“Ik kwam toevallig op deze site uit”

Wekelijks, of bijkans dagelijks, is het wel raak op een van de forums waar ik actief ben. Er komt een nieuw lid voorbij die een bericht plaatst waarin hij zegt “toevallig” een bepaalde website tegen gekomen te zijn. Zeg dat het voorbeeld.nl is.  Dit nieuwe lid wilt deze site heel graag met forum delen. Hij registreert zich dus op het forum en in het eerste of tweede bericht van dit lid begint hij met “ik kwam toevallig voorbeeld.nl tegen, kennen jullie deze site en wat vinden jullie er van?”. Of nog erger: “Ik heb wat gekocht bij voorbeeld.nl en ben er super blij mee!”

Denk nou zelf eens even na. Stel dat jij inderdaad toevallig een leuke site tegen komt op het internet of blij bent met geleverde service. Hoe vaak krijg jij dan de neiging om jezelf op een forum te registreren om die website met de leden van dat forum te delen?
Tenzij het een forum over oplichting of consumentenvertrouwen (TROS radar, opgeletopinternet.nl e.d.) is en je twijfelt over de betrouwbaarheid van de site die je gevonden hebt, doe je dat gewoon niet. In een uiterst geval zou je het willen delen op je facebook of op je twitter, maar het is simpelweg onmogelijk dat je naar aanleiding van deze ontdekking jezelf gaat registreren op een forum om dat daar aan de mensen te vertellen.

Kortom, in het geval dat een nieuw lid op een forum komt vertellen dat hij “toevallig” een leuke site tegen gekomen is, gaat het altijd om een vorm van reclame maken, oftewel, spam. In de meeste gevallen gaat het om iemand die zijn eigen site aan het pluggen is, maar er zijn ook droevige gevallen waarin het een ingehuurd bureau is die deze leugens verspreidt.

Voor de beheerders van elk forum is het kinderlijk eenvoudig om deze vorm van spam te ontdekken. Bovendien is vrijwel altijd aan de hand van het IP adres of het email adres waarmee iemand zich registreert een verband te leggen tussen de site die ze pluggen. Want vaak wordt er niet eens moeite gedaan om dit te maskeren. Men registreert zich met info@voorbeeld.nl en komt dan met een verhaal “Ja ik kwam toevallig voorbeeld.nl tegen, wat vinden jullie daarvan?”. Echt waar, stupiditeit kent geen grenzen.

Bij de ontmaskering wordt door de dader soms begripvol gereageerd en excuses gemaakt, maar vaak wordt er verontwaardigd gereageerd en zelfs stelling ontkend dat er een verband is tussen henzelf en de site die ze komen promoten.

Ik hoop dat ik niet hoef uit te leggen dat deze manier van (zelf)promotie uiterst schadelijk is voor de reputatie van je site en je geloofwaardigheid als internetondernemer. Wees dus altijd integer en authentiek (let op, dit wordt het nieuwe mode-woordje van 2013) als je op internet actief ben. Want hoe goed je het ook denkt te maskeren of hoe dom je ook denkt dat de leden van een forum zijn, zelfpromotie wordt altijd ontdekt en afgestraft op forums en andere social media platformen.

6 gedachten over ““Ik kwam toevallig op deze site uit””

 1. Als alle bedrijven er eens zo over dachten Wouter, ik schrijf veel op een forum en ze zijn altijd zo makkelijk er uit te pikken!
  Maakt voor mij meteen dat ik nooit op die site ga kijken/bestellen.

 2. Goed verhaal, sticky topic van maken 😉
  Daarnaast; ik ga graag met je mee naar een integer en authentiek 2013.
  Voor starters wordt het daardoor denk ik nog lastiger; je zult meer tijd en energie moeten steken in ‘onderscheidend zijn.’

 3. Zielig verhaal zeg. Ook ik kwam toevallig op deze site. Hoe? Ik was op zoek naar een recept voor onze nieuwe wok van inderdaad “AMC”. In de resultaten van Google kwam ik o.a. kassa en radar tegen over AMC. Omdat ik benieuwd was wat men daarover te zeggen had klikte ik dus door. In één van die reactie’s kwam ik dus “toevallig” de link tegen naar deze site. En ja, wij zijn dus super tevreden over de AMC-pannen en nee, wij hebben geen enkele binding met AMC, we verdienen er niets aan. De reden dat ik nu eens een keer reageer is het feit dat ik me ontzettend erger aan al die zielige figuren die overal een mening over klaar hebben maar niet met naam en toenaam genoemd durven worden. En mocht iemand “toevallig” een recept hebben van nasi uit de AMC-wok? Ik houd me aanbevolen.

  1. Goed dat je je mening ventileert, Teus. Je “ergert je aan die zielige figuren die overal een mening over klaar hebben maar niet met naam en toenaam genoemd durven worden”. Nu reageer ik altijd onder mijn eigen, echte naam dus je reactie is vast niet geadresseerd aan mij persoonlijk. Ook de enige twee mensen die op dit bericht reageerden deden dat onder hun eigen naam. Ik zal je bericht doorgeven aan een anoniem figuur die zijn mening klaar heeft, zodat je bericht toch nog bij de geadresseerde terecht komt!

   EDIT Ik vermoed trouwens dat je het verhaal niet helemaal goed begrepen hebt. Het verhaal slaat op mensen die op een willekeurig forum of blog een reactie achterlaten met daarin een boodschap van deze strekking:

   “Hoi allemaal! Toevallig kwam ik gisteren op voorbeeld.nl uit, en daar hebben ze geweldige voorbeelden! Ik zou iedereen aanraden om voorbeelden bij voorbeeld.nl te bestellen!”.

   Als beheerder van een forum -ik beheer enkele forums op het internet- haal je die berichten er feilloos uit. Men werd niet getriggerd door een bericht op een forum/blog om te reageren, maar men voelde de neiging om zichzelf te promoten. Bij jou is dat niet het geval, jij had de neiging om te reageren omdat je het idee hebt dat het verhaal zielig is. Een prima mening, naar mijn mening.

   1. Geniale reactie! (Mijn reactie is n beetje laat, maar ach ;p)
    Maar het werkt wel… prima voorbeeld. Ik denk dat ik voortaan ook maar op voorbeeld.nl mijn voorbeelden moet bestellen. Haha

 4. Ik kwam ook toevallig op deze site! 🙂 Naar aanleiding van je reactie ergens, dat dan wel. Mag ik mijn ongenuanceerde spam hier ook kwijt? Het gaat over energiecolportage. Spread the word!
  He jammer… post mag niet, het lijkt spam. Misschien na wat zelfcensuur… Ik haal eerst alle URLs eruit.

  Ik wordt al enkele maanden gebeld door MKB Veiling: hardnekkige, aggressieve telemarketing. Na overleg met consuwijzer komt er een klachb bij ACM.

  Toevallig werd ik na de klacht bij Consuwijzer een paar dagen niet gebeld. Nu weer. Zelfde onbeschofte lui. Bellen (ditmaal met nummervermelding, normaliter zonder), zeggen niet namens wie ze bellen. Heel vervelend.

  Ik vermoed dat het dezelfde toko is. Het zijn irritante telefoontjes: ongeveer zelfde tijd iedere dag, zonder nummerweergave en zonder een naam te noemen. Op zowel de nummerweergave als het niet noemen van de naam is er één keer iemand geweest die zich vergist heeft, zodoende kan ik het traceren.

  Om de klachten een beetje te kunnen bundelen, wat sleutelwoorden op een rijtje:
  ===================================================
  0161-707111 0161707111 (mkb veiling);
  telemarketing klacht klachten irritant
  0702170601 070 217 0601 2170601 H
  oe kunt u (slechte) MKB Veiling bereiken? Hier vindt u ons algemene adres en telefoonnummer Contactgegevens MKB Heling Raadhuisplein 42, 5121 JZ Rijen, telefoonnummer 0161-707111 (gevonden via http://www.centveiler.nl)

  domeineigenaar mkbveiling: SDW Beheer BV, contact sietse@extgroup.nl:
  failliet: “Extension Group (sucks) is een projectmanagement organisatie die zich gespecialiseerd heeft in de ontwikkeling, organisatie en begeleiding van commerciële projecten.”
  Tel: 0161 228933
  Fax: 0161 228930

  kamer van koophandel Brabant onder nr. 18081870.

  BTW nr.: NL8157.48.048.B.01

  Rabobank: 11 94 92 814
  ABN AMRO: 62 35 01 503

  Extension Group is (storend) onderdeel van ALANA HOLDING failliet

  Alana Holding BV is een deelneming van DGML Beheer BV. Dit bedrijf is ook gevestigd aan de Raadhuisplein 41 in Rijen (gemeente Gilze en Rijen).
  KVK-nummer: 20146715
  Vestigingsnr: 000005736463

  Extension Group BV is een deelneming van DGML Beheer BV. Dit bedrijf is ook gevestigd aan de Raadhuisplein 41 in Rijen (gemeente Gilze en Rijen).
  KVK-nummer: 18081870
  Vestigingsnr: 000016046625

  SDW:
  SDW Beheer BV. Dit bedrijf is ook gevestigd aan de Raadhuisplein 41 in Rijen (gemeente Gilze en Rijen).
  KVK-nummer: 18081500
  Vestigingsnr: 000013881353

  SDW:
  0161-228944 Alana Holding BV is ook een deelneming van SDW Het adres van Alana Holding BV is Raadhuisplein 41 in Rijen.
  KVK-nummer: 20146719
  Vestigingsnr: 000016964624

  SDW:
  Combisales International is een kleindochter van SDW Beheer BV. Dit bedrijf is ook gevestigd aan de Raadhuisplein 41 in Rijen
  KVK-nummer: 18022787
  Vestigingsnr: 000017606357

  zie ook (URLS weg, plak in google…)
  *ik zou in elk geval een flink blokje om lopen als ik MKB Veiling zie staan
  * Ze bellen nu via 010- 3403016, dit word ook gezien als acquisitiefraude
  * Al enige tijd wordt er gewaarschuwd voor acquisitiefraude bij MKB-ers.
  * (zelf)promotie uiterst schadelijk is voor de reputatie van je site en je geloofwaardigheid als internetondernemer
  * Opleiding is niet belangrijk, een vlotte babbel, makkelijk contact maken en vertrouwen kunnen wekken des te meer. Wel heb je een drive nodig om te scoren en je haalt hier dan ook voldoening uit.

Geef een reactie