Het piramidespel van Flexkom?

Update: Flexkom is daadwerkelijk een piramidespel gebleken. Beloftes maakt Flexkom steeds niet waar en ze zijn een beetje door alle smoesjes heen. Honderden mensen die geld betaald hebben aan Flexkom zijn boos opgestapt en velen van hen hebben hun excuses aan mij aangeboden omdat ze niet allemaal even netjes gereageerd hadden op mijn blog. Lees onderaan deze blog meer updates.

Misschien heb je er al wat van voorbij zien komen. De afgelopen maand zijn er nogal wat mensen die je proberen lid te maken van het Flexkom ‘spelletje’, bijvoorbeeld via Linkedin groepen. Deze discussies verdwijnen echter als het woord piramidespel gevallen is. Zelf spreken de Flexkom agenten over een bedrijf, maar dat is het mijns inziens niet. In deze blog zal ik dat proberen uit te leggen.

Ik werd dit weekend voor het eerst met Flexkom geconfronteerd door iemand die in een Facebook groep voor ondernemers uit mijn regio begon over dit spel. In heel wollige taal vertelde hij dat Flexkom de wereld gaat veranderen en ongeëvenaard bezig is of zal gaan zijn. Wat Flexkom nou concreet deed dat vertelde hij niet. Dus ik voerde Flexkom in in Google en kreeg als eerste resultaat een topic op Tros Radar. Daar valt te lezen dat het een piramidespel betreft met alle gebruikelijke symptomen; Je moet geld betalen om mee te doen, vervolgens moet jij andere leden werven voor het spelletje en je zou er wel ontzettend rijk van worden.

Dus ik in dat facebook topic reageren. De reacties van de agent van Flexkom waren op zijn zachtst gezegd hilarisch. Mocht je die lange post niet helemaal willen lezen; In het kort kwam het er op neer dat ik een beperkt denkraam heb en geen ondernemer ben. Er werd niet ingegaan op de vraag wat Flexkom nou precies is.

In dat topic haal ik deze presentatie van Flexkom aan. (mirror is beschikbaar mocht de presentatie opeens om onduidelijke redenen ook offline gehaald worden). Laten we deze presentatie even ontleden.

Slide 1
Daar wordt al gesproken over “network marketing branche”, oftewel MLM. Daar is je piramide al.
Slide 3
Hier wordt gesproken over “Flexkom International NV”. Eerlijkheidshalve; ik weet niet wat hierover gezegd is in de zaal bij deze presentatie, maar tot op heden -de presentatie is een jaar oud- is er geen Naamloze Vennootschap onder de naam Flexkom of Flexkom International ingeschreven bij de KVK. Er is op dit moment überhaupt geen bedrijf met de naam Flexkom ingeschreven. Dat is best vreemd voor een bedrijf dat “ongeëvenaard” bezig zal gaan zijn. Het is bovendien strafbaar om je voor te doen als een rechtspersoon als je dat niet daadwerkelijk bent. Maar goed..
Slide 16 en 18
Tada, hier zien we de piramide uitgetekend. Het is de bedoeling dat jij mensen gaat werven (Flexkom noemt dit “een team bouwen”) die ook mee doen aan Flexkom.
Slide 20
Het kost veel geld om je plekje in de piramide te kopen
Slide 21
Gelukkig verdien je enorm veel geld en krijg je telkens een grotere Mercedes als je dat gedaan hebt.

Goed, lijkt me al voldoende om gillend weg te rennen. Niet voor iedereen helaas gezien het groeiende aantal mensen dat gewillig geld neer legt om mee te doen met dit spelletje. Laten we nog even wat verder gaan kijken dan.

In Duitsland, waar dit spelletje begonnen is, zijn ze wél ingeschreven, als FlexKom Europe GmbH. Ze zijn gevestigd in een kantoorverzamelpandje in Munchen. Voor de leuk heeft Flexkom daar haar logo op gefotoshopt. Op zich prima, waarom zou je dat niet doen. (Update 8-11: Dit kantoor staat gewoon helemaal leeg als je er spontaan, dus zonder afspraak, langs komt) Leuker wordt het als er gesproken wordt over hun hoofdkantoor, een imposant slot in Kreulingen, Zwitserland. Toevallig hetzelfde pand als het Zwitserse vermogensbeheerder Starcapital Swiss AG. Als dat al geen vraagtekens oproept..

Nog wat dingen om over na te denken;
– Flexkom propageert openlijk dat je er rijk van wordt. (met natuurlijk de stereotype Mercedessen er bij).
– Bekijk deze cijfers van een ander MLM bedrijf eens. Mocht je nog geen argwaan ten opzichte van MLM hebben, dan zou je dat nu wel moeten hebben.
– Piramides waarbij niet de verkoop van een product centraal staat, maar het werven van leden, zijn illegaal. Aldus de Hoge Raad.
– de royalties (de verdiensten van de lagen onder je) vallen onder Box 3 omdat dit als puur speculatief (kansspel) wordt beschouwd. Daarmee vallen ook de verliezen onder Box 3. Oftewel, ze zijn niet te verrekenen met winsten van eventuele andere activiteiten die je onderneemt.

Wat doet Flexkom nou daadwerkelijk?
Graag nodig ik agenten van Flexkom uit om hieronder in de reacties uit te leggen wat Flexkom nou precies doet. De agent uit mijn regio kon dat helaas niet doen, zoals je gelezen hebt in het Facebook topic. Zelf ben ik ook op onderzoek uit gegaan. Sites van mensen die betaald hebben aan Flexkom spreken elkaar tegen als het om de feiten gaat. Instapbedragen varieren van 399 euro tot 1490 + 149 euro jaarlijks. Sommigen volstaan met een enkele webpagina met daarin alleen een soort referral link naar de moedermaatschappij.
Hier is geprobeerd om een en ander uit te leggen. Er wordt begonnen door te suggeren dat je geld verdient door mensen aan te brengen in het netwerk. Zie hier weer het verboden piramidemodel. Verder op de pagina wordt begonnen met rekenmodellen. En hoe. Sommetjes die ik in de kleuterklas deed; “Als een winkel per maand 4000 euro opbrengt, dan verdien je met 10 aangesloten winkels 40.000 euro per maand”. Aha, dus zo zit dat. Het rekenvoorbeeld gaat verder, lees de site als je daar zin in heb. Samenvatting: Jij als “agent” moet eerst voor 1490 euro (+149 euro per jaar) het “recht” kopen om winkels aan te sluiten. Zo’n winkel moet dan vervolgens voor 390 euro een apparaat kopen om de Flexkom kaarten te kunnen accepteren. Vervolgens kan de winkelier voor 1 euro per stuk de kaarten van Flexkom kopen en uitdelen aan haar klanten. Het is dan de bedoeling dat deze winkel klanten met een Flexkom kaart korting geeft. Als de korting 5% van de aankoop is, dan moet de winkel ook 5% betalen aan de Flexkom. Kortom, de winkel is dan 10% van haar omzet alvast kwijt.

De korting die de klant krijgt wordt “gestort op de Flexkom kaart”. Er word, voor zo ver ik heb kunnen vinden, nergens ingegaan over hoe de klant dit kan verzilveren. Maar dat is voor het aanbrengen van nieuwe lagen in het piramidespel natuurlijk niet belangrijk. Daar gaat het om het verdienmodel. En die is als volgt:

Flexkom verdienmodel
Flexkom krijgt 40% en koopt daar auto’s van (wtf?) en de overige 60% wordt vaag verdeelt over bovenliggende piramidelagen. En onthoud dat de winkel eenzelfde bedrag moet uitkeren aan zijn eigen klant!

Ik hoef hier niet bij uit te leggen dat dit model volledig gefinancierd wordt door de aangesloten winkels. Die zijn dus continue sigaren uit eigen doos aan het uitdelen en de bovenliggende lagen aan het spekken. Hoewel de eigenaren van Flexkom waarschijnlijk al blij genoeg zijn met jouw anderhalf duizend euro die je ze gretig betaald hebt.

Ga hier zelf eens mee rekenen. Hoeveel klanten moet je aanbrengen en hoeveel moeten zij uitgeven voordat jij break-even gespeeld hebt? En nog leuker om te berekenen, hoeveel geld heeft het huis, in dit geval Flexkom, daarbij al binnen geharkt?

UPDATE 2-7

Hoeveel levert dit de retailers op die zo’n “POS” apparaat van Flexkom hebben gekocht?
Mensen die je flexkom aan proberen te verkopen -hier ben je je eerste 350 euro alvast kwijt-, vertellen telkens dat je als winkel veel verdient aan het systeem. Want, zo zeggen ze, klanten die jij een kaart gegeven hebt die kopen ook ergens anders en dan krijg jij daar ook weer royalties over! Dat klinkt goed, toch? Eens zien wie die royalties ook alweer betaalt.

In het schema hierboven zie je hoe de commissie voor flexkom verdeelt wordt. Laten we de percentage’s vervangen door eurocenten. Er gaat 40 cent naar flexkom, 60 cent wordt verdeelt over de piramide. De retailer ontvangt (60/0.20=) 12 cent voor elke euro die een collega retailer korting geeft aan de klant, en dus ook moet betalen aan Flexkom.  Dat betekent, dat er van elke euro die er naar Flexkom gaat, 12 cent naar het MKB gaat. Oftewel (1/0.12=8.33) om 1 euro terug te krijgen, moet de retail gezamenlijk 8,33 euro betalen aan Flexkom.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de korting voor de consument, die je als retailer moet storten op de kaart van je klant. Laten we er voor het gemak van uit gaan dat elke klant altijd al zijn tegoed uitgeeft, evenredig verdeelt over alle retailers. Effectief kost het je dan 0. Maar uiteraard zal niet iedereen haar tegoed altijd uitgeven, wordt het nooit helemaal evenredig verdeelt en verlies je bovendien rente aan het geld dat je parkeert op kaarten van de consument! Die berekening acht ik te moeilijk voor nu, maar ik daag jullie graag uit om dat uit te rekenen in de comments hieronder.

Flexkom licentie houders durven te zeggen dat dit de oplossing voor het MKB is. Nou, niet voor de retail, zoals je net met mij uitgerekend hebt. (Update 17-7: “Econometrist” geeft nog een goed argument waarom Flexkom niet kan werken.)

Mag dat allemaal zomaar?
In Nederland is deze piramide nog vrij nieuw. Er zijn nog weinig tot geen retailers die mee doen. In Turkije zijn ze al wat langer bezig. Naar zeggen van Flexkom zelf gaat dat enorm goed. Turkse media melden echter dat Flexkom licentiehouders en retailers zich massaal gedupeerd voelen. Het Turske OM heeft zelfs onderzoek(en) lopen naar Flexkom omdat ze verdacht worden van misleiding.

UPDATE 10-7

Inmiddels zijn er meer dan 100 reacties geplaatst. Sommige mensen die Flexkom spelen die deden hun best om netjes uit te leggen wat Flexkom nou precies is. Wat opvalt is dat deze mensen elkaar op de meeste punten volledig tegen spreken. De een vind het uitdrukkelijk geen MLM, de ander zegt dat er bewust voor MLM gekozen is. Zelfs over het product waar het bij Flexkom om zou draaien is grote verwarring. De een meent dat het klantenkaarten zijn, de ander heeft het over een marketing tool, weer een ander beweert zelfs dat er helemaal geen product is. Kortom, er is grote staat van verwarring onder Flexkom licentiehouders.

In geen van de reacties waarin men vind dat ik het niet bij het juiste eind heb dat Flexkom een piramidespel is, kon ook onderbouwd worden waarom dat niet zo is.

Ook kan ik vandaag melden dat de mensen achter Flexkom dezelfde mensen zijn als achter de Lyoness piramide.

UPDATE 15-7

Afgelopen weekend was de lancering van de Flexkom App, oftewel de FlexApp. Als die app gelanceerd zou zijn dan zouden wij wel zien hoe goed Flexkom zou zijn, werd meermaals medegedeeld in de reacties.

De lancering van de app ging, hoewel naar verluid bezocht door maar liefst 1400 man, zwijgzaam op twitter voorbij. Het is uniek te noemen anno 2013 om met een hele zaal à 1400 man gezamenlijk exact 1 hele tweet de lucht in te krijgen. Vooral als je bedenkt dat die zaal vol had moeten zitten met pioniers die nota bene de lancering van een nieuwe app gingen vieren. Daar hadden echt wel een paar honderd twitteraars tussen moeten zitten die live alle quotes vanaf het podium het internet op gooiden. We kunnen slechts gissen waarom het niet lukte (of niet mocht??) om te twitteren. De dag later, vandaag, verschenen wel op diverse Facebook pagina’s foto’s van het evenement. Het evenement heeft dus wel daadwerkelijk plaatsgevonden. Helaas is er op dit moment bizar weinig concrete info over de app te vinden op internet. Volgens enkele bronnen moet je inbellen op een Duits nummer om de app te kunnen gebruiken. Of dat klopt weet ik op dit moment nog niet zeker. Het lijkt mij namelijk erg sterk dat er voor zo’n ..onhandige.. optie gekozen is. De app is wel te downloaden in Google Play. Helaas moet je een speler zijn van Flexkom om hem te gebruiken, zo vertelt anvo ons. Dat maakt het een vrij dure app.

Ik had eerlijk gezegd tegen dit tijdstip, het is nu bijna dinsdag 16 juli, verwacht dat er minstens enkele Flexkom licentiehouders hier kwamen om mij te vertellen hoe ongelijk ik had nu de app te downloaden is op Google Play. Helaas is het oorverdovend stil aan het Flexkom front op dit moment.

Flexkom heeft vandaag ook haar eigen site geupdate. Ze hebben met twee sites, namelijk specials.de en tonytravel.de, affiliate overeenkomsten gesloten zodat er wat hotels en vakanties op de site staan. Boeken is op dit moment nog niet mogelijk. Op de pagina over FlexCall (waarmee je gratis zou kunnen bellen) staat een mooie disclaimer onderaan: Für den Verbindungsaufbau zu den FlexCall Servern können providerabhängige Kosten auftreten. Oftewel voor de verbinding naar de FlexCall server kan je provider kosten in rekening brengen. Maar verder bel je gratis.. (?)

Verder is de Flexkom site nog net zo duidelijk als de licentiehouder die mij in eerste instantie benaderde via Facebook. Het is allemaal geweldig en iedereen wordt er rijk van. Maar hoe dat allemaal werkt? Dat vertellen ze liever niet.

Ook na de ruim 200 reacties is er nog niemand (0) die kon onderbouwen dat ik het niet bij het juiste eind heb in deze blog. Ben benieuwd of daar nog verandering in komt.

UPDATE 25-7

Er is afgelopen week weer veel gebeurd. Wat hoogte- en dieptepunten:
Vrijdag 19 juli heb ik een webinar (live online presentatie) van Flexkom gevolgd. Verslag hier.
Jérôme de R. uit R. (RIP 2019) trok het nu al niet meer en wenste mij kanker toe, omdat hij binnenkort met Flexkom gaat beginnen.
Inmiddels staan er meer dan 500 reacties. Maar je raadt het al; geen van de Flexkom licentiehouders kon onderbouwen waarom Flexkom een goed bedrijf zou zijn..
Omdat de site wat traag en vooral erg langwerpig werd na zo veel reacties, zijn de reacties nu verspreid over meerdere pagina’s. De permalinks naar reacties die gemaakt zijn voordat deze update doorgevoerd werd, werken niet meer. Dus even de reacties doorzoeken als je zo’n dode link tegen komt.

Tot slot.

Ik vind dat een ieder zelf mag beslissen wat hij of zij met haar eigen geld doet. Wel vind ik het schrijnend dat veel mensen blind geloven op dat wat een bedrijf, waar deze mensen nota bene zelf veel geld aan betalen, tegen hen zegt. Ik hoop met deze blog de ogen van mensen wat te openen en ik hoop dat, mocht je overwegen om geld te betalen aan Flexkom, dat je dat ook goed overlegt met onafhankelijke mensen. Baseer je mening niet alleen op wat Flexkom je voorspiegelt. Zij verdienen aan jou en niet andersom, zorg dat je dat snapt. Een gewaarschuwd mens telt voor 2.

UPDATE 9-10
Inmiddels zijn er al meer dan 1200 reacties op de blog, waaronder geen een onderbouwde reactie dat Flexkom géén piramidespel is. Wel zijn er wat leuke documenten (document 1, document 2) naar boven gekomen waaruit blijkt dat een piramidespeler van Flexkom honderden tot duizenden euro’s krijgt als hij een nieuw leden aanbrengt. Flexkom noemt dit “Incentives”. Dat verklaart waarom velen zo heftig reageren; het is leuk geld binnen harken als je nieuwe slachtoffers lid maakt van het spelletje.

UPDATE 19-12
Eind oktober zou Flexkom live gaan. De langverwachte en immer uitgestelde Fase 3 zou dan beginnen. Verrassing!! Fase 3 is wederom uitgesteld en zal nu pas ergens in 2014 beginnen. Flexkom blijft ons verbazen. Of ook niet.

Ondertussen zijn de meeste Flexkommers er achter gekomen dat Flexkom inderdaad de boel aan het flessen is. Diverse ex-licentiehouders zijn acties gestart, onder andere de volgende:
AskerRenzeFredGerda (ook per mail)
Kees Holleman

Ondertussen raken de weinig overgebleven gelovigen in paniek. Alleen al een foto van alweer een nieuwe versie van een POS zorgt er voor dat de trieste gevallen spontaan denken dat er alsnog geleverd is door Flexkom.

Inmiddels lijkt het mij zo klaar als een klontje dat Flexkom over en uit is en dat alle licentiehouders hun geld kwijt zijn. Geloof je er nog steeds in? Niemand is perfect. Voor sommigen is het moeilijk te bevatten dat datgene waar ze maanden in geloofden en waarvan ze hoopten dat het hun rijk ging maken, niet blijkt te bestaan. Weet wel dat veel mensen het je kwalijk zullen gaan nemen dat je nog steeds door gaat met het werven van nieuwe slachtoffers, nu het overduidelijk is dat Flexkom gelijk staat aan oplichting.

Update 12-6 ’14;
Er wordt gestart met een Class Action Lawsuit. Als je je geld van Flexkom terug wilt kan je je hier inschrijven:
Rechtsraad.nl

Lees ook de drie vervolgblogs die ik geschreven heb;
Flexkom zo lek als een mandje. Alle persoonsgegevens van deelnemers lagen op straat.
Reactie van Flexkom. De reactie die er uiteindelijk nooit is gekomen. Loze beloftes alom.
Flexkom faalt in Turkije. Ik heb eens gekeken hoe het in Turkije vergaat met Flexkom.

3.240 gedachten over “Het piramidespel van Flexkom?”

 1. Ik denk dat Flexkom, als ze in de gaten hebben dat het vertrouwen daalt , vrij eenvoudig het proces wat kan versnellen. Dan doen ze een snel een paar stappen naar een nieuwe fase, strooien wat bemoedigende ‘nieuwsberichten’ over facebook uit en het vertrouwen stijgt weer. Het is zo bezien inderdaad een echt spel, wat zij best subtiel spelen. Beetje geven, beetje nemen, constant in de gaten houdend of de schaapjes nog wel geloven. Als het geen oplichting was zou je er nog wel waardering voor kunnen hebben. Het lijkt erg op het Englandspiel, dat de Duitsers in WOII met de Engelsen speelden. Ook dat was een subtiel maar wreed spel. De slachtoffers waren trouwens ook Nederlandse agenten…

  1. Ik wil graag nogmaals een ieder verzoeken om vergelijkingen, al dan niet terecht, met WOII achterwege te laten. Onder andere vanwege de wet van Godwin, maar vooral om het niveau van de discussie te waarborgen. (Al komt dat misschien op hetzelfde neer)

   1. In principe heb je gelijk, al geloof ik toch niet dat ik Flexkom hierboven voor nazis uitmaakte. Maar die metafoor met het Englandspiel klopt zo mooi. Maar ik zal een andere verzinnen. Wat dacht je van een visser (flexkom) die een dikke karper (agenten) aan de haak heeft en die langzaam binnentakelt. Als de vis op het droge ligt is het spel uit, want deze visser gooit de vis echt niet terug.

    1. Klopt, maar op het moment dat er gerefereerd wordt aan de WOII is dat vaak wel het startsein om mensen voor alles wat slecht is uit te.maken. Daar trek ik dus een duidelijke grens. 🙂

 2. Gaat er wat gebeuren in NL?

  FB-Facebook: “FlexKom International Holding AG congratulates Netherlands, as they now step into the Phase 3. Chief Learning Officer and Academy Leader, Mr Rudolf Engelsberger recently coached, tutored and licensed the GTMs in Netherlands on their way to passive income. FlexKom: We Benefit People…”

  http://thefutureofbusinessintheuk.com/flexkom-updates/
  Een paar alinea’s uit de laatste nieuwsbrief van Scampie Ian Driscoll van Flexkom UK, waar ze net een soortgelijke Fase 3 als nu in NL zijn ingegaan – dus in een redelijk vergelijkbare situatie verkeren.

  “Peter informed us they have 8 server banks in the Cloud and can now handle 8 BILLION transactions in one day ( WoW ).” -> Hier hoort natuurlijk te staan: Peter joked to us they have….

  “So we have had delivered 70 POS systems with more to follow and they are all being taken by the people that attended Munich. We will have another delivery soon…” -> Dat is nog eens duidelijke info, de volgende zending volgt spoedig. Die hebben we eerder gehoord.

  “If you have a business that is someone that you know and is a warm contact and they understand that this is the Pilot phase you can check they want a system, understanding that this is not the completed system yet….” -> Ja het staat er echt, weer een nieuwe pilot. In Leipzig en Graz zijn toch al honderden retailers aangesloten. En dat met een systeem dat naar eigen zeggen ‘not yet completed’ is?

  “If possible the best model is that the GTM buy a terminal and lend it to the shop for free as a great way to let them see the power of the system.” -> Geniale strategie om je eigen POS-systeem, dat dus nog niet klaar is, maar ergens te plaatsen en er het beste van te hopen. Hoe gaat dat straks, moeten licentiehouders deze zelf inkopen, dus voorfinancieren?

  “The latest one is one that is supposedly hand in hand with another company that sells overpriced grams of gold, and now wants everyone to join that network also. They already have pitched Flexkom GTM’s with threats… “ -> Zijn nogal kinderlijk commentaar op een onverwachte concurrent, BEEP dus. Maar Flexkom is toch zo geniaal + uniek + gepatenteerd dat er geen concurrenten zijn?

  http://www.saguntum.de/cengiz-ehliz-die-ersten-150-flexkom-akzeptanzstellen-sind-eroffnet/
  21. März 2013 – “Wir sind vor drei Wochen mit 150 Pilot-POS in Deutschland, der Schweiz und Österreich in die Testphase eingestiegen”, erklärt Firmengründer Cengiz Ehliz.”

  Die pilotfase in UK + NL van dit moment vond dus ook al 8 maanden geleden plaats in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Of lult deze geboren Abzocker / Gauner – zoals ze hem in Duitsland plegen te noemen – maar weer wat uit zijn nek?

  Het is en blijft verbazingwekkend dat ze (CE & consorten) er nog steeds mee weg komen en jammer dat een aantal naïeve FK-ers nog steeds niet kunnen of willen inzien dat dit luchtkasteel nooit en te nimmer klaar zal zijn, en dus nooit degelijk uitgerold zal worden. Gewoon omdat op elk niveau de noodzakelijke competenties voor zoiets dergelijks volledig ontbreken en de intentie om ‘groots te lanceren’ niet (meer) aanwezig lijkt te zijn, om het maar netjes uit te drukken.

  1. Dat GTM’s worden aangespoord zélf POS-systemen te kopen en ze gratis aan winkeliers te geven zou me niets verbazen. Winkeliers zullen dan minder kritisch zijn, omdat ze niet hoeven te betalen, althans niet voor het POS-systeem. En de nog gelovende GTM’s denken dat ze hoe dan ook binnenlopen en het snel terugverdiend hebben.

   1. Ja, veel piramidespelen lopen daar uiteindelijk op uit. Dat de agenten zelf maar het product aanschaffen en/of gratis weggeven, om zo de mythe van het succes in stand te houden. Dus inderdaad zullen agenten in de verleiding komen om op eigen kosten pos setjes te gaan plaatsen bij winkeliers, om zo het proces op gang te helpen. En reken maar dat Flexkom het niet zal nalaten om de agenten hierbij nog een bescheiden pootje uit te draaien

    1. Inderdaad. Ik heb me een breuk gelachen om de “topondernemers-vanuit-huis” die een garage vol met veel te duur water, pilletjes en zalfjes hadden staan en het aan de straatstenen niet kwijt konden. Misschien niet zo aardig van mij, maar mensen moeten toch echt even wat beter nadenken en onderzoek doen.

     1. Mijn reactie is misschien ook niet zo netjes, maar ik vind het toch eigenlijk wel bijna lachwekkend worden, dat hele Flexkom verhaal.
      Er is geen mededeling waarin niet gesproken wordt over grote successen of een op z’n minst zeer positief verlopen bijeenkomst of bezoek aan het een of ander, foto’s van de duurste auto’s, een paleis als hoofdkantoor en zelfs bij een oud filmpje over een test in een restaurant wordt melding gemaakt van een High Class restaurant! En dan al die domme foto’s met die duimen omhoog, echt lachwekkend!
      Kon je eerst op de pagina van Flexkom Nederland nog een bericht schrijven, nu kun je op de nieuwe pagina alleen nog maar een reactie op hun eigen posts geven. Tja, verwijzingen naar dit blog en andere minder positieve pagina’s, dat kunnen de Flexkomtoppers natuurlijk niet gebruiken

      Mensen kom op nou, gebruik toch je verstand!

     2. @ Bianca, je drukt je keurig uit hoor maar vandaag is uitgelekt dat Flexkom een uit de hand gelopen grap blijkt te zijn. Dezelfde crew is namelijk in het diepste geheim bezig met de opname van een geheel nieuwe (Engelstalige) TV-serie van Pipo de Clown.
      Met Cengiz als Pipo, Asker als Mammaloe, Bayo als Klukkluk, Michael Sanders (Obtainer) als Dikke Deur en Renze & Ian Driscoll als Snuf & Snuitje. Bern Seitz (Network Karriere) is de producer van dit spektakel.

      Met deze geweldige rolverdeling staat nu al vast dat deze geniale serie een groot internationaal succes zal worden en binnen 3 jaar in 50 landen zo’n 500 miljoen kijkers zal trekken. Pipo de Clown zal hiermee wereldwijd tot de top 3 van best bekeken programma’s gaan horen.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Pipo_de_Clown

     3. Geen onvertogen woord Bianca. En je hebt helemaal gelijk. Alleen al de presentatie en het uiterlijk vertoon van Flexkom zal bij de meeste mensen alle alarmbellen laten rinkelen. Walgelijk is inderdaad de enige passende kwalificatie.
      “Mensen kom op nou, gebruik toch je verstand!” schrijf je. Maar daar zit nou net het probleem. De slachtoffers van Flexkom hebben hier gewoon veel te weinig van. Waarschijnlijk worden ze hierop zelfs speciaal geselecteerd! Kijk eens naar de Facebook pagina’s van de Flexkom agenten. Bijna allemaal naïeve, goedgelovige gezichten. Je krijgt niet bepaald de indruk dat ze het buskruit hebben uitgevonden. Dit zijn mensen die niet gewend zijn om google te gebruiken om een bewering na te trekken. Dat vinden ze ws te ingewikkeld. Liever gaan ze af op het woord van iemand die ze vertrouwen. Deze mensen laten zich wel foppen door de gladde pakken, de glimmende limousines en sportwagens, de juichende verhalen, kortom het walgelijke uiterlijk vertoon van Flexkom. En nu worden ze dus gewetenloos genaaid door Flexkom. En dat verdienen ze niet, vind ik. Ik heb echt met ze te doen. Moet je bijv. de tweets van Marcel Gotje eens lezen, daar druipt de frustratie en de teleurstelling in de mensheid vanaf.

 3. Jullie zouden eens mijn -met afstand- favoriete boek moeten lezen, t.w. “Kaas”, van Willem Elsschot. Je zal er geen spijt van hebben.

  Hierin wordt EXACT het soort ‘ondernemer’ beschreven dat eigenlijk gewoon een kantoorklerk is, maar wel eens even in de handel wil gaan. Met alle hilarische, maar ook treurige gevolgen van dien.

  Het merkwaardige van dit boek is dat het 80 jaar oud is, maar woord voor woord net zo goed gisteren geschreven had kunnen zijn. Het boek is haast niet te lezen zonder je bij de hoofdpersoon een naïeve hedendaagse MLM-er voor te stellen…
  Zoek het eens op in de bibliotheek, je zal er geen spijt van hebben. Het is trouwens ook verfilmd, maar het boek heeft uiteraard meer diepgang.

 4. De schaapjes worden eerst nog even wat verder uitgekleed. 50 euro (voor ‘kantoorpartners’) of 90 euro voor een dag training!

  Eerder waren er in de reacties op deze blog mensen die dachten dat het geld dat ze betaalden voor hun “licentie” inclusief “opleiding” was (“onze agenten krijgen opleiding”). Mooi niet dus, u mag nog even wat verder in de buidel tasten voordat u er achter komt wat er werkelijk gaande is!

 5. Die bedragen vallen op zich wel mee. Zelfs zodanig dat ik vermoed dat de geniale opperglibbers van Flexkom hier niet zelf bij betrokken zijn en hier puur de onderknuppels van de regiokantoren voor op laten draaien. Die houden daar dan weinig aan over. Of het zou moeten zijn dat er nog honderden gelovige agenten voor zo’n training te strikken vallen, maar dat geloof ik toch niet meer.

  1. Het zijn inderdaad geen wereldschokkende bedragen maar als je verwacht had dat jouw inleg van 1500 euro inclusief opleiding was en je mag telkens 50 euro hier en 90 euro daar betalen zonder dat daar blijkbaar wat tegenover staat -zie de reacties bij dat evenement, men wordt ongeduldig- dan tikt dat toch wel aan.

   1. Oei ik geloof dat ze een akkefietje hebben op die facebook pagina. De reactie van peter boomsluiter, die zich afvroeg wanneer hij nou eens de winkels mocht bezoeken, lijkt te zijn weggehaald.

    1. Ha ha, hij vroeg zich af of hij na deze betaalde training ook gecertificeerd zou zijn. Dat was inderdaad niet duidelijk.

     Het boekje Kaas waar de Econometrist het over heeft is inderdaad heel treffend en zal helaas voor de gemiddelde naïeve FK-er opgaan. Om de drempel wat lager te leggen is het ook mogelijk om een uittreksel te lezen op http://www.scholieren.com/boekverslag/41315. Ik zou haast zeggen, bekijk na het lezen van het boekje/uittreksel Kaas toch ook even de DVD ‘Pipo en de Noorderzon.’:-)

     Benieuwd hoe het met Flexkom verder gaat in Duitsland. Al ruim 3 maanden geleden in Leipzig ‘gelanceerd’ en naast het gewoonlijke gebral is daar vrijwel niks gebeurd. Leipzig ligt redelijk afgelegen en herbergt met zo’n 500k inwoners maar 0,6% van de Duitse bevolking, dus verwaarloosbaar. Volgens mij zijn andere regio’s inmiddels afgehaakt. Dus na Turkije en Oostenrijk wordt Duitsland gegarandeerd de 3e flop op rij. Vooral als je leest hoe daar over onze clown (CE) wordt geschreven. Daar lusten de honden geen brood van.

     1. De reactie lijkt weer teruggeplaatst te zijn. Zouden ze hier meelezen of is het de reactie van de andere Flexkommer die er voor zorgde dat de reactie weer terug staat? Of gewoon een foutje in Facebook? Hoe dan ook, ik ben benieuwd of Pieter eindelijk zijn papiertje krijgt zodat hij met een goed gevoel afgewezen kan worden door de winkeliers.

     2. Hihi, leuk gezegd, met een goed gevoel worden afgewezen. Ik zal Kaas ook eens gaan lezen, ik heb het als epub.
      Die hele manier van communiceren met al die vage facebook pagina’s is toch ook al heel vreemd voor een serieus bedrijf. Maar dit vinden de agenten kennelijk allemaal heel normaal.

 6. SAPPERDEFLAP! Laat nu iemand in Duitsland de moeite hebben genomen om de tellerstanden van de FlexCards & FlexApps op internet terug te zoeken…..

  29.05.2013: noch keine Angaben zu Karten und Apps
  17.07.2013: 4.000.000 Karten / keine Apps
  18.07.2013: 4.000.000 Karten / 1.978 Apps
  20.07.2013: 4.000.000 Karten / 2.457 Apps
  05.08.2013: 4.178.752 Karten / 7.981 Apps
  06.08.2013: 4.197.078 Karten / 8.185 Apps
  30.09.2013: 4.508.718 Karten / 11.869 Apps
  04.10.2013: 4.508.718 Karten / 12.311 Apps
  16.10.2013: 4.508.718 Karten / 13.735 Apps
  22.10.2013: 4.508.718 Karten / 14.368 Apps
  23.10.2013: 4.508.718 Karten / 14.405 Apps
  07.11.2013: 4.508.718 Karten / 16.234 Apps (21.10 Uhr)

  Men is daar nogal verbaasd over de 4.000.000 beginstand van de FlexCards, wat hier al bekend was. Volgens Flexkom zijn dat kaarten zijn die al in succesland in Turkije waren verspreid..:-)

  Verder opvallend dat de FlexCard teller al zo’n 6 weken stilstaat op 4.508.718. Daarbij opgeteld de waardeloze 16k FlexApp downloads (nog niet de helft v/d eigen licentiehouders….) + het lege kantoren in München en je weet dat de piramide over een paar maandjes zal instorten.

  Hier kan je volgen in welke fasen de diverse landen zich bevinden. Vanzelfsprekend is ook dit weer hilarisch; 127 (!) landen in Prelaunch, 32 landen in Fase 1 en 1 land in Fase 3 (Turkije).
  http://www.flexkom.com/tf/coordinator/selectcountry/sid/621598?lang=en

  Ik denk dat de meest fanatieke FK-ers blogs als deze niet meer lezen en in hun eigen droomwereldje blijven hangen. Anders valt niet te verklaren dat je nog steeds in deze ongeorganiseerde bende blijft geloven. Het kan niet anders dan dat Flexkom achteraf een uit de hand gelopen grap (scam) blijkt te zijn.

   1. Hahaha, wat een grappenmakers. Jammer dat Google en Apple vrij exact aangeven hoe vaak de app gedownload is, namelijk tussen de 5000 en 10.000 keer. Nu zou je wel kunnen stellen dat ze de boel aan het flessen zijn met de tellers.

 7. Ja, die stilstaande teller is grappig. maar ik ben niet zo naief om te geloven dat er een echt en eerlijk werkend tel mechanisme achter zit. Ik denk dat FK gewoon te lui geweest is om die teller regelmatig op te hogen met de hand. Dat krijg je ook als ze nooit op kantoor zijn 😉
  Verder vind ik “uit de hand gelopen grap” niet echt een goede typering van Flexkom. Dat suggereert dat ze met goede intenties begonnen zijn, en daar geloof ik helemaal niks van.

  1. Soms is het beter om maar niet al te negatief te schrijven (wel lastig) omdat het dan juist tegendraads kan uitwerken op FK-ers die nog wel meelezen. Uiteraard is Flexkom een scam in hoofdletters geschreven en helemaal geen uit de hand gelopen grap. Vraag eens aan een bedrijfskundige om een plan van aanpak te schrijven; hoe krijg ik in 3 jaar 500 miljoen klanten in 50 landen aan een loyaliteitsysteem dat bestaat uit een goedkoop Chinees POS-je, een haperende APP en een verkoopapparaat dat bestaat uit tienduizenden non-verkopers die stuurloos buiten rondlopen en overal op internet verschillende boodschappen verkondigen. En dat alles in een chaotische MLM-omgeving die wordt aangestuurd door een idioot die al tussen de 5 en 10 van dergelijke ‘geniale plannen’ in puin heeft laten lopen. Nou laat ik me toch weer een beetje gaan.

   1. Geniale idioot, Marco, of geniale glibber liever. Nee maar serieus, die Cengiz is al minstens tien jaar bezig in allerlei oplichtingscontructies. Die is daar ondertussen heel erg goed in geworden. En al klopt lang niet alles, Flexkom zit voor een scam toch best goed in elkaar.

 8. Honderden jaren geleden dacht men ook niet in een metalen bak te kunnen vliegen. Dat lijkt me toch veel ingewikkelder dan het systeem van FK. Toch hebben de right brothers een vliegtuig gebouwd waar we in deze tijd lekker over de oceaan naar andere landen kunnen vliegen 😉

  Denk je dat deze brothers niet voor gek werden verklaard.

  Kortom: Alles wat nieuw is en uniek is wordt als belachelijk uitgemaakt. Ik ben zelf geen FK consultant, maar succes is iets wat niet voor iedereen is weggelegd. Tja dan krijg je toch dit soort reacties.

  Dus mensen of het nou een scam is of niet. Houdt je bezig met je eigen succes en maak je niet druk om anderen die jou mening niet willen horen.

  Alle negatieve reacties die hier uit voortvloeien zal denk ik niet aan FK liggen maar aan jezelf 😉

  1. Dus mensen of het nou een scam is of niet. Houdt je bezig met je eigen succes en maak je niet druk om anderen die jou mening niet willen horen.

   Hoi Emily,

   Vind je het niet een beetje cru om te zeggen dat of het nou oplichting of niet is, dat mensen zich er maar niet mee moeten bemoeien? Alsof je een raam van een woning forceert en dan even aan de voorbijgangers vraagt of ze de andere kant op willen kijken. En denk je niet dat het juist de taak van Flexkom is om goede voorlichting te geven en webcare toe te passen, mocht er kritiek zijn? We leven nu in 2013 😉

   Oh, en je bent zelf wel een FK consultant en je zit zelfs bij de 100K club. Raar dat je hier moet liegen over jezelf om je verhaaltje neer te zetten..

   Om dan toch nog even te reageren op je verhaaltje over de gebroeders Wright. Ten eerste vermoed ik dat je niet echt nagedacht hebt toen je bedacht om daar naar te refereren. Ik weet vrij zeker dat je slechts iemand anders binnen Flexkom napraat. Maar goed. De gebroeders Wright vroegen niet aan iedereen geld in ruil voor de belofte van gouden bergen. Dat doet Flexkom wel. Ik hoop dat je dat verschil kan zien. Dat is de reden dat Flexkom gerust kritisch bekeken mag worden.

   Veel succes nog met de laatste loodjes van Flexkom.

   Groeten,
   Wouter

   1. Ik vond de reactie van Emily alias Mary K. ook al erg vreemd voor iemand die objectief naar de handel en wandel van Flexkom zou kijken. Dan reageer je niet met de woorden “maak je niet druk om anderen die jou(w is ze even vergeten) mening niet willen horen”, dan wil je júist alles lezen en horen om je eigen mening te vormen.

    Tuttut Emily, reactie in de stijl zoals we dat van de Flutkommers gewend zijn!

  2. Tja Emily, jouw reactie is exemplarisch voor het niveau van de gemiddelde Flexkomkommer. In elke regel staat minstens 1 onjuistheid of gewoon een leugen. Misschien moet je eerst eens wat over de begintijd van de luchtvaart lezen voordat je daarmee vergelijkingen maakt. Zo is de luchtvaart nog maar net honderd jaar oud en geen honderden, ze begonnen in zeker niet in stalen kisten en de broers heten Wright en niet Right. Maar dit krijg je als je klakkeloos anderen napraat en niet voor jezelf denkt of spreekt.
   Maar je ontkent dus niet dat Flexkom oplichting is. je wilt gewoon liever dat wij jullie met rust laten zodat jullie ongestoord nog meer simpele zielen tot slachtoffer kunnen maken. Je hebt pech gehad. Wij zullen mensen blijven waarschuwen.

 9. Ik als zelfbenoemd flexkominoloog lees het toch anders. Meer als de gebruikelijke blabla dat fase 3 nu dichtbij is. Gewoon de schaapjes warm houden. Het is vaag en boterzacht allemaal. Maar ook harde data (26 okt) lappen ze net zo makkelijk aan hun laars. Volkomen onbetrouwbaar bedrijf, zelfs als je nog wel van hun goede trouw uit zou gaan.

 10. Wat een giller. Op de facebook pagina help het mkb zeikt flexkom nu andere shoppingskaarten af met het argument dat de winkelier daar eerst in moet investeren, en dat slimme ondernemers daar niet van houden. Maar ze waren even vergeten dat hun eigen ‘ondernemers’ natuurlijk wel eerst zwaar moesten investeren voor hun licentie, en alle verdere flauwekul die FK ongetwijfeld nog gaat bedenken. Helaas zijn die agenten zo naief en onkritisch dat ze dit ws niet eens opvalt.

  1. Als ze al moeten overgaan op het zwart maken van de concurrentie nog voordat ze zelf goed en wel begonnen zijn dan geeft dat al aan dat ze het op eigen kracht niet gaan redden. Geen verrassing voor diegene die Flexkom al langer volgt natuurlijk. Diegene die nog niet eerder van Flexkom gehoord heeft zal voldoende afgeschikt worden als hij gelijk ziet dat Flexkom de concurrentie zwart probeert te maken met argumenten die overduidelijk helemaal nergens op slaan. Goed initiatief van de auteur van de pagina “Help het MKB nu”. Ik geef die post een 8.

   1. maar als ik dan dit lees App update Android. Turkse taal toegevoegd. Turkije prepair for POS 4 and Mobile Commerce! dan vraag ik me echt af onder welke steen ze allemaal liggen. dat moet een verdacht grote grindtegel zijn…

    Bericht door Help het MKB.

  2. Uit hetzelfde stukje tekst: “Steeds meer shopping Apps komen… Maar zullen ook weer gaan”. Hier hebben ze absoluut een punt, maar……. Flexkom zal deze trend doorbreken door al te gaan zonder dat ze gekomen zijn. 

   Er zijn Shopping Apps zie wel succesvol zijn en verder gaan groeien. Zoals in thuismarkt Duitsland, die uiteraard de cashcow van Flexkom zou moeten worden. Daar heeft Flexkom een reuze probleem met een ander loyaliteitssysteem PAYBACK, dat al in 2000 is opgericht. PAYBACK is geen MLM-gedrocht / piramide maar een dochteronderneming van AMEX. In 2014 sluit zich daar ook een supermarkt keten aan met 3000 vestigingen waardoor ze in Duitsland meer dan 40.000 verkooppunten hebben + een aantal grote E- shops. Uiteraard hebben ze ook een Mobile App.

   Kijk je naar het management dan zijn dat mensen met een passend CV voor dergelijke posities en de functies & namen van vorige bedrijven worden zoals het hoort erbij vermeld. Zet daar Pipo de Clown & consorten & het geniale gepatenteerde unieke MKB-concept tegenover…..

   http://www.payback.de
   http://www.payback.net/de/ueber-payback/management/
   http://www.payback.net/de/ueber-payback/daten-fakten/

 11. Ik voorspel dat Renze, Asker en de rest eind November op mysterieuze wijze ontslag nemen en even helemaal onvindbaar zijn; net als bij Lioness… Flexkommers geloven er nog steeds in, maar de boefjes maken zich inmiddels op voor X1 wat de opvolger wordt van Flexkom. De enige Loyalty in deze loyalty club zijn gedupeerde resellers die niet al te snugger zijn. Er is simpelweg géén winkelier te vinden die zomaar marge aan een derde weg gaat geven…

  1. Goed gekozen naam, X1. Lekker generiek en anoniem. Dat zal een stuk moeilijker zijn te googelen dan Flexkom voor de schaapjes, en ze zijn er toch al niet zo goed in om info te zoeken en op waarde te schatten. Dat zal een van de dingen zijn die Cengiz geleerd heeft van zijn huidige scam flexkom.

  1. nee, maar ” the Global Direct Selling Forum-2013 ” bestaat ook alleen in de fantasie van Asker. Er was niks georganiseerd in het ganze emiraat. En er was dus ook niks te beleven. Nou ja, alleen “business-as-usual”

   1. Aan de foto’s te zien op facebook was er wel degelijk wat georganiseerd in Dubai. Echter heeft Obtainer een prijs verzonnen voor al haar sponsors, dus je hoeft er geen waarde aan te hechten 🙂

    1. lol, ja, ze waren wel in Dubai MAAR dat forum was er niet. Tenminste, dat zegt mijn familielid die daar nog steeds woont. Overigens is Dubai groter dan je denkt en is het goed mogelijk dat mijn familie niet van alles op de hoogte is wat/dat daar gebeurt.
     Ik persoonlijk denk dat ze daar lekker een weekend weg waren en er maar gelijk een draai aan hebben gegeven. Staat leuk voor de sukkels licentiehouders.
     Begin ik me ook af te vragen waarom ze niet beginnen daar in het MiddenOosten. Toch niet vanwege de wrede straffen die ze daar uitdelen aan oplichters en consorten?

  1. Op de site van Tros Radar, waar ook al wat info tegen Flexkom staat, kun je een lotgenoten oproep plaatsen. Dat is de eerste stap om je als gedupeerden te organiseren.

  2. Wat ik zou doen, mocht ik gedupeerd zijn door Flexkom, is direct bij mijn “sponsor” (dat is diegene die jouw ingeschreven heeft en daar dus commissie over gevangen heeft) mijn geld terug vragen. Stel hem of haar aansprakelijk. Geeft diegene niet mijn geld terug, dan zou ik het via een advocaat spelen en eventueel gezamenlijk met andere slachtoffers van deze zelfde sponsor een civiele rechtszaak aanspannen.

   Als je het direct bij jouw eigen sponsor verhaalt dan houd je de lijntjes kort en wordt het geen ‘van kastje naar de muur’ verhaal. De sponsor zelf zou op zijn beurt weer de persoon boven hem aan kunnen klagen om zijn geld en al het geld van de mensen onder hem terug te eisen, enzovoorts.

   1. Flexkom is verantwoordelijk voor een heleboel ellende in families. Ik heb berichten gezien van “teamleaders” die familieleden hebben overgehaald om licentiehouder te worden, en die hun team nu nog steeds zoet houden met de optimistische posts die de kantoorhouders plaatsen, simpelweg omdat ze niets anders te melden hebben. En dan lees ik reacties als “Flexkom maakt het wel heel spannend allemaal, sta te popelen om eindelijk te beginnen”… wat een treurnis voor de simpele en goedgelovige ziel gaat dat worden!

 12. De rol van de Flexkom kantoorhouders, zoals Paul van M, Arnout D en Marcel H, hoe moeten we die nou precies zien? Zijn zij op de een of andere manier in dienst van Flexkom? Hebben ze een hoge plaats in de piramide gekregen of zijn het alleen maar extra fanatieke zieltjesjagers?

  1. De rol van deze mensen is niet wezenlijk anders dan van elke andere licentiehouder, voor zo ver ik heb kunnen ontdekken. Deze mensen zijn slechts iets fanatieker dan de rest waardoor ze van Flexkom een speldje gekregen hebben waaruit blijkt dat ze enorm veel slachtoffers gemaakt hebben en ze hebben ergens een stukje flexkantoor gehuurd.

   Ik ben er echter vrij zeker van dat al deze kantoorhouders mijn blog gelezen hebben en dus prima op de hoogte zijn van de zaken omtrent Flexkom. Van sommige van die kantoorhouders hebben zelfs mensen uit hun persoonlijke omgeving mij benaderd omdat die mensen zich zorgen maken om hen. Voor een buitenstaander is het zo klaar als een klontje dat Flexkom absoluut niet in de haak is. Hun familie en vrienden zien Marcel, Paul, Arnout en alle andere Flexkommers dus de bietenbrug op gaan. Zeggen ze daar echter iets over tegen deze kerels, dan worden die kerels boos en gefrustreerd. Heel lastig om tot ze door te dringen. Dat ze hun oogkleppen ophouden en liever onwetend en eigenwijs zijn, betekent niet dat ze minder strafbaar zijn in mijn ogen. Ze zijn willens en wetens bezig met het vragen van enorm veel geld voor een systeem dat helemaal niet bestaat, op een bij wet verboden manier, namelijk een piramidespel.

 13. Zij horen in NL tot de 1/2% die de kar trekken en wat meer bagage dan de rest van de FK-ers lijken te hebben. Toch moeten juist deze personen inmiddels overal alarmbellen horen rinkelen, dat kan gewoon niet anders. Juist zij moeten beseffen dat elke vorm van structuur bij Flexkom ontbreekt. Je komt er uiteindelijk niet mee weg om altijd maar weer goed nieuws te brengen wat achteraf telkens een wassen neus blijkt te zijn.
  Ik kan me levendig voorstellen dat familie en vrienden er stapelgek van worden en zich al lang afvragen wat dat ‘Flexkom gedoe’, wat hun leven lijkt te bepalen, nu precies inhoudt en of het ooit iets zal opbrengen. Er zal toch een keer brood op de plank moeten komen. Uiteindelijk zal schaamte de grootste rol spelen; toegeven dat je er in bent gestonken terwijl je maandenlang met je hoofd in de wolken hebt gelopen en iedereen voor stapelgek verklaarde die niet in deze unieke opportuniteit wilde stappen. Pijnlijk dus.

  http://flexkomfraud.wordpress.com/category/european-resignation/

  1. Ik heb even kort onderzoek gedaan naar wat van deze kantoorhouders; velen zijn al door een pijnlijke periode gegaan of zitten daar momenteel midden in. Iemand is eind vorig jaar failliet gegaan met ruim 100.000 euro schulden, iemand die geeft advies over “financieel onafhankelijk” worden ..vanuit een sociale huurflat, iemand profileert zich als “topondernemer” maar heeft weinig meer bereikt dan het aanschaffen van een licentie voor een of ander coachgenootschap, enzovoorts.

   1. Dus die kantoorhouders zijn niets anders dan fanatieke flexkom ronselaars, die al veel slachtoffers hebben gemaakt. En er dus ook veel aan hebben verdiend. Helaas Flexkom nog veel meer. Ik begin me een beeld te vormen van de familiedrama’s die zich in hun omgeving moeten afspelen. Je hoeft de verbitterde tweets van sommigen maar te lezen om hier een vermoeden van te krijgen. Maar ik ben het volledig met Marco eens dat juist zij verantwoordelijk zijn, omdat zij wel geacht kunnen worden door de valse schijn van flexkom heen te prikken.
    Er speelt hier ook een psychologisch verschijnsel: waarschijnlijk zijn ze in hun eigen leugens gaan geloven door de eindeloze herhaling ervan. Dat maakt ze des te gevaarlijker.
    Deze mensen zijn voor ons niet meer te bereiken. Dat zullen familie en vrienden moeten proberen…

   2. Wouter, zou het misschien een idee zijn om een nieuwe blog te schrijven met wat achtergronden van gezichtsbepalende Flexkommers in Nederland? Zoals Paul van M, Arnout D en Marcel H? Op die manier kunnen aspirant-Flexkommers te weten komen met wie ze te maken hebben.

     1. Dat is een uitstekend idee. Een beetje naming and shaming kan geen kwaad. Alleen al het feit dat hun namen hier genoemd worden zullen ze niet leuk vinden. Die vage flut facebookpaginaatjes die kunnen ze makkelijk opruimen als flexkom geklapt is, maar deze blog niet. Die wordt permanent, heeft Wouter al gezegd.

    1. Ik ben niet zo van het spelen op de persoon. Daarmee verlaag ik mij tot het niveau van de Flexkommers die mij nog altijd belachelijk maken op hun bijeenkomsten. Bovendien geeft dat ook mij en mijn blog een slechte naam. Als ik mensen belachelijk maak, zelfs al is dat alleen maar door hun verleden en heden ten toon te stellen, dan hebben de Flexkommers een makkelijker verhaal tegen potentiele slachtoffers. Als op mijn blog alle prominente Flexkommers (niet te verwarren met de directie) gefileerd worden dan zouden ze mij simpelweg afdoen als een hater.
     Nu zeggen ze dat ook al wel, maar dat argument houdt geen stand omdat ik met name koude feiten en logische redenatie breng.

     1. Je hebt helemaal gelijk. Op een punt na dan vind ik. We hoeven ze niet uit te schelden of belachelijk te maken. Maar hun anonimiteit moet ze ontnomen worden, zodat ze dalijk niet als een dief in de nacht kunnen verdwijnen om vrolijk hun volgende oplichting starten. Dus hun namen moeten hier wel degelijk genoemd worden wat mij betreft.

     2. Ja. Die pagina had ik ook al gevonden. Ik heb er maar even een kopietje van getrokken, zodat die niet zomaar kan verdwijnen. Belachelijk dat FK dit soort data niet beschermd. Ze zijn inderdaad volkomen incompetent.

     3. Die pagina lijkt redelijk bewust openbaar gemaakt dus dat is niet zo spannend. Spannender is wanneer je jezelf wilt registreren op die website en je je zelfgekozen wachtwoord per email toegezonden krijgt. Dát is wel volledig incompetent.

  1. Of nog erger, familie weg. Heb ik ook al voorbij zien komen. Een meneer die het contact met zijn broers verbroken heeft omdat zijn broers niet geloofden in Flexkom. Triest.

 14. Is het niet mogelijk om ook een pagina te maken voor de mensen die gedupeerd zijn door Flexkom. Hierdoor wordt het ook een stuk duidelijker hoeveel gedupeerde er momenteel zijn en tevens om al hun bevindingen erop te zetten om andere mensen te beschermen hiervoor.

 15. Is het niet mogelijk om ook een pagina te maken voor de mensen die gedupeerd zijn door Flexkom. Hierdoor wordt het ook een stuk duidelijker hoeveel gedupeerde er momenteel zijn en tevens om al hun bevindingen erop te zetten om andere mensen te beschermen hiervoor.

  Het is toch al met al te gek voor worden…..

  1. Gedupeerden kunnen ook hier reageren als ze dat willen, al aardig wat gedupeerden hebben dat ook gedaan. Een pagina inrichten speciaal en alleen voor gedupeerden zou kunnen suggereren dat er een gezamenlijke actie en/of verantwoordelijkheid achter zit van diegene die de site opent en beheert. Zodoende zal ik niet zo’n pagina openen want ik ga geen gezamenlijke actie organiseren en/of coördineren. Ik schrijf slechts mijn bevindingen op die een ieder naar eigen inzicht mag toepassen.

   Een ieder die zich geroepen voelt om wel gedupeerden te verenigen die kan zelf eenvoudig een website lanceren via bijvoorbeeld WordPress.com. Waar nodig zou ik wellicht wel wat feiten en bewijslast tegen Flexkom willen overleggen aan zo’n stichting/vereniging/groep.

  1. Klopt, kwam eerder ook al even voorbij.

   Het mag duidelijk zijn dat Flexkom & the Obtainer gewoon dikke vriendjes zijn. De directie van Flexkom en de eigenaar van Obtainer verschijnen overal samen op het toneel en er staan Flexkom banners over de hele site van Obtainer.

   De prijs die Flexkom gekregen heeft van Obtainer is hetzelfde als wanneer ik een medaille maak en aan mijn moeder geef voor beste moeder van de wereld. Mijn moeder en ik zullen het er roerend over eens zijn dat zij de beste moeder van de wereld is. Maar daar houdt het wel mee op..

   Laten we eens iets verder naar the Obtainer kijken.

   Obtainer schrijft over MonaVie. MonaVie is niets meer dan pure oplichting.
   Obtainer schrijft over LiveVantage Protandim. Ook dat is pure oplichting.
   Obtainer schrijft over ViSalus. Visalus is pure oplichting.
   Obtainer schrijft over Flexkom. Vul maar in.

   1. Goede post Wouter. Die Obtainer heeft dus een leuke niche in de markt gevonden: Propaganda maken voor mlm oplichtings constructies. Zou er een soort overleg club zijn van mlm scammers? Dat ze elkaar regelmatig ontmoeten en dit soort dingen afstemmen, ten bate van de hele oplichtingsbranche?

  2. Ik zeg WOW!

   Pipo en Mammalou die alweer een prijs winnen, en nog wel uit handen van Dikke Deur! Een welgemeende felicitatie aan de hele Flexkom familie want de concurrentie scheen enorm te zijn geweest.

   En het is dubbel feest want Pipo komt eind november naar ons landje om deze award aan iedereen te laten zien. Hij komt dan ook een sprookje vertellen over wat de Nederlandse Flexkom familie in 2016 met de POS 16-V2c allemaal te wachten staat. Want dan gaat het pas echt gebeuren! Tot die tijd nog even geduld.

  1. Of er verschijnt binnenkort een flitsende site, of ze zijn er achter gekomen dat zo’n halleluja blog meer schade aan Flexkom doet dan dat het helpt om nuchtere mensen te overtuigen.

   1. Maar uhh…. dat zijn wel allemaal mensen die straks minimaal 100.000 Euro gaan verdienen hoor, die moet je wel serieus nemen. En vooral die profeet uit Alkmaar, want die miste ik in het lijstje van Carpe Diem.

    De slogan ‘We Benefit people’kan bij deze worden vervangen door ‘Flexkom: Still Under Construction’.

    1. M L bedoel je? Ja, die mag zeker niet ontbreken. En Frans van Soest ook niet. Eigenlijk zitten al die kantoorhouders in het verdachtenbankje. Ze hebben nl buitenproportioneel veel slachtoffers gemaakt.

  1. Op Facebook lijkt de sfeer ook wel wat omgeslagen te zijn. Al moet ik zeggen dat ik ze op Facebook niet helemaal scherp meer heb sinds ze besloten hebben om alle pagina’s waar ‘Flexkom’ in de titel zat te verwijderen en te vervangen door makkelijk van Flexkom los te koppelen pagina’s als “help het mkb nu” en “oplossing mkb”,

   In plaats van berichten in de trant van ‘we worden allemaal rijk en gaan duizenden euro’s per maand verdienen’ en ‘Flexkom is een gepatenteerd, uniek, werkend en bewezen systeem’ is het nu ‘er moet nog genoeg gebeuren.’ (ik moest stiekem wel lachen om de “positief kritische vragen”)

   Over Facebook gesproken.

   De pagina “Help het MKB Overijssel” is verdwenen. Iemand een flauw idee wie die pagina beheerde?

   Zoals ik al zei, ik ben het overzicht van Nederlandse Facebook pagina’s van Flexkommers een beetje kwijt. Zouden jullie kunnen helpen en de Facebook pagina’s (niet te verwarren met persoonlijke profielen) hieronder kunnen linken in de comments?

     1. Dat is een persoonlijk account (profiel), geen pagina. Je moet vriendjes worden met diegene voordat je kan reageren op zijn/haar berichten. Al denk ik dat diegene die dat account beheert het verschil tussen een Facebook pagina en Facebook profiel nog niet weet, gezien het feit dat het account verder vrij anoniem lijkt te zijn.

      Ik zoek pagina’s. Alle informatie op pagina’s is openbaar en daar kan iedereen op reageren.

    1. Jaaaa geweldig, De Cach Back App, die had ik nog niet gezien. Ik krijg er gewoon plaatsvervangende schaamte van. Tis ook geen tikfout, want hij handhaaft hem door de hele site heen. Het ‘geniale concept’ (als dat er zou zijn dan) kunnen deze mensen nooit snappen, laat staan uitleggen, want ze kunnen het niet eens foutloos schrijven!

 16. Wederom een propagandablaadje van flxkom dat kritisch is:
  http://www.metosa.de/weitere-chancen-fuer-flexkom/

  Metosa stelt er te weinig flexkobi’s zijn en dat dit dringend verbeterd moet worden.
  Ik krijg sterk het gevoel dat flexkom dicht tegen zijn einde aan zit. Misschien dat we die kritische noten van de huisorganen in dat licht moet zien. Als voorzichtige voortekenen van een aangekondigde dood.

  1. Beetje rare site. Lees ook dit bericht:
   http://www.metosa.de/haelt-erfolgreiche-protagonist-klaas-wintorp-zuegel-von-flexkom-in-hand/
   Daar wordt afgevraagd of Klaas Wintorp de teugels van Flexkom nog wel in handen heeft, of de ontmoeting van Klaas en Cengiz Ehliz nou wel zo toevallig is en er wordt opgemerkt dat het volledige management van Flexkom uit het niets verschenen lijkt te zijn en dat alles nog lang niet op rolletjes loopt.

   Bedenk dat dat Metosa.de van Klaas Wintorp zelf is, zoals iemand in de comments ook al opmerkt. Daar klopt iets niet.

  2. Er zijn in Duitslandeen aantal kleine, Ehliz goedgezinde nieuwsdienstjes die klakkeloos elkaars berichten kopieren. Een aantal vallen onder dezelfde hoed(en). Daarbij hebben ze 1 overeenkomst; ze stellen nooit een kritische vraag. Het zelfde bericht was ook al een paar weken eerder in Nawito verschenen. Die Klaas Wintorp is inderdaad uitgever van een aantal van deze rommelblaadjes, maar voor de rest niets over deze mysterieuze investeerder vinden. Alleen dat al is vreemd.

   http://www.nawito.de/2013/10/23/hat-der-investor-klaas-wintorp-bei-flexkom-die-finger-im-spiel/

   Ook onder aan dit artikeltje zijn weer de nodige cynische reacties te lezen, zoals overal in Duitsland. Dat krijg je als je daar zo’n reputatie hebt opgebouwd.

   Bij de concurrent loopt de klok inmiddels af naar 30 november 12.00 uur. http://beepstores.com/

 17. Goh, ondertussen is de FB site help.het.mkb ook al offline. Het gaat snel nu. Zijn we getuigen het hoofdstuk “De vlucht van de kantoorhouders” in het drama Flexkom?

  1. Er is in elk geval iets raars gaande. Dat je een site (M-NDFsystem.com) offline haalt omdat je hem aan het verbouwen bent dat kan ik nog enigszins begrijpen, hoewel dat anno 2013 eigenlijk niet meer nodig is. Maar een facebook pagina offline halen, waarom zou je dat doen? Ik denk inderdaad dat men de boel aan het sluiten is.

   Voor de duidelijkheid, het gaat om:
   https://www.facebook.com/help.het.mkb.nu
   Dit was de Facebook pagina van Marcel H, als ik mij niet vergis?

   1. Ik denk eerder dat het verwijderen van de pages een gevolg is van een email die werd verzonden aan de leden. Geen enkele facebook page of website-blog zou nog worden getolereerd.
    Het zou misschien ook langzaam het einde kunnen betekenen van FlexKom. Bedankt voor uw bijdrage !!

    1. Ik denk dat het einde van flexkom Nederland zich aan het voltrekken is. En dan is het einde in andere landen ook niet ver weg meer.
     Nu begint het zwartepieten. Wie krijgt de schuld? Ik voorspel al vast dat wij hier op dit blog de schuld gaan krijgen. Zonder ons was FK op weg geweest naar een glanzende toekomst als het grootste bedrijf ter wereld. De aller simpelsten zullen dat ws ook nog geloven. Die zijn al weer rijp als kanonnenvoer voor de volgende scam.

     1. Het lijkt mij heel sterk dat, als er al een externe factor aangewezen zou worden als schuldige van het falen van Flexkom, dat ik, mijn blog en/of de reacties daarop dat zouden kunnen zijn. Het is zo klaar als een klontje dat Flexkom nooit had kunnen en nooit zal gaan werken.

     2. Nou Wouter, je doet jezelf te kort. Dit blog heeft wel degelijk bijgedragen aan het eind van Flexkom (als dat echt al zover is) Het is niet de veroorzaker daarvan natuurlijk. Maar zonder dit blog was flexkom een stuk langer mee gegaan en had het dus veel meer slachtoffers kunnen maken voordat het uiteindelijk toch geklapt zou zijn.

     3. Je zou het als katalysator kunnen zien, ja. Ik zal er zeker voor gezorgd hebben dat mensen hun ogen eerder geopend hebben en ik hoop zeker dat ik een hoop mensen heb laten afzien van het geven van geld aan Flexkom. Maar in elk land waar Flexkom actief is zijn al diverse blogs gekomen die nuchter en kritisch over Flexkom geschreven hebben. Was ik het niet geweest, dan was het wel iemand anders geweest die onderzoek naar Flexkom zou hebben gedaan.

   1. Dat is wel correct, want je kan alleen met hele Flexmoneyszzz betalen. Niet met halve of kwartjes.

    Wat ik wel vreemd vind is dat er 47,50 EURO wordt afgerekend en de klant 2,38 DOLLAR op zijn balans krijgt. In eerdere reacties zeiden Flexkommers dat de valuta’s worden omgerekend, maar dit is kennelijk nog niet het geval in deze ‘testfase’.

    1. Toch heeft Marco hier een punt. Want op de kaart staat al 55 cent voordat de transactie begint. Namelijk 5 cent en 30 cent van the Copyhouse, en 20 cent van een eerdere aankoop bij Il Corso van 3,99. Samen met de 2.378 (hoewel de terminal zegt dat de berekende flexmony 2,35 is) maakt een totaal van 2,928. Toch merkwaardig om dat als een tegoed van 2,00 af te beelden.

     Een restaurant verder, bij Valentino’s, wordt ruim 23,03 bijgeschreven, en dan laat William alle bedragen zien die er na een dagje shoppen zijn bijgekomen. Er staat dan echter nog steeds ‘current amount is 2,00 flexmoneys’ luid en duidelijk boven geschreven.

     Het tegoed wordt dus helemaal niet bijgewerkt in deze testopstelling. Deze app heeft natuurlijk ook helemaal geen verbinding met enige Flexkom database waarin alle tegoeden worden bijgehouden. Als zo’n database überhaupt al bestaat.

     Deze app is gewoon iets quick and dirty in elkaar geflanst om de schaapjes te overtuigen, en het doet niets anders dan lokaal een tabelletje bij houden van items die via een QR code kan worden ingelezen. Die cijfers staan nergens anders geregistreerd dan alleen in de telefoon van de eigenaar zelf. Het hoeft ook nooit echt te gaan werken, omdat Flexkom toch nooit werkelijk operationeel zal gaan.

 18. ik denk dat ze bedoelen “…is going soon”

  Zolang het maar geen http://www.powerforcesecurity.nl wordt vind ik het allang best. Maar ik hou me hart vast.

  Ook verwacht ik nog steeds een lachende RenzeD TheProphet die ons iets op de mouw gaat spelden. Beetje in de trant van de Iraakse MinisterVanBuZa…”all under control, and we are winning”

  Dit hele blog laat me elke dag lachen, hoe slecht me dag ook is. Thnx Wouter!

  1. Ik heb even gekeken, maar wat is dat voor gezellige laaggeletterden club zeg, die powerrangers? Het kostte me minstens 2 minuten om zeker te weten dat het geen parodie was, maar toch echt een serieuze poging tot …. ja tot wat eigenlijk?

    1. Inderdaad, hilarisch gewoon. “Hangende Lamelle, dit alleen wegens preferentie inbraak” Er staat nog een berg tekst op die site zeg. Ik denk dat ik voortaan elke ochtend één zo’n itempje open, om de kaakspieren wat in beweging te krijgen 😉
     De eigenaren van deze site zijn flexkommers zeker?

 19. Jazeker, weer een *** BREAKING NEWS ***
  http://boffice.flexkom.com/_files/breaking_news_en.pdf

  Pipo Tsjengizzzzz Ehlizzzzz maakt er weer een waar spektakel van. Doet ie dat voor de winkeliers? Doet ie dat voor zijn volgelingen? Nee dat doet deze geboren rasnarcist voor zichzelf en voor niemand anders. Of is het een pathologisch leugenaar? Of een combitatie van vele psychische aandoeningen? Wie het weet mag het zeggen, maar ik heb mijn twijfels of er een nog grotere fantast op deze aardbol rondloopt.

  http://denarcist.nl/narcisme-kenmerken
  http://nl.wikipedia.org/wiki/pathologisch_liegen

 20. Die Cengiz is zeker een kandidaat voor het Peter Baan centrum. Ik zou hem zelf ook wel eens willen ontmoeten. Lijkt me fascinerend. Maar ik vind dit zoveelste prijsje eerlijk gezegd een beetje dunnetjes . Als dit het enige wat ie nog kan verzinnen, dan vind ik dat toch wat teleurstellend. Dit gaat de schaapjes niet meer overtuigen. Cengiz, kom op! Wij verwachten een meesterzet…

  1. Ja het gaat gewoon nog even door. Dit is neem ik aan de huidige presentatie?
   http://www.marbi-products.nl/FlexKom%20Presentatie%20okt%202013%20PDF.pdf

   Slide 22 -> Flexkom doelstelling tot 2016: 50 landen, 500.000.000 klanten x 50 Euro omzet per maand = 300.000.000.000 Euro per jaar. Het staat er echt nog steeds!
   Dan heb je dus 500.000 aangesloten winkels nodig met elk 1.000 klanten. De huidige stand is enkele tientallen die we voor het gemak maar afronden tot nul.

   Er zijn nog 25 maanden te gaan tot 2016. Dus vanaf 1 december a.s. moeten maandelijks 20.000 winkels worden aangesloten 🙂

    1. Maar het is ook een moeilijk sommetje hoor, met al die nullen enzo. Ik snap wel dat het Flexkom nog niet gelukt is om die som op te lossen en de juiste uitkomst te geven.

    2. Nee hoor, helemaal geen rekenfout… Uitkijken met sarcastische opmerkingen als je zelf de som niet goed maakt:

     500.000.000 klanten x € 50,00 per maand = € 25.000.000.000 per maand

     € 25.000.000.000 x 12 maanden/jaar = € 300.000.000.000 per jaar.

     De som klopt dus. Je denkt toch niet dat een gerenommeerd bedrijf als Flexkom (ze hebben toch maar mooi weer een hoogwaardige prijs gewonnen in Dubai) rekenfouten maakt. Taalfouten is natuurlijk een ander verhaal (zie slide 7).

     1. Je hebt gelijk Huub, excuses aan Flexkom voor mijn fout. Doet niet af dat die 300 miljard over 25 maanden…

      Leuke geste trouwens van L Media om iedereen die banners, T-shirts, jacks, visitekaartjes, etc, hebben gekocht hun geld terug te storten in geval het fout loopt.

     2. Zo zie je maar dat die jongens en meisjes van Flexkom het echt wel bij het juiste eind hebben. Als het MKB bij die 300 miljard omzet gemiddeld 2% korting heeft gegeven, steken al die franchisers en hotemetoten toch mooi 3 miljard in hun zakken. Ik zeg: Niet te veel franchisers de soep laten aanlengen, dan heeft iedereen binnen de kortstse keren een Ferrari onder de kont :-D.

 21. Arnout D is ook exit, zo lijkt het. Ik vermoedde al zoiets omdat zijn Linkedin & facebook pagina ook gezuiverd zijn van Flexkom. Zijn website, uniekekans.com, geeft nu ook een -vrij fraaie- 404.

  Ik voorzie drie scenario’s waar we nu getuige van kunnen zijn;
  A. Flexkom is ingestort of zit midden in het instortingsproces.
  B. Flexkom heeft een plan om alle uitingen overal weg te halen en voortaan alleen via de eigen kanalen te communiceren. Dat zou betekenen dat elke licentiehouder geen mogelijkheid meer heeft om zichzelf als dusdanig te profileren naar de winkels toe en de winkels ook niet kunnen adverteren met Flexkom.
  C. Of ze hebben een andere reden waarom Flexkommers opeens alle verwijzingen naar Flexkom op hun eigen profielen en websites aan het wissen zijn.

  Ik zet in op A.

  1. Een combinatie van A en B zit er ook nog in. Het instortingsproces wordt steeds duidelijker zichtbaar, maar mogelijk wil Flexkom nog even ‘ondergronds’ gaan zodat alle nieuwe onzin die ze verkopen lastiger te vinden is en niet op internet gelijk ontrafeld wordt. In de komende tijd hopen ze nog zo veel mogelijk licentiehouders te strikken via de nog aktieve leden in hun piramide en dan is het exit…

   1. Is mogelijk, alleen is het voor hen dan wat onhandig dat mijn blog er nog staat. Waarom veel moeite doen voor een paar extra zieltjes? Het is veel makkelijker als ze gewoon weer opnieuw beginnen met een nieuwe naam. Cengiz Ehliz weet precies hoe dat moet.

 22. Stel nou dat ik eens zo’n berichtje krijg op mijn telefoon
  Tekst: Ik verdien geld met Bumpen van de mobiele telefoon van
  anderen, wanneer deze mensen 500.-€ tot 2000.-€ sparen tijdens
  winkelen, bellen of op vakantie gaan. Ben je geintereseerd?

  Dan wil ik direct weten wat “geintereseerd” is, want ja, ik hou wel van een geintje….

  1. Inderdaad devious, dat valt me ook al een tijdje op. Er is geen flexkommer die er in slaagt om een trema of een accent is zijn teksten te krijgen. Wat is het toch ook een lekker stel sukkels hè? Hé, Há, HóóHóó. Híhíhí. Sorry, ik word er meëlig van.

 23. Mijn vermoedens waren dus juist. Een week geleden ging het hier op het blog over die tellertjes op de FK website, die het aantal verkochte kaarten en gedownloade apps zouden moeten tellen. Iemand van een duits anti FK blog heeft de html broncode van die pagina tegen het licht gehouden en gevonden dat die getallen er gewoon in platte tekst op staan! Dus helemaal geen koppeling met een database hebben. Dat betekent dat ze die dus met de hand kunnen veranderen. Moeten veranderen eigenlijk, want ze zijn het al een aantal weken vergeten. Het tellertje van de kaarten staat al weken op hetzelfde getal.
  Toch weer een vrij sterk bewijs dat Flexkom een oplichtersbende is.

  1. Vrij sterk bewijs.. dat weet ik niet. Ook platte HTML kan je automatisch aan laten passen. En al wordt het inderdaad met de hand gedaan, dan nog zegt dat niets. Stel dat Flexkom dat met de hand invult, dan nog zouden ze dat prima aan de hand van het daadwerkelijk aantal downloads kunnen doen. En aan de andere kant, al zou het wel overduidelijk geautomatiseerd gebeuren, dan nog zou je dat makkelijk kunnen faken. Ik vind dit geen sterk bewijs voor wat dan ook.

   En al zouden ze de boel voor de wel gek willen houden met de tellers, dan doe je dat toch goed en dan vertel je toch dat er al honderdduizenden, miljoenen downloads zijn geweest? Met die 17k downloads van nu is het des te meer duidelijker dat de app van Flexkom een mislukking is. Er zijn een veelvoud van 17k aan Flexkom licentiehouders over de wereld..

   Echter, dat de tellers niet helemaal kloppen dat is duidelijk; de teller voor de kaarten begon op exact 4 of 4,5 miljoen, is toen een paar keer opgehoogd en staat nu al een paar maanden stil. Dat kan niet kloppen. In Turkije is de app niet werkzaam maar in Turkije zou Flexkom wel operationeel zijn. Nou weten wij dat Flexkom niet operationeel is in Turkije, of althans, niet succesvol. Maar enige activiteit daar zou moeten betekenen dat er nog steeds kaarten uitgedeeld worden.

   1. Ok , het is misschien niet zo sterk als ik in eerste instantie dacht, maar het zegt toch wel iets. Flexkom suggereert nl met de tellers wel degelijk dat de telling automatisch gebeurd. Als dat dan blijkt niet zo te zijn, zijn ze dus de boel voor de gek aan het houden. Dat wijst op oplichting, en/of in het beste geval op verregaand amateurisme. Het past ook in het beeld wat we van flexkom hebben. Een mooie glimmende buitenkant en daaronder verborgen een holle uitgewoonde binnenkant.

 24. Maar de directie mag zich toch ook nog voor de Turkse rechter laten zien? Valt zeker precies met een ander geweldig succesvol forum waar ze weer een prijs krijgen. Meeste innovatieten van Siberieje 2011-2015..uitgeroepen door het maandblad der maandbladen van de Kouwekasus… (y)

  1. In december staan ze voor de Turkse rechter heb ik mij laten vertellen. Ik heb dat echter nog niet kunnen bevestigen bij een andere bron.

   Wel zijn in mijn bezit documenten van een Turkse rechtszaak tegen Flexkom eerder dit jaar of vorig jaar. Op die documenten staan de namen van zo’n beetje het voltallige management van Flexkom. Ik moet de documenten echter nog laten vertalen.

  1. Inderdaad. Welkom! Ondanks het feit dat wij hier niets hebben mèt FlexKom willen we wèl alles van je weten om anderen te kunnen behoeden. Maar goed, het staat je natuurlijk vrij om te delen wat je wil. Heb je trouwens weleens iets gekregen van FlexKom? Loon oid?

 25. Flexkom wordt ook wel met FK aangeduid. Maar als we nu eens flexibel met de letters omgaan en Flexkom in het vervolg met FKK aanduiden. Iedereen uitgekleed. 🙂

 26. Volgens deze flexkom presentatie http://www.marbi-products.nl/FlexKom%20Presentatie%20okt%202013%20PDF.pdf heeft flexkom al meer dan 50.000 agenten haar piramide ingeschoven. Die hebben dus minimaal 1500 € (conservatief geschat) binnengebracht voor de 8 boeven aan de top. Dat is dus in totaal zeker 75 miljoen euro. Die kunnen de 8 glibbers dus onderling verdelen. waarschijnlijk krijgen de countrymanagers ook nog wel wat, hier en daar wat onkosten (al zijn die minimaal) en allemaal belastingvrij omdat MLM inkomsten voor de belasting gelden als winst uit kansspelen. Dus zeg maar zo’n 8 miljoen per glibber, en een paar miljoen meer natuurlijk voor de opperglibber. Zou dat opwegen tegen een bezwaard geweten? Misschien heeft Cengiz zijn gewetenfunctie wel chirurgisch laten verwijderen….

  1. Vergeet niet dat dat slechts de mensen op de voorgrond zijn. Achter de schermen zit nog een beste batterij aan financieel consult, belastingadvies, vermogensbeheer en andere bedrijfjes. En die bedrijfjes zitten niet alleen in Zwitserland, maar ook in Marcedonië, Seychellen, overal. Je zou mogen verwachten dat daar genoeg kennis en mogelijkheid is om vrij grote sommen geld heen en weer te sluizen zodat het buiten het zicht van de toezichthouder is.

  1. Nou bijna dan, op dit moment staat er nog één Flexkom-presentatie op (gesharede link van 24 juli). Die moet ze nog even verwijderen. Zo makkelijk gaat dat dus! En die 40 ‘likes’ neemt ze gewoon mee natuurlijk 🙂

  2. Tja, dat is dus een specimen van het kanonnenvoer waar ik het eerder over had. En dat BeepXtra, dat blijft niet gratis, daar geloof ik niks van. Die gaan binnenkort ook VIP gelden oid vragen. Wel slim om eerst gratis te beginnen. Dom zijn ze niet, die MLM oplichters. Ik wed dat onze vriend Tjengiz dit ook gaat gebruiken voor zijn volgende scam

   1. Nou ja… Van de FKagent op FB : Ik wil even toelichten waarom ik de overstap heb gemaakt van Flexkom naar BEEPXTRA. In principe is het hetzelfde soort bedrijf. Maar ik kon bij Flexkom niet verder komen, omdat ik de financiele middelen niet heb. Verder werd ik steeds teleurgesteld door beloftes die niet uitkwamen en dergelijke.
    BEEPXTRA is gratis en geeft iedereen de kans om geld te verdienen, hun bedrijf te redden en om veel kortingen te ontvangen. Vandaar dat ik kies voor BEEPXTRA!

    Gratis geld! Nou ja, dat wil toch iedereen? Straks een massaontslag bij het UWV, iedereen biept&bumptEXTRA de centen bij elkaar.

 27. het lijkt erop dat Flexkom de naam heeft veranderd in BeepXtra, vandaar waarschijnlijk de opschoning van allerlei sites… ze zullen dit blog langzamerhand wel zat zijn denk ik..

  1. BeepXtra is, voor zo ver ik weet, opgezet door een paar Flexkom licentiehouders uit de UK die het niet eens waren met het suffe management van Flexkom. Ik heb er nog niet echt in gegraven moeten ik zeggen.

  1. BeepXtra gaat voor ons bewijzen dat het ‘geniale concept’ van Flexkom in de praktijk gewoon niet kán werken. Tenminste, als het gratis blijft. Anders ontaard het gewoon in de zoveelste MLM scam.

   1. echt verschrikkelijk toevallig volg ik dat BeepXtra al een paar weken. In het begin hadden ze het zelfs over de Flexapp. Een verbeterdededede versie zou dit BeepXtra zijn. Verder hetzelfde FlexKom verhaaltje. Want ook bij FK kon je de app gewoon van de downloadcentres halen. Mogelijk hebben we hier te maken met een crossover van FlexKom en Iriscall…het moet niet gekker worden he?

 28. Ik denk niet dat Cengiz zijn bedrijfskapitaal, zijn expertise als oplichter, zomaar beschikbaar zal stellen. Maar interessant is het wel, zeker als dit van ex-flexkommers komt. Is het al in Nederland aanwezig?

 29. Die BeepXtra is dus op gezet door flexkom holders dan kun je er echt van uit gaan dat dat niet langer gratis is ik had bij flexkom al gezien dat er mensen waren die flexkom presentaties gingen houden in gehuurde kantoor ruimtes.
  Ze vroeger daar geld voor en sommige vroegen zelfs om lid te worden van het gehuurde kantoor waarvan je maandelijks een bedrag moest overmaken er zijn zelfs flexkom holders waarvan je via hun in flexkom binnen kon komen als je eerst bij hun tegen betaling in hun eigen verzonnen piramide programma mee deed door eerst mensen onder je aan te sluiten zo dat zij dan de licentie voor je zouden betalen om in flexkom te komen ze kopieren gewoon alles verder en gaan gewoon over lijken .

   1. Dat zijn exact dezelfde mensen ze willen hun geld terug en gaan ze dit soort praktijken doen sterker nog er zijn er veel die zo hebzuchtig zijn op geld dat het ze niet meer boeit wie ze gaan belazeren zo erg dat ze hun eigen leugens nog geloven .

  1. Als ik mij niet vergis wordt die pagina beheert door Liesbeth Bakker van Blizevents, uit Bussum. Eens even vragen waarom zij nog door wilt gaan met Flexkom, ben benieuwd of ze antwoord geeft op mijn berichtje op haar Facebook pagina.

   1. Ach, wat kan zo’n laatste gelovige nou nog voor kwaad doen? Bovendien hebben deze mensen ook wat tijd nodig om zich van hun flexkom verslaving los te maken en in de realiteit terug te keren. Ik ben dit al een paar keer tegengekomen. Ze zaten in een soort sekte, ze zijn ook gehersenspoeld. Flexkom was voor hen een warm bad. Dus we moeten wat geduld en consideratie met ze hebben.

    1. Wat ik vermoed is dat er maar een deel ontwaakt is. Wel een aanzienlijk deel, zo te zien aan de verdwenen facebook pagina’s, linkedin profielen en mijn mailbox met daarin wat excuses van ex-flexkommers.

     1. en mijn mailbox met daarin wat excuses van ex-flexkommers.

      LIKE! Maar wat moet ik me er eigenlijk bij voorstellen? Ze hebben je toch geen kwaad gedaan waarvan ze nu ineens spijt hebben?

     2. Neuj, ze geloofden slechts dat wat ze door Asker Sakinmaz, Cengiz Ehliz en andere grappenmakers wijsgemaakt werd. Oa. dat er rechtszaken zouden komen -uiteraard komen die er niet- en natuurlijk dat ik een domme loser ben die het niet snap. Langzaam maar zeker wordt ook voor hen duidelijk wie er nou precies een beetje dom geweest is.

      Ik zal komende week even een nieuwe blog schrijven, als ik wat helderder heb wie er nu precies #Flexit is en wie niet.

     3. Excuses van flexkommers? Zo’n totale bekering ben ik nog niet tegengekomen. Waar hebben ze zoal spijt van?

   1. Zo zie je maar dat het een grote mafioso bende is ze kunnen niet uit leggen waarom het zo geweldig is om dat ze zo verstikt zijn geraakt in hun eigen leugens .
    En alleen maar met gladde woorden komen en voorbeelden over robert kiyosaki en donald trump .

   2. Hoezo maak jij meteen foto’s van van jouw reacties… beetje vreemd eigenlijk. Wat schiet je daarmee op..Je gaat nu wel erg ver daarin door meteen fotos te maken van wat je schrijft, … obsessief en lijkt erop dat je dus kost wat het kost Flexkom kapot wil maken. Klopt die bevinding?

    1. Dàt is pas een vreemde opmerking, MaartenC. Je impliceert iets. En het staat me niet zo aan denk ik.

     Ik kan het antwoord ook wel geven, laat het echter aan Wouter himself over.

    2. Ik doe geen half werk. Bewijs van datgene wat je ergens anders schrijft is een minimaal vereiste als je een blog zoals de mijne wilt schrijven. In de ogen van de leek misschien een obsessie, voor mij normale zaak. Vind je het erg of eng dat ik dat doe, en dat ik dus altijd bewijs heb van mijn daden?

    3. Andersom kom jij, Maarten C, hier wel in de hoop dat ik mijn aandacht op iets anders dan Flexkom richt, of niet dan? Eerst kom hier hier binnen over Bonofa, nu wil je telkens BeepXtra in de schijnwerpers zetten. Waarom vertel jij niet even wie jij bent?

     1. niet zo paranoia Wouter…Bonofa en Flexkom hebben mij beide geld gekost, en zie nu dat er overeenkomsten zijn en exodus naar Beepxtra. Vandaar mijn vraagtekens en opmerkingen.

     2. Jij vraagt je af waarom ik grondig te werk ga en wat ik daar nou aan zou hebben. Je vindt dat “een beetje vreemd”. Jij zou als slachtoffer van Flexkom als geen ander moeten weten hoe manipulatief een Flexkommer kan zijn. Als je hier meegelezen hebt dan weet je wat ik zoal heb moeten doorstaan om de blog online te houden om mensen te waarschuwen voor Flexkom.

      Vervolgens constateer ik dat jij hier louter komt om aandacht te vragen voor andere bedrijven, vind je dat er nog steeds bewezen zou moeten worden dat Flexkom een piramidespel is, suggereer je dat er geen namen genoemd mogen worden en dat het “steeds dezelfde luitjes zijn die reageren”.

      Dat ik jou verdenk van het zijn van een trol is niet paranoia. Dat is een volstrekt logische conclusie trekken.

    4. Ik vind het wel goed dat Wouter zo grondig is. En haast duitse degelijkheid blijkt ook hard nodig, als ze zijn reactie veranderen als ie zich net omgedraaid heeft. Dus wie staat er dan eigenlijk te kakken?
     En ja, wij bestrijden hier Flexkom. Daar doen we ook helemaal niet geheimzinnig over.

     1. Als ik heel erg achterdochtig word (zonder t), zou ik met Wouter’s Duitse Gründlichkeit nog gaan denken dat ie eigenlijk Walter heet.

      Met de voorgeschiedenis begrijp ik zijn ‘bewijsdrang’ wel degelijk, Maarten.

     2. En dan nog… als je een kritische vraag stelt op een Flexkom FB – pagina, kun je verwachten dat die er niet lang zal blijven staan… een printscreentje is niet méér dan logisch in dat geval lijkt me als je serieus onderzoek doet. En die reactie van de Flexkommer was een mooie bijvangst 🙂

  2. Het grappigst vind ik toch nog wel dat ze helemaal geinspireerd zijn geraakt door de krachtige oneliners die Renze de hele avond rondstrooide. En ook veel “waarheden als koeien”
   Zó ontzettend flexkom, om je door waarheden als koeien te laten inspireren. Pak dan toch gewoon een spreekwoordenboekje. Scheelt je de reiskosten.
   En terwijl zij met rode oortjes luisterden naar Renze’s clichés, stortte Flexkom buiten hun gezichtsveld in elkaar. How bizar.

 30. Ik denk dat Flexkom hier in Nederland zo goed als dood is. Met het opstappen van zo goed als alle regio coördinatoren zijn die paar nog los lopende dwaallichten veroordeeld tot het spreekwoordelijke roepen in de woestijn. In België is Flexkom volgens mij nog wel redelijk sterk. Daar zouden we dus nu onze aandacht eens op kunnen richten.
  Een ding wil ik ook nog wel zeggen: ik ben ondertussen van overtuigd dat de regio coördinatoren en de kantoorhouders te goeder trouw waren. Misschien met Renze Deelstra uitgezonderd. Dus deze mensen zijn er net zo hard ingetuind als de gewone agenten. Dit hield ik eerst niet voor mogelijk, omdat ze duidelijk meer in de bovenkamer hebben als de gemiddelde GTM’er. Maar het is dus toch zo, heb ik inmiddels begrepen.

  1. Nouja, er zit toch op zijn minst wel een steekje los bij mensen als ze zo overduidelijk de feiten gepresenteerd krijgen en toch stoïcijns doorgaan met hun praktijken. Om dan te stellen dat ze “duidelijk meer in de bovenkamer hebben” dan hun slachtoffers vind ik wat cru.

   Ik wacht de nieuwe blog even af, even zien of er nog mensen zijn die publiekelijk excuses of iets dergelijks willen maken voor hun daden. Zo niet, dan zal ik even zien of ik ze even een klein corrigerend tikje kan geven.

   1. Ik denk inmiddels dat je ‘oplichtingsgevoeligheid’ toch meer met je persoonlijkheid en karakter te maken heeft dan met intelligentie. Echt beantwoorden kan ik deze vraag ook niet. Dat zouden de exflexkommers moeten doen. Maar de schaamte houdt ze voorlopig nog tegen, vermoed ik

    1. Ik denk dat er ook wel een flink stuk psychologie en financiële druk bij komt kijken. Veel Flexkommers hebben het niet breed, velen zaten -en zitten nogsteeds- in de schulden. Wellicht wil je dan wel wat harder geloven en je ogen dicht houden voor de dingen die niet kloppen, als je in een zaal vol met wildenthousiaste mensen zit..

 31. Inmiddels lijkt het hier wel een “chatbox-met-delay”…
  Kun je geen forumpje doorlinken Wouter? Houd je je blog ook nog vrij van andere zaken dan Kabeltje.com…. lol, ach vond het inderdaad nodig je eigen zaak weer even onder ‘s mans-neus te wrijven. Vriend of vijand, kabels hebben ze allemaal nodig, toch?

  1. Denk niet dat er veel mensen zijn die daadwerkelijk nu nog alle 1485 reacties willen gaan doorlezen. Diegene die dat wel doen die storen zich vast niet aan een stukje slowchat zo hier en daar.

   Heb ooit wel gedacht aan een forum maar dat is moeilijker te managen dan een paar blogs waarvan alle reacties netjes onder elkaar staan in mijn admin panel.

   1. Hallo,
    Es gibt auch viele nicht-Holländer die diesen Blog lesen. Leider muss man sich alles von Google übersetzen lassen, was nicht immer vorteilhaft für den Wert und Sinn der Posts ist. Und zum Schreiben kommt es dann auch nicht, da man dann in Deutsch oder anderer Sprache schreibt, was wiederum andere nicht richtig übersetzt bekkommen.

    Ich hoffe ihr versteht was ich jetzt geschrieben habe, und sage weiter so, es ist nicht umsonst.

    1. toll, aber kann mann auch die Information brauchen denn wir hier im Holland haben? Ich dachte dass flexkom schon längste weg war in die Heimat.

     * en dat zonder GoogleTranslate..best netjes

     1. Ik hoop dat je het niet erg vind dat ik de honneurs even waargenomen heb Wouter. Ik weet dat jou Duits niet heel goed is.

     2. Das ist kein Problem! Op cafe4eck zie ik trouwens ook een Sandra tussen de comments staan, dus ik vermoed dat ze die blog wel kent.

      EDIT overigens wordt mijn blog wel degelijk door vrij veel buitenlanders gelezen volgens de analytics. 🙂

     3. Cafe4Eck gibt es auch einen Blog über Flexkom, ist richtig 🙂

      Es gibt nicht genug Blogs die über FK berichten. Es gibt leider viel mehr Pro-FK Seiten, die unermüdlich Propaganda machen.

Geef een reactie