Het piramidespel van Flexkom?

Update: Flexkom is daadwerkelijk een piramidespel gebleken. Beloftes maakt Flexkom steeds niet waar en ze zijn een beetje door alle smoesjes heen. Honderden mensen die geld betaald hebben aan Flexkom zijn boos opgestapt en velen van hen hebben hun excuses aan mij aangeboden omdat ze niet allemaal even netjes gereageerd hadden op mijn blog. Lees onderaan deze blog meer updates.

Misschien heb je er al wat van voorbij zien komen. De afgelopen maand zijn er nogal wat mensen die je proberen lid te maken van het Flexkom ‘spelletje’, bijvoorbeeld via Linkedin groepen. Deze discussies verdwijnen echter als het woord piramidespel gevallen is. Zelf spreken de Flexkom agenten over een bedrijf, maar dat is het mijns inziens niet. In deze blog zal ik dat proberen uit te leggen.

Ik werd dit weekend voor het eerst met Flexkom geconfronteerd door iemand die in een Facebook groep voor ondernemers uit mijn regio begon over dit spel. In heel wollige taal vertelde hij dat Flexkom de wereld gaat veranderen en ongeëvenaard bezig is of zal gaan zijn. Wat Flexkom nou concreet deed dat vertelde hij niet. Dus ik voerde Flexkom in in Google en kreeg als eerste resultaat een topic op Tros Radar. Daar valt te lezen dat het een piramidespel betreft met alle gebruikelijke symptomen; Je moet geld betalen om mee te doen, vervolgens moet jij andere leden werven voor het spelletje en je zou er wel ontzettend rijk van worden.

Dus ik in dat facebook topic reageren. De reacties van de agent van Flexkom waren op zijn zachtst gezegd hilarisch. Mocht je die lange post niet helemaal willen lezen; In het kort kwam het er op neer dat ik een beperkt denkraam heb en geen ondernemer ben. Er werd niet ingegaan op de vraag wat Flexkom nou precies is.

In dat topic haal ik deze presentatie van Flexkom aan. (mirror is beschikbaar mocht de presentatie opeens om onduidelijke redenen ook offline gehaald worden). Laten we deze presentatie even ontleden.

Slide 1
Daar wordt al gesproken over “network marketing branche”, oftewel MLM. Daar is je piramide al.
Slide 3
Hier wordt gesproken over “Flexkom International NV”. Eerlijkheidshalve; ik weet niet wat hierover gezegd is in de zaal bij deze presentatie, maar tot op heden -de presentatie is een jaar oud- is er geen Naamloze Vennootschap onder de naam Flexkom of Flexkom International ingeschreven bij de KVK. Er is op dit moment überhaupt geen bedrijf met de naam Flexkom ingeschreven. Dat is best vreemd voor een bedrijf dat “ongeëvenaard” bezig zal gaan zijn. Het is bovendien strafbaar om je voor te doen als een rechtspersoon als je dat niet daadwerkelijk bent. Maar goed..
Slide 16 en 18
Tada, hier zien we de piramide uitgetekend. Het is de bedoeling dat jij mensen gaat werven (Flexkom noemt dit “een team bouwen”) die ook mee doen aan Flexkom.
Slide 20
Het kost veel geld om je plekje in de piramide te kopen
Slide 21
Gelukkig verdien je enorm veel geld en krijg je telkens een grotere Mercedes als je dat gedaan hebt.

Goed, lijkt me al voldoende om gillend weg te rennen. Niet voor iedereen helaas gezien het groeiende aantal mensen dat gewillig geld neer legt om mee te doen met dit spelletje. Laten we nog even wat verder gaan kijken dan.

In Duitsland, waar dit spelletje begonnen is, zijn ze wél ingeschreven, als FlexKom Europe GmbH. Ze zijn gevestigd in een kantoorverzamelpandje in Munchen. Voor de leuk heeft Flexkom daar haar logo op gefotoshopt. Op zich prima, waarom zou je dat niet doen. (Update 8-11: Dit kantoor staat gewoon helemaal leeg als je er spontaan, dus zonder afspraak, langs komt) Leuker wordt het als er gesproken wordt over hun hoofdkantoor, een imposant slot in Kreulingen, Zwitserland. Toevallig hetzelfde pand als het Zwitserse vermogensbeheerder Starcapital Swiss AG. Als dat al geen vraagtekens oproept..

Nog wat dingen om over na te denken;
– Flexkom propageert openlijk dat je er rijk van wordt. (met natuurlijk de stereotype Mercedessen er bij).
– Bekijk deze cijfers van een ander MLM bedrijf eens. Mocht je nog geen argwaan ten opzichte van MLM hebben, dan zou je dat nu wel moeten hebben.
– Piramides waarbij niet de verkoop van een product centraal staat, maar het werven van leden, zijn illegaal. Aldus de Hoge Raad.
– de royalties (de verdiensten van de lagen onder je) vallen onder Box 3 omdat dit als puur speculatief (kansspel) wordt beschouwd. Daarmee vallen ook de verliezen onder Box 3. Oftewel, ze zijn niet te verrekenen met winsten van eventuele andere activiteiten die je onderneemt.

Wat doet Flexkom nou daadwerkelijk?
Graag nodig ik agenten van Flexkom uit om hieronder in de reacties uit te leggen wat Flexkom nou precies doet. De agent uit mijn regio kon dat helaas niet doen, zoals je gelezen hebt in het Facebook topic. Zelf ben ik ook op onderzoek uit gegaan. Sites van mensen die betaald hebben aan Flexkom spreken elkaar tegen als het om de feiten gaat. Instapbedragen varieren van 399 euro tot 1490 + 149 euro jaarlijks. Sommigen volstaan met een enkele webpagina met daarin alleen een soort referral link naar de moedermaatschappij.
Hier is geprobeerd om een en ander uit te leggen. Er wordt begonnen door te suggeren dat je geld verdient door mensen aan te brengen in het netwerk. Zie hier weer het verboden piramidemodel. Verder op de pagina wordt begonnen met rekenmodellen. En hoe. Sommetjes die ik in de kleuterklas deed; “Als een winkel per maand 4000 euro opbrengt, dan verdien je met 10 aangesloten winkels 40.000 euro per maand”. Aha, dus zo zit dat. Het rekenvoorbeeld gaat verder, lees de site als je daar zin in heb. Samenvatting: Jij als “agent” moet eerst voor 1490 euro (+149 euro per jaar) het “recht” kopen om winkels aan te sluiten. Zo’n winkel moet dan vervolgens voor 390 euro een apparaat kopen om de Flexkom kaarten te kunnen accepteren. Vervolgens kan de winkelier voor 1 euro per stuk de kaarten van Flexkom kopen en uitdelen aan haar klanten. Het is dan de bedoeling dat deze winkel klanten met een Flexkom kaart korting geeft. Als de korting 5% van de aankoop is, dan moet de winkel ook 5% betalen aan de Flexkom. Kortom, de winkel is dan 10% van haar omzet alvast kwijt.

De korting die de klant krijgt wordt “gestort op de Flexkom kaart”. Er word, voor zo ver ik heb kunnen vinden, nergens ingegaan over hoe de klant dit kan verzilveren. Maar dat is voor het aanbrengen van nieuwe lagen in het piramidespel natuurlijk niet belangrijk. Daar gaat het om het verdienmodel. En die is als volgt:

Flexkom verdienmodel
Flexkom krijgt 40% en koopt daar auto’s van (wtf?) en de overige 60% wordt vaag verdeelt over bovenliggende piramidelagen. En onthoud dat de winkel eenzelfde bedrag moet uitkeren aan zijn eigen klant!

Ik hoef hier niet bij uit te leggen dat dit model volledig gefinancierd wordt door de aangesloten winkels. Die zijn dus continue sigaren uit eigen doos aan het uitdelen en de bovenliggende lagen aan het spekken. Hoewel de eigenaren van Flexkom waarschijnlijk al blij genoeg zijn met jouw anderhalf duizend euro die je ze gretig betaald hebt.

Ga hier zelf eens mee rekenen. Hoeveel klanten moet je aanbrengen en hoeveel moeten zij uitgeven voordat jij break-even gespeeld hebt? En nog leuker om te berekenen, hoeveel geld heeft het huis, in dit geval Flexkom, daarbij al binnen geharkt?

UPDATE 2-7

Hoeveel levert dit de retailers op die zo’n “POS” apparaat van Flexkom hebben gekocht?
Mensen die je flexkom aan proberen te verkopen -hier ben je je eerste 350 euro alvast kwijt-, vertellen telkens dat je als winkel veel verdient aan het systeem. Want, zo zeggen ze, klanten die jij een kaart gegeven hebt die kopen ook ergens anders en dan krijg jij daar ook weer royalties over! Dat klinkt goed, toch? Eens zien wie die royalties ook alweer betaalt.

In het schema hierboven zie je hoe de commissie voor flexkom verdeelt wordt. Laten we de percentage’s vervangen door eurocenten. Er gaat 40 cent naar flexkom, 60 cent wordt verdeelt over de piramide. De retailer ontvangt (60/0.20=) 12 cent voor elke euro die een collega retailer korting geeft aan de klant, en dus ook moet betalen aan Flexkom.  Dat betekent, dat er van elke euro die er naar Flexkom gaat, 12 cent naar het MKB gaat. Oftewel (1/0.12=8.33) om 1 euro terug te krijgen, moet de retail gezamenlijk 8,33 euro betalen aan Flexkom.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de korting voor de consument, die je als retailer moet storten op de kaart van je klant. Laten we er voor het gemak van uit gaan dat elke klant altijd al zijn tegoed uitgeeft, evenredig verdeelt over alle retailers. Effectief kost het je dan 0. Maar uiteraard zal niet iedereen haar tegoed altijd uitgeven, wordt het nooit helemaal evenredig verdeelt en verlies je bovendien rente aan het geld dat je parkeert op kaarten van de consument! Die berekening acht ik te moeilijk voor nu, maar ik daag jullie graag uit om dat uit te rekenen in de comments hieronder.

Flexkom licentie houders durven te zeggen dat dit de oplossing voor het MKB is. Nou, niet voor de retail, zoals je net met mij uitgerekend hebt. (Update 17-7: “Econometrist” geeft nog een goed argument waarom Flexkom niet kan werken.)

Mag dat allemaal zomaar?
In Nederland is deze piramide nog vrij nieuw. Er zijn nog weinig tot geen retailers die mee doen. In Turkije zijn ze al wat langer bezig. Naar zeggen van Flexkom zelf gaat dat enorm goed. Turkse media melden echter dat Flexkom licentiehouders en retailers zich massaal gedupeerd voelen. Het Turske OM heeft zelfs onderzoek(en) lopen naar Flexkom omdat ze verdacht worden van misleiding.

UPDATE 10-7

Inmiddels zijn er meer dan 100 reacties geplaatst. Sommige mensen die Flexkom spelen die deden hun best om netjes uit te leggen wat Flexkom nou precies is. Wat opvalt is dat deze mensen elkaar op de meeste punten volledig tegen spreken. De een vind het uitdrukkelijk geen MLM, de ander zegt dat er bewust voor MLM gekozen is. Zelfs over het product waar het bij Flexkom om zou draaien is grote verwarring. De een meent dat het klantenkaarten zijn, de ander heeft het over een marketing tool, weer een ander beweert zelfs dat er helemaal geen product is. Kortom, er is grote staat van verwarring onder Flexkom licentiehouders.

In geen van de reacties waarin men vind dat ik het niet bij het juiste eind heb dat Flexkom een piramidespel is, kon ook onderbouwd worden waarom dat niet zo is.

Ook kan ik vandaag melden dat de mensen achter Flexkom dezelfde mensen zijn als achter de Lyoness piramide.

UPDATE 15-7

Afgelopen weekend was de lancering van de Flexkom App, oftewel de FlexApp. Als die app gelanceerd zou zijn dan zouden wij wel zien hoe goed Flexkom zou zijn, werd meermaals medegedeeld in de reacties.

De lancering van de app ging, hoewel naar verluid bezocht door maar liefst 1400 man, zwijgzaam op twitter voorbij. Het is uniek te noemen anno 2013 om met een hele zaal à 1400 man gezamenlijk exact 1 hele tweet de lucht in te krijgen. Vooral als je bedenkt dat die zaal vol had moeten zitten met pioniers die nota bene de lancering van een nieuwe app gingen vieren. Daar hadden echt wel een paar honderd twitteraars tussen moeten zitten die live alle quotes vanaf het podium het internet op gooiden. We kunnen slechts gissen waarom het niet lukte (of niet mocht??) om te twitteren. De dag later, vandaag, verschenen wel op diverse Facebook pagina’s foto’s van het evenement. Het evenement heeft dus wel daadwerkelijk plaatsgevonden. Helaas is er op dit moment bizar weinig concrete info over de app te vinden op internet. Volgens enkele bronnen moet je inbellen op een Duits nummer om de app te kunnen gebruiken. Of dat klopt weet ik op dit moment nog niet zeker. Het lijkt mij namelijk erg sterk dat er voor zo’n ..onhandige.. optie gekozen is. De app is wel te downloaden in Google Play. Helaas moet je een speler zijn van Flexkom om hem te gebruiken, zo vertelt anvo ons. Dat maakt het een vrij dure app.

Ik had eerlijk gezegd tegen dit tijdstip, het is nu bijna dinsdag 16 juli, verwacht dat er minstens enkele Flexkom licentiehouders hier kwamen om mij te vertellen hoe ongelijk ik had nu de app te downloaden is op Google Play. Helaas is het oorverdovend stil aan het Flexkom front op dit moment.

Flexkom heeft vandaag ook haar eigen site geupdate. Ze hebben met twee sites, namelijk specials.de en tonytravel.de, affiliate overeenkomsten gesloten zodat er wat hotels en vakanties op de site staan. Boeken is op dit moment nog niet mogelijk. Op de pagina over FlexCall (waarmee je gratis zou kunnen bellen) staat een mooie disclaimer onderaan: Für den Verbindungsaufbau zu den FlexCall Servern können providerabhängige Kosten auftreten. Oftewel voor de verbinding naar de FlexCall server kan je provider kosten in rekening brengen. Maar verder bel je gratis.. (?)

Verder is de Flexkom site nog net zo duidelijk als de licentiehouder die mij in eerste instantie benaderde via Facebook. Het is allemaal geweldig en iedereen wordt er rijk van. Maar hoe dat allemaal werkt? Dat vertellen ze liever niet.

Ook na de ruim 200 reacties is er nog niemand (0) die kon onderbouwen dat ik het niet bij het juiste eind heb in deze blog. Ben benieuwd of daar nog verandering in komt.

UPDATE 25-7

Er is afgelopen week weer veel gebeurd. Wat hoogte- en dieptepunten:
Vrijdag 19 juli heb ik een webinar (live online presentatie) van Flexkom gevolgd. Verslag hier.
Jérôme de R. uit R. (RIP 2019) trok het nu al niet meer en wenste mij kanker toe, omdat hij binnenkort met Flexkom gaat beginnen.
Inmiddels staan er meer dan 500 reacties. Maar je raadt het al; geen van de Flexkom licentiehouders kon onderbouwen waarom Flexkom een goed bedrijf zou zijn..
Omdat de site wat traag en vooral erg langwerpig werd na zo veel reacties, zijn de reacties nu verspreid over meerdere pagina’s. De permalinks naar reacties die gemaakt zijn voordat deze update doorgevoerd werd, werken niet meer. Dus even de reacties doorzoeken als je zo’n dode link tegen komt.

Tot slot.

Ik vind dat een ieder zelf mag beslissen wat hij of zij met haar eigen geld doet. Wel vind ik het schrijnend dat veel mensen blind geloven op dat wat een bedrijf, waar deze mensen nota bene zelf veel geld aan betalen, tegen hen zegt. Ik hoop met deze blog de ogen van mensen wat te openen en ik hoop dat, mocht je overwegen om geld te betalen aan Flexkom, dat je dat ook goed overlegt met onafhankelijke mensen. Baseer je mening niet alleen op wat Flexkom je voorspiegelt. Zij verdienen aan jou en niet andersom, zorg dat je dat snapt. Een gewaarschuwd mens telt voor 2.

UPDATE 9-10
Inmiddels zijn er al meer dan 1200 reacties op de blog, waaronder geen een onderbouwde reactie dat Flexkom géén piramidespel is. Wel zijn er wat leuke documenten (document 1, document 2) naar boven gekomen waaruit blijkt dat een piramidespeler van Flexkom honderden tot duizenden euro’s krijgt als hij een nieuw leden aanbrengt. Flexkom noemt dit “Incentives”. Dat verklaart waarom velen zo heftig reageren; het is leuk geld binnen harken als je nieuwe slachtoffers lid maakt van het spelletje.

UPDATE 19-12
Eind oktober zou Flexkom live gaan. De langverwachte en immer uitgestelde Fase 3 zou dan beginnen. Verrassing!! Fase 3 is wederom uitgesteld en zal nu pas ergens in 2014 beginnen. Flexkom blijft ons verbazen. Of ook niet.

Ondertussen zijn de meeste Flexkommers er achter gekomen dat Flexkom inderdaad de boel aan het flessen is. Diverse ex-licentiehouders zijn acties gestart, onder andere de volgende:
AskerRenzeFredGerda (ook per mail)
Kees Holleman

Ondertussen raken de weinig overgebleven gelovigen in paniek. Alleen al een foto van alweer een nieuwe versie van een POS zorgt er voor dat de trieste gevallen spontaan denken dat er alsnog geleverd is door Flexkom.

Inmiddels lijkt het mij zo klaar als een klontje dat Flexkom over en uit is en dat alle licentiehouders hun geld kwijt zijn. Geloof je er nog steeds in? Niemand is perfect. Voor sommigen is het moeilijk te bevatten dat datgene waar ze maanden in geloofden en waarvan ze hoopten dat het hun rijk ging maken, niet blijkt te bestaan. Weet wel dat veel mensen het je kwalijk zullen gaan nemen dat je nog steeds door gaat met het werven van nieuwe slachtoffers, nu het overduidelijk is dat Flexkom gelijk staat aan oplichting.

Update 12-6 ’14;
Er wordt gestart met een Class Action Lawsuit. Als je je geld van Flexkom terug wilt kan je je hier inschrijven:
Rechtsraad.nl

Lees ook de drie vervolgblogs die ik geschreven heb;
Flexkom zo lek als een mandje. Alle persoonsgegevens van deelnemers lagen op straat.
Reactie van Flexkom. De reactie die er uiteindelijk nooit is gekomen. Loze beloftes alom.
Flexkom faalt in Turkije. Ik heb eens gekeken hoe het in Turkije vergaat met Flexkom.

3.241 gedachten over “Het piramidespel van Flexkom?”

  1. “SCHOKKEND NIEUWS”
    “Revolutionaire Mobile App Gaat Binnen 6 maanden De Hele Wereld Veroveren
    Door Uniek Concept! ”

    ‘Op 14 juli 2013 zal er een ongekende wereldwijde Pre-Launch Lancering van een nieuw Mobile App Concept plaatsvinden die de kijk op de huidige apps voorgoed zal doen verdwijnen.

    Je hebt nu

    Nog maar undefined
    Insiders geven aan dat dit groter zal worden dan Google+, Twitter, Facebook, Pinterest en Hyves bij elkaar. Dit wordt dé app van 2013 waar iedereen over zal praten en Waarmee iedereen makkelijk geld gaat verdienen door het delen van slechts 1 gratis app.

    JIJ hebt Nu, bij de grootse wereldwijde lancering ooit, de ultieme kans om deze app eerder te delen en te verspreiden, onder je vrienden, familie, kennissen en het internet en de rest van je leven een passief inkomen te verdienen wat kan oplopen tot vele duizenden euro’s per maand. Mis de boot dit keer niet. Dit is Dé kans van je leven ! Deel 1 gratis app en verdien direct geld.

    Klik nu op onderstaande button, om jezelf direct gratis op de pre-launch lijst te plaatsen.’

    Deze tekst heb ik net van een Flexkom website gehaald. Allereerst jammer dat er inhoudelijk niets over de app. verteld wordt. Maar buiten dat snap ik niet dat je met het uitdelen van een gratis app. geld kan verdienen? Uhm vage constructie lijkt mij. Het verdienmodel zat toch in de kaarten, of heb ik het verkeerd begrepen? En hoe kan je geld verdienen aan het uitdelen van een gratis app.?

    1. Dus als ik het goed begrijp hoef ik geen ca. € 1.500 neer te tellen om mee te doen, want de tekst suggereert immers dat iedereen mee kan doen en geld kan verdienen. Hieruit kan ik dus twee conclusies trekken, of iedereen die betaald heeft is belazerd, of die man die dit geplaatst heeft snapt zelf niet waar hij mee bezig is.

      ‘Insiders geven aan dat dit groter zal worden dan …’ dus iemand binnen de organisatie heeft hem verteld dat het groter gaat worden dan wat dan alle door hem genoemde sterke merken. Het bijzondere is dat hiermee gesuggereerd wordt dat hij zelf niet weet wat het in gaat houden. Hoe kan je iets gaan verkopen waarvan je niet weet wat het precies inhoud? Als hij de app. al had gezien, dan had hij die stelling immers zelf kunnen onderbouwen.

    2. De lancering op 14 juli viel een beetje tegen. Weliswaar 1400 man op de been als we Flexkom mogen geloven, maar slechts 1 tweet live vanuit de zaal. Dat is op zich ook ongekend anno 2013, maar dan denk ik wel in tegenovergestelde richting van wat Flexkom zich voorgesteld had. Bovendien verscheen de iphone app pas ruim een week later (namelijk vandaag) in de appstore van Apple.

      De licentiehouders die de app wel konden installeren, snapten de app niet en/of de app was dermate slecht geprogrammeerd, zodat men massaal aan extra trainingen moest om met de app overweg te kunnen -bekijk de vele facebook pagina’s maar eens waar massaal trainingen en uitleg over de app gegeven wordt-. Vervolgens bleek de app niet of niet goed te werken op de meeste telefoons, werd verteld bij de webinar van afgelopen vrijdag. Er was kennelijk bezuinigd op de programmeurs.

      Maar even terugkomen op je vraag. Het wordt inderdaad uiterst vaag gecommuniceerd. Er wordt namelijk niet altijd bij vertelt dat diegene aan wie jij de app “geeft” (Of “verkoopt”, bij de webinar werd verteld dat je de app kan verkopen a 2 euro, maar dat zal in de praktijk nooit gebeuren omdat anderen de app gratis weg gaan geven) 10 euro per maand moet gaan betalen, voordat jij 1 Flexmoney (fictief geld om uit te geven aan Flexkom zelf) krijgt. Gratis is de app dus beslist niet, als je er geld mee wilt verdienen op de manier zoals gesuggereerd werd.

      Voor die 10 euro per maand moet diegene eerst bellen naar Duitsland, waarna hij vervolgens zonder extra kosten doorverbonden wordt naar een nummer van zijn keuze. Het is dus niet zo dat de app je telefoonprovider kan vervangen. Sterker nog, het is best prijzig om een lijntje te leggen naar Duitsland alvorens je doorverbonden wordt. In de praktijk zal dus hoogstens een enkeling een maandje zo’n abonnement proberen, om er dan achter te komen dat 10 euro per maand best duur is voor iets wat helemaal geen waarde toevoegt.

      Als het verdienmodel mbt. de app niet duidelijk gecommuniceerd wordt, dan gaat dat tegen de bewering in het Marketing Plan (pagina 17) van Flexkom in, waar letterlijk staat: “Het is echter niet toegestaan om personen te werven met misleidende of onjuiste uitspraken over verdienmogelijkheden bij FlexKom”. Redelijk hilarisch als je ziet hoe er te pas en te onpas geroepen wordt dat je een passief inkomen, een Mercedes en je leven lang gratis geld krijgt, als je nu even 1600 euro betaalt aan Flexkom. Meer misleidend kan je het eigenlijk niet maken.

  2. Vergeet niet dat er een server in Oostenrijk staat. Omleiding naar Duitsland naar Oostenrijk mèt kosten is niet goedkoop. Bovendien staat er ook een waarschuwing op alle FlexKom-sites dat er wel degelijk kosten worden berekend door je provider…

  3. Wouter, ik denk dat ze zelf de onderste kaart uit hun eigen piramide getrokken hebben. Kwam op facebook het volgende bericht tegen:

    ‘CEO Asker Sakinmaz en Country Manager NL Renze Deelstra voor het nieuwe hoofdkantoor in Zwitserland. De gehele eerste verdieping is van FlexKom en vanuit daar zal de wereldwijde expansie plaatsvinden. In alle andere landen zullen BV’s opgericht gaan worden nu fase 3 nadert… er is nog veel werk te verzetten, een jong bedrijf met wat groeistuipen…maar dat is normaal. Nu vol gas op naar fase 3.’

    Lijkt met best een onmogelijke opgave om in ieder land een BV op te richten. Dit is alleen in Nederland mogelijk, maar daar zijn te tot op heden nog niet in geslaagd. Best raar eigenlijk, want ik kom op internet allemaal mensen tegen die zich uitgeven als Nederlandse Flexkom instelling of claimen een Flexkom kantoor te hebben.

    1. Onder andere in de reacties hier reageerde iemand die meende voor ‘Flexkom Nederland’ te werken. In werkelijkheid was dat een “gewone” licentiehouder.

      Het is sowieso raar dat ze in NL nog geen rechtspersoon hebben, want zelfs Asker woont gewoon in Nederland.

      In de webinar van vrijdag vertelde Renze dat ze het pand in Zwitserland delen met 3 andere bedrijven. Daar zit hij toch het tienvoudige naast. Maar goed, dat is verder allemaal niet zo spannend. Spannender is de connectie die bepaalde bedrijven in dat pand hebben met Lyoness, zoals ik hier uitlegde.

      1. Eerlijk is eerlijk Lyoness heeft wel een betere web promotie. Het ziet er niet zo amateuristisch uit als de wijze waarop Flexkom zich op internet profileert. Ik zou me echt schamen als mijn website er zo uit zou zien. Maar goed dat staat los van het piramidespel verhaal.

      2. >>In de webinar van vrijdag vertelde Renze dat ze het pand in Zwitserland delen met 3 andere bedrijven. Daar zit hij toch het tienvoudige naast.<<

        Ik denk dat je het verkeerd begrepen hebt, en dat de POSTBUS die ze daar hebben met 3 andere bedrijven wordt gedeeld…

  4. Ik denk dat ik maar naar Turkije verhuis. Het schijnt daar winter te zijn? http://shop.flexkom.com/

    Ik probeer er nog steeds achter te komen welke winkels er in Turkije aangesloten zijn zodat ik deze ondernemers eens een belletje kan geven.
    Om ze te vragen:
    A) Zijn ze werkelijk bij Flexkom aangesloten en
    B) Wat levert het ze nou aan extra omzet op en
    C) Wat is de gemiddelde korting die weggegeven wordt.

  5. Ik ben voor zowel Lyoness als wel Flexkom benadert maar heb er voor uiteindelijk voor gekozen om mijn huidige vaste baan voort te zetten waar ik zekerheid heb.

    Ook ik heb mij laten informeren op deze blog maar ben juist zo benieuwd naar de reden van deze blog. Het lijkt er op dat er iemand baat bij heeft om dit te laten falen en er daarom een dagtaak van maakt om al deze info te verspreiden.
    Ik heb mijn keuze gemaakt omdat ik geen tijd heb om er iets mee te gaan doen. Het concept leek mij wel interessant, niet meer dan dat. Iedereen kan toch zelfstandig nee zeggen lijkt mij, waarom al die tijd en energie steken in iets wat toch gaat falen…..ben gewoon benieuwd wat de beweegredenen zijn….er moet iets achter zitten want wie gaat er nu heel veel tijd steken in een bedrijf die geen poot aan de grond krijgt????

    1. Beweegreden heb ik al vaker uitgelegd; retail -de beoogde doelgroep en melkkoe van Flexkom- is mijn vakgebied. De lokale licentiehouder van Flexkom maakte mij liever belachelijk dan dat hij mijn vragen durfde te beantwoorden. Zodoende ging ik op onderzoek uit. Aangezien er nog weinig kritisch geluid was op het internet -flexkom is ook nog relatief nieuw- schreef ik een verhaaltje over mijn bevindingen. Rest is geschiedenis, het is nogal uit de hand gelopen met de reacties en de aandacht die er aan gegeven wordt.

      1. Als 51 jarig ondernemer vind ik persoonlijk het concept een groot voordeel voor de lokale handelaar. Echter, maak eerst je systeem volledig klaar en ga dan van start. FlexKom bestaat uit netwerkers en een netwerker is geen ondernemer. Bovendien rij je als CEO en SD of hoe je het allemaal noemt niet rond met extreem dure auto’s op de kosten van de pakketten die je verkoopt. Verder is er geen business binnen FlexKom dus zoiets doe je niet. Tot op vandaag is het alleen maar zand in de mensen hun ogen strooien.

    2. Wouter zelf legt al uit hoe het ontstaan is. Maar daarom is het ook dubbel zo pijnlijk dat een bedrijf dat claimt het meest vooruitstrevende bedrijf ooit te zijn, niet eens weet wat de kracht van internet met een merk kan doen. Een slechte blog krijgt veel aandacht maar levert enkel hoon op. Een middelmatig blog krijgt geen aandacht. Een goed blog krijgt veel aandacht en brengt een discussie op gang. Dat laatste is het geval. Helaas wil Flexkom er blijkbaar niets aan veranderen.

    1. Maar jullie mogen wel allemaal onder de naam van FlexKom dit soort berichten posten? En hoe ga je dan zelf de business in?
      En houden jullie wel eens een meeting over de communicatie naar buiten en de regeltjes die daarbij beoogd horen te worden? Zijn er al evaluaties geweest? Of andere moeilijke woorden?
      Ik krijg geen fijne indruk zo van en over FlexKom. Zal Asker erg blij mee zijn.

    2. U gaat op deze voet verder en uw (mede?)ondernemers in Den Haag proberen uw product te verkopen? Succes.. het is u in ieder geval gelukt in Google terecht te komen en uw naam te verbinden met dit blog. Inclusief uw volledig irrelevante maar oh zo typerende reactie: “je kan niet eens praten, autist”. Mag ik u feliciteren?

      1. Ziet er geweldig uit dat FlexKom. De waarheid of kritiek is niet gewenst blijkt uit deze blog. Welkom detailhandelaars van Den Haag. U bent op voorhand verwittigd.

    1. Even serieus, waarom zie ik die blog nu pas?
      EDIT kan het wel aan jullie vragen, maar dat weten jullie natuurlijk ook niet. Zal de hitte wel zijn.

    1. Uhm, Flexkom Amsterdam, dit is echt één van de domste reacties die ik ooit gezien heb van een organisatie. Als je als organisatie kritiek krijgt, dan negeer je dat (nu is het heel groot gemaakt, waardoor iedereen die Flexkom opzoekt in Google, deze rare reacties en dreigementen vanuit Flexkom te zien krijgt, dus dat zorgt al voor een 0-1 achterstand voor Flexkom), of je plaatst één officiële reactie vanuit de directie van het bedrijf en laat het daar bij. Het feit dat niet voor deze mogelijkheden is gekozen, laat zien dat het een amateuristische organisatie is (owja het is eigenlijk nog geen organisatie in NL, want er is nog geen kvk-inschrijving), met een stel driftkoppen in dienst, waar ik als winkelier liever bij uit de buurt blijf.

      De 0-2 achterstand voor Flexkom wordt gecreëerd door gebrekkige informatie op websites en vervolgens wordt het 0-3 door het verdienmodel dat slecht in elkaar zit. En dan hebben we de slecht werkende app nog, dus dan staat Flexkom al met 0-4 achter. Raar dus om te claimen dat Flexkom het grootste bedrijf (in NL of waar dan ook) gaat worden. Het is en blijft een kaartenhuis, dat vroeg of laat in zal storten. Hopelijk blijft de schade voor winkeliers door deze blog beperkt.

      use criticism to your advantage, do not go against it!

    2. Wouter.. zijn dit allemaal reacties afkomstig van hetzelfde IP/email? Ik hoop het wel.. het kan toch niet zo zijn dat op een enkeling na, iedere vertegenwoordiger van Flexkom zich tot het niveau verlaagd van een mol met een grote bek?

      1. De reacties van vandaag en gisteravond van Flexkom licentiehouders die niet inhoudelijk reageerden, zijn geplaatst met verschillende email adressen die lijken te matchen met de nickname. Ze zijn inderdaad wel afkomstig van hetzelfde IP adres. Misschien zitten Flexkom Den Haag (gisteravond en deze ochtend), Amsterdam, Noord-Brabant en Erik, op hetzelfde kantoor.

        Het lijkt in ieder geval echt van “Flexkom Den Haag” afkomstig te zijn. Dat valt te zien aan de quote die hij vanmorgen, nadat hij hier gereageerd heeft, namelijk rond 10.00 uur, op zijn Facebook plaatste. Hij schrijft daar “Een vliegtuig stijgt op met tegenwind.” Twee berichten hieronder, om 9.46 uur, eindigt hij met vrijwel dezelfde quote. Al was het toen een vlieger in plaats van vliegtuig. We kunnen dus aannemen dat het geen grappenmaker is die expres Flexkom in een kwaad daglicht wilt zetten. Dat doen de Flexkom licentiehouders, wederom, zelf..

  6. hallo, ik ben Ed Boon (geen nickname) en facebook flexkom team den haag
    er is mij ten horen gekomen dat er in jou blog mijn naam gebruikt wordt, ik weet niet wie er namens ”Flexkom Den Haag” heeft gereageerd.[misschien wel iemand uit jou namen lijst] heb je in ieder geval weer gespreksstof
    ik verlaag me eigenlijk niet in dit soort discussies, zonde van mijn tijd
    begrijp trouwens niet waarom iemand zoals jij al zijn tijd en energie ergens insteekt om een ander bedrijf het leven zuur te maken ,en alle trukendozen uit de kast haalt om bovenaan te komen bij Google,ik heb 100% vertrouwen in Flexkom ,ben in München geweest ben in Gunzburg geweest ,ken de eigenaren, wij hebben een formule om de omzet terug te brengen van het internet naar de normale winkel,
    oh ja had jij geen webshop ?
    stel dat Flexkom gaat werken ?
    stel dat wij omzet bij jou weg halen ?
    stel dat jij gesponsord wordt om ons te dwarsbomen ?

    oh ja een vlieger stijgt op met tegenwind

      1. Tsja, daar sta je dan als ‘innovatief’ FlexKom ondernemert – eerst een grote bek hebben om daarna te merken dat je te kakken bent gezet door je eigen vlees en bloed. Maar goed – aan het taalgebruik en de vaardigheid in het redeneren te zien is de appel niet ver van de boom gevallen.

        Een gratis tip voor je, Ed: er zijn wel meer mensen op internet die een andere mening hebben dan jij. Het is niet goed voor je hart als je die allemaal wilt corrigeren.

        Relax, en bouw lekker je netwerk uit. En als je wat extra tijd hebt (vanavond of zo als het werk er op zit) lees dan nog even alle reakties terug en beantwoord voor de gein eens wat vragen, want er is nog steeds heel veel onduidelijk.

    1. Beste Ed,
      ik kan je vertellen dat Wouter geen “tovenaar” is en geen “trucs” uithaalt om dit stuk bovenaan in Google te krijgen. Die trucs zijn helemaal niet nodig geweest, aangezien er blijkbaar veel mensen zijn die dit artikel interessant genoeg vinden om door te lezen en te reageren. Geen interesse, geen reacties = geen kwaliteit, dus geen hoge plaatsing in Google.

      Dat de discussie niet allang gesloten is door Flexkom zelf, door met gegronde argumenten, duidelijke en transparante antwoorden en nette (lees: volgens de NL normen en waarden) reacties te komen, ligt bij hen. Niet bij de schrijver en de mede-critici van dit blog. Zij stellen objectief gezien zeer redelijke vragen, maar keer op keer worden deze of (deels) ontweken, of afgewimpeld met herhaaldelijk op de man gespeelde dooddoeners in de trant van: “jij bent bang voor ons” “laat ons met rust” – “wat ben jij een zielig persoontje” – “ga naar de kapper” – “misschien krijg jij wel kanker”.. Allemaal quotes van mensen die claimen met Flexkom in zee te zijn gegaan. Misschien wil jij wel met mensen die jouw bedrijf zó representeren geassocieerd worden, bedenk alleen dat dit dus als eerste verschijnt in de NL Google. En dat het MKB en het winkelend publiek (jullie omzet) voordat ze met jullie in zee gaan toch eventjes Googlen op jullie merknaam.

      Bedenk zelf maar wat de gevolgen daarvan kunnen zijn, als Flexkom er niet in slaagt de in alle redelijkheid gestelde vragen te beantwoorden en haar vertegenwoordigers niet terug weet te fluiten.

      Als “meest vooruitstrevende bedrijf in de m-commerce” zou Flexkom zich ook verdiept moeten hebben in community management, met twee PR & communicatie studenten hadden zij wellicht dit soort zaken kunnen voorkomen.

      Kortom, het idee is misschien prachtig.. De uitvoering ervan is tot op heden voor de buitenwereld dramatisch gebleken. Gemiste kans? Ik hoor het graag van je.

  7. Je slaat de spijker op z’n kop Ed, wouter ik begrijp nog steeds niet waarom jij dit bedrijf zo naar beneden probeert de halen, krijg je der een kick van? Zeg het dan gewoon.

    Gr

    1. Is er niemand instaat bij Flexkom om op basis van argumenten te reageren. Het niveau van Flexkom Den Haag/ Amsterdam zegt mij genoeg. Moet dit soort mensen straks ondernemers gaan bezoeken?
      Ter info ik ben tegen een gereduceerd tarief Flexkom licentiehouder geworden. Ik vrees dat ik teveel heb betaald.

      1. L.s.

        Er is GEEN Flexkom Den Haag,
        Er is GEEN Flexkom Noord Holland,
        Er is GEEN Flexkom Brabant etc etc.
        Ben/was zelf ook n licentiehouder dus weet wel hoe de organisatie in elkaar steekt:
        – Iedere licentiehouder is een op zichzelf staand eilandje die ‘partners’ moet werven om wat van hun inleg terug te verdienen.
        – Daarnaast gaan de franchisepartners in oktober 2013 of 2014 of 2015 op EIGEN houtje MKB’ers in dit spel trekken.
        Van een collectief is absoluut geen sprake, dus stop er mee dit te pretenderen.

        Ipv te claimen een collectief te zijn hadden jullie beter ervoor kunnen zorgen dat daadwerkelijk de handen ineen waren geslagen dan was misschien de presentatie van dit (notabene) marketing bedrijf niet zo amateuristisch, de comments eensgezind en fatsoenlijk op kritisch vragen en hadden jullie wellicht eenduidige antwoorden kunnen geven aan mensen met oprecht geinteresseerde vragen over hoe het bedrijf in elkaar steekt.
        Maar niets van dat, alleen gedreig, gescheld, ziektes verwensen en droevige opmerkingen…misselijkmakend gewoon.
        Los van alle lijken en loze beloftes die Flexkom wekelijks uit de kast laat komen is het ontfatsoen in dit blog de druppel die mij doen heeft besluiten niet meer te participeren in Flexkom. Ik zie mezelf in oktober al bij de groenteboer binnenlopen met al deze bagger van en over Flexkom in de wereld…

        Gr. van een verbijsterde (oud)flexkommer

        Ps. ‘Ebcon-award’, ‘objectieve’ berichten in The Obtainer, het hoofdkantoor, BDB, EEC, de Flexapp, beloften in nieuwsbrieven, presentaties, eigenaren……niets is wat het lijkt.

        1. Maar kun je niet gewoon je geld terugkrijgen? Of een deel daarvan? Als een van mijn investeerders zich terugtrekt gaat zijn geld terug naar waar het vandaan kwam ( -/- wat afschrijvingen ).

          1. Volgens het contract dat je aangaat met Flexkom niet. Je “koopt een pakket” bij Flexkom. Het is niet zo dat je een investering doet in het bedrijf.

            Sterker nog, ook in je eigen administratie kan je het bedrag dat je betaalt aan Flexkom niet als investering opvoeren. Je kan het zelfs niet als kosten boeken, omdat het als speculatief beschouwd wordt. Je mag het bedrag dus niet van je winst (if any) aftrekken. Het is gewoon geld dat weggespoeld is, zoals dat bijvoorbeeld bij een boete ook het geval is.

        2. Flexkom Den Haag illustreert mooi hoe elke licentiehouder een eigen eilandje is en dat er geen sprake is van eensgezindheid onder de licentiehouders, maar dat het juist ieder voor zich is.

          “Iemand” post hier onder Flexkom Den Haag. De volgende ochtend komt Ed hier informeren wie dat was. Want, zo meent hij, hij is tenslotte de enige Flexkom Den Haag en hij had dat bericht niet geschreven. Hij stond niet stil bij zijn 2 zoons, die beiden ook betrokken zijn bij Flexkom, die wellicht het bericht geschreven zouden kunnen hebben. Laat staan iemand anders doe ook zijn geld aan Flexkom afgestaan heeft en die toevallig ook in Den Haag woont.

  8. Naar mijn mening is het onjuist om te stellen dat Wouter Flexcom naar beneden wil halen, het enige wat gevraagd wordt is een duidelijk antwoord op de gestelde vragen, zolang dit niet gebeurd zal Flexkom een schimmig verhaal blijven en zichzelf hierdoor naar beneden blijven halen,maar volgens mij zitten jullie al op de bodem

  9. Idd, één simpele vraag resulteert hier in dit blog in een oneindige discussie. Ik ben FlexKom partner sinds het begin ongeveer. Tot op vandaag heb ik niets anders gehoord dan beloftes en grote woorden. Er is niets aan omzet maar toch zie je hele dure auto’s rijden die worden gefinancierd door de pakketjesverkoop.
    Ik kan alleen maar zeggen dat tot op vandaag hun programma steeds wordt aangepast en daarom geen duidelijk antwoord kunnen geven. Als je hun een vraag stelt krijg je als antwoord waarom je zo negatief bent ingesteld.

  10. Het blijft een opmerkelijk verschijnsel binnen de MLM dat de deelnemers hieraan onmiddellijk in scheldpartijen vervallen op het moment dat er hardop concrete vragen worden gesteld waarop het antwoord het systeem zou kunnen rehabiliteren of juist door de mand laten vallen.

    Blijkbaar zijn het zaken die de deelnemers zichzelf nog niet eerder af hadden gevraagd, en ook wordt er op dat moment nog steeds niet de overweging gemaakt om de onduidelijkheden bij de organisatie aan de orde te stellen om gewapend met het antwoord hierop alsnog de aantijgingen te weerleggen, en zodoende het aanzien van het systeem aanmerkelijk te verbeteren als de critici met de juiste antwoorden in hun hemd worden gezet.

    De strategie van Flexkom is er één die we al vaker hebben gezien, en is er op gebaseerd om zoveel mogelijk mensen op dit moment al te laten betalen voor ontwikkelingen die in de toekomst pas plaats gaan vinden. Zo wordt de deelnemers allen een worst voorgehouden, waarvan in de (verre) toekomst pas zal blijken of beloftes worden nagekomen of niet. Dit laatste is zoals doorgaans het geval is, maar dan is het uiteraard te laat. Op die manier heeft de organisatie alle tijd om de inkomsten zorgvuldig weg te sluizen, terwijl geen van de benadeelden klaagt, want resultaat werd er immers op korte termijn toch al niet verwacht. Op deze manier zijn de toekomstige benadeelden nog bezig om nieuwe slachtoffers te zoeken ook, terwijl ze zelf hun geld al afhandig hebben laten maken en feitelijk al opgelicht zijn zonder zich hiervan bewust te zijn.

    Uit mijn hoofd hebben we dit al kunnen zien bij Agloco, 1001Euro, de beursgang van Euphony en bij Beank, waarbij in alle gevallen ook nog eens de streefdatum met de meest fantasievolle excuses naar achteren wordt geschoven, waarbij zodoende de operationele doorlooptijd in het voordeel van de oplichters wordt verlengd. En niemand die zich afvraagt wat er met je geld in de tussentijd gebeurt. Waarom zou je nu, of maanden geleden al, €1598 euro storten als de tegenprestatie in de vorm van provisies en kortingen e.d. pas over maanden plaats gaat vinden? Wie zorgt er voor dat geld in de tussentijd, en krijg je het terug als het Flexkom systeem onverhoopt wordt afgeblazen?

      1. Oja, en Nova Lusus was ik natuurlijk ook nog helemaal vergeten. Goh, wat hebben we daar op het Radar-forum een lol mee gehad met die kneus die ook bij die presentatie van het hoofdbestuur aanwezig was geweest die met de verborgen camera door Tros Opgelicht was gefilmd; het lag natuurlijk allemaal aan de montage van de Tros…

        1. Als ik me niet vergis dook piramidekoning Arie Stok, van Orpiton, Vanilla, etc. daar toch ook nog op?

          Messcherpe analyse Econometrist, het fasesysteem houdt mensen kalm zodat ze rustig blijven investeren en/of wachten tot de beloofde rendementen worden uitgekeerd, en in de tussentijd gaan de bazen er met het grote geld van door – of stoppen dit geld in een nieuwe scam waarmee ze weer vrolijk verder gaan en waar dezelfde mensen zonder enige twijfel weer vrolijk hun spaarcentjes naar overmaken.

  11. Wouter, hulde dat je dit blog in het leven geroepen hebt. Ik zie om mij heen vrienden op een roze wolk zitten omdat ze inderdaad denken een passief inkomen te krijgen. Terwijl ze de inleg eigenlijk niet kunnen missen. En voel je ze aan de tand over het produkt en het verdienmodel, dan hoor je uiteindelijk ‘niet geprobeerd is altijd mis’. Ja, wat moet je dan… Gelijk wijzen op jouw blog dus, voordat ze mee gaan doen !! 🙂

  12. Door mijn werk spreek ik veel met winkeliers uit de detailhandel , er zijn een paar zaken die opvallen.
    Ondanks dat FK de zaak nog niet aan het uitrollen is zijn er al veel winkeliers benaderd door FK-volgelingen om een pakketje te kopen, het draagvlak is nul komma nul men vertrouwt het niet, het wordt te mooi voorgespiegeld zijn de reacties,grappig is dat veel van hun bekend zijn met dit blog en hier de bevestiging krijgen van hun gedachte.

  13. Ik heb het werkelijk geprobeerd te begrijpen maar na die live online presentatie begrijp ik er nog minder van dan voorheen, en dat voor een oud-ondernemer die 33 jaar een eigen zaak had en een goedlopend bedrijf voor mijn kids achterliet. 😉 De voorstanders mogen mij best dom noemen maar ik melde al eerder, In Ieder Geval Niet dom Genoeg Om Geld Te Steken In Flexkom. De uitleg word steeds minder en de informatie-voorziening staat duidelijk op een heel laag pitje. Begrijp je het niet? Wel dan is het niets voor jou. Met dat uitgangspunt is het 99.99% gedoemd te mislukken in mijn optiek.

    1. Joop, dat is volgens mij juist waar ze op gokken. Dat mensen ja zullen zeggen omdat iets wat ingewikkeld is wel goed moet zijn. Althans, dat zal hun idee zijn.

    1. Ik heb het filmpje gekeken precies totdat de naam Ian Driscoll, de naam van de meneer die geïnterviewd wordt, viel. Google die meneer maar eens; Hij is een van de trekkers achter Banners Broker, een van de grotere Ponzi schema’s van Engeland.

      Een interview kopen kan iedereen doen.. dat zegt net zo veel als de lovende berichten als die in The Obtainer staan. Wellicht herinneren jullie je Palm Invest nog. Of wat dacht je van deze; http://www.youtube.com/watch?v=sd_bO5pQtTI

    2. Nou inderdaad zeg. Die interviewer legt die Driscoll daar echt het vuur aan de schenen, maar hij blijft daar toch maar mooi overeind. Weliswaar liegt hij gewoon keihard, bijvoorbeeld over de CASH die je na de ping op je kaart gestort hebt gekregen, maar deze doorgewinterde interviewer van “Morning Edition” laat dat heel tactisch op z’n beloop, in aanloop naar de rest van de fileerpartij die deze anchorman daar even uit zijn mouw weet te schudden.

      Al met al weten we nu wel wat Flexkom precies is; de nieuwe stap in marketing, de opvolger van e-commerce, waar deuren mee open gaan waarvan we altijd gedacht hadden dat die voor altijd gesloten zouden blijven.

      Hartstikke goed, en er gaat straks hartstikke veel geld mee vloeien. Het is het laatste nieuws op marketinggebied.

      Als je goed luistert hoor je dat het publiek in de studio er ook helemaal stil van is…

    3. Tja, wel heel bijzonder dat de witte man vasthoudt aan het idee dat er al sinds 1994 online wordt geshopt terwijl Explorer in 1995 uitkwam en pas volledig functioneerde in 1996. Maar goed, ik kan geen half uur kijken naar DuoPenotti…leuke webcast, bijzonder dat er toch meer dan 100 mensen naar hebben gekeken.

  14. Tja ‘lieve mensen’en weet je wat…..
    Het niet slagen van Flexkom ligt straks niet aan Flexkom (natuurlijk!) maar komt door alle “negativiteit” op dit blog.
    Wij zijn straks de reden van het niet slagen. Let maar op hahaha.
    Eigenlijk is het heel simpel.

    1. Mensen die dat zouden vinden die moeten toch eens bij zichzelf te rade gaan denk ik. Als dit blog ongegronde “negativiteit” zou hebben dan hadden zij zelf, of anders Flexkom zelf, wel een prima reactie kunnen geven waarin ze aangetoond zouden hebben waarom ze juist een heel goed bedrijf zijn. De blog zou dan omslaan na reclame voor Flexkom, in plaats van een waarschuwing voor Flexkom.

      Het tegendeel is waar. De enige ongegronde negativiteit op deze site komt van Flexkommers zelf die hun bedrijf zo het laatste zetje de afgrond in geven.

  15. Al die mensen die nu al geld in Flexkom gestoken hebben, zijn natuurlijk boos op Wouter, omdat ze vrezen dat niemand meer in de val van die oplichterij zullen lopen. Als ze nog genoeg goedgelovige mensen vinden, kunnen ze hun geld er nog misschien uithalen, maar als het kaartenhuisje invalt zijn de onderste treden van de pyramide allemaal hun geld kwijt. Enkel de toplui rijven nu volop geld binnen voor een luchtbel, en niemand van die gedupeerden gaat iets van hun geld terugzien, want dat geld zal ondertussen al versluisd zijn naar belastingparadijzen onder de dekmantel van allerlei louche postbusbedrijfjes.

    Gelukkig heb ik van moeder natuur genoeg intelligentie gekregen om nooit in zo’n val als Flexkom te trappen, want zoals hierboven iemand zei, maar dan in het Engels : als het te mooi is om waar te zijn, is het ook niet waar.

    Ik had nog nooit van Flexkom gehoord, maar kwam op deze blog omdat ik wat onderzoek deed naar de eigenaars van een aantal oplichterssites : sexdating sites waar alleen maar fake vrouwenprofielen opstaan, die enkel maar als doel hebben mannen aan het lijntje te houden, en voor verschillende euro’s per bericht te doen betalen, zonder dat het ooit tot een date zal komen. Eén van de eigenaars van zo’n site had (dom genoeg) de domeinnaam geregistreerd op naam van zijn Belgische bvba. Op de website van dat bedrijfje, was hij trots te kunnen melden dat hij Global Partner was geworden van Flexkom. Na het lezen van al de uitleg had ik meteen de grootste twijfels, of waarschijnlijk zal mijn ‘denkraam’ te klein zijn, dus sloeg ik aan het googlen. En spendeerde gisterenavond enkele uren om Wouters verhaal en de commentaren te lezen.

    Beste Wouter, het is mooi wat jij en een aantal andere commentaarschrijvers doen op deze blog. Hopelijk denken mensen twee keer na, en lezen ze ook wat van deze site, voor ze het geld dat ze ongetwijfeld goed kunnen gebruiken investeren in een luchtbel, enkel bedoeld om enkele malafide oplichters een luilekkerleventje te bezorgen op de Seychellen of zo.

  16. Nou kom ik elk jaar op de Seychellen en ik hoop dat dat een FlexKomvrij gebied blijft… Zitten overigens genoeg timeshare-scams daar en ze weten heel goed hoe ze daarmee moeten omgaan.

  17. Ik ben blij met alle reacties. Het geeft mij een steeds beter beeld. Zoals ik al eerder heb vermeld (op pagina 1) ben ik ook benaderd. Het leek heel aantrekkelijk, maar aangezien ik mijn geld nog steeds maar 1 keer kan uitgeven, ging ik verder zoeken. Droomde er ‘s nachts van, gingen alarmbellen af. Dus internet op en langzaam kwam ik ook hier terecht. Inmiddels veel meer onderzoek gedaan. Mensen als Renze Deelstra voor Nederland en Ian Driscoll hebben in alerlei MLM zaken gezeten/zitten, met goudstaafjes o.a. (ook Frankrijk), Banners Broker etc. Prima als mensen vertrouwen hebben in deze vorm van zakendoen. Ook bij Banners Broker veel mensen die nog steeds op hun geld zitten te wachten etc . Dat maakt voor mij extra duidelijk dat ik dit niet zie zitten. Wat ieder voor zich wil doen, moet ieder voor zich weten. Ik ben in ieder geval blij met dit blog. Mijn beslissing hangt niet alleen af van dit blog. Het geheel van alles wat op internet te vinden is, maakt dat ik hier zo in staat, dus als er al een advocaat aan te pas gaat komen… mensen hebben recht op informatie, van voor- en tegenstanders, zodat ze een gedegen beslissing kunnen nemen. Tnx Wouter.

    1. Graag gedaan, en goed dat je je huiswerk gedaan hebt mbt. de mensen die achter dit “bedrijf” zitten. Toevallig viel Ian zijn naam zojuist ook. Geen hele frisse meneer inderdaad.

    2. “Mijn beslissing hangt niet alleen af van dit blog.”

      Mooi, da’s volgens mij ook de bedoeling. Dit is maar 1 bron van informatie, en door alle bronnen te combineren kun je je eigen beeld vormen en je eigen beslissing nemen – wat die ook is.

  18. Na de vakantieperiode lijkt mij FK interssant voer voor Pow News, ik zie het intervieuw tussen Renze en Rutger al voor me,kijken of alles dan nog zo simpel is

  19. Als je hier als licentiehouder van flexkom, ikzelf helaas ook zou ik al bijna zeggen, alles leest.
    Vooral de reacties van mensen die reageren onder de namen flexkom den Haag, flexkom Amsterdam, flexkom enz enz enz.
    Ga eens een keer ergens inhoudelijk op in!
    Het is allemaal blaaa blaaa blaaa wat er wordt geroepen en vaak lijkt het meer op schreeuwen.
    Als flexkom het bedrijf van de toekomst is, de wereld gaat veroveren, alles en iedereen zal gaan verslaan, geef dan eens duidelijkheid!
    Alles wat jullie zeggen zegt helemaal niets.
    Een kind van 3 zegt nog meer zinnige dingen dan hetgeen jullie hier doen.

  20. Beste Wouter,

    Na het lezen van dit blog en de verdere dubieuze en misleidende informatie die Flexkom naar buiten brengt, lijkt het me een goed idee om het HoofbedrijfschapDetailHandel (HBD) notie te geven van deze club. Een verwijzing naar dit blog lijkt me voldoende.
    Krijgen zij ook een beeld over hoe deze club te werk gaat en communiceert. Hopelijk trekken ze dan zelf de conclusie dat dit spel de MKB’r geen geld en omzet gaat opleveren maar geld en omzet gaat kosten, dat het een gevaar is ipv een kans in deze toch al lastige tijd.
    Nav hun eigen bevindingen kunnen zij bedenken of ze hier iets mee willen doen richting hun leden en de algehele detailhandel in Nederland. Hiermee heb je in dat geval direct een landelijke waarschuwing te pakken voor elke ondernemer die benaderd wordt door deze boevenbende.

    Gr. Nick

    1. Ik heb het ook al doorgespeeld naar de landelijke MeerBusiness organisaties zij zullen een waarschuwing uit laten gaan naar hun leden,geen advies van wel of niet doen maar wel nadenken en een verwijzing naar dit blog,lijkt mij ook voldoende dan kan iedereen zijn eigen conclusie trekken.

    2. Hoi Nick,

      Op deze blog geef ik mijn mening en plaats mijn bevindingen, men mag daarover discussiëren op mijn blog en ik zal aan die discussie deelnemen. Dat is het. Verder kan een ieder daar zelf zijn eigen conclusie uit trekken, vind ik.

      Zelf heb ik niet de ambitie om mijn blog onder de aandacht bij allerlei instanties en/of media te brengen. Mocht iemand anders concluderen dat zoiets wel zou moeten gebeuren, dan mag diegene dat zelf doen.

      Groeten,
      Wouter

    1. Aan alle flexkommers inclusief mijzelf,

      Schokkend is de info op de eerdergenoemde en onderstaande site:

      http://cheliz.de/die-chronologie/

      Het is inderdaad Duits maar met een klein beetje Duitse kennis en een vertaalmachine perfect te ontleden.
      Op deze site wordt chronologisch aangegeven met welke actviteiten Flexkom oprichter Cheliz, zijn vrouw en rechterhand Peter Grunewald zich mee bezig hebben gehouden de afgelopen tien jaar en hoe het de licentiehouders in die tien jaar is vergaan.

      Ik vind het serieus verbijsterend!
      Lees met name wat er is gebeurd met :
      – 2009 TiViBo GmbH
      – 2008 IQ-Concept

      Op dit moment is exact, ik zeg EXACT hetzelfde gaande bij Flexkom, heb het zelf meegemaakt! Vervang alleen de naam naar Flexkom en je hebt exact hetzelfde.
      * het cashback systeem – identiek
      * de POS terminals – identiek
      * de instapbedragen – nagenoeg gelijk
      * de grootse presentaties – identiek
      * de klanten kaart – identiek
      * de (flex)holidays, internetshop – identiek

      Alle daargenoemde bedrijven van Ehliz zijn op de fles gegaan, waren niet solvabel en hebben gezorgd voor duizenden gedupeerde licentiehouders. Zelfs de schade bedragen worden genoemd, miljoenen.

      ik ben serieus in shock wan hij gaat gewoon keer op keer verder met hetzelfde ‘idee’ maar dan onder een andere naam en helaas andere slachtoffers.
      Als ik bovenstaande site bekijk, heeft het er helaas verdomd veel van weg dat er nu weer het zelfde gaat gebeuren.

      Hoezo kan zo’n persoon dit jaar in jaar uit blijven doen zonder represailles??

  21. Op de website van Flexkom International wordt vermeld dat de app al 6.488 keer is gedownload http://www.flexkom.com/.

    Dit is wel erg opmerkelijk, aangezien er al meer dan 4 miljoen kaarten in omloop zijn en de app al meer dan twee weken beschikbaar is.

    Als we hier een beknopte statistische berekening op los laten, dan zien we dat circa 0,16 % van de kaarthouders gebruik wil maken van de app. Als we dan nog rekening gaan houden met niet-kaarthouders die de app hebben gedownload om te proberen, dan kunnen we stellen dat van de mensen die al iets met Flexkom te maken hebben gehad, bijna 0% nog vertrouwen in het bedrijf heeft/gebruik van de diensten van Flexkom wil blijven maken.

    Dus als het in Turkije een echt succes was geworden, dan zouden er wel meer apps gedownload zijn.

    1. In de webinar werd Turkije niet genoemd als land waar de App al werkte. Zou me niks verbazen als ze dat hele land afgestoten hebben omdat minstens driekwart van de licentiehouders daar ontevreden is.

      Ik vermoed dat de downloads puur en alleen licentiehouders plus wat van hun familie/vrienden zijn. Dan nog erg weinig, als je rekent dat de App in UK, DE, NL, FR, BE en zelfs Amerika gelanceerd is, aldus de Renze in de webinar.

        1. Flexkom zelf is daar nog niet actief vanwege wetgeving, maar hun app al wel, aldus de webinar. Maar het kan ook zo weer compleet anders zijn, je weet het nooit met Flexkom..

          1. ik woon in de US en de app is hier idd te downloaden via Google play (android), en ook via Itunes. Beschrijving van aantal downloads geeft 1000+ aan.

  22. Volgende week ga ik aangifte doen. Dat heb ik vandaag besloten. Ik heb al contact hierover gehad met een kennis die politieagent is. Nog meer mensen die dit gaan doen?

    Het is toch van de gekke dat dit al zolang door gaat.

  23. @The Infidel Men heeft mij geprobeerd binnen te halen in een systeem dat overduidelijk om een piramide constructie gaat. Dit baseer ik op het feit dat men bonussen verdient op het moment dat er een nieuwe Flexkom partner ingeschreven wordt. Lijkt me aanleiding genoeg.

      1. Dat er bonussen verdient worden op het aanbrengen van iemand heb ik geen problemen mee. Lijkt mij heel logisch. Piramide is verboden, dus dat is het niet. Aan Multi level marketing is helemaal niets verkeerd. Wie werkt verdient, wie niets doet verdient niets, dat is MLM. In een piramide verdient enkel diegene die aan de top staat of die nu werkt of niet. MLM is in de toekomst trouwens het nieuwe ondernemen. Je kan daar voor of tegen zijn, dat maakt niets uit, het komt er toch aan.

        Ik ben een geboren ondernemer en de mentaliteit bij Flexkom is helemaal niet ondernemend. Het is daar een kindertuin waarin je wordt verteld welke kledij je dient te dragen. Verder wordt er niets aangebracht dan wilde verhalen. Zeker als die Renze Deelstra een programma begint uit te leggen. Het is inderdaad een feit dat ik ook aangifte ga doen en hen aangetekend zal aanmanen mijn inleg terug te betalen. Doen ze dit niet binnen de twee weken na mijn schrijven schakel ik mijn advocaten in en zet ik Economische Inspectie aan het werk. Ik zal hier bij ook een brief schrijven naar Unizo, de federatie van detailhandelaars, om hun leden te verwittigen welk gif er zou kunnen aankomen.

        1. Beste Tom,
          Dit lijkt mij de juiste weg,alleen aangifte doen omdat iemand een bonus verdient bij het aanbrengen van een nieuw lid lijkt mij niet zinnig.
          Het is verstandig om eerst een jurist hier naar te laten kijken alvorens er aangifte wordt gedaan,overigens is het jammer dat er nog geen jurist zich op dit blog heeft gemeld

          1. Er heeft zich al 1 advocaat en 1 jurist gemeld, eerder in de reacties. Wellicht lezen ze nog mee en reageren ze later.

            Overigens, Tom, dat iets verboden is wilt niet zeggen dat het niet gebeurd. Wie zegt dat Flexkom al gescreend is door de FIU, AFM, rechter of welke instantie daar dan ook over gaat?

          2. Hoi Wouter,
            Naar mijn mening is een screening door hogere instanties te ver gezocht want wat is een screening? Meestal weten of begrijpen ze niet wat je aan het doen bent. Ik ben ook meerdere malen bij deze instanties uitgenodigd geweest om te komen vertellen wat ik aan het doen was. De wetgeving is hierin heel onduidelijk:

            Of er al dan niet sprake is van een onwettige verkooppraktijk overeenkomstig artikel 84 van de wet op de handelspraktijken, dient echter door de rechter beoordeeld te worden.

            Slechts 1 persoon gaat jou dus veroordelen indien er AL dan NIET SPRAKE IS VAN OVERTREDING VAN ARTIKEL 84.
            De wetgeving is in dit geval zeer onduidelijk en de beslissing van de bevoegde rechter hangt louter af of die vandaag goed of slecht gezind is.

          3. Nou Tom, dan moet ik je wel een beetje teleurstellen. Een rechter zit wel in zijn eentje daar achter dan bureautje, de uitspraak die hij doet heeft hij echt wel voorgelegd aan een Kring hoor. Er zijn dus meerdere mensen en instanties die zijn gehoord alvorens er een uitspraak komt.

          4. Tom, je stelde “Piramide is verboden, dus dat is het niet”. Mijn punt is dat die stelling niet op gaat, want ook dingen die verboden zijn, kunnen uitgevoerd worden.

          5. Tom, het is in feite heel simpel. Iedere buitenlandse organisatie met een vestiging in Nederland moet zich hier inschrijven in de KvK.

            Als het goed is heb je een contract getekend voordat je geld ingelegd hebt. Welke organisatie staat boven het contract?

            Ze claimen een organisatie, Flexkom Nederland, het hebben, maar die staat niet ingeschreven in het handelsregister.

            Jij hebt dus in feite geld betaald aan een organisatie dat niets handelsbevoegd is (lees: illegaal in NL actief is) en dus strafbaar is. Zij mogen dus geen rechtshandelingen verrichten en jouw contract is een rechtshandeling.

            De keerzijde is dat iedere inwoner van dit land de wet dient te kennen (staat in de grondwet, slaat nergens op, want de wetgeving is hier ondoorgrondelijk). Daarnaast wordt je door de wet geacht om ook zelf onderzoek te doen. Ik weet dus niet hoe zwaar de rechter dit mee gaat wegen in het proces, maar ik verwacht dat de rechter hier heel coulant mee om zal gaan in dit geval. Ik weet niet of hier al jurisprudentie over is.

            Je hebt dus wel degelijk een zaak en je win kans is zeer groot. Ik ben alleen bang dat de vogels gevlogen zullen zijn, en kale kippen zijn niet te plukken. Leg daarom eerst vast van wie je het contract aangeboden hebt gekregen en zorg dat je zo veel mogelijk over deze persoon te weten komt (prive adres, zakelijk adres, activiteiten als bv. ondernemer etc.)

            Succes

          6. Aha, case closed zaak gewonnen! haha, je kan het ook altijd op dwaling gooien art. 6:228 BW.

            Kan je iets meer vertellen over het contract dat je met ze hebt? Of het contract zelf via Wouter op deze blog plaatsen?

  24. Hier roer je een interessant item aan, want wie bied jou het FK contract aan ? dit zijn volgens mij de licentiehouders van FK.
    Uit het verre verleden kan ik mij nog een organisatie TITAN genaamd herinneren, hier heeft niet alleen de top grote klappen gehad van de belastingdienst maar ook de zgn. licentiehouders.
    Hier zijn zelfs een aantal faillissementen uit voort gekomen

      1. Dat gaat niet Jan. Je dient je aan te melden via een URL, vinkt aan dat je de DUITSTALIGE gebruikersovereenkomst accepteerd en klaar.
        Tevens staat in die overeenkomst dat het verboden is om deel te nemen aan competitieve programma’s. Ook dat is verboden. Een bedrijf kan of mag nooit tegen een zelfstandig ondernemer opleggen met wie deze mag samenwerken. Ik ga even op zoek naar de voorwaarden die ze stellen.

        1. Tom, als je licentiehouder bent dan heb je toch neem ik aan een stapeltje papieren gekregen?
          Ik heb die namelijk wel gekregen.
          Zal eens kijken hoe ik ze hier op kan krijgen, misschien een idee dat ik ze Wouter toe kan sturen.

  25. Hieronder de link naar de FlexKom voorwaarden. Ik heb ze tevens neergezet als kopie.

    http://www.flexkom.com/tf/public/ruv/nl/ruv.pdf

    Richtlijnen en handelwijzen voor de Coördinatoren van FlexKom
    1 Inleiding
    1.1 Doel van deze richtlijnen
    FlexKom is een onderneming die goederen en diensten middels partners (hierna ook
    “Coördinator” of “Coördinatoren” genoemd) vermarkt. De betrekkingen tussen FlexKom en
    haar partners worden door deze richtlijnen en handelwijzen, de algemene voorwaarden
    voor de Coördinatoren van FlexKom, de Coördinatorovereenkomst en het marketingplan
    (hierna tezamen de “Overeenkomst”) geregeld.
    1.2 Wijziging van de Overeenkomst
    FlexKom zal de Overeenkomst kunnen wijzigen indien zakelijke noodwendigheden haar
    daartoe nopen. FlexKom zal de Coördinator in voorkomend geval tijdig aangaande de
    desbetreffende wijzigingen inlichten. Indien de Coördinator binnen een termijn van één
    maand na inlichting geen bezwaar maakt, zal hij worden geacht met de voorgestelde
    wijziging te hebben ingestemd. FlexKom zal de Coördinator steeds mededelen dat bij
    gebrek aan tijdig bezwaar hij wordt geacht te hebben toegestemd.
    1.3 Splitsbaarheid
    Indien één of meer bepalingen (of een deel van een bepaling) van deze Overeenkomst
    nietig zijn, nietig zijn verklaard, vernietigbaar zijn dan wel hun rechtsgeldigheid op andere
    wijze hebben verloren, zullen de overige bepalingen (of het resterende deel van
    desbetreffende bepaling) van deze Overeenkomst onverkort van kracht blijven. De partijen
    zullen ten aanzien van bepalingen (of het deel van een bepaling) die nietig zijn, nietig zijn
    verklaard, vernietigbaar zijn, dan wel hun rechtsgeldigheid op andere wijze hebben
    verloren, in overleg met elkaar treden teneinde een vervangende regeling te treffen, in dier
    voege dat partijen ernaar zullen streven dat de strekking van de Overeenkomst (of het
    resterende deel van desbetreffende bepaling) in haar geheel in stand blijft.
    2 Positie van de Coördinator
    2.1 Voorwaarde voor erkenning als Coördinator
    Om Coördinator te worden moet de aanvrager meerderjarig zijn en FlexKom een volledig
    ingevulde aanvraag hebben toegestuurd.
    2.2 Geen aankoopverplichting
    De Coördinator is niet verplicht producten of diensten van Flexkom te verwerven om
    inkomsten overeenkomstig het marketingplan te ontvangen, met uitzondering van een ebiz pakket of een Teammember pakket.
    2.3 Voordelen voor de Coördinator
    Zodra FlexKom de aanvraag van de Coördinator heeft aanvaard (door bevestiging per email bij aanmelding middels het Internet), geniet de Coördinator volgende voordelen:

  26. Wat een heerlijke discussie! Ook ik was uitgenodigd door een kennis en ben twee keer op een meeting geweest! Als zelfstandig ondernemer probeerde ik ook mijn vragen te stellen! Maar op de tweede meeting werd daar totaal overheen geluld! En als je deze discussie leest, dan kan Flexkom niet anders zijn dan een groot bullshit en oplichtersverhaal! Bedenk alleen de meest voor de hand liggende en cruciale vraag: waar haalt Flexkom het geld vandaan om hun licentiehouders van te betalen! Simpel rekensommetje, als er dividend uitgekeert wordt, moet dat toch ergens vandaan komen! Toch? Dus, Flexkommers, waar, in godsnaam komt dat geld vandaan? Ben benieuwd, maar tevens “bang” dat ik hier geen realistisch antwoord op krijg!?

      1. Sorry hoor! Is dat echt een antwoord! Een antwoord is iets waar je wat aan hebt, en waardoor je verder geen vragen hoeft te stellen!! Maar verschil niet bekend, tussen vraag en antwoord??

          1. Hey hey! Ik ben nieuw hier he!? Maar daarmee blijft mn vraag wel staan! Dus, Flexkom mededewerkers, waar komt in godsnaam dat te verdelen geld vandaan? Komt dat echt van de zelfstandige winkeliers die meedoen, of wordt het uiteindelijk betaald door diegenen die voor € 1600,00 instappen? En de belangrijkste vraag voor mij blijft: hoe kun je een korting verdelen die je al vergeven hebt? En waar dus anderen aan moeten verdienen! En, om het helemaal simpel te maken voor de Flexkommedewerkers, hoe kun je iets verdienen aan iets wat er niet is! Aantoonbaar niet is! Daar ben ik echt benieuwd naar, en ik ben zeker bereid mijn zakelijke standpunt aan te passen indien hier een realistisch antwoord op komt!

  27. dat is nou juist het hele punt je krijgt geen duidelijke antwoorden gewoon omdat die er niet zijn, ik heb het hele protocol nu al een paar keer proberen te doorgronden maar steeds als ik denk dat ik het snap,dan komen er weer een aantal regelingen waardoor ik er helemaal niets van snap,iemand heeft al in dit blog geschreven dat het zo ingewikkeld wordt gemaakt dat de meesten denken het zal wel goed zijn,maar het is niet goed !!
    Degene die het begrijpen zijn de oprichters die hun zakken vullen

    1. Het wordt bij de bijeenkomsten gebracht alsof het allemaal heel simpel is (letterlijk het woord simpel alleen al valt te pas en te onpas bij zo’n meeting). Er wordt, bij het webinar dat ik volgde althans, ook gemeld dat “woutertje”, waarmee ze mij bedoelen, het niet snapt. Ironisch genoeg klopt dat, maar dan niet zoals het bedoelt wordt door diegene die dat meldt. Juist omdat ik er over na gedacht hebt, snap ik het niet. Denk je er niet over na, dan valt er niets te snappen en bestaat er dus de kans dat je Flexkom volgt in zijn verhaal, met alle gevolgen van dien.

      Om nog maar weer eens een (nieuw?) voorbeeld te geven dat er niets klopt van het Flexkom verhaal als je even na denkt;

      In je marketing plan op pagina 12 staat dit: FlexMoney is de interne valuta en komt overeen met de valuta van het desbetreffende land, dus 1:1. Dat betekent dus, 1 euro is 1 flexmoney. Maar ook 1 dollar is 1 flexmoney. Of 1 yen is 1 flexmoney. Diegene die iets van geld en valuta afweten, die zien dat hier een enorm probleem ontstaat. Met name omdat juist internationale handel gepromoot zou worden door Flexkom. Voor diegene die wat minder verstand heeft van valuta -no offence-, leg ik het even uit. Op dit moment staat 1 euro gelijk aan 1,33 dollar. Als je dus naar de bank gaat, een euro wilt inwisselen voor dollars, dan krijg je voor 1 euro, 1,33 dollar. Die koers wisselt, heel ingewikkeld systeem, dat zal ik jullie voor nu besparen. Maar wat zou er gebeuren als een Amerikaan bijvoorbeeld 1000 flexmoney gespaard heeft. Hij of iemand anders heeft daar dus, omgerekend, 1000 dollars voor betaald. Stel dat die Amerikaan nu, via internet, in Europa gaat shoppen. Dan heeft hij opeens met zijn 1000 flexmoneys, 1333 dollar op zak. Immers, 1 euro staat gelijk aan 1,33 dollar. Dat is vreemd. Waar is die 333 dollar vandaan gekomen? Of; wie betaalt dat verschil?

      Dit wordt nog veel erger met landen zoals Trinidad en Tobago. Toevallig waren veel Flexkommers van de week nog blij met een filmpje dat verschenen was over dat Flexkom nu ook in dat land actief gaat worden. In Trinidad en Tobago betalen ze met de Trinidad en Tobago Dollar (TTD) De wisselkoers met de euro staat op dit moment op 8,51 dollar. Voor 1 euro krijg je dus 8.51 TTD. 1000 Flexmoneys verzameld in Trinidad en Tobago zijn omgerekend 117.50 euro waard. Maar, omdat Flexkom de Flexmoneys gelijk stelt met de lokaal geldende valuta, zijn die Flexmoneys opeens 1000 euro waard als je ze uitgeeft in Europa! Dat is dus een winst van bijna 90%! Alleen; wie betaalt dat? Heeft er iemand ooit wel eens hier over nagedacht? Ben benieuwd.

      1. dit is nou inderdaad zo’n voorbeeld waar ik geen kl.. van snap, dit is bij mij ook opgekomen hoe kan dit ?
        Het meest enge van FK-volgelingen wat mij opvalt dat is dat mensen die ik qua intelligentie vrij hoog heb staan en zij mij, mij nu aanstaren als ik een vraag stel met een blik van wat ben jij dom dat je dit niet snapt het lijkt wel of ze volkomen zijn geïndoctrineerd door dit hele gebeuren,als je ze bij elkaar ziet in een groepje allemaal dat duimpje omhoog voor de foto, wat zijn we toch allemaal positive people

        1. Ik ben geen psycholoog maar ik denk dat er een flinke dosis groepsdruk in zit. De bedoeling is immers dat je veel bijeenkomsten van Flexkom bezoekt als je volgeling bent. Wat je dan kan krijgen is Asch’s Conformity.
          Mensen willen niet dom over komen en gaan daarom mee met de groep of denken dat de groep het echt beter snapt dan zijzelf en dat het daarom dus waar is wat er verteld wordt.

          1. Dit soort organisaties hanteren sektarische wijzen van beïnvloeding van de volgelingen en slagen daar zo te zien goed in.

  28. Maar ja, dit zag ik aan het begin van het blog al aankomen maar nog steeds geen duidelijkheid. Nu begrijp ik inmiddels wel dat men dat mij niet gaat uitleggen omdat blijkbaar iemand anders het wel begrijpen kan..ofzo. Maar misschien dat die persoon mij dan wat wil uitleggen. Het liefst zonder dreigementen en/of scheldwoorden.

  29. Het meegaan met de groep dat klopt helemaal men denkt dat de groep het beter weet en zeker de grote leider die voor de groep staat dus gaat men enthousiast mee en durft vooral niet kritisch te zijn want dat zou dom overkomen.Maar terug in de gewone wereld denkt men tegenover gewone mensen de wijsheid in pacht te hebben en is iedereen dom die kritisch is en nadenkt.
    Het frequent bezoeken van bijeenkomsten is inderdaad een must als je tenminste bij de rijke top wilt gaan horen dat men inmiddels al ongemerkt veel geld heeft uitgegeven aan reiskosten en consumpties etc.wordt voor lief genomen,kortom die inleg-fee van € 1600,00 is al zo’n beetje het dubbele geworden, geld wat velen van hun broodnodig beter hadden kunnen besteden ipv. het in deze bodemloze put te storten

  30. FB. Flexkom NL

    Straks vele vele winkels door heel Europa.. Het grootste narrow casting netwerk ter wereld gaat na 26 oktober echt van start… De kleintjes gaan verdienen aan de groten…. Help jij mee? Meld je aan!

  31. Ik denk dat dit gewoon een pyramidespel is. Het kan omdat er nog in de toekomst dingen worden beloofd. Maar de beloftes zijn er al sinds het begin, en de data’s worden telkens uitgesteld. Tot dan zijn er mensen die erop verdienen door mensen te recruiten (indoctrineren dat in de toekomst er echt wat komt). Met andere woorden, je kan nu alleen erop verdienen als je extreem veel mensen via jou een pakket verkoopt.
    En dat zijn de mensen die al een netwerk hebben, en komen van een andere (vaak geflopte) MLM bedrijf. Die verkopen aan hun netwerk het pakket en krijgen daarop een commissie.

    tenzij het product daadwerkelijk gaat bestaan, afwachten i guess.

  32. Flexkom is net Europa, er klopt geen zak van, maar zolang er mensen zijn die er in geloven, blijft het bestaan. Flexkom wil zo snel groeien, dat dat ten koste gaat van de kwaliteit van het systeem. Waarschijnlijk snapt de top heel goed dat het systeem dat ze bedacht hebben waardeloos is, maar ze blijven het zo snel mogelijk in zo veel mogelijk landen uitbouwen. Het verdienmodel zit namelijk niet in de retailers, maar in de franchisers, welke massaal geld inleggen. Hier staat nog helemaal geen goed product tegen over en dat zal er ook niet komen. Dus is het een kansloze zaak en de top heeft al gewonnen, want het geld van de franchisers is al binnen.

    Even kijken of mijn zienswijze klopt, als dit verhaal niet klopt, dan hoor ik het graag:

    Als retailer betaal je je korting driedubbel trouwens. Je geeft je klant korting, bv. 20%, vervolgens betaal je nog eens 20% aan Flexkom, waar je 20% van terugkrijgt, dus 4%, van het geld dat je aan Flexkom betaald. En vervolgens heeft die klant voor 20% van haar aankopen aan korting opgebouwd. Dus als een klant 10 euro in jouw winkel uitgeeft, dan kost dat jouw als ondernemer 5,6 euro.

    En volgensmij is er geen pot, waar je als ondernemer kan declareren, dus stel dat jij niets verkoopt, maar wel bij Flexkom aangesloten bent, dan kunnen Klanten van andere Flexkomslachtoffers(winkeliers) bij jouw winkel hun tegoed uit komen geven. Stel je voor dat iemand 100 euro opgebouwd heeft en iets van 110 euro komt kopen bij jou, dan speel je verre van break even.

    Het enige voordeel van Flexkom is dat je niet verplicht bent om mee te doen (alhoewel dat niet altijd zo lijkt tijdens een bijeenkomst), en neem dat advies a.u.b. ten harte, want dat gaat je veel geld en ellende schelen.

  33. Wouter is er al iets bekend?
    Flexkom pak dit blog aan! Zie reactie naar Flexkom licentie houders.

    Hallo allemaal,
    Ik ben de laatste dagen overspoeld met reacties op het blog van ene Wouter. Vanmiddag was ik het zat en heb gemeend om een reactie te moeten vragen vanuit Flexkom. Onderstaande reactie spreekt voor zich!!!

    NEGEREN dat blog. Degene, die hoe goed bedoeld ook reageren in dat blog zorgen voor heel goede vindbaarheid van dat blog in Google. Juist omdat ze kwalitatief relevante informatie over Flexkom geven. Maar alleen al door even te kijken op dat blog zorg je dat die site beter scoort in Google dan de eigen Flexkom site.
    Uit onderstaande reactie blijkt dat Wouter geen onbekende is die het bedrijven moeilijk weet te maken. Doe je voordeel met deze wetenschap als je er mee geconfronteerd wordt!
    Aan een passend antwoord wordt dus hard gewerkt.
    Blijft overeind dat: GA NIET NAAR DIE BLOG en reageer wat dat betreft helemaal nergens op kwaadsprekerij. Je voedt namelijk de vindbaarheid van die andere kwaadsprekerij.
    Laten we de gemoederen kalmeren en het blog een stille aftocht geven. Iemand die ons er mee confronteert kan je een perfect antwoord geven:
    Als alles wat op de blog beweert wordt waar zou zijn, dan zouden er al heel veel meer blogs zijn waar dat zo geklaagd wordt. Het is nu feitelijk een reclame voor ons allen dat het maar 1 blog zo nadrukkelijk is. Door zo te reageren toon je de kracht van Flexkom.

    1. Van Flexkom heb ik verder niet zo veel vernomen. Ben wel benieuwd uit welke reactie zou blijken dat ik het vaker “bedrijven moeilijk weet te maken”. Blijkbaar staat vragen stellen gelijk aan “het moeilijk maken” in de ogen van Flexkom.

      Overigens zijn er best wat blogs verschenen over Flexkom, maar kennelijk valt die van mij het meeste op. Er is bijvoorbeeld “Een mooi aanbod van Flexkom Nederland” op Schaapswrak, een blog op BehindMLM, een analyse op RealScam, MoneyMakersGroup die er zijn plasje over doet, enzovoorts, enzovoorts.

      Maar licentiehouders van Flexkom kunnen zelf toch ook wel nadenken en, al dan niet na het lezen van een van deze blogs/forums, de balans voor henzelf opmaken?

      En.. “Juist omdat ze kwalitatief relevante informatie over Flexkom geven.”. Ironie daar is groot. Dat ze de bijdragen van Flexkom volgers tot nu toe als “kwalitatief relevant” bestempelen bevestigt nogmaals wat voor een organisatie het is.

    1. Dat is op zich in lijn met de reactie van “teleurgesteld”, maar enig bewijs van die verklaringen ontbreekt. Ben wel benieuwd of “flexkomscam” zijn beweringen ook kan onderbouwen. Dat zou heel interessant zijn.

      EDIT heb het ze even gevraagd via twitter.

    2. Heb ondertussen wel zo’n filmpje gevonden:
      http://www.youtube.com/watch?v=RJmpXGNImYQ

      Wat mij opvalt is dat de terminal gewoon los staat (=diefstal/fraudegevoelig. Een kwaadwillende kan hem verwisselen met een gemodificeerde terminal om zo klanten van de winkel te skimmen). Ook zie ik dat er kabels slordig bij hangen. Maar dat komt misschien omdat ik een kabelfreak ben. Wat verder opvalt is een enorme Flexkom sticker op de ruit van de winkel. Helaas wordt er niet vermeld welke winkel het betrof, dus kunnen we Youssef, de eigenaar, waarschijnlijk niet bellen om te vragen of hij ook FlexMoney in plaats van Turkse lire accepteert.

      EDIT hier meer winkels in beeld; http://www.youtube.com/watch?v=1bOVcoOLc1c

      EDIT2 hier de website van het restaurant uit het tweede filmpje: http://www.sahilrestaurantfethiye.com/indexe.asp
      Geen melding over Flexkom op hun website.
      Tweede winkel waar ze naar binnen gaan: http://www.alperkirtasiye.com.tr/index.php

  34. wat ik mij afvraag,als vanaf 26 oktober massaal de pos-kastjes bij de detailhandel worden geplaatst,krijgt de FK-volgeling die ze verkoopt aan de winkelier hier provisie over of moet hij het hebben van de FK percentages bij gebruik door klanten.
    Ik heb zo het vermoeden dat het geld van de verkoop weer rechtstreeks in de zakken van de oprichters zal verdwijnen,zoals alle cash-pay

  35. Ik dacht dat de FKomkommer alleen wat provisie kreeg van de transacties van zijn kaartjes en provisie van het gebel van familieleden/vrienden. Of mag de FKomkommer ook het inleggeld van de aangebrachte winkelier houden? Dan is het POSkassie toch al betaald?
    Het wordt er niet duidelijker op en nog steeds geen FKomkommer die het kan/wil/mag uitleggen. Lijkt me hier toch wel “kwalitatief relevant”.

    1. Heb je misschien iets meer informatie daar over? Hoe of op welke maner zit de recherche op de zaak? Is er iets bekend over de feiten waar Flexkom van verdacht wordt?

  36. Wacht nu rustig op de grote leider Renze Deelstra.
    Hij zal duidelijk maken hoe hij dit mlm geintje al meerdere malen heeft gedaan en zijn zakken heeft gevuld

Geef een reactie