegekregen om geen verdere mededelingen te doen.

    Overigens een leuke vraag (van een licentiehouder?) en een typerend antwoord op https://www.facebook.com/help.het.mkb.nu

    Huub van der Ligt: ´´Je zou toch verwachten dat er de dag na de lang aangekondigde start fase 3 in Nederland wat te melden was over het overweldigende succes alhier en niet blij worden gemaakt met een dooie mus over Trinidad &Tobago. In welke aangesloten winkels kan ik nu eigenlijk op korte termijn terecht? ´´

    MKB: ´´Fase 3 start ook binnenkort in NL Huib. Net als bijv Leipzig waar je nu al in ruim 100 winkels terecht kunt Je zou je licht eens op kunnen steken door gewoon een afspraak te maken. Wij weten exact wat wanneer gaat gebeuren. Laat je goed informeren. Kortom de eerste winkels in NL komen nog dit jaar. Daarna verdere uitrol. Maar eerst de opleidingen voor alle partners. Hiervoor is een heel programma die gevolgd wordt van de FlexKom Academy en dat werkt zoals we weten van onze Duitse collega’s ed. Vraag is waarom maak jij je er druk om. Als je een partner bent word je vanzelf opgeroepen voor de certificering. ´´

    1. Typische Flexkom reactie inderdaad. Als er logische vragen gesteld worden dan moet je de vraag proberen te weerleggen door het terug te spelen op de persoon die de vraag stelt. Zo rolt Flexkom.

     1. Ja eerst de opleidingen voor alle partners. En flexkom zou flexkom niet zijn als het daar niet ook een leuk leuk slaatje uit gaat slaan. Die ‘opleidingen’ is een veel te mooie gelegenheid om de partners nog een pootje uit te draaien. Ja beste partners, zolang jullie geloof in flexkom nog groot is, gaan ze gewoon door met jullie uit te melken.

     2. Het gaat naar mijn idee niet zo zeer om het uitmelken van de bestaande licentiehouder -hoewel ze dat met de introductie van de VIP licentie, de upgrade van het duurste pakket die men voor een paar honderd euro moest kopen, wel aardig voor elkaar gekregen hebben- als wel om extra tijd om meer licentiehouders te werven. Het enige verdienmodel van Flexkom zit namelijk in het inschrijfgeld van deze licentiehouders.

    2. Ik ben geen partner, maar kan dus nog dit jaar in de Flexkom winkels terecht, hoera! Als er in Duitsland al 100 winkels zijn, dan zullen dat er in Nederland toch zeker ook als gauw een stuk of 20 zijn. Utrecht zou me wel goed uitkomen, als het maar niet in Groningen is. Mijn volgende vakantie ga ik naar Trinidad: kan ik daar mooi mijn gespaarde flexmoney gaan uitgeven. Moet nog wel even uitzoeken welke winkels daar zijn aangesloten.

     1. BREAKING NEWS!

      07 März – Ein historischer Tag. Die erste Flexkom Akzeptanzstelle in Europa!

      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=577208895637280&set=a.577205645637605.1073741825.286393871385452&type=1&theater

      Ze doen het gewoon een beetje stiekem! Ze hebben al ruim 7 maanden geleden een winkel aangesloten waar iedereen zijn welverdiende Flexmoney kan uitgeven.

      Hij is al eens eerder op het forum gepasseerd, maar tijd om de eerste en wellicht nog steeds enige Europese Flexkobi nog eens extra in het zonnetje te zetten! Let wel: openingstijden op aanvraag!

     2. Op zich nog wel goed om dat weer eens aan te kaarten. De enige shops in Europa die operationeel zijn, zijn stomtoevallig ook eigendom van een persoon die Flexkom licentiehouder is. In Leipzig hebben een paar Flexkommers namelijk ook een winkel bezocht, en die winkel was eigendom van de Flexkom licentiehouder die de ‘delegatie’ een rondleiding gaf.

 34. Lijkt mij, dat als je lang van te voren 26 oktober als launch fase 3 hebt vastgesteld, je ervoor zorgt dat iedereen VOOR die tijd naar de Flexkom academy is geweest.
  Wel weer leuk bedacht als reden om het uit te stellen.

  1. Eigenlijk hetzelfde verhaal als met de app. Projectplanning is Flexkom totaal onbekend. Eerst datums (die ver in de toekomst liggen) roepen, dan op die datum iets onbetekenends doen en daarna pas gaan bedenken hoe dat eigenlijk uitgerold moet worden, zodat er nog meer vertraging optreedt.

  1. Veel respect voor het uit de school klappen van deze licentiehouder. De druk binnen piramides zoals Flexkom is erg hoog; op uit de school klappen volgen vaak dreigementen en represailles.

   Het beeld dat hij schetst van Flexkom komt overeen met het beeld dat ik als buitenstaander heb van Flexkom.

   Wat ook leuk is dat hij aankaart dat mensen in Ierland contractueel vastgelegd wilden hebben hoeveel ze zouden gaan verdienen met Flexkom. Flexkom kan zoiets niet, zodoende wordt Ierland geheel genegeerd door Flexkom. Voordat Flexkom “opent” in een land, willen ze een bepaald aantal licentiehouders hebben. Eerst was dat 500, toen dat in Ierland behaald was werd het opeens 1000. Zo houden ze de boot af. Gelukkig hebben nog maar zeer weinig mensen in Ierland daadwerkelijk afscheid genomen van hun geld, volgens de auteur.

   Ik heb de website even gedownload en opgeslagen, mocht hij in de toekomst ooit offline gaan, om wat voor reden dan ook.

  1. Ik denk dat er nog maar weinig flexkommers zijn die al durven toe te geven dat ze gedupeerd zijn. Jij bent hier op dit forum een van die weinigen. Met het verstrijken van de tijd zullen dat er steeds meer worden. Tijd is altijd de vijand van piramidespellen.

 35. Het schijnt dat de agenten zitten te wachten op een uitnodiging voor een 2 daagse cursus, om de winkels te gaan aansluiten. Wedden dat die nooit komt? Daar heeft Flexkom immers niks bij te winnen. Tenzij ze de gelegenheid benutten om jullie nog een bescheiden pootje uit te draaien. Maar er zullen ondertussen niet zoveel flexkommers meer zijn die nog zoveel vertrouwen hebben dat ze opnieuw cash op tafel willen leggen…
  Waarschijnlijker is dat die nooit komt, of steeds maar weer uitgesteld wordt tot iedereen er doodziek van is.
  Die hele fase 3 gaat nooit komen. Dat is slechts een ingewikkeld rookgordijn om de ware bedoelingen van Flexkom te maskeren. En dat is jullie leegschudden.

  1. De uitnodiging komt er wel, maar alleen voor mensen die extra bijbetaald hebben voor de VIP licentie en alleen als je lid bent van het 100K clubje. De rest lijkt inderdaad straal genegeerd te worden, zo blijkt ook uit mijn mailbox. Die licentiehouders die niet mee gingen met de VIP licentie en het 100K clubje kunnen sowieso al fluiten naar hun centjes. Of dat echt slecht is weet ik niet, het scheelt ze een hoop tijd aan onzinnige bijeenkomsten en trainingen.

   Mijn voorspelling:
   Fase drie komt er wel, over een paar maanden. Dan zal blijken dat er alleen winkels ingeschreven worden en er verder niets gebeurd. Die winkels kunnen dan tekenen en betalen. De winkels moeten dan nog een paar maanden wachten op het POS systeem (fase 4?) want er zijn natuurlijk problemen met de levering. Als het POS systeem er eindelijk is, dan blijkt dat niet te werken. Dan duurt het nog een paar maanden voordat de software eindelijk draait (fase 5?), net als met de app die pas na een paar maanden daadwerkelijk deed wat hij moest doen (namelijk Skypen, maar dan alleen met andere Flexkommers). Als de software eindelijk draait dan moet het hele systeem nog opgestart worden zodat men daadwerkelijk Flexmoneys kan gaan sparen (fase 6?) Ergens daartussenin is het kaartenhuis echter al ingestort en eindigt het verhaal alsnog voortijdig, want de winkels zullen helemaal niet geinteresseerd zijn in het systeem van Flexkom. De weinige winkels die wel getekend hebben om mee te doen aan het piramidespel die zullen er al snel achter komen dat Flexkom onnodig duur is en dat je het systeem makkelijk kan passeren door de consument echte korting ipv. Flexkmoneys te geven en er zodoende als winkel ook nog veel meer aan kan verdienen.

  1. Inderdaad, je bent er vlug bij. Bekijk het gerust even, geen hoge inleg voor agenten of handelaars. Duidelijke structuur en reeds alles beschikbaar in vele talen.
   Geen uitrol fase of dergelijke,

   1. En wederom hebben we te maken met technologie die de wereld versteld zal doen staan, gaat het systeem ‘viral’, zijn er alleen maar winnaars en wordt iedereen er stinkend rijk van, en gaat er een deel van de opbrengst naar arme kinderen. Lijkt inderdaad sprekend op de presentatie-slides van Flexkom.

    Ook leuk, ze hebben zelfs een site gemaakt voor als je googled op ‘beep xtra leverage’ omdat je je afvraagt of ook dit oplichting is:

    http://www.pureleverage.com/xtramarketing/beep-extra/

Geef een reactie