Flexkom POS 4s test & review

Over de POS van Flexkom is bitter weinig bekend. Er staan wat leuke filmpjes op youtube van wat tevreden winkeliers zouden zijn die het apparaat gebruiken. Feiten zoals de specificaties van het apparaat, de mogelijkheden en of je dat apparaat echt nodig hebt, zijn niet bekend gemaakt door Flexkom. Toch vraagt Flexkom 482,79 euro (399 euro ex. BTW) voor het apparaat. Voor dat bedrag mag het een flink goeie tablet zijn. Ik heb de Flexkom POS4s getest.

 

Dit zijn vier screenshots van AnTuTu Benchmark die op de POS4S draait. De sceenshots vertellen ons exact wat de specificaties zijn.

POS4s_1POS4s_2POS4s_3

Specificaties van de POS4s. Klik op het plaatje voor een vergroting zodat je ze kan lezen.
Specificaties van de POS4s.

Voor bijna 500 euro zijn de specificaties van de tablet dramatisch. Zoals ik in het filmpje ook al zeg, kan je voor dik onder de 100 euro een tablet kopen met dezelfde, zo niet nog betere, specificaties.

Alternatieven

Voor ongeveer 140 euro heb je een Samsung Galaxy Tab 3 7″. Deze kost dus minder dan een derde van de prijs van de POS4s. De specificaties van de Galaxy Tab 3 7″ zijn een stukje beter dan de POS4s.

Voor zo’n 230 euro heb je een Asus Nexus 7 32GB. De specificaties van dat ding zijn vele malen beter dan de POS 4S.

En dan natuurlijk de Sanei N78. Deze tablet heeft ongeveer dezelfde specificaties als de Flexkom POS4S. Op Amazon is hij tussen de 60 en 90 dollar. Omdat die tablet niet meer gemaakt wordt zal hij binnenkort waarschijnlijk niet meer verkrijgbaar zijn. Echter werkt de Flexkom Terminal app op elke willekeurige Android tablet, dus kan je elk willekeurige goedkope tablet aanschaffen en daar de Flexkom Terminal App op installeren.

Conclusie Hardware

Puur qua hardware wordt je dus een poot uitgedraaid. Het is niet nodig om zo’n dure tablet te kopen om de Flexkom Terminal App te draaien. Waar zou die hoge prijs dan vandaan komen? Zijn het wellicht de 100 kaarten en 1000 QR code apps die je er bij krijgt?

2 ‘gratis’ FlexMoneys

Al snel kwam er een reactie van een fanatieke Flexkommer dat de waarde van de POS4S zou zitten in de kaarten en apps die je er bij krijgt. Elke kaart en elke app zou namelijk opgeladen zijn met 2 FlexMoneys, zo dacht gebruiker ‘Die Hard’. Helaas bleek deze gebruiker verkeerd geïnformeerd te zijn.

De 2 FlexMoneys worden dus pas gecrediteerd nadat een klant in totaal 200 FlexMoneys gespaard heeft. Dat is dus 1% extra. Het mocht wat kosten bij Flexkom.. Helaas is het dus niet zo dat je gelijk voor 2 FM kan shoppen.

Daarnaast is het zo dat als je de POS4S niet koopt, je alleen de 100 kaarten mist. De 1000 apps kan je nog steeds gewoon uitdelen. De bewering van gebruiker ‘Die Hard’ houdt dus geen stand.

Het praktisch nut van de POS4S

Goed, buiten het feit dat het apparaat dus zijn prijs niet waar is, heeft het ding enig praktisch nut?

Flexkom heeft totaal niet nagedacht over het praktisch nut van de POS in een winkel. Er komt een Engelse voeding bij, die past niet in de NL stopcontacten. Het werk om een transactie in te voeren is veel te omslachtig en foutgevoelig. De tablet is niet vast te zetten zodat hij niet of moeilijker gestolen kan worden.

Het lijkt er op dat de POS 4S slechts weer een volgend dingetje is om de vele Flexkom licentiehouders tevreden te stellen en aan het lijntje te houden, terwijl er nog wat meer mensen geronseld worden om mee te doen in het piramidespel.

27 gedachten over “Flexkom POS 4s test & review”

 1. Zojuist in de mail al een kleine verklaring voor de hoge prijs.

  De Country Manager van NL krijgt 50 euro per verkochte POS 4S en de GTM die hem verkoopt krijgt ook nog eens 50 euro. Tja, als je zo het geld gaat verdelen dan schiet het al lekker op.

  1. Tja, een schoolvoorbeeld van MLM. Commisie op commissie op commissie stapelen, dan wordt je product vanzelf wel duur. Al verklaren deze comissies nog niet eens de helft van de absurd hoge prijs.
   Beste GTM’ers, snappen jullie misschien aan de hand van dit voorbeeld waarom MLM niet werkt? Als iedereen maar overal commissie over wil vangen, dan wordt het product vanzelf onbetaalbaar. Dus zijn de winkeliers niet zo blij met een heel leger handophoudende GTM’s.
   En wat dacht je van jullie vrienden en familie, in flexkomspeak de ‘investeerders’ geheten, denk je dat die het leuk vinden dat de Flexkom CM en jijzelf ze op slinkse wijze 100 euro afhandig maken? 100 € per POS tablet wel te verstaan. En dan blijft er voor de Flexkom glibbers ook nog meer dan 200 euro aan de strijkstok hangen, zo achterlijk goedkoop is dat gemankeerde tabletje. GTM’er, snap je wel waar je mee bezig bent? Je bent je eigen familie en vrienden aan het afbranden!

 2. Net ook nog even een leuke test gedaan.

  Flexkom schept altijd op over de nieuwe technologie die ze gebruiken. Oa. NFC (Near Field Communications) komt vaak voorbij. Nu ondersteunt de tablet dat helemaal niet. Goed, geen ramp, je kan ook een losse NFC reader kopen en die aansluiten op de USB ingang van een android tablet. Met een NFC antenne/reader kan je een RFID tag uitlezen. Een RFID tag is een dunne chip die bijvoorbeeld ook in je OV chipkaart zit.

  Ik heb dus even getest of er zo’n RFID tag in de Flexkom kaarten zit. Surprise suprise, er zit helemaal geen RFID tag in de Flexkom kaarten. Het zijn slechts plastic kaartjes met een QR code er op geprint..

  Ik zal vanmiddag even een filmpje hiervan uploaden.

   1. Staat er eigenlijk een barcode op die kaartjes? Als die er ook niet opstaat, dan heeft Flexkom niet eens de mogelijkheid om een snelle kassa afhandeling te krijgen. Dus het probleem waar we het een week geleden over hadden, de trage procedure van dat scannen van die QR code, kan dan niet eens opgelost worden, al zouden ze het willen. Maar dit is natuurlijk allemaal per ongeluk zo gebeurd hoor. Dit is geen kwade opzet van Flexkom, dat die kaartjes alleen maar en stukje plastic zijn.
    Het komt weer eens op het volgende neer:
    optie A: Flexkom is een ongelofelijk incompetent bedrijf en deze ‘kleine foutjes’ zijn allemaal het gevolg van mismanagement.
    optie B: Flexkom is oplichting en bijv de kaartjes zijn bewust zonder chip ontworpen omdat ze toch nooit echt hoeven te gaan werken. Als ze in een paar showcases functioneren, zoals in die Alpentent in Oostenrijk, dan is het voldoende. Grootschalig gebruik is gewoonweg niet de bedoeling.

    Zo incompetent als in optie A bestaat gewoonweg niet, dus ik houd het op optie B.

     1. wow… ik voorspel nieuw in de FK webshop:
      het enige echte originele gepatenteerde en gecertificeerde FK QR-behang! Per rol van 9,90m(47,3 cm breed) 98 euri. Wel graag van tevoren betalen vanwege opstart- en omkoop-kosten. Levering zal plaatsvinden een week voor Fase3 zodat je helemaal hip en uptodate dit blog kunt uitlachen….

   2. NFC en RFID zijn twee verschillende technieken waarbij je twee verschillende kaartlezers voor moet gebruiken (rfid = 125khz, nfc = 13,56mhz). Een RFID kaart zal niet werken op een NFC kaartlezer en visa versa. Weet je zeker dat er geen RFID chip in zit die de prijs van de kaarten nog enigszins kan rechtvaardigen?

    RFID is als het ware de “digitale versie” van de barcode. Niets meer dan een unique identifier, zelfde als wat een barcode ook doet (opsomming van nummers). NFC is meer opslag gerelateerd. (wikipedia: Gaat het bij RFID primair om opslag en verzenden van informatie in één richting, NFC communiceert in twee richtingen en kan ontvangen signalen ook zelf verwerken.)

    *overigens volg ik de ontwikkelingen rondom flexkom al geruime tijd, interessant object, maar heb er verder niets mee te maken.. *

    1. Beide zijn volledig afwezig in zowel de tablet als in de kaarten. De kaarten zijn 100% plastic en bevatten geen chip, voor zo ver ik heb kunnen ontdekken.

     De kostprijs van een RFID tag is slechts een paar cent, misschien een twintigtal centen als je er maar een paar (enkele duizenden) laat maken. Flexkom meende ooit meer dan 4,5 miljoen kaarten uitgedeeld te hebben, dus die kostprijs kan nooit meer dan een paar centen per kaart geweest zijn als er echt RFID in zat. Dus zelfs al zou er wel RFID of NFC tag in de kaarten zitten, dan nog zijn de FlexCards absurd duur.

     Flexkom communiceert de laatste tijd overigens niet meer dat ze die technologie toe zouden gaan passen, voor zo ver ik heb kunnen zien.

 3. Hoeveel rekent Flexkom voor zo’n kaartje? 1 euro toch? Voor een stukje plastic zonder chip is dat dan weer heel veel. Dan hebben de glibbers zelfs hierbij niet de neiging kunnen onderdrukken om er fors aan te willen verdienen.

  1. Geen idee hoeveel Flexkom rekent voor zo’n kaartje, maar meer dan een stuk plastic met een QR code er op geprint is het niet. Lijkt mij dat de kostprijs zo rond de 1 a 2 cent ligt.

   Als Flexkom echt 1 euro per kaart vraagt dan zijn ze ook daar de boel fors aan het tillen. (en NEE, die kaarten zijn niet voorzien van 2 FlexMoney aka. 2 euro tegoed, zie het filmpje in de blog)

  1. Je hebt een heerlijk gevoel voor humor. Doet me goed, zo tussen al de pillen door.
   Ik hoop voor iedereen die van FK af wil dat ook lukt met wat geld terug. Bijzonder, echt bijzonder dat er nog steeds mensen zijn die vóór deze bezigheid kiezen.

 4. Uit de backoffice van de ondernemer kunnen wij u het volgende meedelen. slechts 2 euro per kaartje..dus we verdienen hier ook aan natuurlijk..dat noem je in- en verkoop.. zo ons verteld..

  Plastikkarten Bestellungen Online und Preise für Händler ab BD Position.

  100 personalisierte FlexCard = 200,00 € + inkl. Versand

  500 personalisierte FlexCard = 800,00 € + inkl. Versand

  1.000 personalisierte FlexCard = 1.500,00 € + inkl. Versand

  1. Ooo, maar als je er 1000 besteld dan zijn ze nog maar 1,50 euro per stuk. Voor die prijs kan niet anders dan dat Flexkom een ultra zeldzame soort plastic gebruikt en de QR code er met de hand opschildert.

  2. Voor zulke prijzen wil ik óól wel plastic kaartjes printen!

   Dat ze hier geld voor vragen, daaruit blijkt maar weer dat Flexkom zélf er niet vanuit gaat dat het een succes wordt, en dat het er alleen maar om gaat nú geld binnen te harken, net zoals bij veel te dure verkoop van de POS systemen. Bij een werkend systeem moet Flexkom het namelijk hebben van provisie over de aankopen, hoe meer aankopen hoe beter, hoe meer klanten hoe beter. Dat ga je toch geen barricade opwerpen bij het werven van klanten door geld te vragen voor Flexkards? Die twee euro hebben ze er binnen de kortste keren uit als het écht dat succes gaat worden zoals Flexkom steeds belooft.

 5. Hihi, met de hand er op schilderen. Maar ik denk dat ze misschien ook zo duur zijn om bijbestellingen af te schrikken. Anders zouden enthousiaste flexers maar een voorraadje gaan aanleggen, en daar heeft Flexkom natuurlijk helemaal geen zin in. Dat is allemaal maar administratief gedoe en daar hebben de glibbers (terecht) geen zin in. Personeel hebben ze volgens mij nog steeds niet, dus ze doen dit nog steeds allemaal zelf vanaf de hotelkamer. Zo gaat dat bij deze nieuwe Google….

  1. Flexkom heeft er helemaal niet zo ver over nagedacht, volgens mij. Ze maken het gewoon duur zodat ze veel geld er aan over houden. Zo simpel is het.

   Er zit helemaal geen administratie achter de kaarten. Er staat alleen een QR code op die overeen komt met een nummer. Als die gescand wordt dan vult hij het nummer in op de tablet en dan vraagt de applicatie op of dat nummer geactiveerd is of niet.

 6. Ondertussen komen er op de video’s zelf ook al wat reacties binnen.

  Voel je niet bezwaard om de video’s te delen op Flexkom facebook paginas, op twitter of op andere platforms waar Flexkom besproken wordt! 🙂

 7. In haar laatste nieuwsbrief geeft Flekxom een toelichting op de prijs van de POS systemen. Te grappig voor woorden.

  Inmiddels is de POS4S natuurlijk al weer hopeloos verouderd en zijn we al weer toe aan POS5. De nieuwsbrief zegt dit:

  Contents of the FlexGold Terminal POS 5:
  Hardware:
  1 Terminal valued 80. –
  100 FlexGold Cards valued 200.-
  Sticker

  Hardware Terminal
  • Tablet FlexKom POS5 7.0 WiFi + 3G
  • White/ Golden
  • 7 inch display
  • 1024 x 600 dpi resolution
  • Lithium-ion battery
  • Bluetooth interface
  • Wi-Fi interface
  • SIM slot for GPS data connection
  Valued 80.-

  Supplied accessories
  • Charger for FlexKom POS 5
  • FlexCard 100 pcs.
  • FlexPoint sticker inside/ outside
  • Display for customers fl yers
  Valued 260.-

  Software
  • Setup wizard
  • FlexMoney accounting and booking system
  • Crypted QR-Code transaction-technology
  • Customers registration-system through QR-technology
  • FlexKOBI mapping system
  • FlexKOBI Back offi ce
  • Customer data bank
  • Video mail system (10,000 minutes)
  • Customer newsletter module
  • Automatic update function
  • Bluetooth print module
  • Multilingual software
  • Multicurrency system
  Valued 2,900.-
  FlexGold POS Terminal POS 5
  Price: Only 699.- (150 CV)

  Allereerst valt op dat Flexkom het met mij eens is dat de hardware van de tablet nog geen 100 piek waard is.

  Vervolgens dicht Flexkom een enorme waarde toe aan de software. Nog los van het feit dat de specificaties software een wassen neus zijn -de helft is standaard bij een beetje app-, meent Flexkom blijkbaar dat de kosten voor die software door de licentiehouders vergoed moet worden in plaats van dat Flexkom er op vertrouwt dat ze genoeg verdienen aan de commissies van de winkels om de kosten voor hun appje te kunnen dekken. Zou Flexkom er van overtuigd zijn dat hun systeem daadwerkelijk zou werken, dan zouden ze de tablets in elk geval onder de kostprijs, zo niet gratis, ter beschikking stellen aan de licentiehouders cq. winkels. Flexkom zou die kosten in no time terug verdienen, als de door Flexkom voorgespiegelde inkomsten ook maar half kloppen.

  Flexkom meent dat 100 plastic kaartjes, een lader, een sticker en een standaard voor wat flyers 260 euro moeten kosten. Ik neem aan dat dit alles in puur goud geleverd wordt?

  Maar het allergrappigste zijn de specificaties die Flexkom noemt voor de tablet. Controleer gerust de nieuwsbrief zodat je ziet dat ik er echt niet in geschrapt heb.
  Alle belangrijke specificaties missen doodleuk. Er staat niet wat voor processor er in de tablet zit, er staat niet hoeveel RAM geheugen hij heeft, er staat niet hoeveel opslagruimte hij heeft. Flexkom kan toch niet serieus zijn? Alsof ze een auto verkopen en slechts mededelen dat hij 4 wielen, een setje deuren en een stuur heeft. Het merk, model en uitvoering vermelden ze niet eens.

 8. Inderdaad best wel bruut om de GTM’s /investeerders een dikke 600 € voor het appje en de Flexkom reclame materialen te laten betalen. Maar het verbaast me ondertussen natuurlijk niet meer.
  Wat me wel verbaast is dat ze het standaardje niet in de lijst hebben opgenomen. Het ‘gouden’ voetje waar de POS op staat. Dat is nou toevallig de enige accessoire die wel wat waard is. Zijn ze dat vergeten? Of komt die er later nog apart bij?
  Dat de specs er niet bij staan betekent ws dat dit tabletje minstens zo’n onderkant markt ding zal wezen als de vorige. En waar was dit nou voor nodig? Flexkom geeft geen reden voor alweer een nieuw POSje. Daarbij is het appje dat de POS moet draaien wel zodanig klein en bescheiden dat dat met een eerste generatie tablet van 4 jaar geleden nog makkelijk zou kunnen. En dan vragen ze er ook nog eens 700 € voor, 200 meer dan de POS 4S, die ook al schandalig overprijsd was. Dit is zeker om de country managers wat te laten verdienen

 9. Maar…maar…dit begrijpen die blinde volgelingen toch ook wel? Die gaan toch niet serieus een POS5 “aanschaffen”? Hoe blind moet je dan zijn zeg…

 10. Begin dit jaar heb ik 3 FK bijeenkomsten bijgewoond uit nieuwsgierigheid en ter vermaak. Hoe blind die volgelingen zijn? Ik vraag het me af. Want je kan toch niet zo dom zijn? Gaat het hier niet om goede bedriegers die op hun beurt hopen wat van hun geld terug te zien? Ondertussen hoorde ik van een flexer dat zij al geringe geldbedragen ontvangen (toch een zoethouder voor de echt blinden?). Ook hoorde ik van een flexer dat er in Haarlem gewacht wordt op 50 POSjes om daarmee van start te gaan. Er ziijn in Haarlem overigens nog maar twee zeer geduldige flexers over waaronder Paul Allebes. Deze Haarlemse flexers moeten het wel erg gezellig hebben om het zo lang vol te houden want de rest is wijselijk afgehaakt.

Geef een reactie