Flexkom: 1 jaar later

(Voordat je deze blog leest, zou ik je willen vragen om grofweg bekend te zijn met mijn vorige blogs over Flexkom. Je zal de toonzetting van dit artikel dan beter begrijpen.)
Ruim een jaar geleden heb ik mijn eerste blog over het piramidespel Flexkom gepubliceerd. Die blog heeft het nodige stof doen opwaaien. Maar hebben Flexkom en met name de mensen die er in geloven of geloof hebben, er ook iets van geleerd? Laten we beginnen met een samenvatting van de gebeurtenissen rond Flexkom, het afgelopen jaar.

Flexkom schermt met neppe awards.
Al vrij snel kwamen er Flexkommers reageren op mijn blog met verhalen over EBCON awards, BDS awards, allemaal mooie awards. Alleen bleek dat die dingetjes gewoon gekocht waren en dus geen fluit voorstelden. EBCON kan je gewoon kopen (en bleek van een vriendje van de Flexkom directie te zijn), BDS bleek eigenlijk een promosite voor Flexkom te zijn en de award voor innovatie werd gesponsord door Flexkom zelf en uitgereikt door oplichtersblaadje Obtainer (2).
Heeft Flexkom hier van geleerd? Niet echt.. De EBCON en BDS awards zijn dan inmiddels wel verdwenen van de Flexkom site. Flexkom vond blijkbaar ook wel dat die twee neppe awards ontmaskerd en dus uitgewerkt waren. De Flexkommers lijken tegenwoordig het liefst te willen zwijgen als je ze naar EBCON of BDS vraagt. Of ze doen alsof ze van niets weten. Toch denken veel Flexkommers wel nog steeds dat Flexkom het meest innovatieve bedrijf ter wereld is. Welke wereld ze bedoelen is mij nog niet bekend.
Flexkom gebruikt of gebruikte vaak de slogan “First mover in M-commerce“. Ik weet niet zeker wat dat betekent of wat ze daar mee bedoelen (net als de meeste Flexkommers trouwens), maar stomtoevallig wint Flexkom in 2014 een prijs in de categorie “First Mover in M-commerce“. (onderaan eerste pagina) Nou, wat een toeval, er is een prijs in het leven geroepen die precies hetzelfde heet als de slogan van Flexkom.

Flexkom heeft een enorme fantasie en geen enkele realiteitszin.
Flexkommers winden er geen doekjes om. Ze noemen hun eigen bedrijf gerust briljant en geniaal. Ook schreeuwden ze het van de daken: Flexkom wordt binnen een paar jaar het een van de grootste bedrijven van de wereld. (1 2 3) Alleen dat feit al zou je achter je oren moeten doen krabben. Ook voor mijn berekening dat voor elke euro winst uit Flexkom, de aangesloten winkels 8.33 euro verlies leden, bleken ze ongevoelig. Flexkommers denken dat iedereen geld verdient met het systeem. Waar het geld dan vandaan komt dat lijken ze niet te kunnen verklaren en dat vinden ze blijkbaar wel best. Zo hoeven ze er niet achter te komen dat hun systeem bizar slecht doordacht is.

Flexkommers zijn onbeleefd.
Heb je kritiek op Flexkom, dan kan je de klok er op gelijk zetten dat je uitgescholden wordt en dat je enge ziektes toegewenst wordt, zoals Jérôme de Roo deed. Inhoudelijke discussie vinden Flexkommers maar moeilijk. Het is tot op heden nog geen Flexkommer gelukt om een inhoudelijke discussie te voeren zonder uit frustratie weg te lopen of in woede uit te barsten. Dat is toch vreemd, want de Flexkommers menen voor het meest innovatieve bedrijf van de wereld te werken, maar dat kunnen ze dus niet uitleggen.

Flexkom is onveilig
Ik toonde aan dat het systeem van Flexkom zeer onveilig is omdat ze alle persoonsgegevens incl. wachtwoorden van hun klanten naar Google lekten. Je zou verwachten dat Flexkom daar van leert en dat ze hun systeem veilig maken. Niets is minder waar. Flexkom boeit het helemaal niets dat hun systeem onveilig is. Jouw privegegevens deelt Flexkom het liefst met de hele wereld. Niks geen privacy, en je wachtwoord mag iedereen weten! Het systeem van Flexkom is namelijk nog altijd totaal onbeveiligd. Elke vorm van encryptie, ssl of wat voor beveiligde verbinding ontbreekt! Alle gegevens die van en naar Flexkom verzonden worden kunnen kinderlijk eenvoudig afgetapt worden.

Flexkom heeft nog steeds geen beveiligde verbinding.
Flexkom heeft nog steeds geen beveiligde verbinding.

Flexkom stelt alles lekker uit.
Hoewel ik zelf Flexkom pas sinds een jaartje volg, zijn ze eigenlijk al sinds 2011 bezig met het werven van mensen in Europa. MLM forum heeft een aardige timeline gemaakt. Je ziet daar dat er steeds een deadline gesteld werd waarop Flexkom live zou gaan en de winkels massaal aangesloten zouden worden waarna iedereen die op tijd mee deed (lees: op tijd 1500 euro betaald had) rijk zou worden. Eerst was het begin 2012, toen eind 2012, toen mei 2013, toen 26 oktober 2013, toen kerst 2013, enz. enz. Ik geloof dat Flexkom inmiddels gestopt is met het communiceren van data waarop de uitrol naar de winkels nou echt zou beginnen, want dat sloeg ze telkens terug in hun gezicht omdat bleek dat op die deadline er geen fluit gebeurde. Want waarom moeite doen om alles op tijd voor elkaar te hebben als je nu lekker kan verdienen aan het geld dat mensen, die je blindelings geloven, betalen? Het enige dat je moet doen is ze aan het lijntje houden en telkens met iets nieuws komen. Kijk maar hoe Flexkom dat doet.

De uitsteltactieken van Flexkom. Een bloemlezing:
Hoewel er nog nooit ergens 1 Flexkom tablet of machine langer dan een demoweekend gedraaid heeft, is Flexkom inmiddels al bij de zesde of zevende variant aangekomen. Ze verzinnen telkens weer een nieuwe versie. Van POS 1, POS 2, via POS 4S naar POS 5, enzovoort. Zo houden ze de meute weer een maandje stil. Ze verkopen de tablets zelfs voor veel te veel geld aan de gelovigen, al levert Flexkom ze dan meestal niet uit.
Flexkom komt om de paar maanden met een volledig nieuw plan om het bedrijf uit te rollen. Eerst was dat het Fasenconcept. Er was Fase 1. Dat hield in: Het werven van mensen die betalen om Flexkom diensten verkopen, (lees: ook weer mensen moeten werven die ook weer mensen moeten werven, enzovoort, oftewel piramidespel.) Dan kwam Fase 2. Dat was de App? Of wat was het nou? Hoe dan ook, ondertussen ging het werven van mensen door. Dan kwam Fase 3. Dat moest zijn: winkels aansluiten en iedereen rijk. Toen er bij de start van Fase 3 niets bleek te gebeuren (behalve dat er nog wat mensen geworven werden), kwam Flexkom met het VIP pakket. Je moest even flink wat geld bij leggen en dan was je VIP. Wat VIP precies inhield dat was niet altijd even duidelijk, maar het was wel duidelijk dat je absoluut mee moest doen met de rest en dus je portemonnee moest trekken. Was je geen VIP dan zou je geen of maar heel weinig geld met Flexkom verdienen, zo werd verteld.
Er werd ook een clubje opgericht voor deze VIPS, de 100K club. Als je daar lid van was dan ging je het echt maken met Flexkom en zou je binnen no-time 100.000 euro per jaar gaan verdienen met Flexkom. Het clubje heeft ongeveer 2 maanden bestaan voordat het opgedoekt werd, maar het hield de Flexkommers wel weer even zoet.
Toen het VIP verhaal een beetje uitgewerkt was, kwam Flexkom het het KTM verhaal. Een KTM was iemand die de tablets kocht in ruil voor de belofte van meer extra gratis geld, in de vorm van een percentage van de omzet van de winkel waar die tablet geplaatst zou worden. Hoppa, of u weer even de portemonnee wilt trekken. Dit is trouwens een bewerking van de klassieke Vending Machine Scam.
Ondertussen verzint Flexkom ook steeds weer nieuwe diensten er bij, al schrapt Flexkom ze ook net zo snel weer. Het FlexHotel en FlexHoliday concept zijn al weer bijna een jaar van de site verdwenen. (Dat ging vrij vlot toen wij ontdekten dat geen van de hotels die stonden op de Flexkom site ooit van Flexkom gehoord had). Inmiddels is daarvoor in de plaats onder andere FlexGold gekomen. Flexkom wordt een bank en je kan goud kopen en in goud beleggen bij Flexkom. Door uitgebreid te vertellen over nieuwe concepten uit de hoge hoed van Flexkom houdt Flexkom haar volgers ook weer voor even zoet.
Na mei gingen de prijzen voor de tablets omhoog, dus toen moest iedereen in mei nog even snel extra tablets bij bestellen!!
Na de KTM kwam het verhaal van K2, K10, K20. Ik geloof dat Flexkom dat “Flexkom 2.0” noemt. Op dat moment volgde ik Flexkom niet helemaal meer, maar het kwam er eigenlijk op neer dat op 1 juli (juni? de tijd gaat zo snel) 2014 alles gereset werd en er weer volop mensen geworven moesten worden voor Flexkom in ruil voor dikke cash bonussen en natuurlijk de gloednieuwe Mercedes die je ‘krijgt’ als je genoeg mensen ingeschreven hebt.

Hooggeplaatste Flexkommers hebben een verleden als oplichter.
Het zijn zeker niet alleen maar brave en onschuldige mensen op de hoge plaatsen bij FLexkom. Hooggeplaatste Flexkommers hebben opvallend vaak een verleden in ponzischema’s en piramidespellen. Neem bijvoorbeeld de Country Manager van het Verenigd Koninkrijk, Ian Driscoll. Driscoll heeft een uitgebreid verleden in Ponzi Schema Banners Broker (2). (Driscoll noemt het nu een nachtmerrie) Of de voormalig Country Manager van de VS, Karl Roller. Karl Roller was ooit de topman van ASEA, een MLM bedrijf dat mensen wijs maakte dat hun flesjes met water allerlei ziektes geneest. Het bleek ordinaire oplichting te zijn. En wat dacht je van de topman van Flexkom zelf, Cengiz Ehliz? Flexkom is al de zoveelste zak waar hij de oude wijn in giet. Telkens hetzelfde verhaal; een naar zijn eigen zeggen geniaal concept waar je nu voor moet betalen en waar je later ooit rijk door wordt. Alleen wordt er steeds, op hem en zijn directe vriendjes na, niemand rijk van en klapt het schema vroeg of laat. Duizenden verliezen hun geld ten koste van Ehliz en zijn vriendjes.

Flexkom is op sterven na dood.
Ten tijde dat mijn blog online ging werden er wekelijks 2 webinars gegeven en waren er 5 tot 10 Flexkom kantoren in Nederland waar wekelijks een of meerdere bijeenkomsten waren. Vanuit die kantoren zou de uitrol in Nederland gecoördineerd worden. Er werd voorgespiegeld dat in oktober de markt open ging en dat dan in sneltreinvaart een gigantische hoeveelheid winkels aangesloten zouden worden.
En tegenwoordig?
Voor zo ver ik heb kunnen ontdekken zijn alle kantoren, op die in Apeldoorn na, dicht en wordt er nog slechts ongeveer 1x per maand een bijeenkomst gehouden om nieuwe zieltjes voor dit piramidespel te werven. Van de vele honderden Flexkommers zijn er nog slechts een tiental actief voor zo ver ik heb kunnen nagaan. Alle mensen die voorheen veel promotie maakten voor Flexkom op bijvoorbeeld hun Facebook, Twitter of eigen website, zijn daar mee gestopt.
Alle openbare Nederlandse Facebook pagina’s voor Flexkom hebben openlijk toegegeven te stoppen met Flexkom of zijn al langer dan een half jaar inactief, voor zo ver ik heb kunnen nagaan.
Er zijn enkele tientallen winkels aangesloten, volgens de app van Flexkom. Als je die winkels echter bezoekt dan lijkt Flexkom vaak in geen velden of wegen te bekennen. Zelfs al staat er zo’n Flexkom tablet bij de kassa, dan nog begint de verkoper niet over Flexkom als je daar langs gaat. Het lijkt er op dat Flexkom geprobeerd heeft om zo snel mogelijk maar een paar winkels aan te sluiten, in de hoop dat dat op magische zou bewijzen dat het Flexkom systeem zou werken en dat het een legaal systeem zou zijn, in plaats van een verkapt piramidespel. Tja, dat hun voorganger Lyoness in 10 jaar tijd al maar liefst 160 winkels in NL aangesloten heeft (met enkele duizenden vertegenwoordigers) doet nog steeds niets af aan het feit dat ook dat een piramidespel is. Zo ook met Flexkom.

Flexkommmers maken excuses
Velen van de ex-Flexkommers hebben inmiddels hun excuses aangeboden aan mij en/of mij bedankt voor het openen van hun ogen. Naast de duizenden reacties op mijn blog heb ik het afgelopen jaar vele tientallen mails, telefoontjes en zelfs een paar echte brieven ontvangen van mensen die mij bedankten voor het waarschuwen voor Flexkom, al was het voor velen te laat en waren ze hun geld al kwijt. Maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Ook heb ik ontzettend veel mails ontvangen van familie en vrienden van mensen die meegezogen zijn in het Flexkom verhaal. De meest tragische dingen heb ik voorbij zien komen, van echtscheidingen, grootschalige familieruzie’s tot aan mensen die voor tienduizenden euro’s (of nog veel meer) in het rood staan, mede door Flexkom.

Flexkom krijgt groepsprocedure aan zijn laars.
Er zijn inmiddels diverse initiatieven om een collectieve rechtszaak op te zetten tegen Flexkom, zodat de gedupeerden hun geld terug krijgen. Duizenden Flexkommers wereldwijd willen hun geld terug omdat ze zich opgelicht voelen door Flexkom, omdat Flexkom telkens haar beloften niet waar maakt.

En de toekomst van Flexkom?
De toekomst voor Flexkom hangt naar mijn mening af van het doorzettingsvermogen van de gedupeerden. Gaan ze echt een rechtszaak opzetten dan is het vrij snel over en uit voor Flexkom. De boel klapt dan, het managment verdwijnt met het leeuwendeel van het geld (voor zo ver dat geld niet al weg is) en verder hoort nooit meer iemand iets van Flexkom.
Echter leert de geschiedenis (ik kijk wederom naar Lyoness) ons dat erg veel mensen die in schema’s zoals Flexkom trappen, uiteindelijk hun verlies nemen om het vervolgens te vergeten. Niet zelden om doodleuk naar het volgende schema te lopen om daar weer hun geld kwijt te raken.
In dat geval blijft Flexkom nog een paar jaar doorsukkelen zoals ze de afgelopen jaren gedaan heeft.
In beide gevallen zal niemand zal ooit aan Flexkom verdienen, althans, niet op een manier anders dan het werven van andere distributeurs (het welbekende piramidespel), natuurlijk. En natuurlijk de bedenkers van Flexkom. Die zwemmen in het geld van alle figuren die hun spaargeld, hun uitkering of zelfs hun lening aan Flexkom gegeven hebben.

Houden schema’s zoals Flexkom ooit op?
Nee, helaas niet. Zelfs na dit hele verhaal zijn er nog steeds een paar mensen die geloven in Flexkom. En zij zijn niet de enige die in zulke sprookjes zullen blijven geloven. Vergeet niet, “There’s a sucker born every minute.” Elke week zijn er weer nieuwe ‘unieke kansen’ op het internet te vinden om rijk te worden als je nu snel je plekje reserveert door een bedrag, groot of klein, neer te leggen. Er zijn altijd nog genoeg mensen die er in mee gaan.

Deze blog bevat slechts een bloemlezing uit de vele “hoogte” en dieptepunten van het afgelopen jaar Flexkom. Zoals je zult begrijpen met in totaal 4000 reacties op mijn blogs en de vele discussies over Flexkom die elders op internet plaats vinden, is er veel te veel te vertellen over Flexkom, haar volgers en haar management. Graag nodig ik een ieder uit om in de comment zijn of haar eigen ervaringen met Flexkom te delen en te vertellen wat jij als hoogtepunt of dieptepunt ervaren heb.

Update 2020: De kopstukken Asker Sakinmaz, Cengiz Ehliz en Erwin Fally zijn veroordeeld tot jarenlange celstraffen in Belgie: https://www.hln.be/antwerpen/fraudeurs-zien-433-000-euro-verbeurd-verklaard-na-oplichting-via-getrouwheidskaarten~a01b033a/
Lekker bezig jongens.

51 gedachten over “Flexkom: 1 jaar later”

 1. Persoonlijk hoogtepunt van de triestheid van het management van Flexkom vond ik Asker Sakinmaz met zijn diploma.
  Wat achtergrond info voor de mensen die niet volledig op de hoogte zijn; Asker Sakinmaz was de CEO van Flexkom. Hij was of is nogsteeds nummer 2 van Flexkom en genoot veel aanzien van mensen die geloven in Flexkom. Asker profileert zichzelf als een geslaagd zakenman. Asker heeft mij vorig jaar gebeld. Asker vond dat ik zijn bedrijf kapot maakte en dat het niet klopte wat ik allemaal gepubliceerd had. In dat telefoongesprek hadden we een duidelijke afspraak gemaakt, welke Asker direct aan zijn laars lapte. Enfin, meer daarover in de blog over de reactie van Asker.
  In een notendop: Asker is dus een van de topmannen van Flexkom.

  Asker schermt graag met zijn ingenieurstitel. Op mijn blog meende iemand in de reacties dat hij die titel helemaal niet zou mogen dragen, omdat hij nooit een opleiding daartoe afgemaakt zou hebben.

  Moet je je voorstellen. Jij bent topman van een bedrijf dat aan alle kanten volledig ontmaskerd wordt als piramidespel. Het bedrijf dat je vertegenwoordigt staat volgens je eigen (ex-) vertegenwoordigers, bloggers en eigenlijk iedereen die niet betrokken is bij jouw bedrijf, bol van leugens en oplichting en dupeert duizenden mensen. Als je als topman een (1) reactie zou geven op een blog dat jouw bedrijf als piramidespel ontmaskert en alle onjuistheden, leugens en andere misstanden opsomt. Wat zou je dan vertellen? Zou je alle klachten weerleggen? Zou je aantonen dat je een bonafide bedrijf bent? Zou je aantonen dat je geen piramidespel bent? Nee, natuurlijk niet. Het enige dat je als topman van Flexkom zou melden, is het feit dat je wél een diploma zou hebben. Niet alleen dat, in de webinar die je later die week als topman geeft aan al je volgelingen negeer je uiteraard alle beschuldigingen die jij en je bedrijf naar je hoofd geslingerd krijgt. Je gaat alleen uitgebreid in op het ene commentaar van iemand die meent dat jij geen diploma zou hebben en laat je diploma uiteraard ook trots zien voor de webcam.

  Als ik 1 moment zou moeten noemen waarop ik echt zeker wist dat Flexkom niet klopt, dan was dat denk ik dat moment.

 2. Ach, er zijn vele momenten geweest waarop je kon zien dat Flexkom oplichting was. Hoeveel mensen zouden er nu nog geloven in Flexkom? Ik denk idd niet meer dan een stuk of tien. De Fredjes, Fred ten H en Fred van W de J, houden zich muisstil of zijn al weer twee scams verder. De FB pagina’s van Flexkom agitproppers als Annelies M, Ed B en Vikash D zijn ook stilgevallen. Ik denk dat wij maar het licht uit moeten doen, Paul van Montfoort lijkt daar niet meer toe in staat. Zijn oogkleppen zijn intussen aan zijn gezicht vastgegroeid.
  Het enige wat nog interessant is zijn de winkels. Flexkom claimt er ondertussen een stuk of honderd in Nederland. Helaas nog geen bij mij in de buurt, anders was i kwel een keer gaan kijken. Wouter, je schrijft dat winkeliers de Flexkom terminals volkomen negeren en de klant er niet opmerkzaam opmaken. Maar ik heb nog nergens een bezoekrapportje van iemand gelezen die een Flexkom shop heeft bezocht. Zijn die er al wel dan?
  Zo’n winkelier denkt ws “baadt het niet dan schaadt het niet” en accepteert vrij gemakkelijk zo’n Flexkom tabletje in zijn shop. Maar als het daar bij blijft, en daar ziet het dus wel naar uit, dan sterft Flexkom een stille maar wel langzame dood. Inderdaad net zoals Lyoness dat ook doet. Ben benieuwd wat de ‘investeerders’, de familie en vrienden van de agenten die de KTM licenties gekocht hebben (en dus de overprijsde POS tabletjes betalen) hier van vinden. Die moeten zo langzamerhand ook wel nattigheid gaan voelen. Wouter, heb je van zo’n investeerder al een reactie gehad?

  1. Ik heb van diverse mensen in de mail getuigenissen ontvangen over de winkels. Ook van diverse winkeliers zelf die benaderd zijn en/of zelfs mee doen. Wel vroeg steeds iedereen om niet hun gegevens te publiceren, zodoende heb ik dat niet gedaan. Zodoende heb ik hun bevindingen ook niet gepubliceerd, omdat ik ze niet kan onderbouwen. Maar bezoek gerust zelf een Flexkom winkel om het zelf mee te maken. Wellicht dat ik komende tijd eens film hoe een winkel die Flexkom gebruikt, omgaat met het systeem. Veel winkels willen daar echter niet graag aan mee werken, omdat het natuurlijk niet echt goed voor hun naam is als ze in verband gebracht worden met een piramidespel.
   Op Realscam heb ik overigens al wel een of enkele van zulke rapporten voorbij zien komen.
   Zoals ik al vaker uitgelegd heb; feitelijk maakt het niet eens uit of de winkels al dan niet operationeel zijn. Feit is en blijft gewoon dat Flexkom haar mensen betaalt om andere mensen in te schrijven die weer mensen moeten inschrijven enz. enz. en dat ze dus een piramidespel is.

   De KTM licenties zijn, voor zo ver ik heb kunnen nagaan, alleen gekocht door Flexkommers zelf. Er gingen wel veel geruchten rond over investeerders die honderden of duizenden tablets gekocht zouden hebben, maar ik heb daar nooit enig bewijs van gezien. Van zulke investeerders heb ik dan ook geen reactie gehad. Wel van talloze ex-flexkommers die er mee gestopt zijn,l zoals ik al aangaf in deze blog.

 3. Ah, de investeerders zijn dus gewoon weer de flexkomkommers zelf. Ja dan snap ik dat er een aantal zijn die voor tienduizenden euro’s het schip zijn ingegaan. Dat zullen ze voor een groot deel wel van familie geleend hebben, zodat die alsnog de sjaak zijn. Het hoort er ook een beetje bij hè, een MLM eindigt altijd met sukkels die hun garage vol onverkoopbare rotzooi hebben staan. In dit geval dus onverkoopbare tablets. Maar misschien kunnen ze het appje deinstalleren en dan die tablet aan een school geven ofzo. Moeten ze wel snel zijn, over een jaar wil een school zo’n ding ook niet meer hebben.
  Flexkom dieptepunt zijn er teveel om op te neoemn geweest. Een Flexkom hoogtepunt vond ik deze foto: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=592315927489344&set=a.153765661344375.33126.100001328251365&type=1&theater
  De Flexkom board of dutch leaders. Een plaatje zegt soms meer dan duizend woorden.

 4. @Devious, Kijk ook even op Gladsaxe 28 want daar waren ze gevestigd en niet op 51 😉 ze hadden overigens gisteren weer een bijzonder interessante mastermind training volgens de agenda op hun site. Er komen ook nieuwe banners en er wordt ook vermeld dat flexkom niet meer te stoppen is… Dus dan weten we dat alvast in het geval de rechtszaak wordt opgestart.

 5. Het is eigenlijk wel jammer dat alleen Flexkom hier in Nederland onder vuur ligt. Flexkom is door dit blog zo goed als vernietigd. Maar heel veel andere MLM’s zijn naturrlijk ook oplichting, en blijven zo een beetje onder de radar. Zo heeft bijvoorbeeld MLM pooier Rob Buser duidelijk de conclusie getrokken dat hij zich maar beter niet meer met Flexkom kan bezig houden. Hij richt zich nu op andere MLM’s die een minder high profile hebben. Op zichzelf best slim natuurlijk, zo beperkt hij zijn reputatieschade. Maar dom zijn de meeste MLM pooiers dan ook niet. Wel gewetenloos.

  1. Bekijk het Tros radar forum eens. Daar ligt elke MLM onder vuur. Als is het wel zo dat daar goede moderatie ontbreekt en er daar al snel op de man gespeeld wordt, waardoor de kracht van zo’n topic minder wordt. Maar goed, verder weet ik niet zo goed wat ik met jouw constatering moet, het is niet dat ik zin en tijd heb om elke MLM te ontleden.

   1. Het was ook niet bedoeld als kritiek op jou of de site oid, meer als algemene verzuchting. Ja, dat Tros Radar forum kijk ik ook wel eens in. maar het leeft toch niet echt daar.
    Een beetje op de man spelen daar ontkom je niet aan als je MLM wilt bestrijden. Omdat die bedrijven zo vluctig en ongrijpbaar zijn, met kantoren en websites die van de ene op de andere dag verdwenen zijn. Opperglibber Cengiz Ehliz is er het beste voorbeeld van. Al die vorige ‘bedrijven’ van hem is geen spoor meer van terug te vinden. Het eigen wat blijft is zijn leugenachtige oplichterskop. Die kan hij niet laten verdwijnen, helaas.

 6. Voor mij was het een youtube filmpje waarbij een flexkom topman, Ehliz geloof ik, met zijn auto komt bij een bijeenkomst. En er stonden mensen hem toe te juichen. Alsof ze jezus Christus zagen.

  En hij weet heel goed dat hij iedereen die er stond had opgelicht. Hahah.

 7. Beste collega’s en oud-collega’s,

  Graag willen wij het nu volgende manifest met jullie delen.

  Wij zijn ooit begonnen op basis van POS2, die op dat moment werkte in Turkije. Op basis van vertrouwen in dit systeem zijn wij destijds gestart met het bouwen van een organisatie.
  Na pakweg 2,5 jaar is gebleken dat dit systeem en het bedrijf Flexkom/Flexcom nog steeds niet heeft kunnen waarmaken wat ons is beloofd volgens contract.
  Daarom hebben wij met onmiddelijke ingang besloten om afstand te nemen van onze Flexkombusiness.

  De hoofdzaak is dat Flexkom/Flexcom van een functionerend systeem POS2 in 2012 naar een nog steeds NIET functionerend systeem POS4/5 is overgegaan in 2014.

  Men is bewust aan het experimenteren geweest in onze tijd. Daardoor zijn er veel gezinnen in ernstige financiële problemen gekomen.

  Juridisch gezien noemt men dit fenomeen” betrayal after trust”.

  Download de app en bel zelf eens een aantal winkels op de data die op de app staan. Tevens hebben wij juridisch advies ingewonnen en zijn wij een zaak gestart om dit debacle aan te pakken.
  Neem contact met ons op als u ook een ernstige klacht heeft over Flexkom/Flexcom.

  Renze Deelstra
  Fred Ten Haaf
  Vinus de Jong
  Gerda Zeiss
  Stephanie Hopman
  Lorenzo Brandli
  Jacob van der Linde
  Manuel Carillio
  Anne Ramos
  John Termars

  1. Graag wil ik er op wijzen dat het POS2 systeem óók nooit gewerkt heeft. Waar naar verwezen wordt zijn de weekendjes in Antalya, Turkije, waar dit systeem zogenaamd werkend te zien was. Die winkels waren echter niet aangesloten en dat heb ik ook aangetoond in mijn blog over Turkije.

   Los van dat feit heeft iedereen waarvan de naam staat in jouw bericht, ruim een jaar nodig gehad om te snappen dat Flexkom, en dus ook zijzelf als vertegenwoordigers van dat bedrijf, de boel aan het oplichten is of is geweest. In die tijd hebben zij, samen met vele andere Flexkommers, vele slachtoffers gemaakt door mensen te laten geloven dat Flexkom hun rijk zou maken.

   Sterker nog, met het merendeel van de mensen in dat lijstje heb ik contact gehad per mail of zelfs per telefoon. Ze wilden maar niet snappen dat Flexkom echt de boel aan het oplichten was. Sterker nog, ze vonden dat ik degene was die de boef was in dit hele Flexkom verhaal.

   Het komt op mij over alsof deze mensen proberen om snel schoon schip te maken.

  2. Dit is absoluut niet geloofwaardig! Een aantal van deze figuren waren op de hoogte van het feit dat Flexkom oplichting was. Dit is een opzichtige ‘wir haben es nicht gewüst’ actie. Vooral de handtekening van oud country manager Renze Deelstra onder deze verklaring is belachelijk. Maar ook Fred ten Haaf en Gerda Zeiss hebben veel uit te leggen. Nu doen ze zich voor als slachtoffer, terwijl de drie hierboven genoemde toch meer daders zijn in dit oplichtinsgdrama. Geen woord van spijt voor het actief meewerken aan oplichting. Denken ze nou werkelijk dat de kous af is met zo’n lullig verklaringkje?

   1. Lag volgens mij een week later al in de prullenbak. Van bepaalde mensen die onder dat bericht genoemd worden weet ik dat ze inmiddels al 5 scams verder zijn.

 8. Wouter, mijn complimenten voor al het verzette werk en de resultaten die daaruit zijn voortgekomen. Jij was de kartrekker van de Flexkomcritici in Nederland en veel mensen hebben dankzij jouw blog een beter afgewogen beeld gekregen van de praktijken van deze organisatie.

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar welke mensen anno nu nog actief zijn binnen het Flexkomnetwerk. Is Vikash Dhingra er bijvoorbeeld nog bij? Hoe zit het met Marcella van Eijsden? Jerome de Roo? Hoewel al in een veel vroeger stadium duidelijk was dat Flexkom foute boel bleek te zijn, bleven deze mensen nog lange tijd gelieerd. Wat daarvoor de reden is, is mij onduidelijk, maar het zal een combinatie zijn geweest van naïviteit en de reden ‘als ik eruit stap ben ik mijn geld sowieso kwijt’.

  Het lijkt me leuk als je nog een blog schrijf over wat je achter de schermen hebt gedaan. Je hebt contact gehad met vele Flexkommers, zowel aanhangers als tegenstanders. Je hebt brieven gehad, emails, telefoongesprekken. Misschien wel doodsbedreigingen. Maar van dit alles is er tot nu toe weinig gepubliceerd.

  Bij deze wil ik ook Jaap Kries bedanken en complimenteren met zijn inzet.

  1. De directe communicatie tussen mij en andere mensen zal ik niet publiceren ivm. auteursrecht en privacy. Lijkt mij op zich ook niet nodig want we weten allemaal hoe de mensen in kwestie dachten en gehandeld hebben de afgelopen jaren.

 9. Oh en by the way, er is inmiddels een bedrijf dat de Scoupy app heeft geïntroduceerd: Middels geomarketing kan een consument zien welke bedrijven er in de buurt zitten en welke aanbiedingen zij hebben. De aanbiedingen zijn ook exclusief voor Scoupy gebruikers. Tevens is er een mogelijkheid tot cashback.

  Het systeem heeft dus veel weg van Flexkom en BeepXtra, behalve dat dit geen MLM betreft en er dus geen onnodige commissies hoeven te worden betaald. Ik denk dat Scoupy een succes gaat worden.

 10. Ja, Scoupy hoor je steeds meer van. in tegensteling tot Flexkom en Beep, waar de gewone burger nog nooit van gehoord hebt. Tenzij je tot de slachtoffers behoort natuurlijk.

 11. Nieuws brief van de Country manager – Frankrijk/Belgie/Nederland/Luxemburg
  dhr Pascal Sagaert.

  koop aub de M-Jobber packs – WIJ HEBBEN GELD NODIG! – leest men hier

  Dear Partners,

  weeJOBBERS 1

  Since few hours the page for weeJOBBERS functions. I have tested the page myself without any problems. Because of the later launch of the page for weeJobbers and the weeAPP (Google), we have descided to organize a webinar at 21h on januari 21st. You will find the link to this webinar at the event calender at your back office. Don’t forget to inscribe yourself.

  Incentives

  The Board of FlexCom and the Country Managers had a meeting yesterday in München. They have descided not only to prolong the incentive ‘Become SM’ (by inscribing 5 new prospects) but also the incentive ‘Become a FlexCom shareholder’. Are you on the way to become SM? You still can qualify ! All you need to do is that you inscribe 5 new BOTMs since the launch of the BOTM-packages in october 2014 till februari 7th 2015.

  Are you SM or SD but you were not able to attend Flexation? Then you probably will like the following news ! Reach a higher rank and you also will have a share.

  weeJOBBERS 2

  Many GTM were maybe disappointed, now they have found out the importance of having weeJOBBERS at the new company structure and realizing that they better should have gone to Flexation so they would have weeJobbers too. The Board has descided that all pioneers should have weeJOBBERS. After all, weeJOBBERS are very important to build out your future business. Beacuse of that reason ànd the launch of our new brand EEconomy, the Board and our President, mr. Cengiz Ehliz, are glad to annouce you that all pioneers, no matter if you have already weeJOBBERS or not or attended Flexation or not, will be rewarded with 50 FREE weeJOBBERS !

  Partners who have witnessed the launch of EEconomy at Flexation, will have their weeJOBBER doubble in their back office soon. What if you have not enough weeJOBBERS in the near future because you weeJOBBERS are working efficient and fast? You can buy a weeJOBBER at your back office at the rate of €2 per weeJOBBER. But… Are you SM or higher? Your weeJOBBERS will cost you…. ZERO € !!!

  Thank you very much, FlexCom Board and President Cengiz Ehliz !!

  So keep building out your team in combination of your weeJobbers! First, come to the webinar at 21h !

  Power Greetings,

  Pascal Sagaert

  FlexCom BeNeLux

  Country Manager’s Team

  +32493690404

 12. ok daar gaan we dan – nieuws over weeconomy.com

  Flexkom heeft een probleem – ze hebben 100x man personeel
  in München en de oude Toko loopt niet – wat doe je dan?
  Je bedenkt een nieuw concept – Cengiz zijn patroon!

  dit is letterlijk in 10x dagen gebeurt rond oud en nieuw 2014/2015
  Je claimt een domein weeconomy.com via Tobias:

  Domain Name: weeconomy.com
  Registry Domain ID: 1630938611_DOMAIN_COM-VRSN
  Registrar WHOIS Server: whois.ascio.com
  Registrar URL: http://www.ascio.com
  Updated Date: 2014-12-24T09:08:42Z
  Creation Date: 2014-12-18T09:56:57Z
  Registrar Registration Expiration Date: 2016-12-18T00:00:00Z
  Registrar: Ascio Technologies, Inc
  Registrar IANA ID: 106
  Registry Registrant ID:
  Registrant Name: Tobias Engelsberger
  Registrant Organization: Flexcom Group AG
  Registrant Street: Burgstr. 8
  Registrant City: Kreuzlingen
  Registrant State/Province:
  Registrant Postal Code: 8280
  Registrant Country: CH

  dan maak je via GRATIS software een platform:
  http://dev-frontpage.flexkom-dev.com/typo3/index.php
  (lees de kleine lettertjes – open source = gratis)
  dit is een Joomla/Wordpress concurrent ze vragen
  zelfs donaties! http://typo3.org/donate/online-donation/
  alleen het domein kost 13 euro – verder is er geen geld
  geïnvesteerd.

  dan ontvang je 2800x mensen in een arena en geeft
  een show aan mensen die totaal geen ondernemers zijn

 13. we gaan een stap verder – je gaat naar de kamer van koophandel
  te Zwitserland en zoekt op Flexkom/Flexcom/weeconomy
  http://www.zefix.ch/zfx-cgi/hrform.cgi/hraPage?alle_eintr=on&pers_sort=original&pers_num=0&language=4&col_width=366&amt=007
  dan ontdek je dat Flexkom opgeheven is! (typ het in de aanwezige zoekvenster)
  dan ontdek je dat Flexcom – een katvanger als aandeelhouder heeft en
  dat het bedrijf tussen Cengiz en Rudi is verdeeld – niemand van de zgn
  board of director komen hier in voor! je ontdekt dan ze niemand aandeelhouder
  is van de holding – er zijn maar 200 aandelen door 3x partijen verdeeld!

  de aanwezigen op de flexation denken niet na – ze zijn/worden aandeelhouder
  van een 1000 euro kostende ltd te Liechtenstein met 30x miljoen aandelen
  die 0,0 waard zijn – want nog Flexkom/Weeconomy heeft een werkend
  systeem of klanten!

  als het bovenstaande is een juridische zij stap en exit strategy van cengiz
  en der Rudi – we weten dat dit het patroon van cengiz is – en dat hij zo
  zijn 40x miljoen euro wil houden met Rudi – maar waar komt Rudi vandaan?

  dat is heel simpel op te zoeken: https://plus.google.com/102738578190992163874/posts
  Rudi heeft een carrière achter de rug bij AWD waar tienduizenden mensen hun
  pensioen en spaargeld verloren – Rudi is de zwager van Carsten Maschmeyer
  die zijn verzekerings (mlm structuur) bedrijf snel verkocht aan swisslife-select.de
  zie op youtube dat Carsten in houding lijkt op Cengiz!
  https://www.youtube.com/watch?v=ij_mAPTFOdw

  Rudi heeft dus een super leermeester gehad in Carsten en dus de ideale partner
  van Cengiz – om dus de miljoenen te behouden – hij heeft zijn zwager ook geholpen
  en dat is ook gelukt – Carsten moet wel over zijn schouder kijken de rest van zijn leven
  maar dat kan toch ook makkelijk met al de miljoenen.

  Rudi is de oorzaak dat dit bedrijf binnen 90x dagen gaat zinken – alles is vooropgezet
  en alles gaat volgens plan.

  ik will oud leden en andere slachtoffers bedanken voor hun bijdrage en hun steun
  bij de rechtszaak – we beschikken over vele gigabytes aan materiaal.

  ik denk dat ik hier eindelijk eens een duidelijk en zakelijk beeld heb gegeven
  van de huidige stand van zaken – ipv hier met modder te gooien en maar gissen
  wat er aan de hand is – oproep: mensen werk samen – Cengiz en Rudi genieten van
  jullie discussies en emoties.

  een fijne dag Francois

 14. Maar..je wil beweren dat er ook echt ECHT mensen naar dat Flutsation zijn geweest? Mensen die daarvoor betaald hebben? Wow…How stupid can you go…

  1. Het geld dat je aan de Flexkom oplichters gegeven hebt, ben je kwijt. Dat geld is via allerlei schimmige bedijfjes allang ontraceerbaar geworden en uitgegeven aan de autootjes en andere luxegoederen van de oplichters van Flexkom en WeeConomy.

   Zelfs al zou je het voor elkaar krijgen om (iemand van) Flexkom voor de rechtbank te dagen; van een kale kip kan je niet plukken.

   Probeer het als leergeld te zien. Geef je geld nooit aan mensen die beweren dat ze je rijk gaan maken, want dan word je gewoon opgelicht. Probeer wat kritischer na te denken en als iemand eens iets kritisch schrijft over een bedrijf waar jij je geld aan gegeven hebt, neem die kritiek dan ter harte. Dat deed je twee jaar terug namelijk totaal niet, toen je dacht dat mijn blog een resultaat was van mijn frustraties omdat ik het ‘geweldige concept’ van Flexkom niet zelf uitgevonden had..

 15. Flexkom probeert nu bij de winkeliers nog wat centen te snaaien. Dat zegt Liesbeth Bakker op haar FB pagina: https://www.facebook.com/GlobalFK
  Het is te laat voor ze denk ik. Er zal toch geen winkelier zijn die daar nu nog intrapt. Ben wel benieuwd van wie die mail afkomstig is. Ik dacht dat niemand zich hier nog met Flexkom bezig hield in Nederland.

  1. Hoi Jan,

   Wat is precies de reden dat je hier reclame maakt voor Geldt? Goed, ok, het concept is misschien vergelijkbaar met wat Flexkom voorspiegelde te gaan doen, maar Flexkom heeft veel winkels opgelicht. Zouden die winkels snel nog een keer in zee gaan met een kortingsssysteem? En zou het handig zijn om geldt in verband te brengen met de oplichters van Flexkom, door op blogs over Flexkom te reageren?

 16. Ja hoor, verschillende Flexkom POSjes worden te koop aangeboden op marktplaats. Om te gebruiken als gewone tablet. Helaas zijn die dingen zo underpowered, met zo weinig geheugen, dat ze ook als gewone tablet waardeloos zijn. Naar de stort ermee of aanbieden aan het MLM scam museum dan maar.
  http://www.marktplaats.nl/a/computers-en-software/tablets-overige-merken/m1013884684-tablet-flexkom-pos-4s.html?c=3c1f5dcc18d02a99040ca8de656940d2&previousPage=lr

    1. Ai,
     De arme man zou er theoretisch dus 10.000 euro erop achteruit gegaan zijn.

     Het filmpje ken ik, ik heb alle reacties wel een paar keer gelezen van elk blog.

     Vorig jaar sprak ik nog een jongen die ging soliciteren bij een ict bedrijf

     Hij wilde vertellen hoe het heette, maar ik kon het waarschijnlijk niet, het was namelijk MKB clickservice.

     Dankzij deze site wist ik wat het was!

     Ik heb hem gewaarschuwd, maar hij zei ook dat hij een gezin te onderhouden had.

     1. Wat een non-excuus, “Ja ik heb een gezin te onderhouden”. Alsof dat rechtvaardigt dat je mensen oplicht en afzet.

      – Ik zie dat mijn foto het niet meer doet.. hmm.

     2. “Ik heb hem gewaarschuwd, maar hij zei ook dat hij een gezin te onderhouden had.”

      Dus hij wist dat hij de oplichting in ging, maar koos er toch voor? Hij ziet alleen over het hoofd dat hij zelf ws ook getild gaat worden.

 17. Weet iemand hier iets van de huidige status van Flexkom? En hoe het er voor staat met de rechtszaak in België, via fkclaim.com? Het is zowel bij Flexkom als bij fkclaim wel verdacht stil geworden. Van Flexkom ligt dat in de lijn van de verwachtingen, van fkclaim is het toch zorgelijk. Weet iemand iets meer? Wouter?
  Jammer dat de slachtoffers van deze toch vrij grote oplichting zo weinig bereidt zijn om terug te kijken en te evalueren. Daar zouden ze zelf veel aan kunnen hebben, en ook zou het helpen om toekomstige scams te voorkomen. Het verhaal is gewoon niet compleet nu, met al die slachtoffers die thuis nu hard hun best aan het doen zijn hun ervaringen te begraven.

 18. Hmm, ik zie dat zowel de fkclaim.com pagina als de fkGlobal Facebook pagina van Liesbeth Bakker offline zijn gegaan. Dat beloofd niet veel goeds. Is het fkclaim initiatief dan toch nep? Wie weet er iets van?

  1. Uiteraard was ook dit nep. Overigens is het Flexkomkaarsje nu wel helemaal gedoofd. Alles lijkt op te zijn gegaan in Weeconomy, dat een kopie lijkt van Flexkom. Nu wordt er een Weecall app op de markt gebracht. Drie keer raden met welke functionaliteit Flexkom als eerste kwam in hun app. Alleen dat werkte toen niet. Nu wordt er aangekondigd dat WeeCONOMY in oktober live gaat. Maar iets zegt me dat dat nooit gaat gebeuren.

   De dissidenten die dachten met BeepXtra een goede zet te doen, zijn ook om de tuin geleid. BeepXtra is anno nu dood.

   FKclaim is hoogstwaarschijnlijk opgezet door Flexkom zelf: Door de ontevreden mensen te verzamelen, kon een stroom van onvreden gekanaliseerd worden. Mensen die mogelijk individueel op Internet waarschuwingen geplaatst zouden hebben, rechtszaken zouden zijn begonnen, of op andere manieren hun geld probeerden terug te krijgen, werden nu onder één noemer gevat. Hen werd geadviseerd vooral niet zelf stappen te ondernemen. Dat FKclaim uiteindelijk tot niets zou leiden was vooraf duidelijk. Maar daarmee kon wel een hoop tijd gewonnen worden door de hoge Flexkomheren.

   In elk geval is er van Asker Sakinmaz geen spoor meer te bekennen. Zijn social media accounts zijn gewist. Zijn dochter (Hazal Sakinmaz) woont nu in Turkije en studeert daar aan de Universiteit. Dat zegt overigens een hoop over het onderwijsniveau in Turkije, want volgens haar Facebook heeft ze in Nederland slechts op het ROC gezeten. Overigens best een aantrekkelijke dame.

   1. Ik betwijfel of er kwade opzet was bij het FKclaim verhaal en ik ben er in elk geval van overtuigd dat dat geen complot was van Flexkom zelf.

    Zo’n claimstichting oprichten is schier onmogelijk in een geval zoals Flexkom. Allereerst; waar moet je claimen? Op het moment dat iemand zijn geld aan Flexkom gaf, was het al ontraceerbaar verdwenen via de talloze BV’s verspreid over de oceaan. De kopstukken waren slechts stromannen. Je kan dus feitelijk nergens heen met je rechtszaak. Daarnaast zijn gedupeerden van Flexkom in de regel minstens platzak, vaak zelfs al in de schulden. Je kan zo’n rechtszaak dus nauwelijks financieren. En dan heb je nog de uitdagingen die elke class-action heeft, namelijk het gevaar dat al het geld op gaat aan de advocaten en/of bestuurders van de stichting.

    WeeConomy is gewoon een doorstart van Flexkom met dezelfde boeven die er achter zitten.

    Asker Sakinmaz is een andere kloon van Flexkom aan het pushen, genaamd Beaconneqt. Hij doet dat onder andere in Uganda en in Turkije.
    Asker Sakinmaz Beaconneqt

 19. Ik denk ook niet dat FKclaim kwade opzet was. Maar het is wel heel raar dat nu zomaar alle sites offline zijn gegaan. Dat maakt geen goede indruk. Ze zullen slecht nieuws gekregen hebben en geen zin meer gehad hebben om dat nog te communiceren naar buiten toe. Ze zullen alle mede-claimers wel per mail op de hoogte hebben gesteld. Maar het is toch wel een heel slecht idee, om het zo te doen. Zo lijkt het net alsof ze er als een dief in de nacht vandoor gaan.. Ik zou Liesbeth Bakker en Francis Vermeulen willen oproepen om open kaart te spelen.
  En het kán wel. De oplichters van PlanB4you, Johny Schabregs o.a., zijn voor drie jaar de bak ingedraaid een paar weken geleden.

 20. Ondertussen worden er weer wat Flexkom tabletjes aangeboden op marktplaats. De zgn POS4. Volgens mij hebben wij dat toen wel voorspeld, dat marktplaats het eindstation zou zijn voor die POSjes. Wat zouden die dingen nou waard zijn? Underpowered tablets uit 2013-2014, die toen bij Amazon al gingen voor 60 dollar? Ik durf ze niet hoger in te schatten dan 10 € per stuk. Ze hadden geloof 512 MB RAM. Daar kan je helemaal niks mee. Jij had er toch eentje Wouter? Hoe bevalt zo’n ding als tablet?
  http://www.marktplaats.nl/a/computers-en-software/tablets-overige-merken/m1047797359-flexcom-flexkom-pos-4s-tablets.html

 21. Inmiddels is Flexkom al een hele tijd dood. Ook opvolger WeeConomy bleek niet haar beloftes waar te kunnen maken. Het meest bizarre vind ik dat mensen die zich ingekocht hebben in dit flutbedrijf een onaflatend vertrouwen blijven hebben in multi level marketing.

  Een tijdje geleden ben ik geïnteresseerd geraakt in cryptocurrencies, zoals Bitcoin. Ook op deze markt blijkt een MLM-bedrijf actief te zijn, namelijk OneCoin. Wie dit bedrijf een beetje gevolgd heeft, weet dat inmiddels in verschillende landen mensen opgepakt zijn die hebben meegewerkt aan dit piramidespel: https://www.google.nl/search?q=OneCoin+Amsterdam&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=lRRUWcLdCOWE8QfwmZvoBg#tbm=nws&q=OneCoin

  In Nederland hebben honderden mensen zich ingekocht, waaronder niemand minder dan Gerda Zeiss. In deze video vertelt ze over het Flexkom-debacle en waarom ze is ingestapt in OneCoin: https://www.youtube.com/watch?v=XSStRvchE00

  Triest dat deze mevrouw opnieuw is opgelicht. Juist op momenten dat mensen in een mindere fase in hun leven zitten zijn ze vatbaar voor dit soort oplichting.

  1. Onecoin is wel heel duidelijke oplichting. Ik heb nog nooit een onafhankelijk stuk gelezen dat positief was over Onecoin en keer op keer blijkt er helemaal niks te kloppen van dat bedrijf.
   Over Gerda.. Een ezel stoot zich geen 2x aan dezelfde steen..

   Deze mevrouw heeft mij ook al eens gemaild omdat haar naam ter sprake kwam op mijn site en dat scheen ze vervelend te vinden. Ik heb haar toen helder uitgelegd hoe de vork in de steel zit en dat ze betrokken was bij oplichting met haar deelname en promotie van Flexkom. Haar oplossing? Mij blokkeren op facebook en zo veel mogelijk andere kanalen. Ik denk dat zij het type mens is dat gewoon ontzettend graag opgelicht wilt worden. Of, en dat lijkt mij eigenlijk nog waarschijnlijker, het type dat zelf graag slachtoffers zoekt om op te lichten. Ze lijkt maar al te graag haar naam te willen verbinden aan bedrijven die naïeve en arme mensen nog armer willen maken en ze pronkt volgens mij nog altijd graag met dure auto’s en andere luxe die zogenaamd van haar zijn. Want inderdaad, zij en nog talloze andere mensen blijven maar denken dat multilevelmarketing zou kunnen werken. Niets is minder waar, zo laat de realiteit steeds zien. Slechts een heel, heel klein aantal mensen wordt daar rijk van, ten koste van de overgrote naive, arme meerderheid. Ziek.

 22. Veel mensen die betrokken waren bij de Flexkom scam zijn nu bezig met Crowd1. Crowd1 is net als Flexkom een piramidespel/ponzi waarbij je alleen maar geld kan verdienen als je genoeg mensen werft. Onze favoriete piramidespeler Renze Deelstra, die ook de grote man van Flexkom in Nederland was (en blijkbaar uit Nederland gevlucht is nadat Flexkom ontmaskerd was), is ook 1 van de kartrekkers bij Crowd1 in Afrika.

  Hier een aardig filmpje waar de boel bij Crowd1 ontmaskerd wordt. Het filmpje gaat over de Afrikaanse tak van Crowd1, waar Renze Deelstra ook een paar keer mag shinen: https://www.youtube.com/watch?v=M0EjjArvzXA

  Voor diegene die het even liever rustig willen nalezen:
  https://behindmlm.com/mlm-reviews/crowd1-review-owner-rights-virtual-shares-investment-fraud/

  Ook in Nederland zie ik dat mensen verzeild geraakt zijn in Crowd1. Wees niet dom en geef je geld niet aan mensen die beloven je rijk te maken, hoe mooi en spannend het er ook allemaal uit mag zien. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat het ook.

Geef een reactie